Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Laik se ptá fyziků
Moderátor: Gabča
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
To: anonymní obrázek...
Děkuji, asi si to umím představit, spíš... jestli to zvládne ten měřák proudu/napětí zaregistrovat dřív než bude pozdě
Děkuji, asi si to umím představit, spíš... jestli to zvládne ten měřák proudu/napětí zaregistrovat dřív než bude pozdě
Naposledy upravil(a) Gabča dne ned 31 kvě 2009 18:40, celkem upraveno 1 x.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 3 poděkování
- Dostal: 3 poděkování
Re: Obrázek se silonem
Zdravím experimentátorov.Anonymous píše:
A co tak sehnat el. stopky a na silon připevnit kontakty na spuštění a zastavení? A potom jenom měřit 1m, 2m, 3m...
A čo ako doraz dať snímač tlaku. ktorý zaregistruje silu nárazu. z toho by sa mala dať vypočítať rýchlosť v okamihu dopadu.
Je to len taký môj nápad, možno hlúpy, preto prosím zamietnutie bez bitky.
-
- Zasloužilý člen
Ahoj,Anonymous píše: A co tak sehnat el. stopky a na silon připevnit kontakty na spuštění a zastavení? A potom jenom měřit 1m, 2m, 3m...
bylo by to hodně přesný. Já sice zatím neumím spočítat dobu v tom novém zkoumaném gravitačním zrychlení, ani teoreticky, ale zapřemýšlím, jestli přeci jen se nedonutím rozlousknout tu diferenční rovnici. Zatím mi tam vycházejí nesmysly.
Naposledy upravil(a) Gabča dne ned 31 kvě 2009 18:57, celkem upraveno 1 x.
-
- Zasloužilý člen
-
- Zasloužilý člen
Taky zdravím z Liberce, taky Vám tam na Slovensku prší?Elektro píše:Zdravím experimentátorov.Anonymous píše:
A co tak sehnat el. stopky a na silon připevnit kontakty na spuštění a zastavení? A potom jenom měřit 1m, 2m, 3m...
A čo ako doraz dať snímač tlaku. ktorý zaregistruje silu nárazu. z toho by sa mala dať vypočítať rýchlosť v okamihu dopadu.
Je to len taký môj nápad, možno hlúpy, preto prosím zamietnutie bez bitky.
Naopak, tohle tu už dokonce bylo, když jsme vymýšleli extra dlouhé vakuové trubice, které byly k dispozici pouze neprůhledné. Jediným způsobem, jak z nich hodnotu odečíst byl snímač tlaku dopadu na konci. Zatím odloženo, protože jsme se zatím rozhodli zvýšit hmotnost předmětu a snímat ho na čerstvém vzduchu. Navíc, já mám k tlaku jako veličině už asi 5 měsíců výhrady. Jako srovnání to beru, ale počítat z toho myslím nemá nic cenu.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Najmenšiu spotrebu materiálu má výsek okolo bodu O, teda s predsunutým ohniskom (ohnisko pred krivkou) . Príliš hlboká parabola (s ohniskom akoby v parabolickom hrnci) , alebo jej časť je nevýhodná aj z hľadiska činiteľa koncentrácie.chiq píše:Potrebujem vypočítať rôzne dĺžky oblúka AOB pre rôzne spôsoby umiestnenia ohniska, teda presnejšie - pre rôzne výseky parabolyAkord píše:Tomu nerozumiem, nechceš náhodou rovnicu paraboly? A akú ideš robiť parabolu, ofsetovú, či stredovú?
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 1 poděkování
- Dostal: 20 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Metody
Velký tahový potenciometr -místo silonu odporový drát, místo relé s jazýčkem uhlík s přítlakem, musel by ale společně padat pomocný vodič.Gabča píše:ONO BY VŮBEC BYLO DOBRÝ TO ZKUSIT VÍCE METODAMA NARÁZ
Vyhodnocení pomocí paměťového osciloskopu, popř pomocí počítače s příslušným programen a vstupy. To je ale pro elektobastlíře a já jim můžu nanejvejš podávat manuály od Windows API. nebo požádat kamaráda , který to zbastlí, ale do června či července ani náhodou
Nebo na těleso zdroj zvuku a měřit to doplerovsky. Třeba policejní technikou na auta. určitě kde koho napadne i víc.
k.
