- všelijaké plody (ať dozrálé či nedozrálé), pokud nechci, aby se kazily, tak je dávám do uzavíratelných nádob (do pětilitrovek s víčkem až po 50-ti litrové barely, tzv. vodácké) nebo na volno či na lískách do sáčků (do ZIPových, popř. normálních se zakrouceným okrajem a zagumičkovach nebo uzavřené klipsy
http://www.ikea.com/cz/cs/search/?query=bevara ),
které ještě před uzavřením zafouknu CO2 z lahve, popř. z demižonu, pokud tam nějaký zrovna bublá ... a následně uložím do temna a chladu 4 až 8°C ... (v temnu totiž rostliny vydýchají zbylý kyslík a zbylá atmosféra kysličníku uhličitého zabíjí mikroorganismy + plísně,
takže se plody v chladu nekazí) ...... tento způsob přírodní konzervace "bez ničeho" jsem prezentoval minulý rok během jarního setkání u Jeffa, kde jsme si všichni společně pochutnali
na višních natrhaných během předchozího léta (tyto dokonce nebyly vůbec dofoukávané) ...
...... podobně skladuji i mnohé bylinky (v papírových sáčcích, které jsou vloženy od igeliťáků, jejichž okraje po "zacéočkování" zavařím) ...
pozn: ... na podobných principech fungují dříve používané "krechty" ...
- a
když potřebuji, aby dozrálo nedozrálé, tak to přendám do tepla (12 až 18°C, později i více) a k němu do sáčku přidám jedno až dvě jablka, podle velikosti objemu ...... neb z jablek a dalšího ovoce se uvolňuje ethen (ethylen, etylén), který urychluje zrání/stárnutí (více viz
Ethen jako fytohormon ) ...... podobně funguje i ethin (acetylen) jako iniciátor kvetení (čehož se užívá např. pro vykvetení ananasu, kdy se do středové růžice naleje slabá "karbidová voda" ... CaC
2 + 2 H
2O → C
2H
2 + Ca(OH)
2 ) ...
...
... Anri ...
------------
PeS. ... výše popsaný způsob konzervace "bez ničeho" (bez dofoukání) na základě mé prezentace višní zkoušel aj přítel Pišta ..... a sic mu některé pokusy "presli kvasom", tak byly "jedle aj zjedene" ...
... vraj "zostali tvrde" ... "slivku bielu" na přiloženém obrázku koštovali počátkem února ...
...... ještě Pištova poznámka z SZ: ...
"tie biele slivky maju taku slupku ...aj na strome" ... "podla vsetkeho podstatna je zrelost pri zbere,musi byt este tvrde" ...