Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Kotvičník zemní - Tribulus terrestris

Moderátor: aNONym

Odpovědět
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Paraziti - příznaky, diagnostika, likvidace

Příspěvek od A(&F) »

Craft píše:akorát koukám, že kotvičník má až příliš tlumící účinek (libido), což dělají i některá antidepresiva.
... ale nemááá ... :D ... teda, když se správně užívá ...... když se to však přežene (jako u spousty dalších medikamentů/látek), tak může mít i potlačující účinky (/přesně opačné), což je právě tento případ ... navíc, kamarádovo momentální občasné mikro-depky mohou být zapříčiněny také příliš nízkým tlakem, takže pokud by nebyl "nedočkavý", trvalo by to sice možná déle, nicméně by se mu nedostavilo ono snížení libida ... ale když mu to tak vyhovuje, tak proč ne ... :D ...

... jinak kotva:
- je tzv. "chytrá rostlina", která při správném dávkování vysoký tlak snižuje ... a naopak, ten nízký zvyšuje ... :shock: ...
- je jednou z mála rostlin, u které zatím (i přes poměrně intenzivní výzkum probíhají již několik desetiletí, viz bulhaři, tuším v osumdesátých létech min. století) nebyly zatím zjištěny žádné vedlejší účinky !!!! ... v TČM (Tradiční čínská medicina) se používá již od nepaměti a ani tam u kotvičníku nejsou žádná varování ... :) ...
- jedinou kontraindikací je pohlavní nedospělost, těhotenství a kojení ...
- nejsou známy žádné interakce s léčivy, přesto se však nedoporučuje kombinovat ho se sedativy, antihistaminiky a narkotiky (např. u THC, DMT a psilocybinu zvyšuje jejich účinek, ... pro registrované více viz na Enpsyro, kde jsou i popisy souvisejících IMAO ... :smoke: ) ... to samé platí i pro jeho kombinaci se zvýšeným množstvím kofeinu nebo alkoholu ...

... :bye: ... Anri ...

PeS: ....... mno, ... :ethink: ... možná, kdyby to těhulky během "obdařenosti" moc nepřeháněly s pitím kotvy, tak by se jim potom zřejmě narodil potomek, jenž by měl lepší tělesnou zdatnost + lepší logické myšlení = "vliv testosteronu v těhotenství na ještě nenarozený plod" (= holky s přísným logickým myšlením, vyšším IQ a prostorovou představivostí ;) ) ...... ale to je pouze má soukromá úvaha, kterou nikomu nedoporučuji testovat ... :enaughty: ... on totiž zvýšený testosteron v těhotenství toho ovlivňuje krapet více ... :ewhistle: ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
vokoun
Zasloužilý člen
Dal: 601 poděkování
Dostal: 192 poděkování

Re: Kotvičník zemní - Tribulus terrestris

Příspěvek od vokoun »

:? co říkáte na kotvu od Energi :ethink: sušenou a asi rok starou :ethink: originál zabalená :shock:

A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

... pokud není vakuově zabalena v ochranné atmosféře a nebyla skladována v chladu, tak se obávám, že bude "vyšeptalá" ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Craft
Zasloužilý člen
Dal: 34 poděkování
Dostal: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Craft »

Tak zkouším několikátý den sušený kotvičník v dávce zarovnaná polévková lžíce na noc zalitá vařící vodou (300ml) a nechávám do rána luhovat. Pak to scedím a vždy před užitím ohřeji ve vodní lázni, piji to pomalu po douškách 2 x denně (ráno a večer). Musím říci, že ačkoliv je to dosti krátká doba, něco to dělá ve smyslu takového otupění, jako bych užíval nějaké tlumící léky s pocitem únavy a taky to cvičí i s peristaltikou střev. No uvidíme, jak se to bude dále projevovat.
Objevil jsem farmu, kde pěstují kotvičník a až bude letní sklizeň 2014 objednám jej přímo od nich, protože bude čerstvý, tak budu moci i zmenšit množství sušené byliny. Dnes mi od nich došla tinktura, tak uvidíme.

