Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Magnetismus - Teorie

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Re: Železo v přítomnosti magnetu tvoří své vlastní pole

Příspěvek od adam.benda »

Slavek Krepelka píše:Takže pouze spekulativní teorie. Děkuji.
Nikoliv, poděkování není na místě. Vidím, že si taky ze všeho umíš vzít jen to, co se Ti zrovna hodí. I Ty, Brute? Čekám od Tebe víc.

Snažím se naznačit, že tato svá tvrzení mám potvrzená dlouhodobou prací, ať už je ta empírie od pilinek, které jsou k ničemu, nebo je to dáno jednoznačnými početními výsledky (které opět musí sedět na mnoha místech v praxi !) a nebo zcela jinak.
Slavek Krepelka píše:... muselo by se pole magnetu zintenzivňovat v momentě, kdy k němu připlácneš kus železa, ...
Tohle právě vůbec nemusí být pravda. Může to platit jen v některých případech, ne paušálně. Svými reakcemi mě přesvědčuješ o tom, jak do magnetického pole poměrně málo vidíš, ale budeš si "stát na svém". V pořádku, dokážu pochopit, že dokud neuvidíš, neuvěříš. Taky jsem pochybovačný a nespolknu všechno, kdo mi co řekne.
Magneto píše:... to je v podstatě čistý popis improvizace ...
Prosímtě, co tady povídáš? Vždyť vůbec nevíš, o čem mluvíš. Musím Tě poučovat o základních pravidlech magnetismu a Ty jsi stejně schopen znevažovat práci a věci, do kterých evidentně vůbec nevidíš? A nebo se já vyjadřuju jako nějaký hotentot, že docházíte k takovým závěrům? Asi už postrádám vyjadřovací schopnosti a tohle ukončím, protože to nikam nevede a je to pěkně na pytel.

Já pak už docela přehlížím Tvé komplimenty o skvělém mozku a trefných myšlenkách, protože jsem tady ze sebe nechal něco, co je mi díky té makačce a díky tomu stráveném času docela dost vzácnou srdeční záležiotostí, navíc je to VELICE odborně propracované a skvěle to funguje a vy na to koukáte jako na flák masa na trhu, jestli to je nebo není košer.

Na VE samozřejmě pracuji, vždyť je to jeden z hlavních důvodů, proč jsem se tolik ponořil třeba do magnetismu. Ale chci na tom pracovat pořádně. To znamená, že na to musím mít dobré "nástroje", dobrou teorii a dobrou praxi. Věda o magnetismu ví spoustu skvělých věcí. Když to budeš zkoušet bez vědy, můžeš jít rovnou na pódium tahat králíky z klobouku.

Bohužel po těhle zkušenostech nevím, jak moc "zásadní" a jak moc relevantní by pro Tebe byly informace ohledně mého vývoje VE. S takovou mojí nereálnou improvizací si tedy nedělej starosti a pracuj raději na tom, co je reálnější - na svém. :bye:

adam.benda
Zasloužilý člen

A(&F) píše:... problémem je, magnetické pole procházející "externím členem z xxxx-magnetického materiálu" v tomto při některých konfiguracích vytváří magnetické pole opačné orientace!! ... záleží na tvaru a prostorovém rozložení jednotlivých prvků (kdy prvkem jsou míněna i magnetická pole) ...
Ahoj Ánri. Zatím moc nevím, kam přesně směřuješ. Typickým případem tvorby pole opačné orientace je diamagnetický materiál, ale sem se teď Tvá mysl asi neubírá(?) Pak jsou případy složitějšího rozložení třeba magnetů, kdy se pole může různě "vytlačovat" a může to pak zdánlivě vypadat jako přítomnost pole opačné orientace. Ale pokud mluvíš o něčem, co skutečně přímo tvoří opačné magnetické pole a není to diamagnetikum, nebo jenom zdání, sem s tím.

A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Opačná orientace ...

Příspěvek od A(&F) »

... jedním z mnoha snadno replikovatelnejch sestav je kupř. toroidní magnet o větším průměru (např. z magnetronu, nevím teď přesně který z nich), přes něj naplocho položíš silnější desku a o ní (do osy, nad střed magnetu) vertikálně opřeš nezmagnetizovanou šicí jehlu, při použití silnějšího toroidu pak klidně i slabý hřebík či narovnanou kanc. sponku ... stojí si tam, neviditelně drženy magnetickým polem a nespadnou dokonce ani tehdy, když do nich jemně cvrnkneš ...... chce si to jen trochu vyhrát se vzdáleností špičky jehly od středu "magnetickýho vortexu", potom to funguje velmi hezky ...... při správném poměru mag. pole versus mag. vlastnostem vloženého předmětu/jeho velikosti, lze potom s celou sestavou otáčet v libovolné ose, kdy jehla (sic na volném konci lehce ovlivňována gravitací) je však stále udržována ve své pozici vůči magnetu ... tj. i při položení sestavy "na bok" či dokonce "vzhůru nohama" ...

... podobně se chová i např. tato sestava: ... na jednu stranu hrany pětikoruny (např. pod letopočet) jedním pólem přicvakni krychlovitý neodym (postačí i 4x4x4), potom vezmi jeden dílek čepele z "odlamovacího nože" a ostřím ho postav na protilehlou stranu (na hlavu lva), tak aby volná (do vzduchu trčící) špička směřovala k magnetu ... odlomek si tam stojí, snadno jej rozkmitáš pohybem celé soustavy nebo fouknutím, ale k ploše pětikoruny se sám nepřiplácne, ani pokud jej přiklopíš prstem (až do určitého stupně magnetizace se vždy "sám" postaví zpátky do původní polohy) ... v určitém místě se dá dokonce aj postavit "shodně přiklopený špendlík", ale to náročnější na vyladění ...... podobnou sestavu s tenkým plíškem jsme (v kombinaci s optickou soustavou: 1x infra LED + 5x fototranzistor) léta používali jako velmi citlivý detektor otřesů (jednoduchý seismograf) ... :) ...

... a teď o tomto zkus něco najít v odborné literatuře ... moc k tomu toho popsáno není ... ;) ...... dlouho jsem hledal rozumné využití, ale krom toho "indikátoru zemětřesení" mě nic kloudného nenapadlo (jelikož " stojící tužku" již někdo vynalezl přede mnou ... :D ) ...

... :bye: ... Anri ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
adam.benda
Zasloužilý člen

Triky se zmagnetovaným železem

Jo, tohle je docela možné. Ale neviděl bych v tom tvorbu "opačného pole"... Potíž je v tom, jak přesně dopadne magnetizace železa od sestavy magnetů, tedy v tom smyslu, jakou přesně organizaci magnetické domény uvnitř železa získají. (Jak přesně magnetizace železem prostoupí a jak jednotlivé domény ohledně jejich organizovaného natočení přesně dopadnou.) To je vlastně jedna z mála posledních věcí, která mi chybí, abych třeba v tom programu mohl dodělat začlenění původně nezmagnetovaného železa atd. Jsem v takové fázi, že vím, že magnetické domény železa začnou být obecně natáčeny podle směru magnetické indukce, která je zjistitelná přímo v místě, kde se ta doména nachází. A natáčena začne být tak, aby cizorodá magnetická indukce od magnetů a "vlastní" magnetická indukce poddajné domény pak měly shodný směr. Jenže... Další (sousední) domény už bude dost ovlivňovat kromě toho cizorodého magnetizačního pole také už ty blízké domény, u kterých je magnetizace "hotová", takže tam vznikne tendence, aby "první" domény zmagnetované "nejsilnějšími částmi" pole nakazili ohledně orientace i domény další, což bude mít silný vliv na domagnetizování zbytku železa, ale přesto se to může pořád dost prát mezi magnetizační tendencí cizorodého pole od magnetů a mezi tendencí toho kusu železa, které je již zmagnetováno nějakým směrem. (Říkám to zjednodušeně.) A zatím nejsem schopen najít tu hranici, ten balanc mezi těmito dvěma vlivy, abych to mohl zcela spolehlivě(!) zanést do svých matematickofyzikálních nástrojů.

