Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Magnetické Motory

Magnetické motory, apod.
Odpovědět
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Magnetické Motory

Příspěvek od poota »

Na podstatné rozdíly mezi přítahem a odpuzem upozorňoval Adam už dávno a s tím, že odpuz je pro konstrukci motoru méně výhodný. Což také potvrzují jeho vizualizace.
Z toho, co tam píší - "patentem chráněný vynález, generátor, který se pohání na bázi magnetů a jejich vzájemně odpudivých protipólů," - bych si nic nedělal, protože není zvykem podávat o vynálezech přesné informace a navíc ještě novinářům není moc co věřit.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
FMFM
Nový člen

Příspěvek od FMFM »

Dobrý den, zdravím všechny magnetické nadšence. Dnes jsem zde první den a tak se trošku představím. V první řadě jsem velmi rád, že v dnešní době ještě stále existují lidé, kteří se snaží přemýšlet a to i přes tlak systému, který se z nás snaží udělat tupé a poslušné ovce. Proto si všech, kteří zde přispívají, velice vážím a je jedno, jestli je to vážený fyzik nebo dvanáctiletý kluk ze základní školy. Myslím, že si můžeme být navzájem velice prospěšní. Někdy je potřeba trochu matematiky a někdy spíš volnost myšlení amatéra. A ikdyž se občas trochu pohádáme a přeme, ve skutečnosti táhneme za jedno lano, vedoucí k objevu jednoho z největších objevů lidstva. Předem chci říci, že magnetový /magnetický/ motor (MM) nepovažuji za perpetuum mobile, ale za klasický stroj, který se pouze na základě naší neznalosti jako perpetuum tváří. Já sám se považuji za amatéra, kterého zajímá spíše praxe, nežli teorie, protože magnetismus je jakýmsi „živým organismem“, který se s teorií moc nekamarádí. Za deset let, po které se věnuji MM, jsem vymyslel desítky teorií, jak by mohl MM fungovat. Začal jsem dvěma magnety a pak, jak už to bývá, začal další magnety přidávat, abych překonal kritický bod, ve kterém se mi motor zastavil. Ve své podstatě se jednalo o vytloukání klínu klínem a monstra, která mi pak vznikala, jsou mi dnes už spíše k smíchu. Když žádný MM nefungoval, zkusil jsem magnety různě natáčet. Jenže magnetické pole se jen někam posunulo nebo zdeformovalo, ale výsledek byl vždy nulový. V tu chvíli jsem pochopil, že je jedno, kolik magnetů přidám, nebo jak je natočím. Výsledná energie vzhledem k jedné celé otáčce bude vždy nulová. Pokud započítám tření a další síly, které na motor působí, tak mínusová. A to nemluvím o tom, že bych motor nějak dále zatížil, třeba generátorem. V tu chvíli mi došlo, že jediná cesta, jak vyrobit MM, je magnetické pole v určitou chvíli „vypnout a pak zase zapnout“. A tak jsem začal pracovat na verzi , ve které jsem se snažil magnetické pole různě stínit. Ani to však nemělo žádný účinek. Motor nikdy nedokončil celou otáčku a stínící zařízení potřebovalo ke své činnosti vždy minimálně stejnou energii, jakou byl schopen motor vyrobit. Takže jsem byl opět na nule. Ale jako správnému amatérskému vědci mi to nedalo a nad problémem jsem přemýšlel dál. A pak se to stalo. Jen tak jsem si hrál s magnety, což mimochodem dělám dost často, a najednou jsem si všiml velice zajímavé, leč obecně známé skutečnosti v chování magnetů. Z počátku jsem tomu nepřikládal moc velikou váhu, ale po asi měsíci mi to docvaklo a dostal jsem nápad, jak toho využít. A tak jsem spustil projekt, který jsem nazval Floating magnetic field motor. V současné chvíli jsem provedl pár zkušebních testů na jednotlivých částech motoru a zatím se má teorie shoduje s praxí, což v konečném důsledku nemusí nic znamenat, jelikož jsem byl již několikrát svědkem toho, kdy motor fungoval, dokud nebyl sestaven celý a nebyl, jak já říkám, uzavřen kruh. Proto je mi jasné, že je potřeba motor kompletně sestrojit a zkusit v praxi. A to je právě mým problémem. Veškeré motory jsem si vždy sestavoval sám, za použití běžně dostupných materiálů. U toho motoru je ovšem velice důležité dodržet rozměry s přesností na 0,5mm, což je v domácích podmínkách dost těžké. Proto se snažím sehnat nějakého soustružníka nebo kutila, který bude v budoucnosti schopen daný motor podle mého návrhu vyrobit. Jako ideální materiál vidím hliník. V současné době jsem objednal součástky a pokusím se motor sestrojit v domácím měřítku, ikdyž je mi už nyní jasné, že výsledky nebudou optimální, ale na potvrzení nebo vyvrácení funkčnosti stačit budou. Závěrem se omlouvám, za délku příspěvku a přeji všem mnoho úspěchů. Důležité je nevzdávat se!

