Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Moderátor: aNONym

Odpovědět
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Příspěvek od poota »

Igi píše: Rád bych měl kolem zahrádky živej plot, známý mi dal ptačí zob, už jsem ho dal do země, ale paní sousedce se to moc nelíbilo, že je v pravidlech, že keře musí být min. 1,5m od okraje, takže hledám nějakou alternativu.
U plotu je běžně zvykem, že bývá na okraji pozemku, nevím, proč by měl být živý plot výjimkou. Takže ať Ti ta "pravidla" laskavě ukáže a nebo Ti aspoň sdělí, kde je máš hledat. Ani se Ti nedivím, že chceš mít ten plot co nejdřív a co nejvyšší :laugh:
Ten ptačí zob roste rychle, ale na plot moc vhodný není - zatím ho tam nech a rovnou pod něj nasázej něco pomalu rostoucího - habry, tisy, tůje nebo buxus. Až to pomaleji rostoucí bude dost vysoké, tak můžeš ten ptačí zob zlikvidovat a stříhat méně často.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Příspěvek od A(&F) »

Igi píše:Rád bych měl kolem zahrádky živej plot, ..... co rychle a vysoce rostoucího byste mi doporučili?
... ahoj ...
... diskuzi na téma živého plotu najdeš i na http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=115031#p115031 (kde jsou zmíněny i "topinambáče"), ...... za sebe klasicky doporučuji ačokču (byť je to jednoletka a účel živého plotu bude splňovat jen někdy od začátku prázdnin, kdy se rozroste, až do konce října, kdy vlivem mrazíků zplihne) ... přinese vám užitek aj ve formě jedlých plodů ...

... jinak gratuluji, hezky jste si mákli ... přeměnit tohle na záhony ještě nějaký čas potrvá ... (tedy, pokud to budete transformovat) ...

... :bye: ... Anri ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

Plot jsem také řešil....zkombinoval jsem ptačí zob s břečťanem, ten roste pomaleji ale je stále zelený a se zobem se "nepereů nějak si nevadí. pak jsem ještě jednu stranu zahrady, kde jsem potřeboval přes léto "nevidět", resp aby nebylo vidět ke mě, tak tam jsou japonské topoly....rostou dost rychle, mám je 2 roky ccca 3 m. ještě nevím jak je budu přiřezávat...zatím rostou. Se sousedem jsem také měl diskusi, co k plotu něco pindal , tak jsem mu řekl, co roste z mého plotu k němu ať to ustřihne....ptačímu zobu to nevadí...tak to jednou za rok ostříhá a je klid....jeho čokl nevidí mé slepice a je oboustraný klid. jak píše Poota :bye: dřeviny jsou okrasné rostou pomalu, použitelné v sídlištích typu "věžáky naležato" co se živelně staví jako satelity měst. Kamarád o několik domů dále pěstuje na plotě víno a je spokojen jak on tak soused...co roste u souseda sousedovo jest./ i když podle zákona to není pravda, takže moje větev s jablky nad sousedem je moje. / nevím jak je to se spadaným listím/. také je pěkná na plotě akébie pětičetná / , snad se to tak jmenuje/, zvláště na podzim. tak všem :pivko: zdraví martin11 :D

... věřím, že se " TO " povede ......
A(&F)
Zasloužilý člen

Re: Akebia quinata ...

Příspěvek od A(&F) »

martin11 píše:také je pěkná na plotě akébie pětičetná
... dík Marťas :bye: ... tohle kytí jsem neznal ... :shock: ... opravdu voní a chutná "po čokošce" ??? ... http://www.magazinzahrada.cz/rostliny/l ... rgolu.html ...

