Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Efektivní elektrolýza
- vonLichtverden
- Stálý člen
Nu, tak mě napadá: Neví někdo jak to dělal Meyer?
Tuhle věc přece musel taky nějak vyřešit. Možná jdeme na věc moc vědecky a složitě. Přecejenom v jednoduchosti je síla a fyzikální pravidla nás dovedou zase jen k dalším pravidlům, ale k výsledku ne.
Meyer byl podle mě trochu jednodušší člověk, než jsou někteří lidé ochotni připustit. Takový spíš praktik, než teoretik. A podle mého názoru se s tímhle problémem ani nesetkal....
Tuhle věc přece musel taky nějak vyřešit. Možná jdeme na věc moc vědecky a složitě. Přecejenom v jednoduchosti je síla a fyzikální pravidla nás dovedou zase jen k dalším pravidlům, ale k výsledku ne.
Meyer byl podle mě trochu jednodušší člověk, než jsou někteří lidé ochotni připustit. Takový spíš praktik, než teoretik. A podle mého názoru se s tímhle problémem ani nesetkal....
konsenzátor
V nějakém návodu jsem se dočetl,že střední elektroda je izolonaná to platí
pro kruhové elektrody a mezera má být 1,5mm a u plochých el. jsou izolovaně obě a mezera opět 1,5mm.pracovní plocha elektrod nejméně
50 cm na 2 pak se to chová jako kond a voda tvoří dielektrikum , hodně
zdaru v bádání-ten návod jsem objevil na tomto webu.![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
pro kruhové elektrody a mezera má být 1,5mm a u plochých el. jsou izolovaně obě a mezera opět 1,5mm.pracovní plocha elektrod nejméně
zdaru v bádání-ten návod jsem objevil na tomto webu.
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
pěkný
http://www.classictesla.com/java/calculat.html
trocha teorie a číslíček,
je nutno mít povolenou JAVU
trocha teorie a číslíček,
je nutno mít povolenou JAVU
- vonLichtverden
- Stálý člen
Re: konsenzátor
No jasně!!! Sem to ale blb! Já si celou dobu myslel, že nátěr elektrod u milana, který tady už někdo nadhodil k diskusi, byl jen otázka kosmetická. Když budou elektrody přestříknuté tenoučkou vrstvou laku, tak se kompenzuje spousta negativních vlivů. Kapacita se sice přesune trochu jinam a bude se to blbě počítat, ale už to nebude dělat voltaický článek...Anonymous píše:V nějakém návodu jsem se dočetl,že střední elektroda je izolonaná to platí
zdaru v bádání-ten návod jsem objevil na tomto webu.
Jak to vidíte vy, pánové?
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 471 poděkování
- Dostal: 212 poděkování
izolace
Nejasně popsaná záležitost- ty elektrody nejsou izolované jen nepřipojené k plus nebo mínus a Milan myslím měl natřenou nádobu a ne elektrody. Mezi plusovou a mínusovou elektrodu se může vkládat počet elktrod aby na ně připadlo minimální napětí dostačující pro elektrolýzu, kolik to je přesně si nepamatuji asi 1,4V + rezerva na pokrytí nějakých ztrát.
- vonLichtverden
- Stálý člen
Ale připusť. Ten lak na elektrodách by řešil spoustu věcí. Neříkám abys to natřel 3mm vrstvou resistinu. Myslím, že bude stačit mikroskopická vrstvička laku, která zabrání uvolňování iontů kovu z elektrod, ale přitom nebude vadit v polarizaci vody. Nezbývá nic jiného, než to vyzkoušet. Alespoň konečně bude jasné, když někdo dosáhne výsledku ve směru rezonance a nikdo nebude posílat zprávy: "Při zapnutí mě bzučí trafo, takže asi rezonuje."
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 471 poděkování
- Dostal: 212 poděkování
lak
Teoreticky ten lak by se hodil pro kondenzatorizaci ale myslím z hlediska praktické elektrolýzi bude překážka. U kapacity vyvíječe bude důležitá vlastnost použité vody. Tak že já nepřipouštím lak, je to konina. Bohužel momentálně pracuji na jiném směru, tak že to nevyzkouším.
- jeff
- Zasloužilý člen
- Dal: 33 poděkování
- Dostal: 95 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
kondenzátor
Na výrobu klasického elektrolytického kondenzátoru se používá hliníková folie, která je uměle oxidovaná. U těchto ko ndenzátorů jako dielektrikum slouží právě oxid hliníku, který se vytvoří okamžitě, když se dostane čistý kov do styku s kyslíkem. Umělou oxidací se vrstva jen zesílí podle napětí, na které je kondenzátor určen. Vlastní elektrolyt je roztok (z hlavy fakt nevím čeho), kterým je napuštěna buničina zabraňující vzájemnému dotyku desek a zároveň má maximální vodivost, aby byla využita co největší plocha těchto desek a kondenzátor měl co nejvyšší nabíjecí proud. Při prvním připojení kondenzátoru na jmenovité napětí se elektrody formují podle polarity.
Víme, co dokáže provést elektrolyt, když jej přepólujeme, nebo se připojí na st proud. Pokud by byly elektrody ve vyvíječi opatřeny izolační vrstvou, bylo by vlastně jedno z jakého materiálu by byly. Nedokážu si představit, co by provedl ss pulsní režim, asi by muselo být použito dost vysoké napětí, nevím jestli to někdo už vyzkoušel, ale mělo by to dopadnout jako u běžného kondenzátru a sice, že by přiváděné impulsy udržoval na maximální hodnotě bez poklesů mezi pulsy, čímž by na něm bylo filtrované ss napětí a to je pro rezonanci nepoužitelné. Pokud napětí budeme zvyšovat, dojde k průrazu izolace a vlastně jsme tam, kde jsme byli. Kdysi v dubnu v tomto tématu bylo několik příspěvků, které se týkaly použití molekulárního filtru mez elektrodami, ale nakonec to tam je taky zavrženo. Byl bych rád, kdyby tomu bylo jinak, chce to vyzkoušet.
Jeff
Víme, co dokáže provést elektrolyt, když jej přepólujeme, nebo se připojí na st proud. Pokud by byly elektrody ve vyvíječi opatřeny izolační vrstvou, bylo by vlastně jedno z jakého materiálu by byly. Nedokážu si představit, co by provedl ss pulsní režim, asi by muselo být použito dost vysoké napětí, nevím jestli to někdo už vyzkoušel, ale mělo by to dopadnout jako u běžného kondenzátru a sice, že by přiváděné impulsy udržoval na maximální hodnotě bez poklesů mezi pulsy, čímž by na něm bylo filtrované ss napětí a to je pro rezonanci nepoužitelné. Pokud napětí budeme zvyšovat, dojde k průrazu izolace a vlastně jsme tam, kde jsme byli. Kdysi v dubnu v tomto tématu bylo několik příspěvků, které se týkaly použití molekulárního filtru mez elektrodami, ale nakonec to tam je taky zavrženo. Byl bych rád, kdyby tomu bylo jinak, chce to vyzkoušet.
Jeff
- vonLichtverden
- Stálý člen
No, myslím že nikdo z nás (i když je to možné ) nemá v hlavě laboratoř, tak jako pan Tesla. Takže nikdo nedokáže z fleku říct, co se bude dít. Ale to nic jsme jen lidi. Avšak - jak už bylo řečeno : "Chce to vyzkoušet!"
Až pak se ukáže. Taky nikdo nikde nepsal, jak se bude chovat kondenzátor s vodou jako dielekrikum, až praktická zkouška ukázala...
Až pak se ukáže. Taky nikdo nikde nepsal, jak se bude chovat kondenzátor s vodou jako dielekrikum, až praktická zkouška ukázala...
Nazdar panovia,
som rad ze pribudli nove napady a nove myslienky.
Ak niekoho zaujmu moje postrehy:
1-presiel som komplet anglicku verziu p. Meyera, moj nazor je,
ze v patente je uvedene len to co je bezpodmienecne nutne,aby
bolo uvedene a tzv. knou-hou tam z pochopitelnych dovodov nie je.
2.k rezonancnej frekvencii vody: slubil som ze ked ju budem vediet
tak vam to oznamim.Zatial mozem povedat nasledovne:klasicka molekula vody s dvoma vodikmi a kyslikom- do uvahy prichadzaju tri frekvencie(nehovorim ze maju byt rezonancne): jedna je frakvencia s ktorou sa otaca cela molekula vody okolo osí,druha frekvencia je vazobna ktora sa snazi udrziavat alebo roztrhnut vazby medzi vodikom a kyslikom a tretia ktora sa snazi udrzat alebo zmenit uhol medzi vodikmi.Tolko teoria.Chcelo by to aj obrazok molekuly vody ale to myslim pre nikoho nie je problem.
S prvymi dvoma uvedenymi frekvenciami zrejme kalkuloval aj Meyer( molekuly sa natocili jednym smerom a roztrhli sa vazby)
3.Co sa tyka vyvijaca ako kondenzatora:riesite dve protichodne ulohy:
kondenzator vyzaduje dielektrikum(izolant - nevodic),
elektrolyza vyzaduje elektrolyt - vodic
Prosim skuste sa zamysliet aj nad inym vyznamom pouzitych anglickych slov( frekvencia, ozvena...)
Uvital som aj cast Dielna, ale do nej budem moct prispiet az za par mesiacov, ked ukoncim pracu na pridelenej ulohe.
som rad ze pribudli nove napady a nove myslienky.
Ak niekoho zaujmu moje postrehy:
1-presiel som komplet anglicku verziu p. Meyera, moj nazor je,
ze v patente je uvedene len to co je bezpodmienecne nutne,aby
bolo uvedene a tzv. knou-hou tam z pochopitelnych dovodov nie je.
2.k rezonancnej frekvencii vody: slubil som ze ked ju budem vediet
tak vam to oznamim.Zatial mozem povedat nasledovne:klasicka molekula vody s dvoma vodikmi a kyslikom- do uvahy prichadzaju tri frekvencie(nehovorim ze maju byt rezonancne): jedna je frakvencia s ktorou sa otaca cela molekula vody okolo osí,druha frekvencia je vazobna ktora sa snazi udrziavat alebo roztrhnut vazby medzi vodikom a kyslikom a tretia ktora sa snazi udrzat alebo zmenit uhol medzi vodikmi.Tolko teoria.Chcelo by to aj obrazok molekuly vody ale to myslim pre nikoho nie je problem.
S prvymi dvoma uvedenymi frekvenciami zrejme kalkuloval aj Meyer( molekuly sa natocili jednym smerom a roztrhli sa vazby)
3.Co sa tyka vyvijaca ako kondenzatora:riesite dve protichodne ulohy:
kondenzator vyzaduje dielektrikum(izolant - nevodic),
elektrolyza vyzaduje elektrolyt - vodic
Prosim skuste sa zamysliet aj nad inym vyznamom pouzitych anglickych slov( frekvencia, ozvena...)
Uvital som aj cast Dielna, ale do nej budem moct prispiet az za par mesiacov, ked ukoncim pracu na pridelenej ulohe.
vodík
Tak s tím vodíkem je to obdobné jako s tím KEGem. Vše je na dosah ruky a konečný efekt ne a né dosáhnout.
Tzv. "Šumák" kdy se na elektrodách uvolňují drobné bublinky snad již vyrobil každý kdo se o tuto problematiku začal zabývat. Matovi se jen jednou jedinkrát podařilo rozkmitat vodu na 2 ks nerez plechách 4x10 cm tak, že bublinky střílely i směrem ke dnu a ve sklenici to vařilo jak ve várné konvici. Zkoušel to s lékařským Zapper 20 a bohužel od té doby se nedaří i když se několikrát vrátil ke stejnému zapojení.
Pro nás všechny je však důležité ŽE TO JDE!!! Proto to nevzdávejte a zkoušejte.
PS- zatím se nám lépe osvědčily pružinky z nerezových svářecích drátů průměr 1,2 mm/1m stojí cca 2,5o Kč
Zkoušel jsem spočítat výhřevnost vody, z jednoho litru spálením získáme cca 3,7 kWh energie v teple. U auta je to jiné, tam je využita expanze=třaskavost směsi. Přesto se domnívám že pro plný výkon auta by bylo nutno rozložit cca 2 lt/hod. pro topení 4 litry. (z jednoho litru je cca 1800 litrů plynu, vyhodnoťte si ty naše šumáky!)
