Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Společenské dění u nás i ve světě.
Zamčeno
lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

chiq

Příspěvek od lajos »

Internet znáš?? Datasheet znáš?? Neva hoď do hledače Ne555 a v každém datasheetu to je napsané, jsou na to grafy pro rychlou a jednoduchou orientaci, tak že použij klávesnici, na netu většinou najdeš vše co si umaneš. Jo mám doma CD AR nevím který ročník, tam je to perfektně popsané ale nenosím ho sebou.

Barbucha
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 61 poděkování

Příspěvek od Barbucha »

chiq píše:jasne že nie som elektronický odborník, to by som sa tu tak nestrápňoval :oops: ... len mi naozaj akosi chýba ten vzťah medzi R1, R3, C a medzerou (plnením, sýtením, striedou, nazvisiakochceš)... ak ho vieš, tak ho, prosím ťa, napíš, nech sa ďalej nestrápňujem :roll:
Učit se, učit se, učit se, :laugh: :laugh: :laugh: To už říkal jeden strašně profláknutý soudruh. Koukni se na http://www.uloz.to/hledej/?q=555
a odtud si stáhneš cancbook i se simulátorem na 555. :ethink: :bye: :pivko:

Já to říkám pořád / neřád /, nejhorší jsou trpaslíci, všude vlezou a strašně se množí, jo ještě taky ten divnej němec co nám všechno skovává.
chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování
Dostal: 1 poděkování

učiť sa......

Příspěvek od chiq »

...tak som sa konečne niekam dopracoval. Pre ďalších, ktorí potrebujú pwm reguláciu v celom rozsahu ale iba dvoma vodičmi dávam schému (myslím, že je to tá najjednoduchšia :D )
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

laik
Zasloužilý člen
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Zdravím

Příspěvek od laik »

Potřeboval bych prosím poradit
Dnes sem na mojí dlouholeté lásce vrtačce Narex ev513d spálit kondenzátor
uplně praskl.používám ju pouze jako míchadlo a to už dlooooouhá léta.(bez poruchy)
pán co prodává součástky mě poradil že tam vubec není pro správnou funkci potřeba.ale že za 160 kč mě to pošle dobírkou.tak se chci zeptat odborníků zda li tam teda nemusí být.nějaký případný rušení mě nevadí..
dík a hezkej večer :pivko:

Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
Iv
Zasloužilý člen
Dostal: 8 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zdravím

Příspěvek od Iv »

laik píše:Potřeboval bych prosím poradit
Dnes sem na mojí dlouholeté lásce vrtačce Narex ev513d spálit kondenzátor
uplně praskl.používám ju pouze jako míchadlo a to už dlooooouhá léta.(bez poruchy)
pán co prodává součástky mě poradil že tam vubec není pro správnou funkci potřeba.ale že za 160 kč mě to pošle dobírkou.tak se chci zeptat odborníků zda li tam teda nemusí být.nějaký případný rušení mě nevadí..
dík a hezkej večer :pivko:
Kondenzátor v Narexce slouží opravdu pro odrušení jiskřícího komutátoru.Vlastnost kondenzátoru v tomto obvodu je,že rušící signál,který se vytváří při jiskření má vf. specifiku (pro střídavý a vyšší frekvence je propustný) a není úzce vysílán ,ale má mnoho harmonických.To pak dělá potíže při příjmu TV a rádiových vln.Kondenzátor toto rušení vlastně svede do země a tím zabrání dalšímu pronikání do vedení.Jinak pro funkci vrtačky, jako zdroje kroutivé síly vliv nemá,jen to nebude vyhovovat telekomunikačnímu zákonu-rozhodnutí je Tvoje.

Svůj šírák odhazuji vdál a letím zpět ke hvězdám. (Cyrano)
laik
Zasloužilý člen
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Dík

Příspěvek od laik »

Dík za opravdu vyčerpávající odpověd....
Ale stačilo napsat že je to dobrý.....Já si mezi tím něco zjistil sám o těch
odrušovacích a rozběhovích kondíkách aby se neřeklo že su línej hledat ale přeci jen radši sem se ještě zeptal...každopádně si mě to vysvětlil uplně polopatě a ještě jednou dík za námahu, vysvětlovat pořád něco "laikům"
ps:to rušení mě nikde na stavbě snad vadit nebude ,ale přeci jen lepší bude ho tam mít...

Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
jeff
Zasloužilý člen
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

podivnost

Příspěvek od jeff »

Během včerejšího výletu mlžnou krajinou jsme navštívili jeden bazar, kam vozí nejrůznější krámy z něměcka a mimo jiné tam měli takovouto divnou věc. Nějaký směšovač pro 3 druhy plynů, je na něm napsaná zřejmě firma "HARRIS", model 198 - 2tf a ještě "made by harris calorific". Mohlo by to najít nějaké uplatnění ve vodíkářské praxi?

