Taky jsem takhle začínal, ale brzo to nestačilo. Zůstat jen na téhle cestě se občas projevilo jako zrádné, nebo až záludné. ...A(&F) píše:... zkoumání magnetismu je především o praktickém pokusničení (tj. zjišťování orientace a síly pole) ...
Správně je, pokud je teorie v souladu s praxí... A pokud jsou vazby mezi kouskem teorie a kouskem praxe správně pochopeny...A(&F) píše:... anžto teorie je jedna věc a praxe pak druhá...
Ale Anri, no tak... Kdyby jsi mě alespoň četl, když už ne chápal. A kdybys mi důvěřoval asi tak o 100 mT víc... Těžko to svedeš na to, že bych zapomněl na obaly magnetů. Potíž je v tom, že zatím co Ty se chceš nípat v opravdu zanedbatelném vlivu třeba niklu, přičemž Ti vysvětluji, že pole ze štosu "uniká" opravdu tak málo, že o tom snad ani nelze mluvit, já se v tom nípat nechci, nedává mi to smysl. A když pak přijdeš s argumentem, že k jednomu štosu najednou začneš strkat něco dalšího (další štos nebo magnet), mluvíme zase o úplně jiné situaci a o jiné roli toho feromagnetika. Ale všechno už jsem Ti řekl... Nutíš mě k tomu, že tady budu pořád víc ostatní nudit.A(&F) píše:... (kdy než jsem o ní před pár dny začal opět mluvit, tak si její vliv doposavad zřejmě ani neuvědomil ... nebo snad ano ? ... ) ...
Když tak mluvíš o těch experimentech, jak hlavně o tom je magnetismus... Asi bych nikomu neradil, takhle to vnímat a takhle to uzavřít. Ty experimenty by měly pouze posloužit k tomu, procvičit si určitý cit k magnetismu, ale to je jen taková podpůrná stránka věci. Na tom se stavět magnetismus nedá, protože saháš jen na nějaký hrubý výsledek (velikost síly - navíc se značně zkresleným směrem působení a nebo třeba zobrazovací fólie, která Ti ukáže taky jen půl pravdy). Ale to, jak to pole doopravy vypadá, proč tak vypadá a proč se chová tak, jak se chová, tam jsi s pokusničením na konečné. To, co vnímáš třeba pomocí vzniklé síly, ať už je to třeba i vyvažováno na vahách, to je jen takový vnější omak... mechanika oblaku plynu, který je zavřený v nějakém pouťovém balónku a Ty ten balónek pomačkáváš...
Abyste mě nepochopili špatně, nehodlám nějak snižovat význam pokusničení. Každý by na něm měl začít. Ale jde o vývoj jen poměrně malé sekce v pochopení magnetismu - hlavně jde o trénink toho lidského citu k magnetismu, jestli to tedy mám raději rovnou zopakovat.
Ale každý jdeme nějakou cestou a ušlechtilý je samotný ten zájem, snaha o přemýšlení a naše odhodlání. Ne konkrétní cesta, kterou se vydáváme.