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Metody
Šmankote Karle, nevidím žádné smajlíky, tak to asi myslíš vážně. To by mělo takové tření, že by bylo celé měření k ničemu. Ten stroboskop je naprosto dostačující, nejpřesnější a nezatěžující měření dalším třením.Karel m píše:Velký tahový potenciometr -místo silonu odporový drát, místo relé s jazýčkem uhlík s přítlakem, musel by ale společně padat pomocný vodič.Gabča píše:ONO BY VŮBEC BYLO DOBRÝ TO ZKUSIT VÍCE METODAMA NARÁZ
Vyhodnocení pomocí paměťového osciloskopu, popř pomocí počítače s příslušným programen a vstupy. To je ale pro elektobastlíře a já jim můžu nanejvejš podávat manuály od Windows API. nebo požádat kamaráda , který to zbastlí, ale do června či července ani náhodou
k.
Doplerův jev by se v případě trubice použít dal, to je naprosto jednoduché.
Pokud jde o extra dlouhou vakuovou trubici, počítáte s tím, že její průměr bude muset být o dost větší, než průměr předmětu, aby nedošlo k tření o stěny? Na 19 m to těžko postavíte naprosto svisle.
Naposledy upravil(a) Ilem dne ned 31 kvě 2009 21:42, celkem upraveno 1 x.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Nebyl bych si s tím tak jist. Při té rychlosti se uhlík bude ohřívat, to může tření změnit.Karel m píše:Ale to ne, při váze 10 kg tření bude max 2 dkg, to snad není moc ???
K.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak tady jsem ulít já. To je samozřejmě blbost.Karel m píše: Doplerův jev ve vakuu ? To se mi moc nezdá. Trubice by byla max 4 m.Z nerezu.
K.
Ale stejně bych tam žádné další tření nedával. Do trubice by se daly dát třeba světelné brány - například po 100mm. Když to pak vyvedeš na baragraf, můžeš přímo venku sledovat, jak uvnitř padá koule.
Naposledy upravil(a) Ilem dne ned 31 kvě 2009 21:57, celkem upraveno 1 x.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
uhlík
bude jako grafit spíš mazat, ale měřily by se proudy v obou větvích, takže by to nemusel být super přenos. Poměr proudů by byl funkcí výšky,
a časový průběh poměru proudů by byl funkcí rychlosti .
Tak nějak je to myšleno.
K.
a časový průběh poměru proudů by byl funkcí rychlosti .
Tak nějak je to myšleno.
K.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Šlo by merit napetí mezi 2 napnutými Cu dráty zkratované padajícím zkratovačem. Plocha smyčky by musela být orientována ve smeru sever-jih. To tak ale v lese ze stromu, kovové části rozhledny by to zrušily. Stejne jako ložisko železné rudy , na co je metoda možná vhodná . Taky by šlo merit koeficient odrazu bez potreby mag.pole, jako to delají ČEZu zasvecení lidé pri odhalování "nové" prípojky.
P.S. K predešlému: Hmotnost pomocného padajícího vodiče by to rozhodila více, než trení. Já vidím spíše problém ve zmene odporu kluzného kontaktu. Pokud by byly 2 napnuté dráty a jeden z nich proudový, druhý napeťový, tak by to šlo bez ohledu na kontaktní odpor uhlíku, nebo treba kovového pérka. A stačila by k tomu výška stropu v nejaké vhodné hospode, stačí zamenit metry za milimetry.
P.S. K predešlému: Hmotnost pomocného padajícího vodiče by to rozhodila více, než trení. Já vidím spíše problém ve zmene odporu kluzného kontaktu. Pokud by byly 2 napnuté dráty a jeden z nich proudový, druhý napeťový, tak by to šlo bez ohledu na kontaktní odpor uhlíku, nebo treba kovového pérka. A stačila by k tomu výška stropu v nejaké vhodné hospode, stačí zamenit metry za milimetry.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 8 poděkování
- Dostal: 8 poděkování
Re: dik za radu...
Do koule si vrtat nenechám. To uz mi raději vrtejte do koulena. Nonmartin11 píše:...objasni význam děravé koule
.