jarda ovčák svitavy píše:Chtěl bych se zeptat, zdali někdo nemáte myšlenku O odstranění většiny h2o z jablečného či jiného moštu. Já pokusně vyrobil jablečný, hruškový, švestkový mošt a z něj odpařením syrup. Je to neuvěřitelná dobrota, jen těch hodin odpařovýní je hodně. Nešlo by to nějak vymrazit, rozstřikovat ve vakuu a nebo nějak jinak?? Zkuste se zamyslet, kterak 80% vody odstranit z moštu.....
Vymraz to a maš istotu , že neporušíš ani esenciálnu a ani vitamínovú časť produktu . Krištáliky ľadu neoplachuj vodou (,,rozbieš" aromu) ale malou častou nevymrazeného no vychladeneho produktu . Až 80%-tná redukcia objemu vody v produkte je touto cestou v domácich podmienkách nesplnitelná hranica . Nad 35%-nú cukornatosť nemusíš pasterizovať ale produkt musíš dobre uzavrieť - utesniť v obale (flaše , zav.poháre atd.) , pretože je čiastočne hydroskopický , takže by sa na hladine pod uzáverom ,,sám riedil" a následne by ,,ožil" . UV žiarenie (no plaťí to aj pre volný kyslík v produkte) , ktore je súčasťou denneho svetla narušuje - rozkladá prírodné farbyvá a esencie v produkte , takže dlhodobé uskladnenie buď v tmavých obaloch alebo len v tmavéj miestnosťi . Plniť až po vrch , pretože vzduch (kyslík) nad hladinou ,,rozbía" pôvodnú aromu a podporuje ,,život" v nepasterizovanom produkte . Pepe
Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .