Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Větrná elektrárna (levně)

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: To ILEM

Příspěvek od Ilem »

MilMAX píše: (sice malá ale postačí doufám k vykrytí ztrát v převodech)
Milane tomu nějak nerozumím. Nedávno jsi psal, že je to vyrobené v profesionálních podmínkách včetně statických a dynamických propočtů. To bys měl přesně vědět, zda ti to vykryje ztráty v převodech.

"Dum spiro spero"
Ciceron
MilMAX
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Pro MILMAXE

Příspěvek od MilMAX »

xzzzx píše:Podle toho co tady ukazujes si osobne myslim ze to bude peknej hukot stat vedle takove vetr. elektrarny. Krom toho ze zde nejsou dodrzeny aerodinamicke tvary a bude scasti s mechanickych pohyb. dilu. Pujde taky o nespolehlivy a servisne nakladny stroj, ktery ovsem pojede s vetsi ucinosti. Jde jen o muj pohled na vec. V jednoduchosti je sila.

Z.

Pust se do me.
Díky za názor - konečně z Tebe něco vypadlo
- co se týče hukotu o kolk si myslíš že to bude hučet víc než konvenční 100 kW VE s 30m vrtulí na jejímž konci lopatek je rychlost 440 Km/h ?? (můj koncept má rychlost otáčení max 60% rychlosti větru) a nechanika pokud nebude udělaná na koleně vrzat nebude (doufám)
- Aerodynamika lopatek :? počkejte na zveřejnění zkoušek - pořád se to snažíte porovnávat s konvenčními (vztlakovými) systémy ale jak už jsem párkrát napsal než lopatky by se to spíše mělo jmenovat plachty
- Mechanických dílů je v tomto systému méně než ve vrtuli klasické VE - ano v jednosuchosti je síla (a to je můj patent)
- O provozní spolehlivosti ?? jak můžeš vědět jak dobrý jsem technik?? - taky přece nepochybujeme o provozní spolehlivosti spalovacího motoru / každopádně na začátku bylo plno nevěřících Tomášů kteří tvrdili že není nad parní stroj.
-Servisní náklady?? Opravit takový stroj znamená vzít do ruky klíč, kladivo, šroubovák a nechat se zvednout montážní plošinou na malé Avii co slouží k výměně žárovek. / Opravit 100 KW klasickou vrtuli znamená zavolat specializovanou firmu a cálovat 1500 Kč/hod + ND (nic na tom sám nespravíš)
- Za víru ve vyšší účinnost děkuji, uvidíme po zkouškách

Jenom zdůrazňuji že porovnáváme klasickou 100KW s mým 100KW konceptem

V případě 300W plašmušek je to samozřejmě jinak

MilMAX
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdo si troufne

Příspěvek od MilMAX »

xzzzx píše:Kdo si troufne na tohle?
A to je jako co?

Plašmuška 134,76 W při větru 98 Km/h :lol: :lol: :lol: :lol:

Na to si fakt troufat nebudu - ale je to krasavec

MilMAX
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilMAX »

Ilem píše:
MilMAX píše: (sice malá ale postačí doufám k vykrytí ztrát v převodech)
Milane tomu nějak nerozumím. Nedávno jsi psal, že je to vyrobené v profesionálních podmínkách včetně statických a dynamických propočtů. To bys měl přesně vědět, zda ti to vykryje ztráty v převodech.
Nepsal jsem že je to vyrobené ale namodelované v 3D (Solidworks) jehož součástí je i výpočtový program pro posouzení mechanických / statických a dynamických vlastností
- ne však aerodynamických vlastností - na takový SW nemáme ani všichni dohromady

- Opravdu musíme počkat na zkoušky jak to dopadne

Pro představu uveřejňuji další detail
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

MilMAX píše:
Konečně vidím, jak ti to celé funguje. Neboj, patentovat to nebudu. Máš to docela chytře vymyšlené. Přád jsem přemýšlel, jak pomocí ozubených převodů vracíš natočenou lopatku zpátky a ty střídáš 2 lopatky. Jedna je vždy aktivní a druhá pasivní. V podstatě 4 malí Savoniové na kolotoči. A dokonce myslím, že vím, co tě inspirovalo. Jmenuje se tak jedna pouťová atrakce a funguje úplně stejně.
Vztlakového tam není nic. To ses trošku utnul.

"Dum spiro spero"
Ciceron
MilMAX
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilMAX »

Ilem píše:
MilMAX píše:
Konečně vidím, jak ti to celé funguje. Neboj, patentovat to nebudu. Máš to docela chytře vymyšlené. Přád jsem přemýšlel, jak pomocí ozubených převodů vracíš natočenou lopatku zpátky a ty střídáš 2 lopatky. Jedna je vždy aktivní a druhá pasivní. V podstatě 4 malí Savoniové na kolotoči. A dokonce myslím, že vím, co tě inspirovalo. Jmenuje se tak jedna pouťová atrakce a funguje úplně stejně.
Vztlakového tam není nic. To ses trošku utnul.
O vztak se nepřu, ale jsi mimo je to ještě jinak
Ten kolotoč znám ale tak se to netočí .... fakt

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

MilMAX píše: Ten kolotoč znám ale tak se to netočí .... fakt
Dobře, točí se to pomaleji, dokonce si umím představit, že se lopatky točí jen vůči ose. Vůči větru mohou mít konstatntní úhel natočení. Deflekor schovává ty, které namají být v záběru. Je to jednoduché. Musel bych se víc zamyslet a na to teď není čas. Trochu bych se bál těch transmisních hřídelí. Zdají se mi dost tenké, na to jaký tam bude krouťák a hlavně dynamické rázy.

"Dum spiro spero"
Ciceron
MilMAX
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilMAX »

Ilem píše:
MilMAX píše: Ten kolotoč znám ale tak se to netočí .... fakt
Dobře, točí se to pomaleji, dokonce si umím představit, že se lopatky točí jen vůči ose. Vůči větru mohou mít konstatntní úhel natočení. Deflekor schovává ty, které namají být v záběru. Je to jednoduché. Musel bych se víc zamyslet a na to teď není čas. Trochu bych se bál těch transmisních hřídelí. Zdají se mi dost tenké, na to jaký tam bude krouťák a hlavně dynamické rázy.
Určitě lopatky nestojí ve stejném úhlu k proudění větru (to by se podobalo hrablu na kombajnu)
naopak jejich poloha vůdči proudění se mění s otáčením celého rotoru
Platí však, že jedna plovina rotace lopatek je vždy několikanásobně více exponovaná větrem než ta druhá, která navíc probíhá za krytem
Otázka dimenzí - no to je taky věc turbulencí jaké budou uvnitř - zatím se toho u malého modelu nebojím a doufám že data která zjistím z jeho zkoušek mi pomohou najít správné dimenze pro plnou verzi.
No a když něco prasne ??? dám tam větší - o nic nejde :dknow:

MilMAX
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Heh

Příspěvek od MilMAX »

Palo píše:MilMAXi, začíná se mi to líbit :) Na kolik vidíš finální prodejní cenu?
(pro srovnání TAAWIN si účtuje za 20 kW větrárnu cca 750 tis. bez el. konvertoru.)
Apropo už jste někdo viděli že ten Taawin funguje jinde než v tom GIFu na webu? look at: http://www.taawin.cz
Naposledy upravil(a) MilMAX dne pát 04 kvě 2007 13:56, celkem upraveno 1 x.

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

MilMAX píše: Určitě lopatky nestojí ve stejném úhlu k proudění větru (to by se podobalo hrablu na kombajnu)
Nepsal jsem, že to tak musí být, jen že si to tak umím představit a že bych se musel víc zamyslet.
Asi to bude dobře fungovat, jen bych nechtěl být tím, kdo to bude vyvažovat.

"Dum spiro spero"
Ciceron
MilMAX
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilMAX »

Ilem píše:
MilMAX píše: Určitě lopatky nestojí ve stejném úhlu k proudění větru (to by se podobalo hrablu na kombajnu)
Nepsal jsem, že to tak musí být, jen že si to tak umím představit a že bych se musel víc zamyslet.
Asi to bude dobře fungovat, jen bych nechtěl být tím, kdo to bude vyvažovat.
Nemyslím si že to bude nutné nějak extra vyvažovat protože se to nehodlá točit víc ne 60 a 100 ot/min
- všechny prvky jsou přitom symetické dle vertikální osy
- konstrukce je přitom velni štíhlá (nadčtvercová) 3:1 (v:š)

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

MilMAX píše:
Nemyslím si že to bude nutné nějak extra vyvažovat protože se to nehodlá točit víc ne 60 a 100 ot/min
Já jen, že vím, co bylo za pakárnu vyvážit třílistou vrtuli o průměru 6m a taky vím jak cvičila s koncem 15m příhradového stožáru při cca 30ot/min, protože se ji dokonale vyvážit nepodařilo.

"Dum spiro spero"
Ciceron
MilMAX
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilMAX »

Ilem píše:
MilMAX píše:
Já jen, že vím, co bylo za pakárnu vyvážit třílistou vrtuli o průměru 6m a taky vím jak cvičila s koncem 15m příhradového stožáru při cca 30ot/min, protože se ji dokonale vyvážit nepodařilo.
No právě - těžiště listu 6m vrtule je 3 m od středu a celé je to na 15m sloupu (páce) tomu odpovídá v mém principu lopatka s těžištěm na páce 1 m a celé je to 4x uloženo na sloup který začíná 4m od země - to je trochu lepší předpoklad stability ne?

Myslím si, že téměř nic, co platí u vztlakových vrtulí VE nelze aplikovat na vertikální tlakový systém

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

MilMAX píše:
Ilem píše:
MilMAX píše:
No právě - těžiště listu 6m vrtule je 3 m od středu a celé je to na 15m sloupu (páce) tomu odpovídá v mém principu lopatka s těžištěm na páce 1 m a celé je to 4x uloženo na sloup který začíná 4m od země - to je trochu lepší předpoklad stability ne?

Myslím si, že téměř nic, co platí u vztlakových vrtulí VE nelze aplikovat na vertikální tlakový systém
Asi jo.

"Dum spiro spero"
Ciceron
MilMAX
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

to ILEM

Příspěvek od MilMAX »

... to vyznělo jak rezignace.
Nechci vítězství v debatě ale konstruktivní opozici která mi pomáhá při vývoj TWISTERu

Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“