Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Laik se ptá fyziků

Drontí akce, události, novinky...

Moderátor: Gabča

Odpovědět
Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Re: strobo přístroj

Příspěvek od Gabča »

JOVA píše:Pokud by stačila intenzita té 10W ledky co jsem měl na srazu, tak není problém jí spínat výstupem z krystalového generátoru v jakém koli intervalu s dostatečně přesným časováním.
Jéé, děkujeme. Tak ještě ten generátor? Kdo se hlásí? Les rukou :D Nevadí, mrknu na to.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

Gabča píše:
JOVA píše:Pokud by stačila intenzita té 10W ledky co jsem měl na srazu, tak není problém jí spínat výstupem z krystalového generátoru v jakém koli intervalu s dostatečně přesným časováním.
Jéé, děkujeme. Tak ještě ten generátor? Kdo se hlásí? Les rukou :D Nevadí, mrknu na to.

...JOOOOOOOOOOOOOOOOOO.....tak ty LEDky jsem viděl......svítěj fantasticky.je to lehké na baterku 9V včetně chladiče.....dotaz..pro JOVA.....dají se spojit do větší skupinky....aby jich svítilo tak 8-10ks....to by mohlo na vzdálenost cca 30m dost dobře dosvítit.....
...pro konstrukci tohoto osvětlení.....bylo by možné aby se dali jednotlivě vypínat.....tj aby svítila 1, nebo 2 , nebo 3 .......až všechny...???....tj na destičce 9 vypínačů....
...kolik to bude Gabču stát...????....ale možná...a ohledem na to , že mají 6000°K bych to zařízení koupil pro svoje foto učely....JOVA napiš nabídku....
...JOVA= producent výborného jablečného moku.....zdraví martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

asi víc

Příspěvek od 1220 »

ledek asi v ohnisku podélné paraboly, nebo přímo ve středu válce který je z leštěnýho plechu podélně rozříznutý se stěrbinou. Kéž by to dosvítilo.
k.
(lesklou stranou dovnitř)

aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

RE: Metody - Optické řešení

Příspěvek od aNONym »

Ilem píše:Do trubice by se daly dát třeba světelné brány - například po 100mm. Když to pak vyvedeš na baragraf, můžeš přímo venku sledovat, jak uvnitř padá koule.
- viz obrázek níže = ideální na panelák (co poschodí na chodbě = jedna dvojice zrcátek)

- kalibrace dle svislého metru (přesnější než to odečítat z fotky)

- nejlépe zelený laser - je dobře vidět (teda než se do něj kouknete - poprvé a naposledy :D )

- mimimální energetické náklady (+ žádný tahání drátů)

- volnoběžný čítač s pamětí (co přerušení gate => to zápis do paměti)

- ale nesmělo by lítat verrrrry much and moor !!!! ;) Non

A navíc ještě jedna výhoda, v paneláku bejvaj výtahy = s koulí by se pak nemuselo šlapat "po schodoch, po schodoch" 8)

Poznámka:
Ilem píše:Pokud jde o extra dlouhou vakuovou trubici, počítáte s tím, že její průměr bude muset být o dost větší, než průměr předmětu, aby nedošlo k tření o stěny? Na 19 m to těžko postavíte naprosto svisle.
Ileme, copak ty neznáš rčení: Nemusí pevně stát, hlavně když pevně visí ??? :lol: :lol: :lol:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

1220
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Jako nápad super

Příspěvek od 1220 »

s justáží hranolů ale obtíž, kromě toho ,kdo má byt v paneláku se schodištěm u oken, hm já teda ne.
Když by došlo na vakuum, tak bych potřeboval poradit s čítačem, tohle řešení je pěkný.
k.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: RE: Metody - Optické řešení

Příspěvek od martin11 »

aNONym píše:
Ilem píše:Do trubice by se daly dát třeba světelné brány - například po 100mm. Když to pak vyvedeš na baragraf, můžeš přímo venku sledovat, jak uvnitř padá koule.
- viz obrázek níže = ideální na panelák (co poschodí na chodbě = jedna dvojice zrcátek)

- kalibrace dle svislého metru (přesnější než to odečítat z fotky)