Závěr: pokud nerozložím za 1/2 hodiny alespoň litr vody, tak je to nevyužitelné. Proto zkoušíme jít do většího množství spirál na šumáku, když jsou dráty tak levné, Ale není to to pravé ořechové.
Heslo Vydržať
Honza
PS- všechno je dnes jinak, křivky z generátorů ZP10, 20, Zapper 20 jsou funkční dle schémat, u všech zkoušek blbne koncový stupeň. Mat náhodně zapojil koncový tranzistor přímo na zdroj-ne přes generátorek a je po problému, voda vaří . gen. je nutno oddělit od koncového stupně optočlenem. Ale u elektrod se vrátil zpět k nerez plechům. Ampérmetr zůstal na nule, tak jdeme do zvýšení počtu plechů. Teprve až nám to bude šlapat na 100% tak vám to sem pošlu, dříve to nemá smysl, ještě je moc neznámých!!!
Pokračujte ve snažení, opravdu je to funkční.
Tzv. "Šumák" kdy se na elektrodách uvolňují drobné bublinky snad již vyrobil každý kdo se o tuto problematiku začal zabývat. Matovi se jen jednou jedinkrát podařilo rozkmitat vodu na 2 ks nerez plechách 4x10 cm tak, že bublinky střílely i směrem ke dnu a ve sklenici to vařilo jak ve várné konvici. Zkoušel to s lékařským Zapper 20 a bohužel od té doby se nedaří i když se několikrát vrátil ke stejnému zapojení.
Pro nás všechny je však důležité ŽE TO JDE!!! Proto to nevzdávejte a zkoušejte.
PS- zatím se nám lépe osvědčily pružinky z nerezových svářecích drátů průměr 1,2 mm/1m stojí cca 2,5o Kč
Zkoušel jsem spočítat výhřevnost vody, z jednoho litru spálením získáme cca 3,7 kWh energie v teple. U auta je to jiné, tam je využita expanze=třaskavost směsi. Přesto se domnívám že pro plný výkon auta by bylo nutno rozložit cca 2 lt/hod. pro topení 4 litry. (z jednoho litru je cca 1800 litrů plynu, vyhodnoťte si ty naše šumáky!)
Závěr: pokud nerozložím za 1/2 hodiny alespoň litr vody, tak je to nevyužitelné. Proto zkoušíme jít do většího množství spirál na šumáku, když jsou dráty tak levné, Ale není to to pravé ořechové.
Heslo Vydržať
Honza
PS- všechno je dnes jinak, křivky z generátorů ZP10, 20, Zapper 20 jsou funkční dle schémat, u všech zkoušek blbne koncový stupeň. Mat náhodně zapojil koncový tranzistor přímo na zdroj-ne přes generátorek a je po problému, voda vaří . gen. je nutno oddělit od koncového stupně optočlenem. Ale u elektrod se vrátil zpět k nerez plechům. Ampérmetr zůstal na nule, tak jdeme do zvýšení počtu plechů. Teprve až nám to bude šlapat na 100% tak vám to sem pošlu, dříve to nemá smysl, ještě je moc neznámých!!!
Pokračujte ve snažení, opravdu je to funkční.
elektrolyza
pani dneska som robil pokusy s mojim sumitkom ale nic. stale mi to len sumi zvacsoval a zmensoval frekvenciu. Mozte mi niekto povedat ci tu niekto rozkmital vodu zariadenim ZP10? skusam to s nim.... Inak dneska som meral ako sa spravaju elektrody vo vode a nameral som na nich napatie okolo 230mV. Aj po vyskratovani bolo na nich toto napatie.