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Příspěvek od Slavek Krepelka »

poota píše:Na podstatné rozdíly mezi přítahem a odpuzem ...
Ono by taky asi nebylo marné nakoumat, jak je to s krutným momentem magnetu, pokud by ho člověk nad pólem dalšího magnetu otáčel nad mlýnským kolem setaveným ze střídavě orientovaných magnetů. Samozřejmě je v tom zamotaná mechanika.

Jinak konstrukce magnetických dynamických systémů z vodivých materiálů vždy zahrnuje indukční ztráty v konstrukci. Tím pádem bych šel spíše do dřeva, nebo plastiku, jak jen to jde. Jde to ale také očuřit reychlostí. Velice pomaloběžné systémy na indukci netrpí. Zato povětšinou lezou do rozměrů.

S laskavým pozdravem, Slávek

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Příspěvek od adam.benda »

FMFM píše:... Jako ideální materiál vidím hliník. ...
Dobrý den, (/ahoj?) buď(te) vítán. Velmi dobře bylo řečeno, že je dobré ocenit přístup k věci (snahu o vývoj magnetového motoru) bez ohledu na lidské rozdílnosti, ať už věkem, vzdělaností, nebo jinak. "Božstvo", které uplácalo člověka, mělo ten skvělý nápad, že z každého člověka udělalo individuum, aneb všichni přemýšlíme tak trochu jinak, což je základním předpokladem pro to, abychom měli různé (a nikoliv stále ty stejné) nápady, které si můžeme předávat a díky tomu můžeme společně něčeho dosáhnout.

Když ale půjdu k věci, co mě trklo ve Vašem (/Tvém) úvodu... Jestli se ten stroj má trochu víc hýbat, což předpokládám, že je asi účelem, možná by byl vhodnější nějaký tvrzený plast, nebo zkrátka cokoliv nekovového. V kovu se budou roztáčet vířivé proudy a zbytečně by se to mohlo brzdit, a to třeba jen kvůli nevhodně zvolenému materiálu konstrukce.

:idea: Na tomto fóru je oficiálním tykání, zjednodušuje to komunikaci a vyjadřuje určitou sounáležitost; občas vítám příležitost osvěžit něco z Pravidel - poo.

FMFM
Nový člen

Příspěvek od FMFM »

adam.benda píše:... Dobrý den, (/ahoj?) buď(te) vítán. ....
Ahoj. Děkuji za přívítání. Co se týká materiálu, tak máš určitě pravdu, že hliník nebude úplně ideálním materiálem, co se týká ztrát. Současný prototyp budu vyrábět z plastu a pokud by MM fungoval, pak bych ho chtěl vyrobit ve velkém měřítku, kde bych použil opravdu silné neodymy. Předpokládám, že v tom případě už plast nebude dostatečně pevný na to, aby vydržel síly, které v MM budou. Nicméně dnes existuje spousta opravdu odolných nekovových materiálů, takže pokud by to mělo fungovat, tak už určitě něco najdeme. Ale jsem realista, takže neříkám hop, dokud jsem nepřeskočil. Takových nápadů už jsem měl spoustu a nikdy to nefungovalo. Ale je třeba to zkusit, poučit se, zapřemýšlet a znovu to zkusit. Jednou někdo z nás tuto magnetickou záhadu určitě vyřeší. Důležité je to nezabalit při prvním selhání, protože každy nefunkční prototyp, mě vždycky posunul o level výš.