Edit: ... odstranil jsem Ti, Crafte, z příspěvku přímý odkaz (na tu "farmu, kde pěstujou kotvičník" :mrgreen: ) ... přestože Štepánka i její manžel jsou bezva lidičky (kdy Štěpka je dokonce spolužačkou stejné fakulty, jen jiný ročník), tak je to přece jenom komerční reklama ... už jsem jim před časem inzerci na FuP nabízel, na což však nijak nereflektovali ... :ewhistle: ... ale pokud na ně někdo bude chtít kontakt, nechť si Ti o něj napíše ... :angel: ... anebo klidně ať písne mně, bez problémů mu jej poskytnu ... ;) ... A(&F) ...

A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

Craft píše:Tak zkouším několikátý den sušený kotvičník v dávce zarovnaná polévková lžíce na noc zalitá vařící vodou (300ml) a nechávám do rána luhovat.
... Crafte !!! ... :bhead: ... ty zvíííře, ... co jsem tu napsal zhruba před týdnem ??? ... již po kolikáté !!! ... :devil: ...
A(&F) v http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=128952#p128952 píše:... ale aby to fungovalo, tak je důležité:
- správná příprava (dostatečně dlouhý var, cca 20 až 30 minut, ... velmi důležité pro správné počáteční nastartování !!!, později to lze i šidit ... popř. zpočátku i zvýšené dávky) ...
... chlape, poslyš, zapomeň na to, že pouhým loužením dostaneš z kotvičníku všechny účinné látky !!! (opakuji: důležité pro "nastartování") ... :? ...

... takže: ... vařit, vařit, vařit !!! ... :D ...

... jo, a nějaký usrkávání jen po ránu a večír je taky vo ničom ... zkrátka ihned po probuzení si "do hlavy nahrň" poctivého čtvrt litru kotvovýho odvaru, další hrnek kolem poledne a kolem podvečera, ten poslední pak večer, až si budeš vařit dávku na další den ... jelikož to je totiž jediný správný způsob !! ... :pivko: .... (mmch, dodatečné přihřejvání po scezení je zcela zbytečnou záležitostí ... a to vlastní cezení taktéž ... ale proti chuti žáden dišputát ... :) )

... ach jo ... :epray: ...... :bye: ... Anri ...

-------------------------
PeS: ... jinak ta "telepatie" se faákt povedla !!! ... :good: ... (neb když jsem Craftovi poslal SZ, kde jsem se ho dotazoval, jestli už má díky pití kotvy nějaký "hmatatelný poznatek" :evil: , tak v ten samý okamžik, na minutu přesně, Craft odeslal svůj kotvový příspěvek ... :D ... mmch, jaká je asi pravděpodobnost, že se to stane ?? ... ;) )

Craft
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Craft »

Klídek :D , já našel tento způsob přípravy od jedné uživatelky a je údajně stejně účinný pro získání účinných látek, jako to 30 min. vaření, čili existují dvě varianty ;)

Co mám informace z Karlovy univerzity, tak kotvicnik se ma uzivat dle prof. Valicka z UK odvar z jedne rovne pol.lzice drogy se zalije sklenici varici vody a nasledne vari 30 minut ve vodni lazni. Zatepla se precedi a pije se tato davka rozdelena na 3-4 dily za den. Druha varianta je, ze se jedna rovna pol.lzice zalije sklenici horké vody a necha se luhovat 4-6 hodin pije se stejne jako predesly zpusob.