Ale abych úplně neodbočil... Feromagnetikum může být dle podmaňujícího pole zmagnetováno opravdu všelijakým způsobem - v různých místech odlišnými směry. (Tedy ne tak homogenně a jednosměrně, jako jsou třeba magnetovány perm. magnety.) A všelijaké pak mohou být i výsledky (a triky), které se s tím polem pak mohou dělat. ;) :pivko:

A(&F)
Zasloužilý člen

Re: Triky se zmagnetovaným železem

Příspěvek od A(&F) »

... když ono to ale funguje i s "nezmagnetizovaným měkkým železem" ... ;) ... každopádně tam musí docházet k mžikové lokální změně "magnetizace", jelikož u výše zmíněných sestav má předmět tendenci se vrátit zpět do původní pozice (tj. v okamžiku, kdy na něj působíš vnější mechanickou silou // pokud není překročena nějaká hranice) ...... mmch. do předchozího mého příspěvku (do poslední věty) jsem ještě doplnil odkaz na "reklamní stojící tužku" (kdy sice nevím, zdali v tomto případě není ono "stání" navíc podpořeno dalším magnetem v těle propisky, ale troufám si říct, že princip využití pole je stejný / podobný) ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

adam.benda píše:Feromagnetikum může být dle podmaňujícího pole zmagnetováno opravdu všelijakým způsobem - v různých místech odlišnými směry. (Tedy ne tak homogenně a jednosměrně, jako jsou třeba magnetovány perm. magnety.)
... ano, přesně tím, že (na rozdíl od permanentního magnetu) u kusu železa mohou magnetické siločáry "vstupovat a vystupovat" takřka kdekoliv (v různých místech) a tím se mohou nadále navzájem různě ovlivňovat .... :) ...

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Příspěvek od Slavek Krepelka »

adam.benda píše:
Slavek Krepelka píše:Takže pouze spekulativní teorie. Děkuji.
... Vidím, že si taky ze všeho umíš vzít jen to, co se Ti zrovna hodí. ...
:) Nazdar Adame.

O žádném odkazu na praktický pokus, který by ukázal, že ferromagnet si vytváří své vlastní vnější pole charakterově podobné poli stálého magnetu nevíš http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=134558#p134558 . Když však si vyberu, že to máš pouze vymyšlené, máš s tím problém. Mám si to vyložit tak, že jsi takový pokus spáchal sám?

Jinak já vůbec nepopírám, že se ferromagnet magneticky (vnitřně) přizpůsobuje vnějšímu poli, čemuž se ofiko říká indukce. Ani nepopírám, že se v něm přeskupují domény. Naopak. Taky se ztotožňuji s tím, co si tu povídáte s Anrim, že ve ferromagnetu v miniměřítku neprobíhá pole po uniformních, neklikatých "čárách" atd. Přibližná uniformita přichází až s vysokou intenzitou vnějšího pole už díky hrubosti krystalické struktury ferromagnetu. Co ale vidím jinak je vlastní proces "indukce" a hlavně to, že ferromagnet se pouze napojuje do vnějšího pole a že do něj nepřidává své vlastní "siločáry" (pole). No a co jsem na tohle kdy zíral, nikdy jsem nebyl štont zjistit jakékoliv vnější pole ferromagnetu ve vnějším poli stálého magnetu, které by se dalo strukturou pilin atp. přirovnat k poli stálého magnetu v poli dalšího magnetu. Jinými slovy, vzájemné vnější pole ferromagnetu v blízkosti stálého magnetu vždy vypadá zásadně jinak než vzájemné vnější pole dvou blízkých stálých magnetů, a to i v případě, že stálé magnety jsou orientovány SJSJ.

S laskavým pozdravem, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
A(&F)
Zasloužilý člen

Re: Odstínění magnetu ...

Příspěvek od A(&F) »

... mno, jenom bych si ještě dovolil podotknout, že:
- pro co nejúčinnější "eliminaci" magnetického pole na okolí se musí póly magnetu magneticky zkratovat (čímž se však změní jeho vlastnosti, takže potom již není použitelný pro původní funkci) ...
- i pokud se magnet "kompletně obalí" do magneticky vodivého materiálu, tak jeho pole přesto stále prosakuje ven mimo obal ...
- zatím jediný známý způsob "fungujícího magnetického stínění" je použití vícevrstvého pouzdra ze supravodivého materiálu, což je však energeticky náročné (aby supravodiče fungovaly = vypuzovaly ze sebe mag. siločáry, musejí se intenzivně chladit pomocí tekutého dusíku) ...

buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Příspěvek od buky »

A(&F) píše:... mno, jenom bych si ještě dovolil podotknout, že:
- pro co nejúčinnější "eliminaci" magnetického pole na okolí se musí póly magnetu magneticky zkratovat (čímž se však změní jeho vlastnosti, takže potom již není použitelný pro původní funkci) ...
- i pokud se magnet "kompletně obalí" do magneticky vodivého materiálu, tak jeho pole přesto stále prosakuje ven mimo obal ...
:good: mohu potvrdit z vlastní skušenosti.
Jen mne zajímá jestli je to základní pravidlo pŕi sestavovaní MM.