A ještě k těm ztrátám. Já s nimi vlastně i počítám a vyloženě se je nesnažím eliminovat, protože razím myšlenku, že pokud to má fungovat a mít to nějaký užitečný výkon, tak to bude fungovat i s těmi ztrátami, jako špatné ložiško, nepřesnost a nebo vířivé proudy. MM, který by třeba i fungoval, ale jeho výkon by byl i při půlmetrovém průměru zanedbatelný, není přesně to, co hledám. Ale nepopírám, že i takový motor, ač víceméně prakticky nevyužitelný, by byl velkým přínosem a obrovským krokem pro všechny. Otevřel by nám dveře do magnetické doby a možná by nás přesunul z šuplíku "bláznů" do šuplíku "přemýšlející lidé", takže bych už třeba nebyl posílán k psychologovi :laugh:

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

...ha...nový nadšenec naší krevní skupiny MM zde. čtu a mám radost, že nejsme zas tak ve svém bádání sami a "vstanou noví bojovníci".
novému kolegovi FMFM zde. píšeš použít "co nejsilnější magnety" je zajímavé, tuto myšlenku jsem také měl...a postupem času docházím k opačnému přístupu...magnety spíše slabší,,,je to jen moje osobní teorie a připomínka...on totiž "asi" stačí ferit z kuch.linky. předesílám, viz mag. pístové motory..."moje" vlákno na toto tema, že jsem investoval do těch nejsilnějších magnetů, které lze sehnat...
mám je v mém písťáku...a působí potíže...uvažuji o výměně za ferity...
jinak hliník bych také raději vyloučil z konstrukce...nejde o váhu ale o ty vířivé proudy jak popsáno výše...a hliník je na tyto vířivé úkazy docela háklivý....tak zdarec :pivko: martin11 :D

jestli můžeš FMFM...načrtni na čem pracuješ...dovedeme již docela dobře rozeznat, kde je slabost té které konstrukce....na můj motor narazíš ve výše zmíněném vláknu :bye:

... věřím, že se " TO " povede ......
FMFM
Nový člen

Příspěvek od FMFM »

martin11 píše:...ha...nový nadšenec naší krevní skupiny
:lol: tak to jsi trefil. Jsem nadšenec, protože jinak si to nedovedu vysvětlit, že i po deseti letech neúspěchů mám pořád stejnou chuť do práce, né-li větší.

Jinak příští týden by mi měly dorazit chybějící magnety a hodlám to sestrojit. Pak bych určitě, i v případě neúspěchu (což je dost reálné :laugh: ), hodil nějaké to video nebo foto, ať to můžeme rozebrat.

Jinak s neodymy máš úplnou pravdu. Také jsem je už vyloučil a pracuji s ferity. Zjistil jsem, že velká síla neodymů přináší více problémů než užitku. Nespočetněkrát se mi stalo, že se magnet někde uvolnil a rozmetalo mi to celý výtvor a já byl vzteky bez sebe :bhead: . Nyní pracuji výhradně s ferity, ikdyž mám doma plno neodymů. Jestli to má fungovat, tak to bude fungovat i s ferity.

Btw.: myšlenka podobnosti gravitace a magnetismu, kterou jsem si zde přečetl, mne dovedla k dalšímu nápadu! Už kreslím a přemýšlím........ Je to motivující, mít kolem sebe pár stejně smýšlejících lidí ;) :idea:

Magneto
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 26 poděkování

Příspěvek od Magneto »