A kdyby ta druhá varianta nefungovala, tak asi těžko mi bude dělat, co jsem uvedl ;)

Taky je to vyšší dávka, někde tady píšeš 1g na 50kg váhy, což je jedna čajová lžička sušené byliny. Zarovnaná lžíce je skoro 3g (více jak 100kg váhy) a na těch 300ml to bude určitě taky silnější než na 0,5 nebo 1 litr vody. Správně by to mělo být pouze 200ml vody, protože standardní sklenice má kolem 150 - 200ml.
Ale zase, když to vaříš 30 minut, tak se dost vody taky vyvaří a z 1 litru máš třeba něco kolem přes 3/4 litru vody, nebo i méně. Kolik vody tedy používáš, aby jsi měl dostatečné množství na pití?

Ale mohu vyzkoušet i první variantu a porovnat, zda to bude silnější :)

P.S: Jo to se fakt povedlo a pak, že telepatie není. Stejně tak to občas mám i s moji polovičkou :D
Naposledy upravil(a) Craft dne čtv 19 čer 2014 0:22, celkem upraveno 1 x.

A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

... víš co, odpověz si sám ... :ewhistle: ... viz např. http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=118555#p118555 ... :smoke: ... nehledě na to, že loužení je bohapustý plejtvání ... :? ...
Craft píše:když to vaříš 30 minut, tak se dost vody taky vyvaří a z 1 litru máš třeba něco kolem přes 3/4 litru vody, nebo i méně. Kolik vody tedy používáš, aby jsi měl dostatečné množství na pití?
... standardně si kotvu vařím v 1 litru vody, ale po uvaření doplňuji až na 1,5 litru ... a piju po čtvrtinách ... (někdy, když popíjím celý den, tak ještě uvařím druháka :D ) ... ale ono je to vcelku jedno, neb obsah látek zůstane stejný, i když se během vaření část vody promění v páru ...

... mmch, jestli chceš zažít "syndrom pomalejch rukou", tak si uvař "poctivej magorák" z polívkový lžíce kotvy (ve 300 ml vody, nejlépe pak v hladový destilce) ... :evil: :evil: :evil: ...

... jinak, abys neudělal další možnou "častou chybici", tak bylinky se vaří jedině a pouze ve skle nebo ve smaltu !! ... rozhodně ne v nerezu (nebo v něčem jiném kovovém), kdy se při varu a skladování v těchto nádobách ničí účinné látky !!! ... (ale to snad víš i bez mého mentorování) ...

PeS: ... jak vidíš, tak už nejen s ní (s Tvou drahou polovicí)... :D ...

PeSS: ... a co se tejče doporučení Prof. Ing. Pavla Valíčka, DrSc. (jehož práce a znalostí si velice cením), tak jím doporučené dávkování (1 pol. lžíce) je nejspíše určeno pro pány jeho věku (aby to ještě vůbec nějak "zafungovalo" :oops: , ... omlouvám se Vám, p. profesore, ale tomu se zkrátka nedalo odolat ... ;) ... pokud se dožiji kmetského věku, slibuji, že si určitě připomenu toto mé dnešní "rouhání" ... :) )

Craft
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Craft »

Ok, budu tedy dělat první variantu s 30 minutovým vařením. První dávku jsem takto ale dělal, pak jsem prubnul tu druhou variantu a přišla mi na přípravu jednoduchší a dle zabarvení a chuti mi to přišlo na chlup stejné, tak jsem u ní zůstal :)
Používám na to starší smaltovaný hrnec, nádobu z varného skla nemám.

