mahatma píše:na niektorých fórach funguje systém - kto založí vlákno, ten si ho aj moderuje...
O systému, že by zakladatel vlákna byl zároveň i jeho moderátorem, jsme kdysi s Rivalem také hovořili. Nezdál se nám pro toto fórum použitelný, protože by to znamenalo nějakým způsobem ("ručně" a nebo automaticky?) dávat tomu zakladateli moderátorská práva. To nám připadalo nesmyslné, protože běžná praxe tady vypadá tak, že se zde někdo registruje a jako svůj první příspěvek hned založí nové vlákno, nejčastěji kvůli nějaké triviální otázce, která tu už byla několikrát zodpovězená.
Takže místo toho jsme se pokusili apelovat na "zakladatele" vláken, aby zakládali nová vlákna pouze na témata ještě nediskutovaná - a hned v prvním, tedy zakládajícím příspěvku definovali, o čem má vlákno pojednávat, a také pokyn pro moderátory sekcí, jak striktně mají dohlížet na jeho "tématickou kázeň". Což se vůbec nevžilo a dosud se také velkoryse pomíjí - a mám na Tebe kontrolní otázku: víš o tom vůbec?.
Druhou námitkou proti systému zakladatel=moderátor bylo to, že se o vlákna často nestarali ani přidělení moderátoři, takže bylo nereálné doufat, že to budou dělat běžní členové.
Časem živelné a bezohledné plevelení vytvořilo neúnosnou nepřehlednost a zmatek, který se již nedal řešit pravomocemi moderátorů, které byly omezeny jen na "jejich" sekci. Pro nápravu tohoto stavu měl v té době oprávnění pouze Rival, ale bylo nad jeho síly to zvládnout, takže obdařil k tomu dostatečnou pravomocí A(&F). Postupem času se rozhodl toutéž pravomocí obdařit ještě Slávka a mě, takže došlo i na pročištění a generální úklid fóra, který trval necelé dva roky - a dodnes jsme peskováni za to, že někdo nenajde svůj příspěvek, který napsal ještě před úklidem. Samozřejmě už nezmiňuje to, že ho tenkrát napsal někam jinam, než by tématicky patřil.
Když už jsem se k tomu dostal, tak bych chtěl milovníky "starých pořádků" a zastánce nemoderování odkázat na dosud nemoderovaná vlákna, namátkou třeba "Přišlo mi poštou" nebo "Co kde na Netu". Jsou sáhodlouhá a nabitá informacemi, příspěvky se do nich zařazují snadno - ale nikdo neví, co v nich hledat a prakticky se v nich čtou jenom čerstvě přidané příspěvky, nad kterými se během doby jenom "zavře voda".
Uvádím to hlavně jako reálný příklad toho, jak by více či méně podobně vypadala většina vláken na fóru bez moderátorů. Je to smutné, ale na nějakou vyspělost nebo uvědomělost uživatelů se spoléhat vůbec nedá. Souhlasím s tím, že jejich příspěvky jsou tím, co dělá fórum, ale trvám na tom, že aby ty jejich příspěvky měly nějaký smysl, tak je potřeba se k nim spolehlivě dostávat i třeba za několik let - a ne jenom tak, že mi je vyplivne filtr jako "Nepřečtené".
Když to přirovnám ke knihovně, tak bez "knihovníka" by tam návštěvníci přinesli knihu, kterou by hodili na hromadu - a kdyby si něco chtěli přečíst, tak by to mohlo být jenom to, co se jim náhodou povede z té hromady vybrat.
Ti ukázněnější by přinesenou knihu místo na hromadu dali do regálu, někteří tam, kam patří, ale většina do kteréhokoli, ale pamatovali by si, kam to bylo, takže sice jenom oni, ale našli by ji. Ovšem nikdo jiný by nevěděl, že ji má hledat právě tam.
Pokud by knihovník tu jejich knihu zařadil správně, tak by ji mohli najít celkem snadno všichni, ale kromě toho, kdo ji tam původně dal. Čímž je to jeden, který se vzteká na "nepořádek" - proti všem, kteří mohou využít "pořádek".
Zdravím - poota