Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Na Ovčárně

Společenské dění u nás i ve světě.
Odpovědět
Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Na Ovčárně

Příspěvek od poota »

jarda ovčák píše:Navíc bych chtěl v bouřce odpálit raketu, co do oblak vynese drátek......
Ten druhý konec toho drátku nepřidělávej k ničemu, čeho by byla nějaká škoda!
Kdyby Tě nic nenapadlo, tak se ozvi, věděl bych o něčem, do čeho by klidně mohl "hrom bacit". :D

Zdravím - poota
P.S. Posílám obrázek jednoho hezkého domečku.
Strakova-akademie.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
martin11
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4090
Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: Na Ovčárně

Příspěvek od martin11 »

jarda ovčák píše:Bratře, já mám problém. Potřebuju nějakou jednoduchou konstrukci mlýnu na dřevěný prach a tak různě.... prostě potřebuju mlít různé ingredience do třaskavých i jiných složí, zejména raketových motorů. Já se zahleděl do raketových modelů. To je úžasné..... Poraď mi něco krom mixéru.....
Navíc bych chtěl v bouřce odpálit raketu, co do oblak vynese drátek......
...no nemusíme chodit moc daleko....tady na mělnicku někdy v roce 1975 čtyři borci připravovali silvestra.
v jedné stodole začali míchat směs na petardy. ten čtvrtej měl nějakou práci, tak se spozdil. 3 mrtví stodola v rozvalinách....míchali to kbelík / asi 10l/ :enaughty:
...pro jarda....asi už jsi to někdy zkoušel...bouchací kuličky :smoke: ...no asi jako všichni správní zde....hluboce nedoporučuju...
...Raketky....pomocí praku jsem schopen vystřelit střelu 150m vysoko....ale to na bouřku asi nestačí :ethink:
..takže raketový motor....hm...ještě že bydlíš na samotě...u lesa...zdraví m11 :D


... věřím, že se " TO " povede ......
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

Re: Na Ovčárně

Příspěvek od jarda ovčák »

Každé dítě má rádo rány, bouchance, prdlavky.
Čím větší rána, tím větší radost. Já jsem hodně přerostlé dítě, takže ..... Ideální je propanbutanová kartuše. Tak nádhernou věc je třeba vidět. Hergot, neříkejte, že nikdo neblbnete. To už jste fakt všichni dospělí??
Kdo roste pro šibenici, ten se neutopí....
Už jako dítě jsem napouštěl balonky vodíkem a pouštěl je se zápalnou šnůrou. Strejda dělal v zinkárně a nějaká kyselina se vždycky sehnala...


„Kdybych byl postaven před rozhodnutí mezi zbabělostí a násilím, zvolil bych násilí.“ Gándí
martin11
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4090
Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: Na Ovčárně

Příspěvek od martin11 »

zdarec...já ti snad dám karmu ...za věčné mládí :jump: ...
hele víš co zkus....vezmi trubku, dostatečně silnou / 3mm/ průměr alespoň 20cm a délku cca 2metry. z jedné strany zaslepit a zde vyvrtat dírku...cca 8mm na volném konci namuchlat noviny a lehce zaslepit ..lehce nacpat do trubky....namířit tento konec do otevřené krajiny. vzít propan butan hořáček nezapalovat, napustit do trubky plyn...na poprvé málo....pak hořáček zapálit a přiložit plamínek k tomu otvůrku v trubce.....podle množství plynu bude rána....pozor....do 150m to dovede vysklít protější barák....
...tento návod je na vlastní nebezpečí, všeobecně nedoporučuju.....je to jen info pro jardu ovčáka....zdraví kč :oops:


... věřím, že se " TO " povede ......
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

Re: Na Ovčárně

Příspěvek od jarda ovčák »

No, ono to je dobrá myšlenka, martine, jenže ........Místo propanu acetylen s kyslíkem, a největší technický problém je utěsnění hlavně.....
aby tam byl nárůst tlaku, aby to jen nepšouklo. Já si vyrobil silvestrovský minomet, váleček upustěný do trubky na hrot , ve válečku zátravka, na hrot narazil náboj pro prasata a u zátravky dutina pro střelný prach. Ten se utemoval hajzlpapírem a....nádherné temné středověké drby se na silvestra táhly do dálky. Něco jako lodní dělo.žena mi to zakázala, ža se sype omítka. Acetylenem jsem vystřeloval míček na tenis na 400 metrů daleko... :hip: měl jsem trubku 3 metry pětičtvrtku a uvažoval jsem o šestimetru dvoucoulce...
Bez zahrdlení konce trubky to však je o ničem.
Přemýšlel jsem i o vodíku, ale mám z něj respekt......


