Na akát nedám dopustitAquarius1 píše:Topení dřevem jedině kvalitním tvrdým,buk,dub,nejlepší alternativa obou je akát.Je ho všude plno a je to tzv plevel.Jen se musí zpracovávat za mokra jinak se dotyčný udře
Jenom s tím, že by se musel "zpracovávat za mokra" si dovolím trochu zapolemizovat.
Co se řezání týká, je to dřevo tvrdé a řeže se blbě ať za mokra nebo zasucha.
Se štípáním už to zdaleka tak jedno není.
Jak snadno se štípe čerstvý posoudit nemůžu, protože to nedělám.
Po vyschnutí je situace značně odlišná podle toho, do jaké míry vysychání pokročilo.
Ve stádiu, kdy už špalky nejsou "mokré", ale jejich vzhled se nijak výrazně nezměnil, se štípou velice špatně.
Dalším vysycháním se začínají špalky rozesýchat, přičemž se dřevo začíná samo dělit radiálními štěrbinami, které jsou s pokračujícím schnutím stále výraznější. Využitím těchto spár se daří celý špalek celkem snadno rozdělit na několik dílů, z kterých se dají naštípat snadno libovolně tenká polínka. Osvědčila se mi tzv. "štípací" sekera zn. Festa, kterou zcela bez ostychu používám pro základní dělení jako klín, zarážený palicí.
Cena této sekery (165,- Kč) je proti pravému klínu poloviční, takže případný ostych považuji za nemístný. Přitom i tohle zacházení snáší překvapivě dobře - zřejmě se jedná o kvalitní zápustkový výkovek. Její další výhodou je hmotolové topůrko, které krom toho, že se tváří nezničitelně, je také naprosto dokonale pevně do "železa" zapuštěné. Zdravím - poota