turtle22 píše: Při předchozích čteních jsem to sice zaregistrovala, ale jaksi úplně nebrala za své.
Petr to pěkně shrnul. Tím si procházíme všichni mnohokrát v životě a povětšinou dost věcí nakonec mineme, i když o nich poněkud víme. Dnes chodím rovný jak jedle a už se ani moc často nepřistihuju, že se neusmívám, naopak. Sice to vzalo nějaké úsilí, a čas, ale díky tomu se mi mění svět před očima a měním se i já a definitivně k lepšímu. Asi se to bude zdát divné, ale nesmírně mi v tom pomohlo a pomáhá i rajčina s VitC. Jsem si však jistý, že i tuto berličku eventuelně odložím, jako mnohé jiné.
Na straně druhé si dovolíjm opět podotknout, že co nás drží při zdraví a při živote přinášejícím potěšení, vastně při životě vůbec, je náš osobní vývoj. Svého času jsem měl pocit, že v našich životech je čas k učení se a potom čas ke konání za použití naučeného
Ta dvě období nutně musí jít paralelně. Jen tak jsme schopni se vyvarovat stagnaci a tím hnilobě ducha i těla. Život není o údržbě a každá nová znalost a dovednost je jen stupínkem k naučení se a použití, avšak i sdílení a možnosti osobního rozvoje jsou doslova a do písmene neomezené, je na to konečně kápnout a pak se hlavně zařídit. Snad nejhorší vynález je důchod. Doslova a do písmene nás učí, abychom se stali důchodci se vší mizerií, kterou to slovo pro většinu znamená. Že je hodně spokojených důchodců? Je. Proč? Protože si vůbec nejsou vědomi toho, co si tím odepírají. Náš nejhorší zlozvyk je dělat to, co dělá prakticky každej, věřit, že to tak je a musí být, že to je nějaký osud
Každý si ho můžeme změnit kterýmkoliv směrem, ale jedině když se sami zasloužíme svou činností a měnit můžeme kdykoliv během života. Zářný příklad je věstění budoucnosti jakýmkoliv způsobem.Pracuje naprosto spolehlivě v případě, že pro takovou věštbu něco uděláme. Pak se i splní. Nechte si nakukat, že do roka zemřete a zemřete. Stejné platí i naopak. Zásluha nepatří vědmě, ale tomu, kdo proroctví naplnil.
Zlí jazykové namítnou, že je spousta vlivů zvenčí¨nás mohou i zkosit bez našeho přičinění. Mohou, pokud jsme nepozorní, stejně jako nás může přejet auto, v momentě kdy si nedáme majzla. To ještě neznamená, že aut jest nutno se báti. Jde o to se naučit dávat si pozor vždy, naučit se být si vědom všeho, co se kolem nás děje v kterémkoliv danném okamžiku, udělat si z toho zvyk a nespoléhat na návěstí a na druhé. Jde to. Stojí to však hodně úsilí a úpatří do toho i naučit se vnímat jinak, než jen pěti smysly, viz například Komissarov.
Kdo nevěří ať tam běží, ale už leta neexistuje, aby mne načapal policajt že jedu "poněkud" rychleji, než dovolují předpisy. Dříve jsem o nich věděl předem a zařídil se, anžto jsem se naučil poslouchat hlásek někde v těle. Dnes mi autopilot sám sundá dostatečně dlouho předem nohu z plynu, aniž bych si toho byl vědom. Stejně tak je spousta lidí schopna se orientovat bez navigace jak poštovní holub, vždycky si najít volné místo na zapakování atp. což se mi taky už dost daří. Zvyk. Zvyk z vypěstování si povědomí svého všemi možnými způsoby a vypěstovaný zvyk se vždy zařídit a to mnohokrát i "nemožnými" způsoby.
S laskavým pozdravem, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.