A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

... :good: ... pak dej vědět ... ;) ...
Craft píše:pak jsem prubnul tu druhou variantu a přišla mi na přípravu jednoduchší a dle zabarvení a chuti mi to přišlo na chlup stejné
... jo, zdání klame ... 8) ... když jsem před půldruhým rokem na setkání u Jeffa ukazoval, jak je možno rychle a snadno vyrobiti silnou tinkturu z Kalísie, kdy onehdá se mnou Ilem dokonce současně prováděl ty samé výrobní operace s další várkou za použití stejných surovin, ale std. způsobem, tak po následném postupném ochutnání několika kapek od obého všichni u stolu svorně uznali, že je to "fakt vo něčem jiným", přestože vzhledově i vůní se oba výluhy tvářily naprosto stejně (jenom počáteční chuť toho mnou připraveného byla mírně silnější) ... :) ...... (no a potom ke stolu přišel jeden zdejší "nejmenovaný člen" a se slovy "neuč orla lítat" :evil: do sebe znenadání kopnul "zbytek koncentrátu", tj. něco přes půl malýho štamprdlátka, přestože jsem se mu v tom snažil zabránit ... :dknow: ... nedal si však říct ... :ewhistle: ... během 15 minut si pak ustlal stylem "dřevěné čelo" :D , kdy v této pozici vydržel chrnět další 3 hodiny ... :D ... po celou tu dobu jeho chrunkání :zzz: jsme mu pak v pravidelných intervalech chodili kontrolovat životní funkce ... :angel: ... ale naštěstí to ustál ve zdraví ... :pivko: )

Craft
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Craft »

Ještě dotaz, vzhledem k tomu, že to piješ skoro celý den, tak předpokládám, že to piješ i za studena, protože to asi stále nepřihříváš. Nebo to dáváš do termosky, ale to se prej u bylin nemá.

Jinak dnes jsem to poctivě vařil 30 minut ve smaltovaném hrnci i s pokličkou a dal jsem zarovnanou polévkovou lžíci kotvičníku a 600ml vody (2 větší hrnky). Vyvařila se polovina vody, čili zbylo na jeden hrnek (300ml) a chuťově mi to připadá stejné jako ta druhá metoda, ale voní to trochu jinak, jako by více "nasládle". Mám dosti citlivý čich, oproti běžné populaci :D Zatím jsem taky ok a nemotám se :)
Ale mám starší bylinu a na obalu není ani uveden datum výroby, tak může být už slabší. Zkusím to mezi čajem ještě proložit (tinkturou) z kotvičníku 2x 20 kapek dle návodu. Na čerstvou sklizeň si ještě budu muset počkat. Raději ji ale objednám s předstihem, abych to neprošvihl a zase se po ní u pěstitele/prodejce nezaprášilo :)

P.S. Nebyl to Palo? :D Ten taky zkouší co snese a navíc už jsem ho tady dlouho neviděl, tak kdo ví, co s tím chlapem je.
Tohle ale znám, zažil jsem pár případů, kdy si "nedočkavci" pustili plasmu na plný výkon hned na poprvé, místo aby najížděli dle návodu s výkonem postupně a pak jim bylo hodně zle. Jedna osoba na tom byla dokonce tak špatně, že myslela, že bude muset do nemocnice a do rána to nezvládne. Nakonec ji naštěstí napadlo hodně pít a vzniklé toxiny šli z těla ven a ráno byla ok. Takže lidi jsou prostě nepoučitelní stále stejně ;)

A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

... málokdy kotvu piji za tepla ... většinou je vodvar vlažnej (po naředění, kdy stydne) anebo úúplně studenej ...... pouze někdy, když mi v noci "z pívovárku písne tichej alarm" (což znamená, že si jedu vyzvednout a "uskladnit" další-ho "narušitele" = bude dlouhá noc ;) ), tak pokud zrovna nemám navaříno, potom vhodím hrst kotvy do termosky a zaleju horkou vodou ...

... to bys nevěřil, jak neskutečně velkou hromadu času nám případě alarmu ... :) ... mnohdy tam dorazím až za hodinu a ty "hovada" tam ještě pořád jsou ... :D ...

A(&F)
Zasloužilý člen

Re: nikde som nenašiel dôvod prečo to treba variť???