... Anri ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Igi
Zasloužilý člen
Dal: 31 poděkování
Dostal: 12 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igi »

Ono to je právě v zahradnické kolonii patřící svazu zahrádkářů, mezi pozemky normální ploty být nesmí, ale právě spousta lidí to má "oploceno" živým plotem což je povoleno, tak jsem to tak taky chtěl mít. Bohužel sousedka měla pravdu, v pravidlech se to píše, ale i se tam píše, že při domluvě se sousedem to může být klidně i u kraje pozemku, což v jejím případě nepůjde. Takže tam vysadím ty topinambury, proč se to teda nedoporučuje na zahrady? Že se to rozšíří všude do okolí? Aby pak ještě na mě nebyla naštvaná až se jí to nastěhuje do zahrady:-D
Co teda to vápnění?
Jinak záhonky chceme mít v tom fóliáku a pak nalevo od něj, v té prostřední části, je tam na zemi jakási bílá tlustá fólie, sloužící jako chodníček, nevím jestli ji nechat nebo dát pryč. Dokonce tam ještě rostla pažitka, rozmarýn a možná i majoránka, ale to jsem podle fotek z netu 100% neurčil. Myslím, že nám tam i roste šrucha, ale bojím se, jestli není možná záměna s něčím jedovatým.

A(&F)
Zasloužilý člen

Re: Igiplatz ... :D

Příspěvek od A(&F) »

Igi píše:Ono to je právě v zahradnické kolonii patřící svazu zahrádkářů, mezi pozemky normální ploty být nesmí,
... tam fakt nejsou žádný ploty ?? ... boží ... :D ... ale musí to být ráj pro zloděje ... :( ... jakmile se dostanou do kolonie, tak to maj celý jak na dlani ... :? ....

- topinambury: ... nevím o žádném důvodu, proč by ne ... :dknow: ...
- vápnění: ... záleží na tom, jakou tam máte půdu ... a co chceš pěstovat ... pokud máš kyselou půdu a chceš pěstovat vápenomilné rostliny, tak budeš muset vápnit ... a samozřejmě naopak ...... v zásadě platí, že čím je půda lehčí, tím méně je potřeba vápnění (nejčastěji je zapotřebí vápnit těžké jílovité půdy) ...... pořiď si pH papírky + udělej si vodný výluh z půdy, hned budeš vědět, jak na tom jsi ...... jinak na tuto práci máš stále dost času, neb vápnit se může i zimě, když není sníh ...
- šrucha: ... nevím o ničem, co je s ní zaměnitelné ... jedině její okrasné odrůdy, ale ty mají hodně jinou skladbu listů vůči stonku ...... nafoť (nejlépe v detailu), co všechno Ti tam (neidentifikovaného) roste a juknem na to ... ;) ...

A(&F)
Zasloužilý člen

Re: Broskev ...

Příspěvek od A(&F) »

kachna píše:
A(&F) píše:..... jen škoda, že nežiju někde, kde se dá zahradničit po celý rok ... ;) ...
Buď rád, aspoň si oddychneš, načerpáš síly a pojaru hurá na další zázraky!
... jde o to, že pokud bych žil někde, kde by se dalo zemědělčit celoročně, tak bych se (možná) přeorientoval na čistě rostlinou stravu ... a masa bych si zobnul jenom občas svátečně ... ;) ...... což se ve zdejších zeměpisných šířkách dá provozovati pouze po část roku, byť je to ta větší ... :? ... (teda, pokud se nechci nacpávat průmyslovou zeleninou bez chuti, plnou bůhví čeho) ...

... neb jak se tak cca poslední 2 roky pozoruji, z důvodu uchování si zdraví začínám čím dál tím více inklinovat k vegetariánství ... a vůbec mi to nevadí ... :ethink: ...

Hela
Zasloužilý člen
Dal: 191 poděkování
Dostal: 185 poděkování

Příspěvek od Hela »

Dá se to i tak. Obvykle celý podzim podnikám výpravy na trh a nakupuju hokaida. Vydrží až do jara. Jen by sis musel pořídit ještě pár stromů, na kterých ti rostou dýně.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Broskev ...

Příspěvek od poota »

A(&F) píše:... začínám čím dál tím více inklinovat k vegetariánství ...
Inu, jak ty čivy i tělo stále více slábnou, tak toho člověk čím dál tím míň uloví :lol:

Zdravím - poota

Edit: ... :D ... nejen kvůli tomu, Pooto ... ;) ... A(&F) ...

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
A(&F)
Zasloužilý člen

Re: Vegetariánství v zimě ...

Příspěvek od A(&F) »

Hela píše:Jen by sis musel pořídit ještě pár stromů, na kterých ti rostou dýně.
... :D :D ... :good: ...