- nejlépe zelený laser - je dobře vidět (teda než se do něj kouknete - poprvé a naposledy :D )

- mimimální energetické náklady (+ žádný tahání drátů)

- volnoběžný čítač s pamětí (co přerušení gate => to zápis do paměti)

- ale nesmělo by lítat verrrrry much and moor !!!! ;) Non

A navíc ještě jedna výhoda, v paneláku bejvaj výtahy = s koulí by se pak nemuselo šlapat "po schodoch, po schodoch" 8)

Poznámka:
Ilem píše:Pokud jde o extra dlouhou vakuovou trubici, počítáte s tím, že její průměr bude muset být o dost větší, než průměr předmětu, aby nedošlo k tření o stěny? Na 19 m to těžko postavíte naprosto svisle.
Ileme, copak ty neznáš rčení: Nemusí pevně stát, hlavně když pevně visí ??? :lol: :lol: :lol:
...hoši....jste hodní, že takto uvažujete a plánujete....ale ....kdo to udělá....já ne....Gabča stěží....Karel neví co dříve....non...no .....non.....Ilem se doma a na zahradě také nenudí....
...takže hezká teorie.....zatím vítězí JOVA...a LED diody s integrovaným blikacím obvodem.....
....takže......zůstaneme na zemi......
...měl bych také spoustu nápadů....
...dvoje housle ...dát si pod bradu...
a úplně melanchlocky
s citem pro věc
jako vždycky...
...vyřešit tu ...GRAVI...záhadu.......martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Re: Jako nápad super

Příspěvek od aNONym »

Karel m píše:s justáží hranolů ale obtíž, kromě toho ,kdo má byt v paneláku se schodištěm u oken, hm já teda ne.
Když by došlo na vakuum, tak bych potřeboval poradit s čítačem, tohle řešení je pěkný.k.
Není. Máme tak hlídaný pozemek podél plotu (RED + invisible laser ;). Celkem 9x zalomený. Celková délka laserovýho paprsku je skoro 2 kilometry. Přerušení (tzn. i odklonění zrcátka) = ALARM!!!!!!!!!!

Já ano. 12 poschodí + přízemí = 33m. Je sranda, když chcípnou oba výtahy (což už se několikrát stalo). 8) Non

Není problém. Šlo by to klidně čítat i pomocí nějakýho vstupu na PC (parallel, serial, joystick).

Jenom pro představu, jelikož aj ten, kdo neumí BASIC to z toho níže napsaného snadno pochopí (hlavně mne prosím nebijte, neb BASIC je ideální pro popis jakéhokoliv jevu i mezinárodně - pro neználky ponechávám číslování řádků, slovník EN/CZ do ruky :P )

TIME (jakejkoliv registr, kterej se točí v rozumným rozsahu pořád dokola = (délka jeho kompletního cyklu > celkový čas pádu koule))

5 CLS (smaže obrazovku)
10 IF "vstup přerušení (fotodioda)" = "světlo" THEN GOTO 10 (pokud je čidlo osvětleno, tak program se vrací znovu na začátek řádku 10, ale v opačném případě, tzn. když je na čidlu tma díky přerušení paprsku, tak jde na řádek 20)
20 PRINT TIME + ENTER (vytiskne na obrazovku obsah čítače TIME a odřádkuje)
30 GOTO 10 (vrací se zpátky na řádek 10, kde čeká na další přerušení)

Výsledek: na obrazovce pod sebou iks čísel, každý řádek odpovídá jednomu přerušení paprsku.

Ale to je opravdu jenom pro pochopení. V reálu by se to napsalo tak, aby to samozřejmě rovnou i vyhodnotilo (v případě předpokládaného úspěchu by to zahrálo fanfáru, v opačném pak vydalo nějaký velmi nelichotivý zvuk :lol: :lol: :lol: ).

Nebo to chceš raději v HW podobě ??? (v CMOS nebo v TTL ? ;) )
.
Naposledy upravil(a) aNONym dne pon 01 čer 2009 21:43, celkem upraveno 1 x.

Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od Gabča »

.. čéče, lidi já mám uzávěrku :D já se tu nemůžu smát celej den.
Non, jů basic jsem se taky kdysi učila, to je parádička co? Dokonce jsem někde zaslechla, že se k němu teď vrací :D :D tak máme náskok 8)
Jinak lidi, já bych teda taky zůstala u toho focení. Mě přijde dobrej ten výstup - obrázek na kterým to bude vidět všechno naráz. Kdyby se nedej bože, potvrdilo co má chorá mysl vyplodila, tak by se to ev. mohlo někde vyvěsit, aby si každý s metrem mohl ověřit, co vidí, ev. kdyby nevěřil že to není zmanipulované, tak ať si to vyfotí sám - my mu tím jen dáme návod jak na to koukat.

Jinak, v poště jsem našla jedno povzbuzení:
Když byly první lety do kosmu, tak se divili , že výška je větší než vypočetli ... ututlalo se to..

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Gabča:
Po každém jednom metru kolmého sestupu kormidla převedou rychlost dolů na rychlost vpřed. Každý tento metr sestupu mu při údajném zrychlování těch vašich 10m/s2 mu přidá rychlost 4,47 m/s
Nevím, proč to opakuješ porád dokola, když to není pravda. Tvrď to, až si to overíš. Vyrábíš umelý problém v tom, že náhodne zameňuješ konstantní časové intervaly za délkové jako kouzelník. Ten predešlý výrok je pravdivý pouze, pokud počáteční rychlost bude nulová. Pokud bude nenulová, tak žádný další prírustek rychlosti pri poklesu 1m nebude 4.47m/s, ale čím dál méne(se stoupající počáteční rychlostí). Proč by si toho mel kdosi všimnout, když se to deje jinak.

Elektro
Zasloužilý člen
Dal: 3 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Příspěvek od Elektro »

Akord píše:Ten predešlý výrok je pravdivý pouze, pokud počáteční rychlost bude nulová. Pokud bude nenulová, tak žádný další prírustek rychlosti pri poklesu 1m nebude 4.47m/s, ale čím dál méne(se stoupající počáteční rychlostí). Proč by si toho mel kdosi všimnout, když se to deje jinak.
Zdravím Akord.
Tým vyššie citovaným si ma dostal do dilemy. Podľa Teba ak bude počiatočná rýchlosť nulová, bude prírastok rýchlosti 4,47m/s, ak bude nenulová tak prírastok rýchlosti bude menší. Teda ak som to správne pochopil, tak teleso, ktoré začne padať z nulovej rýchlosti, bude mať prírastok rýchlosti 4,47m/s len ten prvý meter. V ďalšom metri už bude rýchlosť nenulová a prírastok rýchlosti klesne. Teda prírastok rýchlosti nebude lineárny, ale nejaký iný. Lenže mi nejde do hlavy to, čo vlastne spôsobí zníženie prírastku rýchlosti. Môžeš to prosím ťa podať podrobnejšie? Neber to prosím ako útok, ale som len stredoškolák už vyše 30 rokov zo školy a fyziku si nejak nepamätám a s matematikou som mal od základnej školy problémy. Možno sa niečo naučím na staré kolená.
Poprípade mi doporuč vhodnú literatúru. Ďakujem.

JOVA
Zasloužilý člen
Dostal: 7 poděkování
Kontaktovat uživatele:

strobo přístroj

Příspěvek od JOVA »

Tak jsem provedl první pokus s 10W LED stroboskopem a musím přiznat s nevalným úspěchem. Obvod se skládal z generátoru impulsů pro nastavení frekvence záblesků za jednotku času, obvodu pro nastavení délky trvání jednoho záblesku a výkonového spínače LED diody.
Největším problémem se ukázala délka trvání jednoho záblesku. Ta dioda nemá dostatečně velký výkon na to, aby ve zlomku sekundy dostatečně osvítila pohybující se objekt. Pokud se nastaví delší doba záblesku, tak jsou zase objekty rozmazané. Z mého pohledu je jediným východiskem pro navrhovanou stroboskopickou metodu použít skutečně zábleskovou xenonovou výbojku, nebo soustavu několika blesků postupně odpalovaných v daném intervalu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gromit »

Elektro píše:
Akord píše:Ten predešlý výrok je pravdivý pouze, pokud počáteční rychlost bude nulová. Pokud bude nenulová, tak žádný další prírustek rychlosti pri poklesu 1m nebude 4.47m/s, ale čím dál méne(se stoupající počáteční rychlostí). Proč by si toho mel kdosi všimnout, když se to deje jinak.
Zdravím Akord.
Tým vyššie citovaným si ma dostal do dilemy. Podľa Teba ak bude počiatočná rýchlosť nulová, bude prírastok rýchlosti 4,47m/s, ak bude nenulová tak prírastok rýchlosti bude menší. Teda ak som to správne pochopil, tak teleso, ktoré začne padať z nulovej rýchlosti, bude mať prírastok rýchlosti 4,47m/s len ten prvý meter. V ďalšom metri už bude rýchlosť nenulová a prírastok rýchlosti klesne. Teda prírastok rýchlosti nebude lineárny, ale nejaký iný. Lenže mi nejde do hlavy to, čo vlastne spôsobí zníženie prírastku rýchlosti. Môžeš to prosím ťa podať podrobnejšie? Neber to prosím ako útok, ale som len stredoškolák už vyše 30 rokov zo školy a fyziku si nejak nepamätám a s matematikou som mal od základnej školy problémy. Možno sa niečo naučím na staré kolená.
Poprípade mi doporuč vhodnú literatúru. Ďakujem.
jestli jsem ještě při smyslech - čím větší rychlostí se něco pohybuje, tím za kratší časový interval to překoná určitou vzdálenost - no a za kratší čas se to celkem logicky míň urychlí - teda podle dosud nevyvráceného staus quo. Hezkou zábavu :bye:

Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

To JOVA: :good: - poota

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Elektro, prečo by som to bral ako útok, veď si všimni, čo tu vystrájajú ostatní (je to tu skoro džungľa). Pochopili sme sa presne. Je to jednoduché, netreba ani literatúru. Prírastok polohovej energie po jednom metri je vždy Ep=m*g*h. Ak prijmem predpoklad, že polohová energia sa premieňa na pohybovú(označenie Ek, dôkaz je kyvadlo), tak po prvom metri sa nazbiera Ep1=m*g*h. Tá sa premení na pohybovú Ek=m*v*v/2. Nech teleso váži 1kg, potom Ep1=10J. Vzorec Ek=m*v*v/2 možno upraviť na v=odmocnina(2*Ek/m), čo vyjde pre prvý meter 4.47m/s. Po druhom metri bude polohová energia 20J, a rýchlosť z predošlého vzorca narastie na 6.32m/s, čo je jasne menej, než dvojnásobok 4.47.
Ak by toto tak nebolo, tak by energia pri voľnom páde bola pri zdvojnásobení dĺžky pádu telesa štvornásobná. Po páde 2m teda 40J. Podstatné na tomto všetkom je, že takto to v prírode neregistrujeme, naopak registrujeme práve a presne 20J. Príroda sa nebude chovať podľa nami vymyslených vzorcov, ale vymýšľame také vzorce, ktoré sa čo najviac podobajú chovaniu sa prírody. Tiež turbíny vodných elektrární by dávali výkon s kvadrátom výšky hladiny, teda omnoho viac, než sme zvyknutí. Tam voda padá veľmi overene. V podstate ako pri tých želaných mikroschodíkoch.
Nebo jak napsal Gromit. Nejde o to, kde se to tak bere, ale o výstižný popis toho, jak se príroda chová, no a pohybová zmeritelná energie roste s kvadrátem rychlosti. Zároveň známe polohovou energii a fakt, že v rámci našeho popisu další energie do toho procesu nevstupuje, stejne jako ta meritelná energie pri procesu nevzniká, nebo nezaniká, pouze se mení její forma, kvalita, nebo další použitelnost a promenitelnost.

1220
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

díkes None

Příspěvek od 1220 »

Počítač mně nenapad, pak to půjde jak po másle. :jump:
Takže v jánevímkde Non proměří, společnost nic ? ŠKODA
k.
Doplněk: může být i třeba turbopascal ale bez spuštění WindoWs to neumím.Je tam problém s přístupností portů u starších windows vlatně ne,
čiže dík i za to.
:bye:
Naposledy upravil(a) 1220 dne úte 02 čer 2009 7:22, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět

Zpět na „Dronti a Kadlín“