Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Solid State Electric Generator
Moderátor: rival
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 3 poděkování
- Dostal: 3 poděkování
Zdravím.Aquarius1 píše:J
ps:Jak jste si mohli všimnout v obvodu je začleněna i tlumivka,tou by se též dal řídit výkon,navinout několik závitů na feritové jádro a mezerou mezi závity nastavit pracovní výkon obvodu ,jen tuto cívku začlenit na výstup z generátoru aby nebyl výstup budiče přímo spojen s výstupem na VF cívku.To je můj názor ,případně mne opravte jestli to není možné.Díky
Tá tlmivka slúži na filtrovanie napájacieho napätia spolu s kondenzátorom
10AF, čo je divná hodnota. Ten kondenzátor odhadujem na 10nF, ale va vyhladenie môže byť aj 100nF. Tento kondenzátor musí byť keramický, najlepšie z hmoty Y7V alebo Y5V. Transformátor na 21 MHz sa v rádioamatérskom vysielaní používa vzduchový bez jadra.
Ešte k budiacej cievke na 21 Mhz: Nedá sa mi pripojiť súbor, lebo pri odosielaní ma vždy vyhodí. Podľa knižky Základné elektrotechnické výpočty II mi vyšla cievka s 10 závitmi drôto 0,8 mm navinutých na dĺžku 10 mm, a prúd do nej 0,025 A pre vytvorenie magnetického poľa 0,01T. Počítal som pre jadro z mäkkého železa, ktoré má mír = 1000.
Z parametrov cievky odhadujem, že potrebný výkon do nej bude max. 1W. Po navinutí cievky bude najlepšie zmerať jej indukčnosť na železnom jadre (tyčke) a z toho vypočítať reaktanciu cievkyv Ohmoch. Potom potrebné napätie pre budenie cievky bude XL*IL = UL. Ak niekto nebude so mnou súhlasiť, nech podá svoju verziu výpočtu bez zbytočného teoretizovania.
- Aquarius1
- Zasloužilý člen
- Dostal: 20 poděkování
pro:Elektro
Ahoj jaký průměr má jádro
Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
- Aquarius1
- Zasloužilý člen
Včera jsem trochu skoušel bez VF takoví to vrabčí hnízdo, o tom jindy (vadnej měřák) no adnes jsem tomu dal trochu formu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
- la
- Zasloužilý člen
- Dal: 763 poděkování
- Dostal: 238 poděkování
-
- Zasloužilý člen
Re: pro:Elektro
Podľa tej knihy B nezáleží od plochy jadra. Od plochy (prierezu ) jadra závisí indukčnosť a hustota magnetického toku. Z tých vzorcov v knihe som to tak pochopil.Aquarius1 píše:Ahoj jaký průměr má jádro
-
- Zasloužilý člen
Na jednej strane je VF trafo vzduchové, na druhej strane má budiaca cievka železné jadro, čo je dosť spor. Výpočet podľa mňa zle. Pri 21 MHz sa oceľové jadro ani náhodou nebude chovať ako jadro s permeabilitou 1000. Chýba poriadne zadanie podmienok, ako som to pochopil, preto neviem čo vlastne počítať.Elektro píše: Transformátor na 21 MHz sa v rádioamatérskom vysielaní používa vzduchový bez jadra. Ešte k budiacej cievke na 21 Mhz: Nedá sa mi pripojiť súbor, lebo pri odosielaní ma vždy vyhodí. Podľa knižky Základné elektrotechnické výpočty II mi vyšla cievka s 10 závitmi drôto 0,8 mm navinutých na dĺžku 10 mm, a prúd do nej 0,025 A pre vytvorenie magnetického poľa 0,01T. Počítal som pre jadro z mäkkého železa, ktoré má mír = 1000. Potom potrebné napätie pre budenie cievky bude XL*IL = UL. Ak niekto nebude so mnou súhlasiť, nech podá svoju verziu výpočtu bez zbytočného teoretizovania.
