Tak ja jsem si to skoro myslela, ze jsi nejaky prave ten abdu.... tak me to bylo hned jasny...
Smazala jsem text proto, ze jsem chtela smazat vsechny pridane texty nebot jsem prisla k nazoru, ze to stejne nikdo poradne neprecte. Ale bohuzel po 3 smazanych to uz neslo. Je prave na case abych prestala psat moje zkusenosti. Proto jsem chtela vsechno zlikvidovat, ale neni to mozne po 3. smazanem textu prisla blokada.
At si kazdy udela zkusenosti sve vlastni a taky je jich zde dost od jinych.
lena píše:Ja jsem delala i pri urine jednu malou ocistu s epsonskou soli (zbavila jsem se dost velkeho mnozstvi kameni i bez olejove procedury, ta je hnusna) ....byl zrovna vhodny cas...
Leni,prosím Tě jak jsi dělala jaterní očistu s epsonkou?Díky.M.
Mě by to také zajímalo, leni .. škoda, že jsi odpověď smazala Do běžné jaterky s olejem se mi nechce, ale tu Tvoji jenom s epsomkou bych zkusit mohla..(bez hladovky ). Také by mě zajímalo, co myslíš tím "byl zrovna vhodný čas".. to kvůli měsíci v novu?
P.S. Jo, a ještě nerozumím tomu, proč "Je prave na case abys prestala psat svoje zkusenosti a Proto jsi chtela vsechno zlikvidovat" .... Ještě, že přišla ta blokáda
Hanka.
Všechno je tak, jak má být. "Všechno co jsme, povstává v našich myšlenkách. Mluv a jednej s nečistou myslí, a budou tě následovat problémy. Hovoř a jednej s čistou myslí, a štěstí tě bude následovat jako stín." Buddha
Nějak mi není jasné, oč se tady vlastně bojuje .. PROČ je to jiskření? Můj selský rozum přijal a pochopil jak lenu, tak abula - a s jejich názory a zkušenostmi nemám žádný problém. Jsou to jenom dva pohledy a dvě rozdílné zkušenosti - díky Bohu za ně!!! Když si představím, že by zde byl povolen jenom jeden názor, tak mi není právě volno - ale jsem přesvědčena, že nic takového nehrozí ..
Mír a slunce v duši . Hanka
Všechno je tak, jak má být. "Všechno co jsme, povstává v našich myšlenkách. Mluv a jednej s nečistou myslí, a budou tě následovat problémy. Hovoř a jednej s čistou myslí, a štěstí tě bude následovat jako stín." Buddha
Vždycky jsem rád, když sem někdo napíše svoje zkušenosti a jsem rád i tehdy, když na to někdo reaguje zveřejněním svých zkušeností odlišných a nebo i opačných.
Bohužel ale často takovýto názorový či zkušenostní spor vyústí do osobních výpadů, které mohou vyústit až k dojmu, že byla chyba sem vůbec něco psát.
V minulosti už několikrát došlo k tomu, že se někdo rozhodl smazat všechno, co sem kdy napsal - výsledkem jsou vlákna, jejichž "zmrzačení" je nám dodnes vyčítáno. Aby k tomu už nedocházelo, tak od nové verze prostředí má každý možnost zpětně upravovat svoje příspěvky pouze po dobu 24 hodin od jejich zveřejnění. Tím má možnost opravit případné chyby, ale nemá možnost mazat svoje starší příspěvky. Definováno je to tak, že po čtyřiadvaceti hodinách se jeho příspěvky stávají majetkem fóra a nadále už nemá možnost s nimi nakládat podle vlastního uvážení. I potom má ovšem možnost o dodatečnou úpravu požádat některého z moderátorů.
Snahou moderátorů je s minimálními zásahy jenom udržet vlákna tématicky co nejčistší a komunikaci slušnou - ovšem i tak mají někteří jedinci dojem, že jsou nepatřičně omezováni.
lena píše: Je prave na case abych prestala psat moje zkusenosti. Proto jsem chtela vsechno zlikvidovat,.....
Leni, právě naopak. Naše vlastní zkušenosti jsou tady to nejcennější a hlavní smysl fora !
