![Good :good:](./images/smilies/icon_good.gif)
Iv
Moderátor: Waldes
Výborně, pochopils funkci elektrického motoru - téměř stejného, jako bylo možné postavit ze stavebnice Merkur Elektro a se kterým jsem si ve svých cca 8 letech tak hezky vyhrál...!krysolet píše:Prikladam obrazok ako by som to riesil. Co sa tyka usoriadania magnetov (alebo zeleznych guliciek) stator - rotor, to nechavam na ludi co to poznaju. Ide o to, ze ked klinec, ktory je zatlceny do do rotora zopne kontakty tak tak to jadro co je v cievke zacne odpudzovat ten magnet na rotore. No a to je prave ten impulz, co by to mohol udrziavat v pohybe... Asi. Hned bych to vyskusal ale nic podobne nemam. (A z tej cievky by som este cez diodu napajal aj vyvyjac. Ale to je ine vlakno)
gromit píše:...bohužel samotný neodym v uvedeném uspořádání
nebude na trvalý pohyb stačit (nikde nevidím nerovnováhu mezi získanou a vydanou prací)
ach jo - impulzní zátěž je taky zátěž, každá zátěž ti zpomalí otáčení rotoru a magnety ani nedojedou na konec té statorové kaskády, aby mohly dostat impuls pro další otáčení. Můžeš to ale zkusit postavit, přeměřit a zhodnotit - konstrukčně to není nic složité.krysolet píše:Jasne jasne, nemusi to byt nutne klinec. A samozrejme ze som vychadzal z Bediniho. Tam sa mi presne paci ten princip, ze ten vykonovy pulz prichadza presne vtedy kedy ma. Tam je to vsak riesene tak, ze je tam viac cievok. Tu islo o ten pulz, ktory je potrebny na zachovanie pohybu. Jasne, ze by stacilo namotat na tu cievku dalsie vinutie, ktore by vlastne mohlo byt to riadiace anebolo by treba ziadne kontakty ... Princip je jasny, technologiu si voli kazdy sam.
Dalsia vec je ta, ze zataz by bola pripajana iba v urcitych momentoch. V podstate tiez pulzne. A to prave vtedy, ked sa o pohyb staraju permanentne magnety.
Děkuji. Tohleto jsem kdysi řešil a jak bylo poznamenáno,krysolet píše:Prikladam obrazok ako by som to riesil....
Já je tam vidímspaceball píše:Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat jako programátor (taková to fóra programuji levou
zadní), proč byla vymázána obrazová dokumentace v příspěvku ze dne
7.5 0:12 a 7.5 9:27.
Lepší je pustit ihned. Je to záměrně udělané tak, aby šel spustit v klasickém přehrávači (Windows Media Player), kde až následně lze stáhnout. Původní formát AVI by vyžadoval instalaci zásuvných modulů a mnozí by s tím mohli mít problémy v závislosti na použitém prohlížeči. Rychlejší pc mohou stahovat ihned a soubory jsou antivirově ošetřeny. Zavírání prohlížeče může souviset s problémem zahlcení mého hostitelského serveru - vysoká návštěvnost mých www v úplně jiné souvislosti.lajos píše:Jsem natáhl ty dvě videa pokusy ale při otvírání složky kam jsem je uložil, windows v zájmu ochrany počítače mi zavře prohlížeč? ještě někdo, něco podobného?