Magneto
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 26 poděkování

Příspěvek od Magneto »

adam.benda píše:Na VE samozřejmě pracuji...
Tak se tak nečerti, Adame - nechtěl jsem tě nijak znevážit (pokud to tak vypadalo, tak se omlouvám).

Nicméně myslím, že malá ukázka z tvé divotvorné dílny by nám všem vlila do žil krev :jump: To je v podstatě to, k čemu jsem tě chtěl popíchnout.

Jinak všechno v dobrém :pivko:

Zdraví

Magneto

Magneto
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 26 poděkování

Re: Magnetismus - Teorie

Příspěvek od Magneto »

Zdar Adame, očividně nereaguješ, tak já ten dotaz ještě přeformuluju:

Máš něco z oboru VE, co bys nám alespoň náznakem mohl ukázat, nebo nemáš?
Platíš tady za takovou celebritu, tak by ses mohl trochu vycajchnovat...

Píšeš, že nejdřív musíš mít dobré nástroje, dobrou teorii a dobrou praxi. To ale pro mě přeloženo do češtiny znamená, že vlastně nemáš žádný nápad a namísto toho jen uklízíš dílnu, brousíš a promazáváš vercajk (rozuměj software) a pročítáš staré učebnice.

Ukaž něco, nebo si budu fakt myslet, že nic nemáš a jenom machruješ

Magneto

PS: Posílám ti tento text i na SZ, pro případ, že by byl na tomto místě tematicky nežádoucí M.

adam.benda
Zasloužilý člen

Slavek Krepelka píše:... ferromagnet se pouze napojuje do vnějšího pole a že do něj nepřidává své vlastní "siločáry" (pole). ...
Slávku, ale on se nemůže napojit "jen tak" bez toho, aby tvořil své vlastní pole. Siločára nezmění trasu pouze tím, když jí podsuneš železo a konec. To by bylo jako podsunout jí kus dřeva. Pole by zůstalo pořád stejné. Jedině tím, že železo začne generovat své vlastní pole, jedině pak se může celkové pole sestavy změnit... ... a ...

,,... ejhle(!) - najednou je pole deformováno tak, že se siločáry dychtivě uzavírají přes železo. ..."

Zdůrazňuji, že tak to vychází podle mých výpočtů. Tentokrát ne z praxe, ale výpočtem platí, že když přidáš železo a když to železo začne tvořit své vlastní pole, dle výpočtu to vychází tak, že až pak se siločáry zkroutějí přes železo. :!:

No aby to taky nevycházelo, ty výpočty vycházejí z velice funkčních znalostí fyziky v rámci magnetismu a zároveň z mého velice opatrného přístupu k tomu, jak v této oblasti vyvíjet spolehlivý matematickofyzikální aparát. Nejde mi o to, projevovat se povýšeně, ale spíš tím chci zdůraznit, že pochybné teorie nebo myšlenky bych s takovou samozřejmostí nikdy neprezentoval. Ale to byste, pánové, už himmel měli vědět.

O několik příspěvků nazpět jsem se pokusil o docela pracné vysvětlení, které je (dle mého názoru) i určitým způsobem unikátní, protože si myslím, že na něj jen tak někde nenarazíš. Zahodil jsi to jako nějakou spekulaci. Přitom dokázáno a ověřeno je to ruku v ruce jak s podstatou magnetismu, tak s tím nejbanálnějším experimentem, kdy Ti kus železa zdeformuje pole. Už jenom to, že se Ti siločáry uzavírají přes železo, je jasným důkazem. Vlastně ani nevím, jestli by mohl existovat ještě nějaký jasnější.

