Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Magnetické Stínění-Clonky

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: "zachování" magnetickéhho pole v rovnováze

Příspěvek od Akord »

adam.benda píše: Skutečně bude na jedné straně intenzivnější mag. pole, protože jsme umístili mag. měk. mat. na druhou stranu? Vždyť magnetické pole na absorbované straně není nijak tlumeno... je přece jenom "nahusto" absorbováno do toho materiálu... je pouze deformováno.. a tak by měla být intenzita pole na neabsorbované straně stejná..? Co ty (vy) na to?
Pokud dobre rozumím otázce, pak je možná potreba pár vecí nejak sjednotit, začnu od 2.otázky.
Zdrojem pole je každý objemový element magnetu. To, co z elementu jedním pólem vyleze, to do nej obvykle i druhým pólem vleze zpátky. Pak už jde jen o to, který element do jaké záteže pracuje, zda jsou razeny sériove, paralelne, nebo kombinovane. Takže co se týče nejaké části objemu magnetu (i celého) pak jaký tok z nejaké plochy povrchu vyleze, taký zbytkem plochy vleze. V tomhle ponetí je v porádku predešlé tvrzení, že pole(mag.tok) je na obou stranách stejné, jenom na jedné strane je deformováno magneticky vodivým materiálem.
Jiná otázka (ta první) je , jak silné je pole ve vzduchu v okolí magnetu, nebo celé sestavy.
Vliv stínení na jedné strane je takový, že pole je vuči stredu magnetu nesymetrické, a snaha zeslabit energii v okolí jednoho pólu vede ke zvetšení osové nesymetrie kolem 2.pólu, takže, co bych mel naoko získat v okolí 1.pólu, tak se v okolí 2.pólu udelá taková osová nesymetrie pole, že práve tolik ztratím (očekávaný energetický rozdí(zisk) mezi 1. a 2. pólem se presune do energeticky nevýhodné osové nesymetrie(rozdílu) kolem 2. pólu, co v dusledku ruší energetický zisk). Možných zpusobu interpretace tohoto problému je samozrejme víc.

adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

nedělní příspěvek :)

Příspěvek od adam.benda »

Akord, skvělý rozbor, se vším naprosto souhlasím a dává to smysl! :good: :good:

Co Old_Surfer? Jak jsi na tom? Daří se ve vývoji tvého motoru? Už ses delší dobu neozval..

Teď trocha relaxu.. :) ..: Mám doma dva magnety (neodymium N38), každý o rozměru dia22 x 15 mm... takže docela krutí řízci.. :D ..ale jejich krutost jsem si před časem neuvědomoval a přitáhly se mi k sobě. Povedlo se mi jeden od druhého doslova vypáčit šroubovákem (ech.. poškrábání, atd..) a samozřejmě se mi hned nato zase chytly k sobě.. :) (úžasné silné mag. pole.. :shock: .. a teď mám pocit, že už je ani neoddělím páčením.. (ani se mi teda moc nechce..) ..už jsem docela smířen s tím, že z toho mám zkrátka jeden magnet dia22 x 30 mm ... ..to jen tak, něco málo na "odlehčení" z mé symbiozy já+magnety... :)

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

adam.benda

Příspěvek od lajos »

Pozóór, ty magnety jsou tak trochu i nebezpečné, jen jednou to neuhlídáš a máš vyštípnuto kus masíčka a je to rychlostí blesku.

belamachina
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Re: adam.benda

Příspěvek od belamachina »

lajos píše:Pozóór, ty magnety jsou tak trochu i nebezpečné, jen jednou to neuhlídáš a máš vyštípnuto kus masíčka a je to rychlostí blesku.
ja pouzivam rukavice , je to bezpecnejsie.

martinq
Zasloužilý člen
Dal: 31 poděkování
Dostal: 203 poděkování

materiál

Příspěvek od martinq »

je libo odstínit magnetické pole - permaloy - slitina Ni/Fe/Cu/Mo

http://www.goodfellow.com/csp/active/static/A/NI03.HTML

Vím, že vím vše, aneb meditace o ničem.
Akord
Zasloužilý člen

prispevek

Příspěvek od Akord »

Bizmut/Vizmut muže nad magnetem levitovat stejne jako magnet nad bizmutem, pokud má pole vhodný tvar. S tím v rámci klasické magnetostatiky není potíž. Videt sem to nevidel, príliš me to nedrží, protože podle zmerených vlastností bizmutu je očekávaný efekt slabý. Pokud to nekdo provede treba jako ukázku, pak fandím.

Diskuse kolem magnetického stínení se porád točí dokola. Výčet ruzných typu permalloye ze 70.let je zbytečný, pokud se nasytí je po stínení, jako s každým jiným feromagnetikem.
Podstatné je to, že nelze zakázkove(jednou ano, jindy ne) stínit jenom jeden pól, a nač pak stínit oba. Tenhle pohled je obvykle vytržený ze souvislosti, nebo jde o pokus najít správný smer v interpretaci magnetismu, protože dosavadní učitelé, (nebo knížky) to nezajistili, kvalitu všech zúčastnených stran včetne sebe nezkoumám.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

vsichni se pokousite necim odstínit,zeslabit magnet,nebylo by lepsí udelat polový nástavec a jeden pol zesílit.

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Aquarius1 píše:
adam.benda píše:Ruský pístový magnetický motor znám...

Tenhle objev (rozdílné chování magnetického pole podle materiálu magnetu) považuju za obrovský posun v objevování magnetizmu.. Pokud se nepletu, součásná fyzika to nepopisuje. Jsem silně zaskočen a vůbec nevím, jak ten poznatek zpracovat.. :)
Jo je to zvláštní skus přiložit stejně veliký ferit k neodimu, pokaždé se k sobě přitáhnou a to i opačnými poli.Jestli je to sílou neodimu???
Neodym alespoň dvojnásobné tloušťky vuči feritu feritový magnet úplne prepóluje, nebo alespoň značne oslabí v prípade, že by se stejné magnety odpudily. Proto to pritáhnutí za kažných okolností. Není s tím fyzikálne problém, neodym má vúči feritu značnou koercitivní sílu, navíc pokud použiju vetší tloušťku, efekt nenechá dlouho čekat. Lze tak namagnetovat témer jakýkoli materiál. Rozhoduje jenom tloušťka ve smeru pole a základní koercitivní síla magnetu, který je jako zdroj. Počas prepólování je zpočátku badat odpudivou sílu, ale pak se nakonec pritáhne jako nerozhodná ženská s copy>1, pardon netýká se pánu.

Preju pohodové a tešivé Vánoce.

adam.benda
Zasloužilý člen

Zkušenost s BIZMUTEM

Přátelé, mám velice málo času, nemohu číst příspěvky, ale jednu věc (zkušenost) bych vám tu rád sdělil... Občas sem padne téma BIZMUT, můj teplický kolega mi nedávno praxí potvrdil teorie o použití bizmutu na magnetické motory, tedy:

Bizmut je sice diamagnetický materiál, který by měl jakoby stínit magnetický pole, ale jako stejně i ostatní běžné diamag. materiály, i bizmut má rel. permeabilitu poměrně dost blízkou hodnotě 1 a stíní, nebo spíš nestíní, stejně dobře jako měď, hliník a další "nemagnetické materiály". Když by chtěl někdo mermomocí používat diamagnetika, musel by rozbít prasátko a sehnat si supravodivé matroše :D Chci zkrátka upozornit na to, že pole si můžeme tlumit/deformovat/stínit/tvarovat prakticky jedině feromagnetiky. Snad už vám ty železa nezošklivuji :D , zkrátka mi přišlo vhodné, vám o tom říct, abyste se zbytečně nenamáhali s bizmutem.. :good:

Zase se začas vrátím, mějte se tu zatím hezky, držím palce a přeju otevřenou mysl!!

jarda ovčák svitavy

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

Nemáte někdo potuchy nebo osobní zkušenost, jak funguje vismut ? Máte někdo osobní zkušenost s tímto kovem? Zakoupil jsem si vismut na pokusy a tváří se, jako by nebyl .

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Vždyť to hoď do kyseliny a bude se tvárit, že bude :) Magnetický efekt je dosti malý.

jarda ovčák svitavy

Myslel jsem ve vstahu k permanentním magnetům. Nějaké zkušenosti , třeba i negativní........

adam.benda
Zasloužilý člen

Bizmut

jarda ovčák svitavy píše:Nemáte někdo potuchy nebo osobní zkušenost, jak funguje vismut ? Máte někdo osobní zkušenost s tímto kovem? Zakoupil jsem si vismut na pokusy a tváří se, jako by nebyl .
Bizmut (postaru ,,vizmut") je sice diamagnetikum, takže by to jakoby mělo "tlumit" nebo "stínit" pole, ale stejně jako všechna běžná diamagnetika mají tak vysokou rel. permeabilitu, že se jeví jako "nemagnetické" materiály.. jako měď, atd... zkrátka magnetický účinek bizmutu je tak mizivý, až vlastně prakticky žádný..

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

mag motor a bizmut

Příspěvek od martin11 »

pro jarda Ovčák a spol....při zkoumání ruského pístu jsem potřeboval zjistit vlastnosti bizmutu protože kdosi psal , že tam clona z něj musí být :evil: není to pravda...pak jsem zkoumal vlastnosti stříbra....nic....ztráta času pro ostatní...kdo nevěří ať zkoumá...neříkám ,že nic, něco jo, ale ne pro mag motory...muj poznatek
...vyfotil jsem siločáry, slibil že uveřejním...minulou neděli mě to bouchlo...sorry...vydržte...musím znova od začátku...ale daří se..žiju...mam to na bázi glycerinu...zároveň pracuju na magnetickém rotačním 3-4 válci...problem je ve velkém tření válců...obrovské ztáty...jestli má někdo zkušenosti, ať napíše soukromě...nechci tříštit vlákno mag motory...je perfektní...adam benada dík :bye: ...ale jestli dojdu k nějakým závěrům s rotační clonou tak navrhuju vlákno " mag motor - rotační clona." ono těch udělátek je opravdu hodně videí také, ale nic konkretního...no prostě musíme sami na vlastní kůži...pozor všem konstruktérům mého typu....zkouškami a měřením jsem zjistil,že NELZE !!! ...tupě kopírovat schemata...tj nějaký magnet..někam...byť máme přesné výkresy !!! a hodnoty magnetů....potřebuju-li 10 ks magnetů...tak z jedné výrobní šarže !!! rozdíly jsou znatelné ...koupit najednou !!!...bohužel se při konstrukci MUSÍ ...nejdříve mít magnet a pak konstruovat dle jeho vlastností...jinak to nejde...kdo nezkusil nepochopí...všechny zdraví Martin11

... věřím, že se " TO " povede ......
jarda ovčák svitavy

Zkoušel jsem clony z mnoha materiálů i nekovových a.... nic moc. Rozhodně vismut se nechová jinak než cín, olovo nebo dural. Síla materiálu není nikterak relevantní .Rozměr taktéž. Odléval jsem z vismutu i misku síla stěny 7mm a nic. Prochází to materiály všeho druhu. Nebo máte někdo jinou zkušenost? Do radioaktivních izotopů bych nerad.

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“