Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Laik se ptá fyziků

Drontí akce, události, novinky...

Moderátor: Gabča

Odpovědět
Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Re: Chat

Příspěvek od Gabča »

martin11 píše: ...jestli mužu pomoct....foto ...volného pádu...
...s videokamerou nebo foťákem...na video by to šlo i změřit....
...osobně řeším jak změřit kmitočet na domovním zvonku....
...kdyby někdo sestrojil malé rychlé blikátko...ale napadá mě i blikátko na kolo....tak a pozor.....tohle blikátko přidělat ...izolepou na ...třeba 5 kg závaží..zakrýt diody a nechat blikat jen 1 diodu..dát foťák na stativ....nastavit na foťáku...třeba 5 vteřin exp čas...no a vyfotit volný pád....v noci...ve dne se vám to nepovede....!!!!nastavit nejvyšší možnou citlivost.....pak vzít to samé blikátko....dát na gramofon...33 /45ot....vyfotit....časem 1/2 vt...a zpočítat kolíkrát to bliklo...také potmě....no a jednoduchým počtem....spočítat kolik bliků je na fotce s volným pádem......a tak dlouho to padalo....je to absolutně přesné.....
...jen pozor.....některá blikátka.....se slábnoucí baterií blikají jinak.....takže pokus dělat v krátkém časovém odstupu....martin11 :lol:
jo a bliky na fotce se budou prodlužovat, protože to závaží asi bude zrychlovat...z délky těch bliků na fotce...na monitoru.....bude vuidět a dalo by se i změřit zrychlení.... :idea:
MARŤASSS!!!!!!!!!!!!!!! JSI GENIUS 8)
to je přesně vono, bude to jen na jednom obrázku, ťuflíky pod sebou. Kdyby se slepovaly k sobě desítky obrázků, tak se v tom ztratíme, nebo to někdo s úspěchem zpochybní. Takhle to bude vidět na vlastní oči okamžitě.

A i ta pětikilovka je dobrej nápad, ta by mohla prorazit vztlak i odpor vzduchu a tak bychom mohli udělat jeden fakt dlouhej pád třeba v noci z mostu. Jednodušší už to bejt nemůže.

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Já z Nuseláku ještě neskákala, nevíte jestli se tam dá procpat pětikilovka tím plotem?

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Opakování

Příspěvek od 1220 »

http://cs.wikipedia.org/wiki/Voln%C3%BD_p%C3%A1d
Ze vzorce pro dráhu se dá převedením mnohočlenu udělat vzorec pro výpočet času když známe dráhu ,ale i zrychlení, pro odstranění otazníků v tabulce.
Jinak by mně docela zajímalo jak bude vypadat nový vzorec pro dráhu a rychlost, a jaké teda bude mít rozměry, ale má to čas.
Zatím bych to měřil ve starých jednotkách.
Tak se zase můžu ulejvat pětikilovka to řeší. ;)
jěště si půjčit délkoměr od nějakýho stavaře a je to.
díky Martine, mám 6 rámečků ........
K.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: Chat

Příspěvek od martin11 »

Gabča píše:A i ta pětikilovka je dobrej nápad, ta by mohla prorazit vztlak i odpor vzduchu a tak bychom mohli udělat jeden fakt dlouhej pád třeba v noci z mostu. Jednodušší už to bejt nemůže.
....no to se předpokládá...., že to bude Fe...ještě lepší by bylo nechat vysoustružit nějakou střelu...aero tvar....s výklenkem pro blikátko...aby se po pádu nerozbilo...
....doporučil bych ....stožárek....nahoře kladku.....závaží na vlasec...rybářskej naviják.....aby se pokus mohl několikrát opakovat....dobrej stativ...!!!.....a expoziční zkoušku...a dříve spočítat ten gramofon.....těšim se na výsledky....
...docela bych to i zkusil...ale mám plnou hlavu magnetickýho motoru.. :roll: ..martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
1220
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Žďákovský most JE VYŠŠÍ

Příspěvek od 1220 »

Gabča píše:Já z Nuseláku ještě neskákala, nevíte jestli se tam dá procpat pětikilovka tím plotem?
Nedá.Navíc někoho můžeš trefit.
Měřit by to pak šlo pomocí nahravače zvuku, a jeho spuštěním v nějakým kodeku na PC
Chyba od šíření zvuku dopadu k mikrofonu se musí eliminovat výpočtem.
Start sklopení přes zábradlí výkřikem kiai
PS Nebo Macocha ?