Možná, že kdybys místo té zbabělé bagatelizace zkusil trochu víc promyslet to zdlouhavé vysvětlení, které jsem tu prve vypotil, ušetřil bys další energii nám oběma.

adam.benda
Zasloužilý člen

A(&F) píše:... když ono to ale funguje i s "nezmagnetizovaným měkkým železem" ... ;) ...
Anri, jsem jenom tuze nechápavý, nebo mě sprostě zkoušíš, jestli jsem už hodně ospalý a přehlídnu nějaký "chyták"? :) To bys přece musel mít to železo bez přítomnosti magnetů, aby bylo nezmagnetované. Železo se zmagnetuje, ať už je magneticky tvrdé, nebo měkké...

adam.benda
Zasloužilý člen

A(&F) píše:- i pokud se magnet "kompletně obalí" do magneticky vodivého materiálu, tak jeho pole přesto stále prosakuje ven mimo obal ...
To jsem se snažil ukázat na těch posledních obrázcích. ;) Ale možná to není jasné ani z obrázku. :shock:
A(&F) píše:- zatím jediný známý způsob "fungujícího magnetického stínění" je použití vícevrstvého pouzdra ze supravodivého materiálu, což je však energeticky náročné ...
:good: A je tomu tak proto, že takto použité supravodivé materiály jsou silně diamagnetické, což vytváří tu zajímavost, že se od diamagnetika tvoří zcela opačné magnetické pole, pokud to trochu rozvedu.

adam.benda
Zasloužilý člen

Mimo téma (offtopic)
Magneto píše:... To je v podstatě to, k čemu jsem tě chtěl popíchnout. ...
Raději mě tímto způsobem nepopichuj. Cílenou provokaci často poznám a vytočí mě jaksi z principu, že to na mě vůbec někdo zkouší. A těmi reakcemi jste mě opravdu otrávili... Už se v tom nechci babrat, ale příště mi radši narovinu řekni, co vlastně chceš.
Magneto píše:... malá ukázka z tvé divotvorné dílny by nám všem vlila do žil krev :jump:
O tom právě (ještě i teď po té zkušenosti) silně pochybuji. Nebaví mě čekat na to, jestli to pro vás zase nebude dost košer flák masa a čekat na zcela neoprávněné pochybovačné soudy. Jinak mám kritiku docela rád, člověka to občas posune dál, když o něčem přemýšlí. Tohle bylo ale trochu něco jiného.

Jsou věci, o kterých zatím neuvažuji, že bych je vůbec zveřejňoval, nebo že bych je zveřejňoval třeba takhle přímo prostřednictvím fóra. Zkrátka k tomu mám své pohnutky. A jsou věci, které bych třeba do placu hodil, ale to udělám, až to bude mít trochu víc hlavu a patu, nebo až to vůbec budu schopen nějak dobře odprezentovat. Polovičaté nebo pochybné, popř. jalové věci, trousit nebudu.

Jinak jsem měl zato, že těmi obrázky magnetických polí (byť to není přímo VE) nám to všem dost pomůže v porozumění magnetického pole, ve schopnosti, si ho umět dobře představit a ve správných úvahách o něm. Někteří z vás to ale okamžitě zpochybnili, aniž by měli tucha... Proč by po mě tedy chtěli něco dalšího, zřejmě podobně vadného? Jelikož u mne počítejte s tím, že vždy na to půjdu s použitelnou částí vědy. Systém "pokus-omyl" bez správného fyzikálního aparátu nakonec umoří vola.
Magneto píše:... Píšeš, že nejdřív musíš mít dobré nástroje, dobrou teorii a dobrou praxi. To ale pro mě přeloženo do češtiny znamená, že vlastně nemáš žádný nápad a namísto toho jen uklízíš dílnu, brousíš a promazáváš vercajk (rozuměj software) a pročítáš staré učebnice. ...
To máš tedy zajímavé logické myšlení. Co kdybysis to nepřekládal a přečetl to tak, jak jsem to napsal? Nebo Ti mám připomenout, že truhlář potřebuje vercajk, aby nařezal a zbouchal stolici? Já prostě jalovou cestou výmyslů a fatálních chyb v oblasti magnetismu nepůjdu. Ani nebudu díly stolice obvazovat lijánama, aby držela jakš takš pohromadě. Mám rád precizní a plně odbornou práci.

Navíc jsou Tvá přirovnání mimo i kvůli tomu, že v magnetismu věci vyvíjím (i po teoretické stránce), pokud jsi to přehlédl. Takže fakt nechápu ten úklid dílny, promazávání vercajku a pročítání starých učebnic...

Pojďme od toho, neba mě to. :roll:
Podívej se, kolik jsme oba ztratili času... Uhelný důl na Tebe.

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“