Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Diskuze k seriálu o magnetech

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Karban: Proč myslíš, že prostredí ? Vždyť magnet s pilinama muže viset treba ve vzduchu za nit. Spíše bych tipoval rozdíl v dusledku nemožnosti overit objektivne naukládaní pilin stejne na oba póly. S tím, že vliv nehomogenity pilin muže s tímto značne kymácet. Rekl bych, že hmotnosti pilin budou na obou pólech stejné málokdy, ale pri dostatečném počtu opakování pokusu nepujde ríct, zda více pilin se uloží na severu, nebo na jihu. Tedy výsledek bude pri vetším množství pokusu taky náhodný. Tím by bylo vše vyrešeno. Muselo by se prokázat, že vetší množství pilin se stále ukládá na jednom konkrétním pólu, severním, nebo jižním.

Karban

Příspěvek od Karban »

Akord píše:Karban: Proč myslíš, že prostredí ? Vždyť magnet s pilinama muže viset treba ve vzduchu za nit. Spíše bych tipoval rozdíl v dusledku nemožnosti overit objektivne naukládaní pilin stejne na oba póly. S tím, že vliv nehomogenity pilin muže s tímto značne kymácet. Rekl bych, že hmotnosti pilin budou na obou pólech stejné málokdy, ale pri dostatečném počtu opakování pokusu nepujde ríct, zda více pilin se uloží na severu, nebo na jihu. Tedy výsledek bude pri vetším množství pokusu taky náhodný. Tím by bylo vše vyrešeno. Muselo by se prokázat, že vetší množství pilin se stále ukládá na jednom konkrétním pólu, severním, nebo jižním.
A vliv samotné Zeměkoule, resp. lokálních magnetických anomálií?

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Karban: To by šlo rešit napríklad opakováním pokusu pri otočení. Mag. pole Zeme je ale vuči magnetu docela slabé, neco pres 50 mikrotesla. Stejne vliv okolní oceli v byte, ten by mohl i prevážit. Jde o to, jaká presnost vážení je požadována. Prece jenom magnet má desetiny Tesla a nevím, že by indukce desítek mikrotesla mohla pritáhnout významný počet pilin. Spíše tipuji na tu statistiku, nevím, co prípadne napíše na tu presnost vážení Non.

Karban

Příspěvek od Karban »

Akord píše:Karban: To by šlo rešit napríklad opakováním pokusu pri otočení. Mag. pole Zeme je ale vuči magnetu docela slabé, neco pres 50 mikrotesla. Stejne vliv okolní oceli v byte, ten by mohl i prevážit. Jde o to, jaká presnost vážení je požadována. Prece jenom magnet má desetiny Tesla a nevím, že by indukce desítek mikrotesla mohla pritáhnout významný počet pilin. Spíše tipuji na tu statistiku, nevím, co prípadne napíše na tu presnost vážení Non.
Já tím "prostředím" myslel právě např. lokalitu - severní/jižní polokoule, ty anomálie, ale i to samotné rozložení železa v okolí pokusu.

aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Nazvěmě to třeba: Přesnost vážení ;)

Příspěvek od aNONym »

Akord píše:Spíše tipuji na tu statistiku, nevím, co prípadne napíše na tu presnost vážení Non.
Postačí váhy s přesností 0,1 g. Samozřejmě, čím větší přesnost tím lépe. Teď už jenom vymyslet nejlepší metodiku přidávání pilin. 8)

A magnetické pole zeměgeoidu bych zas až tolik moc nepodceňoval. ;) Non

gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gromit »

:)
severní i jižní - do dneška jsem si myslel, že oba póly přitahují železné piliny i jiné feromagnetické materiály stejně - ještě se mi nestalo, že by mi od magnetu špendlíky odskakovaly :shock:
trochu jinak se chová železo jako magnetický nástavec, ale to je něco jiného...

Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Non, dobre, podmínky jsi zhruba zadal. Anomálie lze vyloučit pootočením magnetu a porovnáním.

Já pridávám nutnou podmínku zopakovat pokus nekolik desítek krát, a vynést odchylky do grafu. Dále nutnost umožnit omočení pilinama rovnomerne a objektivne, treba padáním z trychtýre stejne na oba vodorovné konce magnetu, co není vubec jednoduché. Piliny musí být mag. mekké, aby se vyloučilo seskupování a nerovnomerné sypání, a nebyl potrebný príliš velký počet pokusu.

Pripomínám, že hmotnost všech zachycených pilin nezávisí pouze od energie/síly magnetu, ale i od tvaru, který piliny zaujmou. Prítažlivá síla totiž závisí na hmotnosti pouze neprímo a částečne, závisí navíc na permeabilite, která je opet závislá na místní indukci, a dále na zmene energie součinu B*H. Jinak rečeno v homogenním poli na pilinu síla pusobit žádná nebude, síla pusobí pouze v dusledku nehomogenity pole(trochu složitejší je situace s vodičem, to je však mimo toto téma). Proto je tvrzení o síle obou pólu pouze na základe hmotnosti zachyceného množství bez dalšího upresnení pouze manipulativní nesmysl.

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Náhodně nalezeno

Příspěvek od 1220 »

A nesmějte se páni nemagnetáři. Páni Magnetáři to asi znají.
http://www.pust.cz/html/zijeme_na_Zemi2.html.
K.
:bye:

marx
Starší člen

Re: Náhodně nalezeno

Příspěvek od marx »

Karel m píše:A nesmějte se páni nemagnetáři. Páni Magnetáři to asi znají.
http://www.pust.cz/html/zijeme_na_Zemi2.html.
K.
:bye:
overena vec pred 3 lety :).. toz lide hledaji porad neco vice exklusivnejsi vytvory... ba da se rici, sve vlastni vytvory.

ta vec funguje

Čas odhalí pravdu.
Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Pokud nekdo udelá MM s magnety, pak nebudu mít problém udelat totéž s elektromagnety. Ty jsou sice ztrátové, ale na své buzení stejne mohou spotrebovat časove méne energie, než která by se uvolnila v prípade magnetu, pokud nejde o energii pouhé demagnetizace. Napsal jsem číslo, které čitelne popisuje energii v permanentním magnetu, jako je neodym. Kolem 300kJ/m3. Rádove tolik je potrebné dodat i pri magnetizaci. Odpovídá to menší objemové i hmotnostní hustote energie, než má olovený akumulátor. Nikdo z fóra zatím na to nereagoval. Pokud magnetu tuto energii nejak treba záhadne odeberu, tak se proste odmagnetuje. Prestane být magnetem. Kde je pak ta další očekávaná energie?

Od MM bych ani nečekal energii, protože by to byl po promene této energie v dusledku jakoby neomezený zdroj tepla, taková predstava je dosti nezvyklá. Pokud bych mel cosi očekávat, tak spíše nejaké nové projevy, nebo efekty.

gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gromit »

Akord píše:Pokud nekdo udelá MM s magnety, pak nebudu mít problém udelat totéž s elektromagnety. Ty jsou sice ztrátové, ale na své buzení stejne mohou spotrebovat časove méne energie, než která by se uvolnila v prípade magnetu, pokud nejde o energii pouhé demagnetizace. Napsal jsem číslo, které čitelne popisuje energii v permanentním magnetu, jako je neodym. Kolem 300kJ/m3. Rádove tolik je potrebné dodat i pri magnetizaci. Odpovídá to menší objemové i hmotnostní hustote energie, než má olovený akumulátor. Nikdo z fóra zatím na to nereagoval. Pokud magnetu tuto energii nejak treba záhadne odeberu, tak se proste odmagnetuje. Prestane být magnetem. Kde je pak ta další očekávaná energie?

Od MM bych ani nečekal energii, protože by to byl po promene této energie v dusledku jakoby neomezený zdroj tepla, taková predstava je dosti nezvyklá. Pokud bych mel cosi očekávat, tak spíše nejaké nové projevy, nebo efekty.
zdravím Akord
tak teď jsem trochu nepochopil - nedávno jsem tady čet něco o tom, že magnet není vlastně vůbec pro mg. pole důležitý - tedy ne něco jako zdroj, pak ty analogie s pružinama. Proč bych měl z magnetu odebírat zrovna jeho magnetizační energii - to je jako bych stlačováním a natahováním pružiny zmenšoval její koeficient pružnosti? Moje představa je taková, že (elektro)magnet vytváří na určitém místě vhodné podmínky pro (prakticky použitelnou) transformaci energie - mechanickou na elektrickou máme zvládnutou, tak zvědavě (naivně) pokukujeme jinam - ze známých forem mi přijde jako nejpravděpodobnější zrovna ta tepelná (i když se maxwellův démon tiše chechtá...). Zjistit, že se mi MM náhodou točí a zároveň neochlazuje okolí, tak to zahrabu hodně hluboko a nenapíšu ani sem...

kutil
Zasloužilý člen
Dal: 48 poděkování
Dostal: 269 poděkování

ztráta magnetizace neodymů

Příspěvek od kutil »

Akord píše:Pokud nekdo udelá MM s magnety, pak nebudu mít problém udelat totéž s elektromagnety. Ty jsou sice ztrátové, ale na své buzení stejne mohou spotrebovat časove méne energie, než která by se uvolnila v prípade magnetu, pokud nejde o energii pouhé demagnetizace. Napsal jsem číslo, které čitelne popisuje energii v permanentním magnetu, jako je neodym. Kolem 300kJ/m3. Rádove tolik je potrebné dodat i pri magnetizaci. Odpovídá to menší objemové i hmotnostní hustote energie, než má olovený akumulátor. Nikdo z fóra zatím na to nereagoval. Pokud magnetu tuto energii nejak treba záhadne odeberu, tak se proste odmagnetuje. Prestane být magnetem. Kde je pak ta další očekávaná energie?
Ahojky vespolek,
z dřívějších pokusů mám zkušenost i s feritmagnety kterých mám několik v šuplíku pouze jako kousky feritu které nepřitáhnou ani jehlu. Prostě časem ztratily magnetismus. Neodymy jsou silnější a vydrží déle. Protože se ztotožňuji s teoriií akorda, tak jsem od dalších pokusů s MM upustil.
Je krásné snít ;) Ale byl jsem s VE již mnohokrát zklamán a je to větší oříšek než si všichni tu na fóru myslíme. Jsou jisté náznaky efektivnějšího zisku energie s COP větším jak 1, ale ........... :?:
Musíme vydržať
H.

Aquarius1
Zasloužilý člen
Dostal: 20 poděkování

Příspěvek od Aquarius1 »

Že je magnetické pole země nestabilní se ví velice dlouho,občas si i vymění polaritu jak se již děje několik milionů let.Vlastně tak dlouho co je země zemí jen to tehdánikdo nesledoval a neměřil. ;) Leda by v Čechách někdo konečně spáchal MM :D

Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

návrat k jednoduchosti

Příspěvek od gromit »

http://jnaudin.free.fr/html/mep1.htm

nějak mi tato Naudinova stránka zapadla, ale řízením osudu jsem na ni právě narazil, tak ji předhazuji k debatě

jen podotýkám, že kovová koule může být nahražena magnetem a namísto elektromagnetu se dá dosáhnout změn mg. indukce na hraně železného pásku i změnou vzdálenosti magnetů od toho pásku - viz moje nedávná měření na GHS "motoru"

Akord
Zasloužilý člen

Re: Analgie s pružinou

Příspěvek od Akord »

Anonymous píše: Nejde mně do hlavy ale jedna věc viz. "obrázek" v prvním případě vynaložím stejné množství energie na odtržení magnetu jaké on sám spotřeboval na své přitažení, budiž s tím by se dalo souhlasit ale co druhý případ? Každý přece ví že odtržení silných magnetů je nejjednodušší tak že se prostě sloupnou jinak to ani v mnoha případech není v lidských silách, dostat je od sebe, kam se ale potom ztratila energie kterou magnet spotřeboval na své přitažení? + musíme ještě připočíst tření které je třeba překonat pří "sloupnuti".
Oba prípady jsou energeticky stejné, ve druhém prípade je podstatne menší síla, ale zároveň podstatne delší dráha. I když se to na první pohled nezdá. Jako v kladkostroji. Na stejném principu fungují magnetické upínače s trvalými magnety. Nikdo by nerekl, že když magnet udrží pár set kg, tak pouze tím, že se prodlouží dráha pohybu je ho lze odtrhnout sílou ekvivalentní pár kg.

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“