Zdarec FMFM,
i já tě vítám mezi magnetické nadšence a jsem rád , že rozšiřuješ naše řady. Každý nápad, každý postřeh, každá myšlenka jsou tu na správném místě.
V jedné věci mi mluvíš z duše - a sice, že jsi po létech bádání dospěl k tomu, že se pole musí nějakým způsobem moct vypínat a zapínat. Přesně k tomu jsem tady před časem psal i kreslil. Najdeš to ve 2 příspěvcích na str. 19 ve vlákně "Proč magnetické motory nefungují" (je schované pod vláknem "Seriál o magnetech + diskuse" - stačí ho rozkliknout). Je tam takový lineární model, který skutečně funguje (měl jsem ho na srazu u Jeffa), ale nepodařilo se mi ho v této podobě využít. Zkouším to tedy předělat na rotační verzi (tu najdeš i s obrázkem přímo v tomto vlákně na str. 105). Je tam ale hodně možností zkoušení, takže chvíli potrvá, než z toho něco bude, nebo to opustím (mám v tom zabudované i extrémně štíhlé neodymové prstence na zakázku).
Pokud jde o tvůj materiál, tak bych jednoznačně doporučil plast. Nevím, z kterého koutu ČR pocházíš, ale v Praze je spousta firem, které ti to zhotoví jako 3D tisk z pevného plastu. Tvoje požadovaná přesnost na 0,5 mm je ta nejhrubší a nejlevnější, se kterou pracují - dělají i na tisícinu mm. Co jsem viděl na netu, tak se platí doba tisku ca. 170 Kč/hod a použitý materiál ca. 20 Kč/cm3.
Jak píšeš o tvém novém Floating magnetic field motor, tak mi to evokuje takovou představu vlny, na které se veze surfař. Ale víc samozřejmě napoví až tvůj obrázek (nemusíš ani čekat na foto, nákres i kostrbatý je někdy jasnější).
Držím pěsti a zdravím :o)
Magneto

FMFM
Nový člen

Příspěvek od FMFM »

Ahoj Magneto, díky za přivítání. Mrkl jsem na tvoje nákresy a zjistil jsem, že přemýšlíme hodně podobně a víceméně pracujeme úplně na tom samém principu. Já jsem v minulosti zkoušel sestrojit podobný motor, kde jsem použil rotující magnety na ose na statoru a různě pootočené magnety na rotoru. Nicméně se mi to vždy běželo jen do té doby, než jsem tam dal poslední magnet.....prostě klasický začarovaný magnetický kruh :bhead: Taky jsem zjistil, že mi i ta potřebná rotace bere energii. Výsledkem je, že jsem od rotace ustoupil a zkusil vymyslet jiný způsob, jak "vypnout a zapnout" pole magnetu.

S tím surfařem jsi to vystihl. Přesně takhle jsem to myslel!! :eclap: Co se týká podrobností, tak ještě chvilku vydržte. Za prvé musím doladit drobnosti a za druhé je to takové moje know-how. Jakmile to sestrojím, tak to sem šoupnu. Pravděpodobně to samozřejmě nebude fungovat :laugh: :dknow: jak jsme asi všichni tady zvyklí, ale alespoň to pak můžeme rozebrat proč a získat další zkušenosti.

Tak zatím magnetům zdar :bye:

FMFM
Nový člen

Příspěvek od FMFM »

Magnety.docx
Ahoj :bye: Zde je pár mých postřehů a myšlenek.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Příspěvek od buky »

No, budu oponovat.
Magnetickej motor bude motorem, když bude konat nepřetržitě nenulovou mechanickou práci, bude tedy platit W = F . s. Ak dosadíš za ( W) mag. pole per. magnetů, tak chceš říct, že to nebude s rozporem se zákonem zachování energie ?

adam.benda
Zasloužilý člen

Souhrn

FMFM píše:Ahoj :bye: Zde je pár mých postřehů a myšlenek.
Tvůj směr uvažování je z celkového pohledu docela fajn. :good: Nevím ale, jestli z toho máme něco rozvádět, protože mi přijde, že Tvůj text je koncentrát všech možných myšlenkových pochodů a diskuzí, které jsme tady na fóru v průběhu času už absolvovali.

Dobře tedy, když vypíchnu podle mě ty podstatné body a když to přeformuluji podle svého:

1) Ohledně MM nelze pochybovat a trápit se s tím, zda by nemohlo jít o Perpetuum mobile, protože nerozumíme dobře podstatě toho, kde berou mikročástice hmoty (zde mikročástice magnetu) neustálou energii k tomu, aby se pohybovaly a tudíž, aby neustále a "zdarma" vytvářely magnetické pole, které se výrazně projevuje navenek.

2) V návaznosti na bod 1. můžeme snahu o MM velmi v klidu vnímat jako snahu o zcela novou a racionální technologii, která využívá dosud nevyužívaných přírodních sil k získání využitelné formy energie, stejně jako se kdysi vyvíjely vodní, větrné, tepelné, jaderné a třeba i geotermální elektrárny.