„Kdybych byl postaven před rozhodnutí mezi zbabělostí a násilím, zvolil bych násilí.“ Gándí
huhu
Zasloužilý člen
Příspěvky: 980
Registrován: ned 02 led 2011 17:48
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Na Ovčárně

Příspěvek od huhu »

Dovolím si zde umístit veřejné poděkování NAVARovi. Poradil mi naprosto přesně rozměr nádoby na mé množství mléka. Použil jsem oranžový cedník, ještě lisuju a nastane nejtěžší fáze - čekání.
NAVAR - dík :good:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Někteří lidé mají pocit, že vědí lépe než já co a kam jsem chtěl napsat. Budiž blahoslaveni.
Uživatelský avatar
peroxid
Stálý člen
Příspěvky: 88
Registrován: čtv 04 čer 2009 11:04
Bydliště: JM
Dal: 6 poděkování
Dostal: 6 poděkování

Re: Na Ovčárně

Příspěvek od peroxid »

Blahopřeji. Můžu se zeptat kolik má výsledný bochník? Předpokládám, že již máš všechno detailně nastudováno ze stránek na které Navar odkazoval. Přesto mi nedá upozornit na jeden detail, který tady moc nezaněl. Pokud chceš, aby sýr vyzrál do náležité chuti je třeba přizpůsobit očkovací mikroflóru dle typu sýra a zejména teplotě doohřívání sýřeniny. Aby se nestalo, že při doohřívání sýřeniny vyhubíme užitečné baktérie a sýr se nám při zrání zvrhne. Pro typy s vysokodohřívanou sýřeninou je třeba, aby tam byly kultury, které tu vyšší teplotu zvládnou.


huhu
Zasloužilý člen
Příspěvky: 980
Registrován: ned 02 led 2011 17:48
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Na Ovčárně

Příspěvek od huhu »

Z deseti litrů mám bochník kilo deset, ale ještě lisuju a počítám, že při zrání ještě trochu ztratí.
Ohříval jsem podle instrukcí. Je to poprvé, uvidím.... :)
Dík za upozornění.


Někteří lidé mají pocit, že vědí lépe než já co a kam jsem chtěl napsat. Budiž blahoslaveni.
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

Re: Na Ovčárně

Příspěvek od jarda ovčák »

Normálně platí, že z 8 litrů mléka uděláš kilo sejra. Je však důležité, jaké má parametry mléko.. Jináč, co píše peroxid je svatá pravda. Začal jsem uvažovat, že se vrátím ke kravce, nebo dvěma a pár kousků hovězího na masenko... Zejména pak telecí a biftekovina obecně mne věru láká...... Asi pošlu pár oveček k doktoru navarovi a místo nich.....ono se do lépe experimentuje, když máš denně 20 neb 30 litrů mléka...
Už bych dělal i tvaroh, kefír, máslo a moje milované syrečky....božínku, i ty křížence syrečků s romadůrem. Když to necháš pořádně uzrát, tak to je naprostý vrchol delikates.


„Kdybych byl postaven před rozhodnutí mezi zbabělostí a násilím, zvolil bych násilí.“ Gándí
NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: Na Ovčárně

Příspěvek od NAVAR »

huhu píše:Dovolím si zde umístit veřejné poděkování NAVARovi. Poradil mi naprosto přesně rozměr nádoby na mé množství mléka. Použil jsem oranžový cedník, ještě lisuju a nastane nejtěžší fáze - čekání.
NAVAR - dík :good:

Gratuluji k úspěchu.
U mne moc sýry nestihly dozrát. Je málo mléka abych jich vyrobil více a málo kdo ho chce prodat protože má naslibované za pár korun kvóty pro mlékárny.
K tomu zrání, Sýr je zpočátku takový gumovitý a mezi zuby vrže, pak začne být takový drolivý a pak drolivost ustoupí a začne se jakoby zhutňovat. Dál jsem se nedostal, vždycky se dřív snědl.


Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: Na Ovčárně

Příspěvek od NAVAR »

peroxid píše:Blahopřeji. Můžu se zeptat kolik má výsledný bochník? Předpokládám, že již máš všechno detailně nastudováno ze stránek na které Navar odkazoval. Přesto mi nedá upozornit na jeden detail, který tady moc nezaněl. Pokud chceš, aby sýr vyzrál do náležité chuti je třeba přizpůsobit očkovací mikroflóru dle typu sýra a zejména teplotě doohřívání sýřeniny. Aby se nestalo, že při doohřívání sýřeniny vyhubíme užitečné baktérie a sýr se nám při zrání zvrhne. Pro typy s vysokodohřívanou sýřeninou je třeba, aby tam byly kultury, které tu vyšší teplotu zvládnou.
Naprosto souhlasím. Doohřev sýřeniny se má dělat na teplotu 40-40C, nebo to tak alespoň dělám. Mám koupenu i camembertskou kultůru kterou bych rád vyzkoušel. Bohužel na experimenty bych potřeboval tak 100l mléka týdně a to se mi nedaří sehnat.


Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: Na Ovčárně

Příspěvek od NAVAR »

jarda ovčák píše:Normálně platí, že z 8 litrů mléka uděláš kilo sejra. Je však důležité, jaké má parametry mléko.. Jináč, co píše peroxid je svatá pravda. Začal jsem uvažovat, že se vrátím ke kravce, nebo dvěma a pár kousků hovězího na masenko... Zejména pak telecí a biftekovina obecně mne věru láká...... Asi pošlu pár oveček k doktoru navarovi a místo nich.....ono se do lépe experimentuje, když máš denně 20 neb 30 litrů mléka...
Už bych dělal i tvaroh, kefír, máslo a moje milované syrečky....božínku, i ty křížence syrečků s romadůrem. Když to necháš pořádně uzrát, tak to je naprostý vrchol delikates.
Ano bratře, každá kráva je jiná a záleží to i na tom čím je krmena.
Tak doktor jo...? :D Spíš anesteziolog a patolog...
Nicméně mladý býk se dá s ovcemi v konečné fázi velmi dobře křížit. :) Známý ho dokonce krmil vejci, tak 50ks denně a vychoval mamuta :)
Kráva Tě bezproblémů uživí, akorát těch 80metráků sena ročně je vcelku řehole. S tou technikou co máš to zvládneě jako prd.


Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Na Ovčárně

Příspěvek od Slavek Krepelka »

jarda ovčák píše: Já si vyrobil silvestrovský minomet,
Jó minomet. Kde jsou ty časy. Kouda lešenový trubky tak půl metru dlouhý přizatlučené do země a kolem ohníček. Pak už stačí do trubky jenom ládovat prázdná kssstátka od laku na vlasy, a od barev a od vlastně čehokoliv, co se do ní volně vejde, hlavně ventilem dolů, aby to vyletělo ven. :D Jednodušší už to snad být ani nemůže. :pivko:
Ahoj, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Na Ovčárně

Příspěvek od Slavek Krepelka »

jarda ovčák píše:No, ono to je dobrá myšlenka, martine, jenže ........Místo propanu acetylen s kyslíkem, a největší technický problém je utěsnění hlavně..
Ale není. Jaký těsnění? Autogenem ohřeješ na jednom konci plné délky trubky do běla flek a pak si pohneš a z druhé strany do ní foukneš z hořáku směs. Hoši, určitě to nezkoušeje to bez klapek na uši a hodně dobrých, jinak při nejlepším pár hodin uslyšíte jenom zvonek ... a nedajte nohu před tu trubku za hořák, že si ho o ni třeba kolenem hořáku opřete. Jo, mluvím o řezacím hořáku, ten má dostatečný průtok, aby to člověk stihl naplnit, než horký konec moc vychladne. Ahoj Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
huhu
Zasloužilý člen
Příspěvky: 980
Registrován: ned 02 led 2011 17:48
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Na Ovčárně

Příspěvek od huhu »

NAVAR píše: K tomu zrání, Sýr je zpočátku takový gumovitý a mezi zuby vrže, pak začne být takový drolivý a pak drolivost ustoupí a začne se jakoby zhutňovat. Dál jsem se nedostal, vždycky se dřív snědl.
Vydrbal jsem s tím. Udělal jsem rychle po sobě dva bochníky, jeden jsem nechal zrát a druhý jedl, pak jsem snědl další a další a další. A ten první mezitim zrál. Hodně mě o zrání naučil, dneska už sýry každý den převracím a posypávám solí - jednolitou vrstvičkou. Jejich vlastní vlhkost sůl rozpouští a ta desinfikuje. Tak mi zrají i při pokojové teplotě asi dva týdny, potom jdou do chladu a už je jen obracím, občas vyměním plachetku.
Po dvou měsících má sýr každý den trochu jinou ( a lepší ) chuť a každý den překvapí.
Takže cesta je udělat víc sýrů naráz.
K dodávkám mléka ještě tolik, že mě výroba sýrů přiměla se vyptávat a našel jsem statek deset kilometrů od chalupy, kde mi prodají libovolné množství po deseti korunách a mám mléko, které v tu chvíli teče z vemen přes chlaďák do kádě ze které mi jej nalévají. Čerstvější neseženu :)

Dík za tohle téma. V.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Někteří lidé mají pocit, že vědí lépe než já co a kam jsem chtěl napsat. Budiž blahoslaveni.
Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“