To, že sem občas něco zkopírujeme, nebo dáme odkaz je až druhořadé..
Nenech se otrávit malým nedorozumněním
a měj se fajn M.
Slavek Krepelka píše:Už to, že každá hladovka sama o sobě pracuje a působí na člověka dost jinak mi napovídá, že jde pokaždé o něco dost jiného, i když do jisté míry podobného.
... jde o více méně jedinou důležitou věc ...... v tucích (a jinde) se nám ukládají (/váží se na ně) všemožné nečistoty, které během života postupně nasbíráme (tzn. toxiny z jídla, pití, dýchání, ...Éčka a další chemie, se kterou se potýkáme na každém kroku, atd., atd.) ... jakmile pak začneme s hladovkou, tak zákonitě tělo donutíme, aby sáhlo do "rezervních záloh" ... tehdy se nám do těla uvolní i uložená "chemie", kterou by měly z krevního oběhu odstranit játra, na což však ale nemusí stačit, jelikož jsou rovněž odpovídajícně "zasratá" ... takže čím více je tělo zaneřáděno, tím větší riziko hrozí ...... a když k tomu ještě připočteme možnost, že někteří lidé trpí částečnou " portální hypertenzí (aniž by o tom věděli), kdy "z různých důvodů může dojít k omezení průtoku a krev pak namísto vrátnicovou žílou odtéká drobnými spojkami do systémového oběhu, rozvíjí se tzv. kolaterální oběh ... = krev z trávicí soustavy obchází játra, tudíž před vstupem do systémového oběhu není detoxikována ... důsledkem je například poškození mozkové tkáně, vznik tzv. encefalopatie", takže v těchto případech, namísto aby hladovka pomohla, může i ublížit .... pokus o "detox" organismu tak najednou může mít i zcela opačný výsledek ... ... (při troše štěstí krátkodobý a bez trvalých následků) ...
... a proč se o tom Armstrong nezmiňuje ?? ... no třeba protože v prvé polovině 20. století nedosahovalo průmyslové zamoření živ. prostředí až takových obludných rozměrů, jako je tomu dnes ... a to už vůbec nehovořím o potravinách, kdy lidí s nadváhou je dnes mnohem více, než tomu bylo tehdy ... neb tehdá se také většina lidu nepřežírala (a netloustla) nebo alespoň ne v takové míře jako se tomu děje v nynějším konzumním systému (za což může i laciný cukr vyráběný nikoliv z řepy cukrovky, ale průmyslově zpracovávaná fruktóza z kukuřice, atd.) ... ...
.... právě proto si myslím, že by si člověk měl dát nejdříve do cajku játra ... a teprve potom začít experimentovat ...
(ale pokud si to někdo riskne aj bez předchozího detoxu, tak je to jen a pouze jeho věc ... ) ...
... ...
PeS: ... mmch, všichni víme, že prvá hladovka (nebo hladovka provedená s delším časovým odstupem, např. po několika letech) má největší markanty, alespoň co se týče "okamžitých" výsledků (paraziti, rakovina, atd.) ... takže se zamýšlím i nad tím, zda právě uvolňování "toxinů z tuku" a jejich vyplavení do organismu pak neúčinkuje něco jako "auto-chemoterapie", kdy paraziti houfně opouští tělo, protože v takovým "humáči" přece nebudou ... ...
pozn: ... ti, kteří každo-měsíčně půstují (byť jen pár dní), zabraňují tím mimo jiné, aby se jim "v sádle" ukládalo nasbírané "svinstvo" až v takové míře jako všem ostatním, co pravidelně "nehladovkují" ...... zároveň tak játrům pravidelně poskytují dostatek času, aby se mohla "zregenerovat" (servis time) ...... na játrech to totiž stojí i padá ... jsou zodpovědné nejen za "čistotu organismu", ale i za momentální "psychický stav" ...... to si však většina lidí bohužel neuvědomuje ... ...