3) Ze zcela korektního vědeckého hlediska nelze v žádném případě tvrdit, že vždy je ke kontinuálnímu získání energie potřeba pouze nestacionární (střídavé nebo obecně časově proměnné) magnetické pole, které magnet sám o sobě neposkytuje.

4) Fungující a použitelný magnetický motor musí dosahovat poměrně vysokých otáček, jelikož jeho brždění závisí jen na ztrátách v tření a na množství odebírané energie. Pokud by tyto brzdné účinky (čistě teoreticky) pominuly, jeho otáčky by měly růst do nekonečna.

5) Velmi dobře pochopená a zvládnutá teoretická rovina (bez pokusničení) je dle mé zkušenosti velmi mocná a mohla by přinést MM sama i bez bastlení. Avšak případ od případu, někdy na to bez pokusničení nemusí stačit. A stejně je nakonec potřeba danou vizi přenést do reálu a motor fyzicky postavit, protože, jak už všichni dobře víme, magnetismus zaútočí klidně na úplně mikroskopické ostrůvky naší nevědomosti a nezkušenosti a ukáže nám, že se prostě točit nebude, i když jsme té dané konstrukci věřili kdovíjak. Jednou ho ale zlomíme.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

k 5ti bodům Adama :good: bych si dovolil pípnout:

1. musí se mag. motor vždy točit? nemůže být varianta "jen kmitat"
2. když kmitat - bude se za ideálních podmínek to kmitání zvyšovat do nekonečna.viz bod 4 ab
3. když jsme u teoretického MM, jaké jsou "konečné" otáčky rotoru?( když jeho obvod dosáhne rychlosti světla?)
4. jak na MM působí gravitace, resp. jaký je vztah hmotnosti magnetu k jeho mag. poli? resp. jaký je vztah mezi stejně hmotným magnetem o stejné kvalitě materiálu, ale jiném tvaru? příklad 2x2x2=8 nebo 0,25x4x8=8
:idea: další otázky budou následovat, protože k pochopení teoretického MM je "asi" potřeba znát všechny teoretické možnosti, které magnetizmus nabízí :pivko: martin11 :D

... věřím, že se " TO " povede ......
adam.benda
Zasloužilý člen

Souhrn

ad 1) Kmitat může, proč ne.
ad 2) To asi záleží na konstrukci. Ale všeobecně, při totálním zanedbání všech ztrát, tak i frekvence kmitání může růst do nekonečna. Neupínal bych se na to ale, tyhle teoretické pohledy asi k ničemu nejsou...
ad 3) Bral bych to tak, že rychlost světla nemusí být konečnou rychlostí. Ale tam už záleží na tom, jak kdo přistupuje k teoriím relativity a k dalším podobně vyšinutým teoriím. Opět - k ničemu nám ale tohle teoretizování nebude.
ad 4) Obecně - větší hmotnost magnetu přirozeně znamená jeho větší rozměry a tím pádem i větší "dosah" pole. S rostoucí hmotností magnetu roste jeho tíha (tíhová síla), ale zrychlení magnetu při jeho případném pádu se nijak v souvislosti s jeho hmotností nemění. Pokud Tě zajímá přímo bilance mezi tíhou a intenzitou pole kolem magnetu, tak tam je to složitější a může právě dost záležet na tom, jaké má magnet proporce (třeba, jak moc dlouhá je jeho strana, která je podélná se směrem magnetizace). Všeobecně ale asi bude platit, že pomyslný růst hmotnosti a tedy i růst tíhy magnetu bude vždy předhánět růst "dosahu" jeho pole. (Nemám spočítáno, teď jen střílím od boku.)

FMFM
Nový člen

Příspěvek od FMFM »

Super! Díky za reakce.

Buky: no se zákonem o zachování energie mám právě trošku problém....něco mi tam nesedí... Kdybych si myslel, že je správně, tak to rovnou zabalim :D

Martin11: výborná myšlenka s tím kmitáním!!! Něco takového už mi dlouho leží v hlavě, akorát to nějak přesahuje moje myšlenkové možnosti :D

Odpovědět

Zpět na „Magnetismus“