Rezonance vs elektrolýza
Zdravím, pročítal jsem toto fórum a nedá mi to abych se nepřidal do diskuze:
1) Buď se můžeme snažit zefektivnit elektrolýzu, potom pro počáteční pokusy stačí ss napětí - co nejmenší (pro rozklad vody cca 1.32V budou-li elektrody ze stejného materíálu - nesmí při elektrolýze korodovat atp. např uhlík, příp. zlato atd. V ŽÁDNÉM případě hliník, železo, měď atd.). Naší snahou musí být co největší proud při tomto malém napětí (v praxi bude asi větší cca 5-10V). Tím je dáno uspořádání elektrod např. válcově stočené dvojice elektrod(co největší plocha, co nejmenší vzdálenost - ideálně pod 1mm, ale bude třeba se zbavovat bublinek vyvynutého plynu, který se "usazuje" na elektrodách - např. pomocí vyššího tlaku v nádobě, čerpadlem způsobujícím cirkulaci, "ulrazvukovým ozvučením" o dostatečném výkonu(kavitace), záměnou ss napětí za pulsní atp. - to už je na vás
). Voda by měla být destilovaná(je to škoda, ale lepší využít vodivosti řádově v mikrosiemensích, než reakční nádobu každou chvíli čistit - koneckonců jde o získání energie z VODY, ne z nečistot. Jedinou vyjímkou jsou katalyzátory tupu KOH, které zůstávají v roztoku (kromě části uvolněné v podobě par - ale to se dá řešit) - koncentrace těchto vodných roztoků by neměla být zbytečně vysoká - sice zvyšuje účinnost, ale může způsobit několik negativních jevů).
Dodaný příkon bude klasicky P=UxI, odpor vody, množství uvolněného plynu lze lehce spočítat (vzorce jsem tu nekde snad i zahlédl).
Podaří-li se při určítém příkonu vyvinout tolik plynu, že jeho spalné teplo bude větší než dodaná energie, máte vyhráno(berte v potaz účinnost cca 10-20% pro převod teplo-elektřina). Zde využíváte toho, že voda za normálních podmínek disocijuje na H3O+ a OH-...
2) Nebo můžeme zapomenout na elektrolýzu a pokusit se o rezonanční rozklad vody. Hlavním předpokladem je vytvořit CO NEJLEPŠÍ kondenzátor - tedy ZAPOMEŇTE na jakéko-li vodné roztoky, použijte čistou vodu(nemusí být destilovaná, stačí z vodovodu). NALAKUJTE, příp ZOXIDUJTE(pro např. Al) ELEKTRODY, vytvořte kondenzátor s co největší kapacitou - uspořádání jako v bodě 1, problémy s vyvynutým plynem jsou obdobné - jen nezpůsobují změnu vodivosti, ale změnu kapacity, což logicky rozladí sériový LC obvod - to je třeba kompenzovat, ale pro první pokusy to není nutné. Pro první pokusy také stačí použít sinusový či obdélníkový průběh budícího st napětí - průběhy napětí a proudů na L a C(u nás elektrody) viz učebnice fyziky pro SŠ. Napětí nemusí být vysoké - bohatě stačí 24V, spíš je vhodné mít ošetřen koncový stupeň zařízení, protože budou vznikat vysokonapěťové špičky - čím kvalitněší LC obvod, tím vyšší. Potom stačí zkoušet frekvence od třeba 1Hz
do několika se kHz, MHz - rezonanční frekvence - se projeví lokálním maximem napětí na elektrodách - řádově až kV.
Pakliže se po zapnutí a nalezení rez. frekvence objeví jakéko-li množství plynu, budete vědě, že jste na správné cestě
. Je nutné navrhnout LC obvod tak, aby se jeho rezonanční frekvence co nejvíce blížila uvedeným rezonančním frekvencím pro molekulu vody - viz kolega Nobody.
NIKDY NEKOMBINUJTE OBA způsoby - buď dostanete mizernou elektrolýzu, nebo mizerný LC obvod - ani jedno z nich není k ničemu..
Jestli jsem neco napsal nesprávně, dejte mi vedět - budu rád za Vaše postřehy(koneckonců je půlnoc a rum je rum
)
1) Buď se můžeme snažit zefektivnit elektrolýzu, potom pro počáteční pokusy stačí ss napětí - co nejmenší (pro rozklad vody cca 1.32V budou-li elektrody ze stejného materíálu - nesmí při elektrolýze korodovat atp. např uhlík, příp. zlato atd. V ŽÁDNÉM případě hliník, železo, měď atd.). Naší snahou musí být co největší proud při tomto malém napětí (v praxi bude asi větší cca 5-10V). Tím je dáno uspořádání elektrod např. válcově stočené dvojice elektrod(co největší plocha, co nejmenší vzdálenost - ideálně pod 1mm, ale bude třeba se zbavovat bublinek vyvynutého plynu, který se "usazuje" na elektrodách - např. pomocí vyššího tlaku v nádobě, čerpadlem způsobujícím cirkulaci, "ulrazvukovým ozvučením" o dostatečném výkonu(kavitace), záměnou ss napětí za pulsní atp. - to už je na vás
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Dodaný příkon bude klasicky P=UxI, odpor vody, množství uvolněného plynu lze lehce spočítat (vzorce jsem tu nekde snad i zahlédl).