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
Nemám žiadne skúsenosti s hlodovkou, reagujem iba na žabomyšiu vojnu, ako to celé nestranne vidím ja. Ak by sa lena nad názorom abula nezmetala a slávek jej nebol podporou (veľa prázdneho textu), tak by nebolo o čom. Abul lene nič nevyčítal, len jej a nám opísal veľmi logicky a starý postup univerzálny pre každého, ako to nekomplikovať, ako čo najmenej pri hladovke zamestnať pečeň. Reakcia, že každý je iný a každý bude reagovať ináč zasa len prihriali polievočku abulovi a anrimu. Že niekto nepociťuje problém a zvládne k hladovke olejové, alebo soľné preplachy ešte neznamená, že by mu jeho pečeň jednu facku nevlepila Aj otáčkomer na aute má svoje červené pole a vravieť, že môjmu autu nevadí ho vytáčať, že mám špeciálny olej a filter je smiešne. Jasné, že lena nie je začiatočník a "univerzálny" postup si trocha urychľuje, experimentuje a zrejme ju to posúva ďalej. Tiež nechápem reakcií, že už nebudem opisovať svoje postupy, to je také detinské. Ak som niekoho urazil, mrzí ma to, ale rád pomenúvam veci pravým menom a neomylný tiež niesom Tiež by ma to nasralo, ak by takto o mne niekto písal, ale prv by som sa zamyslel, či to nieje pravda a sfúkol ego .)
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či ste sa nestretli s tým
1.či je počas menštruácie možné piť vlastnú moč. Mám cysty na vaječníkoch a možno že práve v tomto období by na to mohla zabrať.
2.A ešte by som chcela vedieť či má niekto skúsenosť s tým že keď držal hladovku a pil iba moč, ako je to s váhou. Som dosť štíhla a bojím sa že by som ešte viac schudla. Ďakujem všetkým za prípadné odpovede. indiga
indiga píše:či je počas menštruácie možné piť vlastnú moč.
... ano, je to možné ... MS není žádný důvod proč by ne ...
indiga píše: možno že práve v tomto období by na to mohla zabrať.
... účinnost čurinoterapie u žen bude určitě ovlivněna měsíčním cyklem, ale zatím nikdo pořádně neví, která část je právě ta "nejúčinnější" ... ... traduje se však, že na raka apod. by měla nejvíce zabrat moč gravidních žen, takže zkus vycházet z toho, ve které části cyklu se cítíš být "nejvíce těhotná" ... dle nálad by to asi mělo spadat do období PMS ... ...
indiga píše:skúsenosť s tým že keď držal hladovku a pil iba moč, ako je to s váhou.
... při každé déle trvající hladovce dochází i k hubnutí ... záleží na délce půstu ...
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
abul píše:Trochu si to svým "snažením" zkomplikoval Slávku.
No jo, zkomplikoval, jenže ono to komplikované je.
abul píše: Lena nemusela své příspěvky mazat, je jich škoda a jako její osobní zkušenost by jistě měly hodnotu u pro ostatní. Moje první reakce byla jen doplněním pro ty, kdo by hledali jistý návod. Už jsem to psal dvakrát a nepochybuji o tom, žes to pochopil hned napoprvé, ale vědomě to ignoruješ.
Nepochopil. Lena dala zkušenost, která neodpovídala Tvým představám a už pro to jisi podle mého reagoval, i když necitoval. Nikdo jiný tu totiž takové hladovkové rouhání nepřihodil, navíc s tím, že hladovka jaksi jinak než cokoliv dlouhodobého. Pokud Ti křivdím a reagoval jsi jen tak z čistého nebe, že jsi dostal vnuknutí, tak se Ti omlouvám, ale potom jsi s tím měl jít do hladovkového vlákna.
abul píše: Pokud jde o zastavení peristaltických pohybů, doba kdy to nastane závisí podle mých zkušeností především na psychice. .... Pití nebo nepití uriny na to nemělo žádný vliv. ...
Tohle je právě ten nejdůležitější náhled. Psychika. Pokud se podívám na zkušenosti řekněme z Indie, nebral bych počty lidí, kteří dělali něco stejně, za příliš významné. Vždycky šlo o nějakou školu, náboženství, víru, a učedníci na ni přistoupili, uvěřili, podřídili se a tím pádem to pro ně pracovalo v pohodě a nejspíš taky ne pro každého. Nejde o nic jiného než o sugesci a víru úspěšně zabedněnou do podvědomí. Jenže pokud si jedinec udělá něco po svém, co si ať už intuitivně, nebo s rozmyslem zabednil do hlavy sám, tudíž si udělal autosugesci, zase to pro něj pracovat bude. Opět je to otázka víry.
To, že nějaká škola a nějaké učení říká to a ono je významné pouze pro toho, komu to vleze do podvědomí jako fakt. Přitom vůbec nejde o všeobecně platný fakt a dokud se tak neučiní, není to ani subjektivním faktem a už vůbec nelze říct, že to nutně bude pracovat pro každého. To by každý nejdříve musel přesně tomu uvěřit. Už když se podíváš na to, kolik je jenom východních a dnes už i západních meditačních metod a škol a jogínských metod, mohlo by Ti být jasné, že je všechno jinak. Ony totiž jsou každá nějakou variací na základní myšlenku sugesce, ať už auto, nebo někým, nebo kombinací. Samozřejmě pak mizí veškeré důvody mít pocit, že jedinec nemůže přijít s další variantou sugesce a postupu, naprosto individuální, která bude pracovat jen pro něj, a pokud použije něco vlastního, usnadní si práci. Zde se jedná spíše o intuici, ale rozum to dokáže taky. To záleží na našich sklonech a schopnostech.
Tahleta paní si udělala terminálního raka prsu během tří neděl a při té příležitosti se přehodila na pranickou stravu a nepapá už leta letoucí, daleko dýl než pan Moffort. Žádnou specifickou hladovou školu si nevybrala, zařídila se po svém a pracovalo to pro ni. Její situace ji totiž dohnala k tomu, že jí nezbylo než umřít, nebo se nějak ukecat, udělat si autosugesci, že hladověním raka sebere a zařídit se, k čemuž ještě pobrala prémie. Když se člověk ale podívá na druhou stránku věci, http://www.rickross.com/reference/breat/breat25.html Tihle lidi byli odsouzeni do lapáku, protože někoho cvičili hladovkou na brethariánství podle jejich zkušeností, podle jejich školy a dotyčná osoba během 21denní hladovky položila život na oltář této metody a nebyla sama, kdo se tím oddělal, i když jich moc není a je to velmi vyjimečné. Přitom ta škola je velice osvědčená. Ta osoba na to prostě neměla, nebyla dostatečně přesvědčena a hold snad příště.
Toto jsou důvody, proč mi dost vadí mocí mermo tlačit názory a poučování založená na nějakých osvědčených praktikách. Vůbec o ně nejde. Jde o to, že každý jedinec si musí buďto vybrat mezi tím co se dozví, uvěřit a zařídit se, nebo si něco sesumírovat sám, uvěřit a zařídit se. Vše ostatní jsou pouze dogmatické přestřelky.
Co však fascinuje mně na urinoterapii není fakt, že to pracuje na kde kom, ale fakt, že to pracuje na mozkovou obrnu a zvířata. Tady je jistá šance, že urina dokáže hodně sama o sobě a alespoň já se nemohu zbavit pocitu, že to tak je. Ale i zde je to vošajstlich se nějak moc domnívat. Pokud se podívám na placebo efekt a na léčení rukama atd. je taky jasné, že na nás působí i okolí mimosmyslovými sugescemi a že absolutně nelze vyloučit jejich zásadní vliv při léčení i té mozkové obrny urinou. Daleko víc mi sedí myšlenka, že tím, že v sobě člověk zlomí, specielně člověk vychovaný mimo vliv řekněme hinduismu a povědomí o schopnostech uriny, jeden z nejsilnějších bloků vědomí a to že urina je nechutný odpad, udělá si díru do hlavy, přestane se považovat za nečistou nádobu jak nám vsugerovalo třeba žido-křesťanství a vědělo proč, že tím své vědomí vyloženě protunelujeme a otevřeme se kdejaké další možnosti. Protrhneme hráz. Ztratíme důležitou část své mentální zátěže a svého mentálního bloku, kterému říkáme naše vědomí, ale které bylo vytvořeno především sociálním nátlakem, ať už jemným, nebo hrubým. Prakticky o totéž podle mne jde v případech, kdy se člověk opět mentálně zlomí a odmítně standartní metody léčení, nebo je shledá byť i zkušeností za nesmyslné a opět se rozhodne, že to teda ne a nějak jinak. Lidi, kteří se rozhodli a udělali je spousta, bez hladovek, bez čuriny, bez kde čeho co je velice známé, ale co jsem se kdy dopídil, vždy si zlomili nějaký mentální blok a vždy se upnuli na nějakou praktickou metodu a svedli to na ni. To je třeba Schutze a Norbekov.