... pravda, pokud bych ke skladování kolem nás volně rostoucího ovoce využil jen část sklepů + podzemních chodeb pívovárku (kdy využitelných bez větších úprav je přibližně 500 m2), tak je to zásoba, kterou nestačíme spořádat ani do následujícího podzimu ... a ve zbytku by se ještě mohly pěstovat houby (možná aj chovat ryby, jak mě pořád poňouká přítel Kutil) ... ;) ...

... když já mám nejraději, když je to čerstvě utržený ... tej chuti se zkrátka nic nevyrovná ... :) ...... před rokem jsem dokonce kvůli tomu překopal plány budoucího bydlení, kdy se obývák přesunul víc dovnitř podkroví a namísto něj (blíže ke štítu směřujícího přímo na jih) jsem naplánoval celoroční zahradu o rozměru 8 x 8 metru, suplující i skleník ... :angel: ... zčásti klasiku a zčásti hydroponickou, zbytek pak jako posezení poblíž místa, kudy se bude vycházet ven na terasu (9 x 5 metru ... copak na ní asi bude ?? ... :ethink: ) ...

... ani si nepřejte vědět, co tomu nápadu řekla moje ženská ...... ale bylo to nějak tahle: ... :o / :shock: , :roll: , :bhead: , :evil_vm: , :ptrain: ...... njn, :dknow: , srdci holt neporučíš ...

----------------
PeS: ... rajčátka se letos také povedla ... těch dozrávajících zelenáčů bude tolik, že je budeme mít ještě i o Vánocích ...
Přílohy
... ty dřevěný hranoly jsou 1,8 metru vysoký (kdy + cca 20 cm je zemi), což je poznat i dle výšky drátových opor ... ;) ...
... ty dřevěný hranoly jsou 1,8 metru vysoký (kdy + cca 20 cm je zemi), což je poznat i dle výšky drátových opor ... ;) ...

early123
Starší člen
Dal: 73 poděkování
Dostal: 70 poděkování

Re: Vegetariánství v zimě ...

Příspěvek od early123 »

A(&F) píše:
rajčátka se letos také povedla ... těch dozrávajících zelenáčů bude tolik, že je budeme mít ještě i o Vánocích ...
Nazdar,ako ich nechávaš dozrievať?Ja ich mám tiež ešte veľa na koreni zelených a jeseň sa ukazuje zatiaľ byť studena.

Vďaka

A(&F)
Zasloužilý člen

Re: Dozrávání rajčat ...

Příspěvek od A(&F) »

- všelijaké plody (ať dozrálé či nedozrálé), pokud nechci, aby se kazily, tak je dávám do uzavíratelných nádob (do pětilitrovek s víčkem až po 50-ti litrové barely, tzv. vodácké) nebo na volno či na lískách do sáčků (do ZIPových, popř. normálních se zakrouceným okrajem a zagumičkovach nebo uzavřené klipsy http://www.ikea.com/cz/cs/search/?query=bevara ), které ještě před uzavřením zafouknu CO2 z lahve, popř. z demižonu, pokud tam nějaký zrovna bublá ... a následně uložím do temna a chladu 4 až 8°C ... (v temnu totiž rostliny vydýchají zbylý kyslík a zbylá atmosféra kysličníku uhličitého zabíjí mikroorganismy + plísně, takže se plody v chladu nekazí) ...... tento způsob přírodní konzervace "bez ničeho" jsem prezentoval minulý rok během jarního setkání u Jeffa, kde jsme si všichni společně pochutnali na višních natrhaných během předchozího léta (tyto dokonce nebyly vůbec dofoukávané) ... :) ...... podobně skladuji i mnohé bylinky (v papírových sáčcích, které jsou vloženy od igeliťáků, jejichž okraje po "zacéočkování" zavařím) ...
pozn: ... na podobných principech fungují dříve používané "krechty" ...

- a když potřebuji, aby dozrálo nedozrálé, tak to přendám do tepla (12 až 18°C, později i více) a k němu do sáčku přidám jedno až dvě jablka, podle velikosti objemu ...... neb z jablek a dalšího ovoce se uvolňuje ethen (ethylen, etylén), který urychluje zrání/stárnutí (více viz Ethen jako fytohormon ) ...... podobně funguje i ethin (acetylen) jako iniciátor kvetení (čehož se užívá např. pro vykvetení ananasu, kdy se do středové růžice naleje slabá "karbidová voda" ... CaC2 + 2 H2O → C2H2 + Ca(OH)2 ) ...

------------
PeS. ... výše popsaný způsob konzervace "bez ničeho" (bez dofoukání) na základě mé prezentace višní zkoušel aj přítel Pišta ..... a sic mu některé pokusy "presli kvasom", tak byly "jedle aj zjedene" ... :D ... vraj "zostali tvrde" ... "slivku bielu" na přiloženém obrázku koštovali počátkem února ... :) ...... ještě Pištova poznámka z SZ: ... "tie biele slivky maju taku slupku ...aj na strome" ... "podla vsetkeho podstatna je zrelost pri zbere,musi byt este tvrde" ...
Přílohy
IMG_0585.JPG
IMG_0585.JPG (29.18 KiB) Zobrazeno 6868 x

ceskymo
Starší člen
Dal: 283 poděkování
Dostal: 155 poděkování

Příspěvek od ceskymo »

Tak me tu Anri nastartoval na "vyrobu" suchyho zachodu a musim rict, ze v soupouziti s pilinama to proste nema chybu! Nejdriv jsem drzela hajzlik mimo barak - a nikdy nebyl cejtit. Tak jsem ho - z ciste studijnich duvodu, o lenosti nemuze byt rec! :laugh: - prestehovala na WC, no a on zase nesmrdi!!! :good:
Protoze originalni delenej hajzlik (= pevny jde jinam, tekuty jde jinam) prodavaji za "lidovou" cenu cca $150, vyrobila jsem si sama.... Nasla jsem v mych pokladech stojanek s prkynkem, zrejme puvodne urcenej jako kempovaci hajzlik, na kterej by se mohl pridelat igelitak. Tak jsem pod nej dala kyblik na pevny hnojivo. Dopredu jsem zahakla vyriznutou plastovou flasku na tekuty hnojivo, vsechno vyzkousela (uz nekolikrat) a funguje a nesmrdi!
Piliny jsou z borovice a jsou to jediny, co je na celym zachode cejtit. :ewhistle: Mam vzdycky pocit, ze plodim v borovicovym lese.... :laugh:
Přílohy
P1010035.JPG
P1010034.JPG
P1010031.JPG

Kdo se chce zblaznit, musi mit nejdriv rozum
Každý den ráno sněz žábu a nic horšího už te nepotká
A(&F)
Zasloužilý člen

Vliv vlnových délek světla na rostliny ...

Příspěvek od A(&F) »

Igi
Zasloužilý člen
Dal: 31 poděkování
Dostal: 12 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igi »

Tak jsme zase pokračovali s pracemi na zahradě. Od sousedky jsem vyžebral pár jahodníků, dal jsem pod ně ještě trošku kompostu. Ploskořezem vysekal ještě stráň nad zahradou, šlo to dobře, ale zdá se mi, že už není tak ostrý, nevím jestli se mi to jen zdá nebo je ho potřeba často brousit. Ještě jsme zjistili, že v kolonii roste i rakytník, který můžeme trhat. V tom svahu, o který se musíme taky starat nám rostly ostružiny, ale měly úplně miniaturní plody a rostlo to skoro všude zarostlé v trávě, tak nakonec jsem to celé posekal ploskořezem, vyroste znova?
Teď jsem se ještě díval jak vypadá ačokča a možná nam rostla i na zahradě, ale měla malé listy a žádné plody, pokud teda neexistuje nějaká rostlina s podobnými listy.. Ale o pár zahrádek vedle ji někdo pěstuje na pletivu, ale plodů jsem si taky nevšiml, možná už to měli otrhané.
Přílohy
Nevím co to je, ale voní to jak nějaké koření, možná rozmarýn?
Nevím co to je, ale voní to jak nějaké koření, možná rozmarýn?
Není to majoránka?
Není to majoránka?
Pažitka, ty malé lístky před ní, není to ačokča?
Pažitka, ty malé lístky před ní, není to ačokča?
Naše zahrada v aktuální podobě.
Naše zahrada v aktuální podobě.

Odpovědět

Zpět na „Bylinky a jiné léčivky“