berky píše:omlouvám se, že odpovídám až teď, ale dřív to prostě nešlo. Ale k Tvým dotazům:
napětí jsem použil žalostně malé - cca 250 V - asi 0,2-0,3V - asi 500 V - necelých 0,5 - tisícina napájecího. Tvrdit to ale nemůžu, bylo potřeba provést alespoň 10 pokusů a s napětím minimálně 20 kV. Pokud se nepletu, T.T. Brown své pokusy prováděl při napětí kolem 50 kV, ale pohrával si i se 100 kV.
Vdaka za odpovede, som, rad ze som sa nemylil, prejavilo sa to aj ked si dokonca pouzil male napetie, aj ked nie tak male ako pises, pouzil si 200 - 500 V na mm a použiva sa 1000 - az 1200 V/mm teda pouzil si vlastne len cca polovicne. K tomu meraniu,
cim si to meral ? Aka asi bola plocha toho "kondenzatora" ? Je jasne, že ti pri zatazeni ziarovkou kleslo napetie na nulu (nechapem, preco tak vela ludi ocakava prud radovo ampere ...) ale uvedom si, ze aj pri merani si to zatazil vstupnym odporom meraka, cize to napetie na jednej strane bolo asi vysie ale hlavne davalo to taky prud, ze
aj pri zatazi merakom si este nameral 0,5 V !!! To je podla mna uspech, pritom epoxy nieje dobrym elektretom !!! Osobne, pred rokmi som robil pokusi s elektretmi z plexiskla ale planujem po dokonceni pokusov s CEGom seriu podrobnych pokusov s karnaubskym voskom a ...
Vela ludi sa chystalo robit pokusy nik este nema prakticke vysledky ?
Waldes.