Jen bych doplnil váš graf :
V elektrotechnice bežný jev - RLC a podobně
Moderátor: Waldes
Ten graf, co jsi tu namaloval, má dvě plochy (fialové ohraničení, osaX, osa Y; a hnědé ohraničení - osa X, osa Y).spaceball píše:Snad by to šlo - rohatka;západka
P.S. Nechávám si dělat nové vřeténko, chtěl bych replikovat zařízení z toho videa z YouTube, kde to bylo ve vertikální poloze (byla nakloněna kamera, to je jasné) +vyšší otáčky, tak uvidíme.
...jen malinkou připomínku k tomu magnetickýmu soudečku....doufám , že je všem jasné...že ten zašičatělý soudeček je magnetován podélně...to znamená, že na špičkách není sever .-. jih ale sever jih je podélně...v nejtlusčí části je jedna polovina sever a druhá jih.....aby bylo jasno...martin11tbest píše:Ahoj,spaceball píše:
Chtěl bych poprosit vážené čtenáře o pomoc při hledání podobného videa jaké jsem si nechal natočil já. Je to sice několik let ale snad by mohlo na netu být.... Spaceball
nemyslíš tohle?
Tom.
Správná připomínkamartin11 píše:
...jen malinkou připomínku k tomu magnetickýmu soudečku....doufám , že je všem jasné...že ten zašičatělý soudeček je magnetován podélně...to znamená, že na špičkách není sever .-. jih ale sever jih je podélně...v nejtlusčí části je jedna polovina sever a druhá jih.....aby bylo jasno...martin11....
...doporučuju mít 2 ks...pokud možno stejné...velikostně....je s tím dobrá zábava...to je pro všechny...a když si koupíte 4 ks...tak máte Vánoce...a zábavu na tejden....to je rada pro všechny...tbest píše:Správná připomínkamartin11 píše:
...jen malinkou připomínku k tomu magnetickýmu soudečku....doufám , že je všem jasné...že ten zašičatělý soudeček je magnetován podélně...to znamená, že na špičkách není sever .-. jih ale sever jih je podélně...v nejtlusčí části je jedna polovina sever a druhá jih.....aby bylo jasno...martin11....
zapoměl jsem to uvést. Díky Martine. Jestli se objeví nějaký ten jednorázový foťák s bleskem, mohl bys mi k němu přibalit 1kousek téhle hračky? Dík Tom.
Je to tak jak říkáte, plochy jsou stejné (dle rovnice). Načmáral jsem to od ruky takže se omlouvám za nešikovné zacházení s myší. Žádný zázrak to není, je to jen mechanicky ekvivalent elektrického obvodu.Karban píše:Ten graf, co jsi tu namaloval, má dvě plochy (fialové ohraničení, osaX, osa Y; a hnědé ohraničení - osa X, osa Y).
Předpokládám, že ty plochy mají přibližně stejný obsah, resp. ta fialově ohraničená je o něco menší....?
Můj původní prototyp (netočící a bez magnetků na špičkách) byl slabě zmagnetizován (souhlasné póly na koncích) již položením na silný magnet nejširší částí, ale pokus se nepovedl. Po zesílení pole na koncích vřeténka(přidáním magnetků) a ubráním magnetů na podložce se dostavil jakýs výsledek. Musel jsem nechat ubrat materiál z vřeténka (původně bylo silnější a střední část více zakulatit - tření).martin11 píše:...jen malinkou připomínku k tomu magnetickýmu soudečku....doufám , že je všem jasné...že ten zašičatělý soudeček je magnetován podélně...to znamená, že na špičkách není sever .-. jih ale sever jih je podélně...v nejtlusčí části je jedna polovina sever a druhá jih.....aby bylo jasno...martin11 Laughing ....p.s. kolik jich chcete.....na Mělníku to nějaká firma prodává....tedy prodávala....koupil jsem je na podzim.....1 ks asi za 20.-
Ano.Iv píše: Asi tak,viď!
...booože ....za 2ks... 170.- se někdo zbláznil...já to prověřím, jestli je to tady ještě maj...byly max za 20.- 1 ks...