Příspěvek od A(&F) »

stevo69 píše:Ja som hladal ale nikde som nenašiel dôvod prečo to treba variť??? Stačí uplne jednoducho pomlieť v trieštivom mlynčeku na prášok a na lačný žalúdok zapiť lyžičku prášku vodou.
A(&F) ve http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=118556#p118556 píše:... pár lidí zkoušelo začátku kotvičník užívat bez vaření, pouze ho louhovali (nálev) ..... a nedařilo se jim "nastarovat" ...... avšak jakmile jej začali užívat ve formě odvaru, očekávané účinky se rychle projevily do týdne až dvou ...

... bez delšího varu totiž získáš z kotvy pouze některé látky (např. saponiny a některé další, ve vodě lehce rozpustné) ... ale z dalších (např. z pryskyřic, olejnatých složek, atd.) se však bez vaření účinné látky do vody neuvolní ...
... rozhodl jsem se, že zkusím udělat podrobnější porovnání množství látek obsažených ve vařené kotvě (odvar) a pouze vyluhované (vodní výluh), ... popř. při různém pH louhovadla, dále pak zjistit množství látek v lihové tinktuře, atd. ... k tomu však budu potřebovat pořádně vybavenou laborku, do které se bohužel dostanu nejdříve na podzim ... :? ...... nicméně již dle prvních domácí pokusů musím pozměnit své původní tvrzení ohledně saponinů, jelikož jsem zjistil, že ve "vařené" kotvě je jich podstatně více než v pouze vyluhované (zjevně až několikrát více!!) ... :ewhistle: ...

A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

ceskymo píše:Hm, tak to by me docela zajimalo, co by nam vlastne mohly dat treba divoky rajcata a vubec nadivoko vyrostla zelenina?
... pokud to budou "zplaněné" ušlechtilé odrůdy, tak po několika málo generacích nám sice poskytnou nižší úrodu s menšími plody, ale většinou mnohem plnější chuti ....... v té části Kalifornie, co bydlíš, sice asi lesní jahůdky moc nerostou, ale zkus si vzpomenout na jejich (nezapomenutelnou) intenzivní chuť a vůni, která je naprosto nesrovnatelná s nově vyšlechtěnými odrůdami zahradních jahod ...... i proto se na zahrádce držím původních odrůd (jahody, papriky), které stále "dokola točíme" již více jak 30. až 40. roků ... :) ...

xpapinekx
Nový člen

Příspěvek od xpapinekx »

Dobrý den,
zajímá mě, jestli se Kotvičník zemní může užívat zároveň s těmito bylinkami: Třezalka,Kozlík lékařský,Dobromysl,Meduňka,Andělika lékařská,Máta peprná, Levandule, Chmel, Srdečník,Mučenka pletní, Catuaba,Rooibos zelený,Lapacho, Gotu kola, Albície,Maral,Eleuterokok,Schizandra čínská, Rozchodnice růžová, Černý rybíz, MAJORÁNKA,VACHTA,ŘEBŘÍČEK,VRBOVKA,ROZMARÝN,HLOH,JMELÍ, KONDURANGO ??
Předem děkuji za odpověď! :)

A(&F)
Zasloužilý člen

Re: Kotvičník zemní - Interakce

Příspěvek od A(&F) »

viz první příspěvek na této stránce:
- nejsou známy žádné interakce s léčivy, přesto se však nedoporučuje kombinovat ho se sedativy, antihistaminiky a narkotiky (např. u THC, DMT a psilocybinu zvyšuje jejich účinek, ... pro registrované více viz na Enpsyro, kde jsou i popisy souvisejících IMAO ... :smoke: ) ... to samé platí i pro jeho kombinaci se zvýšeným množstvím kofeinu nebo alkoholu ...
... přestože při std. dávkách nejsou u kotvičníku (krom THC) známy žádné interakce, tak vždy platí, že se člověk má mít na pozoru, pokud užívá více bylin najednou ...

... každopádně bych byl hodně opatrný na kombinaci s třezalkou ...

... Anri ...

Odpovědět

Zpět na „Bylinky a jiné léčivky“