Podaří-li se při určítém příkonu vyvinout tolik plynu, že jeho spalné teplo bude větší než dodaná energie, máte vyhráno(berte v potaz účinnost cca 10-20% pro převod teplo-elektřina). Zde využíváte toho, že voda za normálních podmínek disocijuje na H3O+ a OH-...
2) Nebo můžeme zapomenout na elektrolýzu a pokusit se o rezonanční rozklad vody. Hlavním předpokladem je vytvořit CO NEJLEPŠÍ kondenzátor - tedy ZAPOMEŇTE na jakéko-li vodné roztoky, použijte čistou vodu(nemusí být destilovaná, stačí z vodovodu). NALAKUJTE, příp ZOXIDUJTE(pro např. Al) ELEKTRODY, vytvořte kondenzátor s co největší kapacitou - uspořádání jako v bodě 1, problémy s vyvynutým plynem jsou obdobné - jen nezpůsobují změnu vodivosti, ale změnu kapacity, což logicky rozladí sériový LC obvod - to je třeba kompenzovat, ale pro první pokusy to není nutné. Pro první pokusy také stačí použít sinusový či obdélníkový průběh budícího st napětí - průběhy napětí a proudů na L a C(u nás elektrody) viz učebnice fyziky pro SŠ. Napětí nemusí být vysoké - bohatě stačí 24V, spíš je vhodné mít ošetřen koncový stupeň zařízení, protože budou vznikat vysokonapěťové špičky - čím kvalitněší LC obvod, tím vyšší. Potom stačí zkoušet frekvence od třeba 1Hz
Pakliže se po zapnutí a nalezení rez. frekvence objeví jakéko-li množství plynu, budete vědě, že jste na správné cestě
NIKDY NEKOMBINUJTE OBA způsoby - buď dostanete mizernou elektrolýzu, nebo mizerný LC obvod - ani jedno z nich není k ničemu..
Jestli jsem neco napsal nesprávně, dejte mi vedět - budu rád za Vaše postřehy(koneckonců je půlnoc a rum je rum
BTW, u rezonanční metody je bezpečnější pro jistotu přidat rezistor/potenciometr paralelne ke "kondenzátoru"... mohlo by se stát, že to bude DOBŘE fungovat a potom není moc zdravé přeměnit moc vody na plyn - hlavně ne rychle na malém prostoru - tlak se zvýší, tím i teplota a směs 2H2 + O2 není zrovna inertní ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
a můžete zkusit i paralelní LC obvod...
a můžete zkusit i paralelní LC obvod...
Re: izolace
takze konecne som docital toto forum do konca. Prispevky niektorych su tu usmevne. Myslel som si ze aspon sledujete dianie na nete ohladne pokusov o replikaciu S.Meyera. Ako tu uz niekto pisal, v patentoch je len to nutne. Asi pred dvoma rokmi sa objavili na diskusiach na yahoo subory so zapiskami S.Meyera, kde je vysvetleneho viac. Myslim si ze vsetko je na http://www.stanleymeyer.com teraz presunute na http://www.waterfuelcell.org/. Treba si to precitat vsetko, potom sa mozem bavit na vyssej urovni. Hlavne je tam zaujimava informacia ze tie indukcnosti su zviazane mag. obvodom.
Izolacia elektrod: znovu opakujem treba len citat. Konkretne tu http://www.waterfuelcell.org/Patent.html je rozoberany patent kde su pouzite izolovane elektrody. Takze do toho...
Izolacia elektrod: znovu opakujem treba len citat. Konkretne tu http://www.waterfuelcell.org/Patent.html je rozoberany patent kde su pouzite izolovane elektrody. Takze do toho...