Möbiova smyčka je zatím stále spíš jenom taková hračka, okouzlující hlavně matematiky. Taková jakási spíše hříčka, se kterou si jaksi nevědí, co počít. Ostatně stejně jsou na tom i ostatní vědátoři.
Toho, co o ní zatím víme, je žalostně málo.
- Vznikne z proužku materiálu, jehož konce slepíme po přetočení o 180 stupňů.
- Méně známé, či spíše téměř neuváděné je, že smyčka těch samých vlastností vznikne vždycky, když bude těch přetočení o 180 stupňů lichý počet, tedy 3, 5, 7, 9, 11, 13 atd.
- Smyčka má jeden jediný povrch, takže malujeme-li na ni prostředkem čáru, končí tato na svém začátku.
- Rozstřihneme-li smyčku po této čáře, dostaneme smyčku dvojnásobné délky třikrát přetočenou (doufám,. že jsem to nezvoral), raději ocituji Wikipedii:
-Pokud je Möbiova páska uprostřed podélně rozstřižena, vznikne jeden dlouhý, několikrát protočený proužek.
-Pokud není Möbiův proužek rozstřižen uprostřed, ale u okraje, vzniknou dva do sebe vpletené proužky, jeden dvakrát delší než původní proužek bez vlastností Möbiova proužku, druhý s jeho vlastnostmi. Pokud se bude v rozstříhávání pokračovat, vzniknuvší proužky budou propleteny se všemi předcházejícími.
Praktické využití jsem našel uváděné jen jedno, a to pro dvojnásobnou dobu nahrávání na oboustranné médium.
Ofiko věda tento fenomén povýšeně nechává bez povšimnutí, nebo to povšimnutí přede mnou utajila.
Obrátil jsem se tedy na citlivce, kteří mi nezávisle na sobě potvrdili, že se jedná předmět energeticky velice zajímavých vlastností, ovlivňující chování snad všech polí v jeho dosahu.
Zajímavé jsou i optimální rozměry této smyčky z hlediska energií.
Průměr kruhu smyčkou opsaného by měl být 18 cm, neměl by přesahovat 20 cm. To odpovídá obvodu 56,7 cm, dá se říci do 60 cm. Šířka optimálního proužku je 5 mm, což se mi zdá překvapivě málo, čekal bych víc. Tloušťka není příliš kritická, obecně čím slabší, tím lepší, ale měla by zajistit mechanickou pevnost. Materiál je nejvhodnější magnetické železo nebo měď, v některých případech PVC. Spojování konců bude zřejmě problém - nejsem si jist, jestli jiný materiál ve spoji (cín, mosaz, stříbro, lepidlo atp.) nebude vadit.
Energeticky aktivní jsou obě protilehlé hrany na krajích plochy. Tato aktivita nevznikne bez přetočení, tedy u pásky se dvěma protilehlými plochami. Další zajímavostí je to, že množství energie mezi oběma okraji se periodicky mění tak, že se střídají minima s maximy, což je rovnoměrně rozdělené na celou smyčku. Počet maxim nejspíš není pro každé pole nebo druh energie stejný. V maximech by bylo možné umístit kolmo na plochu drátěné vyzařující antény ve tvaru obráceného L nebo J, vysoké asi 3 až 4 cm, které jsou schopné energii smyčky vyzářit.
Tolik lehký úvod - ale ještě to není všechno, budeme pokračovat.
Zdravím - poota[youtube][/youtube]