Jara píše:Pro Jimi-ho,
u popisovaného videa je prvděpodobné, že magnety na rotoru jsou uloženy kyvně.
Neříkám ne, je to možný. Moc jsem nad tím nepřemýšlel. Vlastně jak se znám, tak jsem to jenom shlídl, řekl si to je pěkný, jak by to asi mohlo fungovat, né, vlastně předtím jsem ještě chvilku přemýšlel, co by na tom videu mohl být FAKE. To je jedno.
Na magnety (a na fůru jiných věcí) jsou tu jiní machři. Já se jen pomálinku učím. Sem jsem se zapletl jen proto, že jsem chtěl říct, jakej já mám názor na magnetické samohyby a co mě se líbí zatím nejvíc.
Jestli to video co vzpomínám je nějaká menší verze Perendeva, to nevím.
Perendev je moc tajemný a co jsem měl možnost zatím zjistit, tak si hraje s pevně uloženými jednosměrně orientovanými magnety (nekamenujte, lovím jen ve své paměti), na těch statorových lamelách má taky něco napevno.
Toto mi připadá jiné. Tady jsou na rotoru magnety poskládaný polaritama napřeskáčku, statorový magnety jsou podle mě rotačně uložené toroidy, dle mého by se to mělo vrtět na kteroukoliv stranu.
Ale říkám, nechci se vůbec přít. Já jen kdyby to takto fungovalo,....
No asi v mezičasech (třeba při střádání chechtáků na měděnou plotnu) zkusím zabastlit třeba právě tady v tomto. Představa, že se podaří to dostat do mírného nadsynchronu (protože na videu mu to zrychlovalo), pak jen k rotoru přiblížit vzduchovou cívku, moc nesosat, anebo jen tolik, aby to ještě udrželo synchron, ať se točí klidně jen dvě minuty. Později nějakým automatickým optickým bazmekem udělat sledování pohybu, když se zastaví, přes nějakou spojku do něj kopnout....
Už zas fantazíruju......
JiMi