Jeff
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Dík

Příspěvek od Ilem »

laik píše:Dík za opravdu vyčerpávající odpověd....
Ale stačilo napsat že je to dobrý.....Já si mezi tím něco zjistil sám o těch
odrušovacích a rozběhovích kondíkách aby se neřeklo že su línej hledat ale přeci jen radši sem se ještě zeptal...každopádně si mě to vysvětlil uplně polopatě a ještě jednou dík za námahu, vysvětlovat pořád něco "laikům"
ps:to rušení mě nikde na stavbě snad vadit nebude ,ale přeci jen lepší bude ho tam mít...
Ten kondík tam radši dej, protože nejde jen o tebe. Rušení se může po drátech šířit i k sousedům. Stačí jakýkoli, z nějaké staré vrtačky, vysavače, rozbrušovačky,... Ty kondíky jsou běžně k sehnání v lepších elektrách, prodejnách pro radioamatéry,... Jen si ho změř, aby se tam vešel.

"Dum spiro spero"
Ciceron
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: podivnost

Příspěvek od poota »

Provedením mi to silně připomíná Vortex, i název by pro to hovořil. Jeden přívod tlakového média (vzduchu, vody) o nějaké teplotě, druhý odvod ochlazeného média a třetí odvod ohřátého média. Škrcením těch kohoutů by se měl ovlivňovat rozdíl teplot. Pokud se nemýlím, tak jeden z těch modře označených kohoutů ovládá šikmo směrovaný vstup a jeden z výstupů je axiálně z osy.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Jeffe, ne abys to dal do sběru

Příspěvek od martin11 »

....prozkoumáme to na setkání....já už také něco podobnýho viděl...poota asi má pravdu...jak vypadá ten druhý konec...tam co nejsou ventilky....je tam jen šroubení....profukoval jsi to ??? jak je to propojené ??? m11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Návštěvník

HARRIS

Příspěvek od Návštěvník »

jeff
Zasloužilý člen
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

do šrotu ne

Příspěvek od jeff »

I když to celé je vyrobeno z mosazi, přece jen bych to zachoval. Alespoň do doby sjezdu. Na straně bez ventilů je jen převlečná matice na nasazení hořáku, asi nějakého speciálního. Jsou tam tři dost silné trysky a jedna větší díra asi na přisávání vzduchu. Díky anonymnímu víme, že to skutečně nějaký směšovač je, ale chtělo by to vyjádření odborníka, který o tom něco ví.

Jeff

Návštěvník

Re: do šrotu ne

Příspěvek od Návštěvník »

jeff píše:I když to celé je vyrobeno z mosazi, přece jen bych to zachoval. Alespoň do doby sjezdu. Na straně bez ventilů je jen převlečná matice na nasazení hořáku, asi nějakého speciálního. Jsou tam tři dost silné trysky a jedna větší díra asi na přisávání vzduchu. Díky anonymnímu víme, že to skutečně nějaký směšovač je, ale chtělo by to vyjádření odborníka, který o tom něco ví.

Jeff
This is a used line cutter made by HARRIS CALORIFIC CO. MODEL NO 98-2TF made in the USA. Measures almost 19" long overall. It has been sitting around for awhile so it will need cleaning. It was rebuilt 5 years ago and never used. Has just been sitting on the shelf. This kind of cutter is generally used in LINE CUTTERS. They require 2 lines of oxygen and cut very nicely. No reserve.

http://cgi.ebay.com/Harris-calorific-ox ... 103010r813

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

SOS potřebuji pomoc

Příspěvek od martin11 »

...tak ...dneska potřebuje pomoct martin11 fotograf...představte si situaci......1 litr roztoku ve kterém je něco rozpuštěno...třeba 3dkg sole....5 dkg sody a 5 dkg pracího prášku....to složení chemikálií je uplně jedno....jde o toto: co nejlaciněji odpařit tu vodu a získat jen ty chemikálie....jako odpad k likvidaci...o co jde.....firma zpracovávající nám odpady vývojka ustalovač barevé foto zdražila .....dříve bal 1 litr vývojky....likvidace za 1,50 dnes chtějí 10kč....když jim odevzdám jen tu chemii z litru vývojky odpařím vodu na 0.05 l tak to bude ....ta likvidace lacinější než před zdražením....tak , jak poradí někdo jak odpařit....aby cena za odpar 1 litru vody by neměla přesáhnout 5kč aby to celé bylo rentabilní.....pak tam jsou ještě nějaké další aktivity ale to až v druhém kole práce.....dík martin11 foto

... věřím, že se " TO " povede ......
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

úúlně nejlevnějc

Příspěvek od Ilem »

Jako když se těží sůl z moře. Voda se nechá rozlít v šíroých mělkých nádržích a pak už se nechá pracovat slunce.
Jako fotograf máš určitě fotografické kádinky. Jde o to mít co největší plochu odparu. Pokud to chceš urychlit, dej to do bedny a přikrej sklem. Sklo se musí svažovat k jednomu rohu, protože tamtudy bude odtékat odpařená voda.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Zamčeno

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“