martin11
Zasloužilý člen

pád 19m

Příspěvek od martin11 »

Gabča píše:Já z Nuseláku ještě neskákala, nevíte jestli se tam dá procpat pětikilovka tím plotem?
...ty vole vyser se na Nuselák.... :evil:
...nabízím rozhlednu....19 m ....mám tam domovské právo..a museum motyček....jako jedinej na světě sbírám motyky a motyčky.... :idea: ...10km od Mělníka.....WWW.kadlin.cz...tam by se mohlo dost dobře v tomto směru laborovat....a zde bych se i ...možná ....zůčastnil....ale je třeba mít vše předem připraveno....technicky..foťák...vyzkoušenej....a.. to blikátko....závaží.....nebo několik....několik blikátek....jo a je jedno jestli závaží bude 5kg nebo 2 kg...všechna budou padat stejně rychle...!!!.....
...jojojo..výzkum něco stojí....jn jestli neobjevujeme Ameriku....martin11 :lol:

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Si piš, že objevujeme Ameriku, úplně to vidím tu trapárnu, ale jestli je tam restaurace, jakože já nepiju skoro vůbec, tak si dám :D . Je tam restaurace?

A pro jistotu ještě zkusím hledat podobné pokusy na netu, jak jste radili.

aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Re: pád 19m

Příspěvek od aNONym »

martin11 píše:...nabízím rozhlednu....19 m ....mám tam domovské právo..
Pokud by stačila tato výška, tak by to šlo udělat obráceně. Na svrhnutý předmět nejlépe černé barvy nalepit značky z reflexní fólie (taková, co se používá na dopravní značky nebo na bezpečnostní vesty) a bleskat na to stroboskopem, klidně i z LEDek. Řídit četnost záblesků je možno díky dnešní technice s naprosto neuvěřitelně velkou přesností. Dokonce by tam bylo možno použít i tzv. opakovaného synchro záblesku (např. několikanásobně delšího než jsou ty ostatní). Používá se jich např. při měření vzdáleností pomocí laseru (byť tam se ale někdy používá vynechání několika pulsů - viz obr.)

Obrázek
( http://archiv.astronomie.cz/modules.php ... le&sid=671 )

Před časem jsme dělali termo snímkování z letadla letícího ve výšce 200 - 300 m nad zemí a jako pasovací značky jsme použili kousky této reflexní folie o rozměrech 10x20 cm v kvadratické 50 metrové síti . Naprosto v pohodě. 8)

Jako tvar předmětu bych volil kouli. Zaručovalo by to replikovatelnost pokusu. Jednu takovou o váze cca 4kg (jak pravil magistr Kelly) "mám shodou okolností ve svém depozitu" (kulička :lol: z hlavního ložiska od velkorypadla na uhlí). Buďto ji použiju na perpétuum podle http://www.galleri-finsrud.no/sider/mobile/linker.html ;) anebo ji můžeme použít na Gabčin pokus. :) Non
.
Naposledy upravil(a) aNONym dne čtv 28 kvě 2009 11:29, celkem upraveno 2 x.

Gabča
Zasloužilý člen

Re: Opakování

Příspěvek od Gabča »

Karel m píše: Jinak by mně docela zajímalo jak bude vypadat nový vzorec pro dráhu a rychlost, a jaké teda bude mít rozměry, ale má to čas.
K.
Já si právě pořád myslím, že to bude exponenciální, jenomže jen tuším, podle věty co jsem někde zahlídla, že fyzikové se snaží Newtonův gravitační zákon doplnit "dodatečným exponenciálním faktorem". Ale to bych na to musela mít trochu víc času. Přitom je to na první pohled strašně jednoduchý, ale hned na druhý pohled se do toho zabředne.
Akorde, ty bys neuměl jako s tou želvou určit funkci závislosti času k rychlosti či k ujeté vzdálenosti v tomhle zrychlení? :cry:

1220
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

historie měření

Příspěvek od 1220 »

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

aNONym píše:anebo ji můžeme použít na Gabčin pokus. :) Non
.
To není můj, ale "náš" pokus. Nebo chcete-li, ostudu za nezdar stahuji na sebe, ale ev. úspěch bude náš. Zatím to vidím takhle: teď jsou dlouhé dny, tak buď počkat do zimy, anebo uděláme noční bojovku. Sraz v restauraci u rozhledny ... Karel, Martin, Non, Palo, a koho jsem teď zapomněla, klidně vemte i polovičky, a kdokoli je vítán, jde i o psychickou podporu.
Já seženu ten stroboškop, jestli ho nikdo nemáte, non oblékne kuličku do reflexní vesty, ten stavební metr by byl dobrej, ale když víme výšku rozhledny nebude asi nutný.

martin11
Zasloužilý člen

strobo při volném pádu....