Sečteno a podtrženo, nelze vysvětlovat křesťanství mohamedánovi a proto byl používán meč, stejně jako opačně. Nelze druhým říkat, že tudy ano a tudy ne, jenom to vzbuzuje odpor a nikam to nevede než k rozpřím, tedy pokud se někdo přímo nezeptá protože nemá své představy na danné téma, nebo o svých pochybuje. Lze jim jenom dát na vybranou, pokud nechceme sekat hlavy. Jsme bytosti povětšinou nerozumné, ale krásně intuitivní a pokud máme rozum zastřený výchovou, a to tak strašně, že si to naprostá většina z nás není ani schopna do důsledku uvědomit, nemáme šanci než nemocní žít a nemocní umřít, protože to je realita, kterou jsme si vytvořili sociálním povědomím. Ne naprosto aktivně, protože v tom maj prsty nevelké skupiny jedinců, které nás bombardují nesmyslnýma problémama a naší myslí hrubě manipulují a to naprosto vědomě a účelově, ale málo kdo z nás dělá něco proto, aby prohlédl a něco udělal alespoň sám se sebou.
abul píše: ... nejsem Abdul ...
OK. polepším se.
Asi tak, ahoj, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Poměrně dost materialisticky napsáno na to, že jsi moderátorem fóra, kde se řeší spousta věcí jen vírou. Ale budiž, je to Tvoje cesta. V podstatě s Tebou souhlasím, ovšem s výhradou té auto/sugesce. To zdaleka není jen sugesce co léčí v případě hladovky, jak jsi ji popsal třeba u Jasmuheen. Mimochodem, mně ta paní teda vůbec nesedí a pokud bych měl poslechnou svou intuici, řekl bych skoro, že podvádí lidi za účelem zisku.
Když mluvíš, tvá slova by měla být lepší než ticho.
Už to, že každá hladovka sama o sobě pracuje a působí na člověka dost jinak mi napovídá, že jde pokaždé o něco dost jiného, i když do jisté míry podobného. S tím, že je dost všeobecné povědomí, že hladovka začíná skutečně čistit tělo až od třetího dne, že až poté se prý zastavuje i ta peristaltika, což tedy nemám ověřené, definitivně to neplatí na čurině, protože tam to pravda z mé vlastní zkušenosti není, nepovažuji jedení ob den za hladovku. Pokud takové stravování někdo hladovkou nazve, usměji se a nechám to plavat. Konec konců Lena vylíčila velice přesně o co šlo a protože jednak nejsme lidé neomylní a jednak občas všichni nazveme něco jinak, než o co skutečně jde, právě díky těm podobnostem. Považuju to spíše za překlep.
S laskavým pozdravem, Slávek.
Zdravím. Je to tak nějak dokázáno klinickým pozorováním, ten 3. den. Pravda ale je, že pokud jsou vředy, nebo polipy, či jiné akce v trávícím traktu, a to i paraziti. pravda to být nemusí. Čili případ od případu, momentální stav od momentálního stavu. S hladovkou mám poměrně dostatečné zkušenosti v základních variantách, tzn suchá, mokrá, urinová. Moje bývalá přítelkyně, kterou jsem na půsty navedl, nedošla ani 100 metrú do kina, bez dvou zastávek. Během 2 let se naprosto vyléčila do stavu, kdy jezdí na vodu a provádí patrně čim dál adrenalinovější sporty.Nemám už přehled. Mnohými postupy, také zkoušela nevyzkoušené. Následky byly skoro vždy fatální 1-2 denní leháro v posteli, za rmrtvolných stavů. Shrneme si to. Pokud se člověk cítí dobře, tehdy si troufne na experiment. To ovšem neznamená, že neporuší momentální stav obnovy tak, že výsledek pak vypadá, jak polorozbořený barák bez oken a dveří. Těmi se pak velmi rychle vrátí i často stěhovavý "Ďábel", a místo zápraží pak obsadí celý nechráněný dům.
Obden hladovka, čili jakási kaskáda, samozřejmě hladovkou je, a když se dělá tak, jak se dělat má, je vysoce účinná pro trávící trakt, a mízní systém. ( vlastní zkušenost pacošů). A je zejména vynikající prostředek, "narytmování" organismu. Nasadíte li pak cca 7 dní souvislého hladovění, dochází k prudkému nárustu účinnosti mým odhadem z praxe o dobrých 25% do hloubky a rychlosti pochodů. Jste totiž již vycvičení Toto je rytmus. :-)
Příklad: skok parašutisty. Dáme li chlapovi padák a vyvezeme ho nahoru, a s nasazeným padákem ho vykopnem z letadla. Rozplácne se. Co musí vědět a mít nacvičeno aby k tomu nedošlo?. V prvé řadě volný pád při vědomí kde má ruce, nohy, hlavu, a šnůrku. Přezto všechno i když padák roztáhne doplachtí a doskočí na zem, poláme si obě nohy. Pokud ovšem projde výcvikem zdoskokové věže, je dostatečně zkušený, a silný na to, aby zlehka doskočil, a během srovnal rychlost dopadu. A co více? padák roztáhne až těsně nad zemí.
Pokud tedy sjíždíte jakekoliv delší hladovky, než jeden den, a tělo se posiluje na útok, krásně si lebedí v tom jak rozloží síly. Čili celé kasárna směle vytáhnou do boje a u dveří zůstane jen hlídač. Ten pluk pak zdatně bojuje v poli levá křidlo útoči na parazity, druhé začne vozit zásoby a středem valí hlavní linie detoxikace. Přiletí li ale pak 3 vepřové řizky, slátek, pifko, a 3 cigára, které nikdo nečekal, je to jako dopad komety na kasárna. Z těch zbyde jen polovina, a posádka, vracejíc se honem domu, je zpola pobita těmi, které měly v kleštích před 5 minutami.
Myslíte si že to bolí? Jo, nekdy jo, někdy vůbec. Akorád se jeden diví že furt buď něco má, většinou zas něco jinýho a za určitý čas. Pokud ovšem neděláme z imunity blbce, a podporujeme ji v boji. Probíhá boj 5x rychleji. Ovšem za tvrdé dysciplíny.
Máme si myslím štěstí spíše v tom, že Bůh je tak moudrý, že to, co postavil, vydrží jako kůň. Jak říkala má babička.
Z vlastních zkušeností se poučíme, ale vytřepávat vodu z pravého ucha skákáním na levé noze, není moc účinné. Bohužel takoví jsme všichni zparchantělí civilizací. Vnímat tělo umíme akorát když bolí.
Přestaňte se hádat kdo je chytřejší, jedeme všichni po slepé koleji.Vím, že nic nevím.
abul píše: .. Mimochodem, mně ta paní teda vůbec nesedí a pokud bych měl poslechnou svou intuici, řekl bych skoro, že podvádí lidi za účelem zisku.
Jen jestli to není pro to, že nevíš, že spustila brethariánské hnutí na západě svou knihou a počítají se podle Henriho Mofforta na nějakých 40000. Je jich definitivně dost, i kdyby to nebylo těch 40000. Jasně, že si paninka svou knihou přivydělala, ale asi taky platí daně a střechu nad hlavou.
Ahoj, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Vyplývá z toho poněkud šokující zjištění, že biologicky znečištěná voda si v sobě nese vynikající prostředek, který dokáže likvidovat ze všeho nejlépe právě to, čím je znečištěná.
Vždycky jsem se divil, jak to, že Indie už není dávno vylidněná, když tam miliony lidí každoročně pijí vodu z Gangy, která vypadá spíš jako kakao než jako voda a plave v ní popel z mrtvol a výkaly.
Zřejmě tady taky platí, že čím hůř, tím líp!