-
- Zasloužilý člen
Vzduchový transformátor sa používa pri vysokých kmitočtoch kvôli malým stratám. Budiaca cievka tvorí záťaž transformátora a má za úlohu vytvoriť magnetické pole 0,01T. To že má železné jadro jej z hľadiska frekvenčných vlastností na kvalite nepridá, ale ide o vytvorenie budiaceho poľa 0,01T a nie o vysokofrekvenčné vlastnosti. Samozrejme ten výpočet je iba približný a konečné doladenie bude treby urobiť zmenou vstupného napätia do cievky počas behu celého zariadenia. Zmenou vstupného napätia do cievky naladíme potrebné budenie do požadovanej funkcie celého zariadenia. Podľa mňa je tento približný výpočet vždy lepší, ako skúšať metódou pokus-omyl. Je to môj názor a ak má niekto iný neberiem mu ho a ani mu nevnucujem svoj.
Do tohoto vlákna som vtúpil preto, lebo pri čítaní príspevkov som získal dojem, že sa projekt dostáva do slepej uličky. Ja na tomto projekte nepracujem, ale som zvedavý na výsledok, ak to niekto dotiahne do konca.
Ak účastníci tohoto vlákna považujú moje príspevky za nepotrebné alebo zavádzajúce, nech sa vyjadria a ja stíchnem.
Do tohoto vlákna som vtúpil preto, lebo pri čítaní príspevkov som získal dojem, že sa projekt dostáva do slepej uličky. Ja na tomto projekte nepracujem, ale som zvedavý na výsledok, ak to niekto dotiahne do konca.
Ak účastníci tohoto vlákna považujú moje príspevky za nepotrebné alebo zavádzajúce, nech sa vyjadria a ja stíchnem.
-
- Zasloužilý člen
Prečo stíchnuť. Je tu hluk stále, aj ja k nemu prispievam.
Aby čosi mohlo fungovať ako trafo, tak by jeho reaktancia mala povedzme 10x prevyšovať impedanciu záťaže. Inak to trafo nebude zaťažené a nebude prenášať dostatok výkonu, zhruba povedané. Preto nie je možné napájať cievku so železných jadrom vzduchovým trafom, ak sú počty závitov podobné.
Aby čosi mohlo fungovať ako trafo, tak by jeho reaktancia mala povedzme 10x prevyšovať impedanciu záťaže. Inak to trafo nebude zaťažené a nebude prenášať dostatok výkonu, zhruba povedané. Preto nie je možné napájať cievku so železných jadrom vzduchovým trafom, ak sú počty závitov podobné.
-
- Zasloužilý člen
Tá zmienka o trafe bola ako reakcia na príspevok o použití toroidu z PC zdroja. Ja by som to riešil generátorom s vyššie uvedeným IO a na výstupe so zosilňovačom a reguláciou výstupného napätia. Budiacu cievku by som zapojil ako sériový rezonančný obvod na výstup zosilňovača. Toto by umožnilo jednoduché naladenie požadovaného magnetického poľa v železe.
- Aquarius1
- Zasloužilý člen
- Aquarius1
- Zasloužilý člen
Tak lidi takhle to mám zapojený,dnes jsem do toho pustil 12V z 300W trafa.Pokusně jsem zapojil žárovku 24V 200W mezi body 1+3 a ono nic jen to bzučelo.Přitom na druhém výstupu z trafa pěkně svítí,je to trafo 230V 2x12V 300W.No a pak to přišlo odpojoval jsem žárovku byla připojena na vodičích s holími konci,jak jsem jí odpojil dostal jsem takovou ránu že mne ještě teď brní lokty! Tak a teď bych byl rád aby mi to někdo skusil vysvětlit jako laikovi.Nevím co se tam stalo ale rána to byla jako z nabitého kondenzátoru.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Někde si vygůgluj, jak funguje zapalovací cívka u auta. Pak se nebudeš divit, žes dostal ránu. Jednoduše, když přerušíš obvod s indukčností, vznikne na cívce indukční špička, která často mnohonásobně převyšuje budící napětí. Měl jsi smůlu, že jsi to pravděpodobně přerušil zrovna ve chvíli, kdy sinusovka procházela vrcholem.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- Aquarius1
- Zasloužilý člen