Příspěvek od martin11 »

....strobo by šlo...ale....i koule fe z ložiska....ale....to strobo bude blikat i na rozhlednu....jedině ze zhora dolu dat pruh latky...černý...aby ta koule byla odpichnutá od pozadí....takže si sežeňte stobo....já se podívám, jestli někde mám strobo blesk....jako že asi nemám....
...no a 19mertů černé látky nebo papíru....ale asi látky. stačí šíře 70cm takže koupit 10m 140....nelesklý....nějakej klot....to se tak jmenuje ta látk.....v nějakým partiáku.....kdyby foukalo.....byť jen mírně....papír se trhá....!!!.....25.6 je zde pouť....tak si to naplánujte.....já zde budu určitě....www.kadlín.cz....sehnat více koulí....nemusej mít 4kg.....všechny budou padat stejně rychle.....stačily by pruměr 5 cm....ložiskový.... :idea:
..NON...přijď ...nebo gapče pujč strobo....
...Nuselák se zakazuje....
...a pro všechny....přijeťe do Kadlína......www.kadlin.cz martin11 :lol:

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

Gabča píše:
aNONym píše:anebo ji můžeme použít na Gabčin pokus. :) Non
.
To není můj, ale "náš" pokus. Nebo chcete-li, ostudu za nezdar stahuji na sebe, ale ev. úspěch bude náš. Zatím to vidím takhle: teď jsou dlouhé dny, tak buď počkat do zimy, anebo uděláme noční bojovku. Sraz v restauraci u rozhledny ... Karel, Martin, Non, Palo, a koho jsem teď zapomněla, klidně vemte i polovičky, a kdokoli je vítán, jde i o psychickou podporu.
Já seženu ten stroboškop, jestli ho nikdo nemáte, non oblékne kuličku do reflexní vesty, ten stavební metr by byl dobrej, ale když víme výšku rozhledny nebude asi nutný.
...tato rozhledna je v pustině....restauraci nemá....v obci není nic....než museum motyček, kostel a rozhledna.....v zimě tam nepojedu....je to vydrholec....fouká tam....ideal je léto o pouti....i pro děti....jo je tu koupališ´tátko....jinak dobrej typ na výlet...po okolí...kokořín, hrad Houska, mělník, pokličky.....mšeno...atd....m11 :lol:

...metr není nutný...na látce se udělají reflex značky po 1/2 metru...a na fotce to bude vidět....

martin11
Zasloužilý člen

rozhledna Kadlín

Příspěvek od martin11 »

...tak to je ona ....
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Re: strobo při volném pádu....

Příspěvek od aNONym »

martin11 píše:....to strobo bude blikat i na rozhlednu....jedině ze zhora dolu dat pruh latky...černý...aby ta koule byla odpichnutá od pozadí.... papír se trhá....!!!.....
Bylo by to sice lepší, ale Rozhlednu možná netřeba oblékat do smutku. Je to stejný, jako když jedeš v noci autem. Značku nebo člověka ve vestě uvidíš na 300m, ale zbytek ne. Myslím. že i přes dlouhou expozici bude odražený záblesk od koule zabalený v reflexu pořád ještě mnohonásobně vyšší než součet odrazů od věže (leda by byla z leštěného hliníku ;) ).

A když už, tak jako vhodný materiál na pozadí (a nemyslím teď pozadí jako pozadí, ale pozadí jako pozadí = žádný papír :lol: ) se jeví použití černé slabé geotextilie, co se používá např. pro pěstování na zahrádkách (náhrada folie pod jahody apod.). Je lehká, pevná, prodyšná a hlavně stále ještě použitelná i po skončení pokusu, ať už budou probíhat za jakýchkoliv povětrnostních podmínek. 8) Non

To Gabča: Jsem pro noční bojovku. :) Zimu nemám rád. :?
.

Odpovědět

Zpět na „Dronti a Kadlín“