Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Nikola Tesla - souhrn dostupných informací
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 471 poděkování
- Dostal: 212 poděkování
Re: Nikola Tesla - souhrn dostupných informací
pdp7- nakolik to bude k věci? Zauvažuj na průbězích napětí a proudu na kondenzátoru a na indukčnosti. Na kondenzátoru proud fázově(90 stupňů) předchází napětí a na indukčnosti obráceně. Na netu k tomu určitě najdeš i příslušné obrázky-diagramy.
-
- Starší člen
- Dal: 3 poděkování
- Dostal: 46 poděkování
V obvodu střídavého proudu ano, při stejnosměrným ten diagram uplně stejný nebude.
-
- Zasloužilý člen
Ber moment připojení a odpojení součástky do obvodu, přechodový jev zapnití a vypnutí je stejné s tím fázovým posuvem a pokud tam bude jiskřiště-připojení-odpojení, bude z toho pulzní průběh-domyslíš to?
-
- Starší člen
-
- Starší člen
Netuší někdo náhodou proč je na spoustu místech na internetu u schématu tesláku prohozenej kondík s jiskřištěm? Místo toho aby bylo připojený paralelně ke zdroji jiskřiště je tam kondenzátor.
-
- Zasloužilý člen
Si to ani neuvědomuju že to tak je ale obvodově je to jedno a prakticky asi taky. Je to uzavřený obvod a součásti jsou v sérii, který nakreslíš dřív, na funkci nemá vliv.
-
- Starší člen
Ahoj, chystám se koupit dva proti sobě pólované kónické magnety (neodymy), na stavbu jiskřiště, za ne uplně malou cenu a očekávám od toho, že alespoň částečně dosáhnu toho, čemu se tady říká teslův jev. To jiskřiště budu mít samozřejmně stavitelné (jak vzdálenost magnetů tak i elektrod) primární cívku s jedním pohyblivým koncem a kondenzátor s několika odbočkama. Má smysl se do toho pouštět nebo zase vyrobím jen obyčejnou po ozonu smrdící repliku Tesláku?
Váš názor prosím
Váš názor prosím
- poota
- Zasloužilý člen
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
Tesla blahé paměti používal podkovovitý magnet, který má jenom jedno magnetické pole soustředěné z největší části do malého prostoru mezi oběma póly. Obávám se, mimo jiné i po svých zkušenostech, že tohle není možné úspěšně nahradit kombinací dvou nebo více samostatných magnetických polí.pdp7 píše:.. dva proti sobě pólované kónické magnety (neodymy), na stavbu jiskřiště, ..
Zdravím - poota
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
Re: jiskřiště ...
... myslím, že při konstrukci tohoto jiskřiště nutno vzít v potaz i orientaci a sílu magnetického pole planety Země ... ... a dost možná i jeho "frekvenci" ...poota píše:že tohle není možné úspěšně nahradit kombinací dvou nebo více samostatných magnetických polí
... ... Anri ...
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
-
- Starší člen
Poota, ano magnety budou sice dva, ale budu je mít spojené jakýmsi pólovým nástavcem tak, jako to bylo na obrázku co tu poslal Waldes. Mě je jasné že ten tok magnetického pole musí bý uzavřený a omlouvám se, že jsem to tu zapoměl zmínit
- poota
- Zasloužilý člen
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
Předpokládal jsem, že oba magnety "propojíš" tak, abys ten podkovovitý magnet simuloval - ale i při tom propojení se nemůžu zbavit dojmu, že to nedokáže nahradit to jediné pole. Ale třeba se mýlím a dojdeš k jinému výsledku než já - docela bych Ti to přál.
Zdravím - poota
Zdravím - poota
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
-
- Starší člen
Teď ti moc nerozumim, magnet co má jen jedno pole? Jako jenom sever nebo jenom jih? Takový existuje?
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Jedno pole! Ne jeden pól. Pokud máš tyčák, nebo podkovu, má běžně jen dva zjistitelné póly otevřené do vzduchu. Jakékoliv dva magnety, byť i byly na sobě SJ a byly naprosto stejné a zalícované, maji 4 póly otevřené do vzduchu, i když dva z těch pólu pouze mnimálně, ale opět zjistitelně. Dokonce i jeden relativně dlouhý magnet lze zmagnetizovat tak, že má více než dva (vždy párově SJ ) póly opět alespoň částečně otevřené do vzduchu. Pokud si uděláš štos magnetů, v těsné blízkosti povrchu má tolik pólů, kolik je magnetů a zároveň jedno dvoupólové celkové pole ve větší vzdálenosti od štosu otevřené do vzduchu. Iďa víc do detailu, magnetické pole je vnitřně materiálu i vně poskládané z ohromného množství "siločar" polarit, což lze u třeba elektromagnetu i zjistit kolem vinutí cívky. Nedej se mýlit školskýma vědmama a pilinama.pdp7 píše:Teď ti moc nerozumim, magnet co má jen jedno pole? Jako jenom sever nebo jenom jih? Takový existuje?
S laskavým pozdravem, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
-
- Starší člen
Jsem zase tady. Abyste neřekli že nějak soukromničím tak tady je obrázek toho co jsem vytvořil.
Už jsem to i trošku testoval, jak se to chová a překvapilo mě, že se zahřívá do červena jen mínusová elektroda. Bílé výboje nemám spíš žádné a když tak jsou o hodně menší než u přechozího rotačního jiskřiště. Jsou modrý.
Už jsem to i trošku testoval, jak se to chová a překvapilo mě, že se zahřívá do červena jen mínusová elektroda. Bílé výboje nemám spíš žádné a když tak jsou o hodně menší než u přechozího rotačního jiskřiště. Jsou modrý.
-
- Starší člen
Dnes jsem udělal nový pólový nástavec z nízkouhlíkové oceli pro lepší vodivost magnetismu. Opět jsem laboroval s tím jak se to bude chovat ale asi je problém s napájecím zdrojem (malé napětí), mám jen MOT se zdvojovačem a elektrody se při provozu rozžhavují dočervena což asi neni dobře. Při provozu jiskřiště se sice tvoří takový hezký půlkruh plasmy ale připadá mi že to tam prostě hoří a syčí a má to uplně stejný zvuk jako když někdo svařuje
Když celý jiskřišťový aparát připojím na VN trafo s televize (barevný) s 555kou a připojím k tomu paralelně samodomo kondík 2nF ze skleněný desky ze skříně, tak to pěkně pravidelně přerušuje a práská a nehoří jako s tím blbým MOTem.
Ještě tak vědět, jak si celou věc spočítat tak, aby se kondík jen nabil v jiskřišti to prásklo a okamžitě než se vrátí elektrony tak aby už jiskra nebyla.
Připadá mi, že zkoušet to jen stylem pokus omyl je práce donekonečna. Prosím pomoc
A nevíte náhodou někdo jestli Tesla dál používal ty železný vodiče i stím magnetickým jiskřištěm nebo už to nebylo třeba? Musím se od něčeho odpíchnout, stejně mi připadá že ty moje hlody už nikdo nečte.
Když celý jiskřišťový aparát připojím na VN trafo s televize (barevný) s 555kou a připojím k tomu paralelně samodomo kondík 2nF ze skleněný desky ze skříně, tak to pěkně pravidelně přerušuje a práská a nehoří jako s tím blbým MOTem.
Ještě tak vědět, jak si celou věc spočítat tak, aby se kondík jen nabil v jiskřišti to prásklo a okamžitě než se vrátí elektrony tak aby už jiskra nebyla.
Připadá mi, že zkoušet to jen stylem pokus omyl je práce donekonečna. Prosím pomoc
A nevíte náhodou někdo jestli Tesla dál používal ty železný vodiče i stím magnetickým jiskřištěm nebo už to nebylo třeba? Musím se od něčeho odpíchnout, stejně mi připadá že ty moje hlody už nikdo nečte.