...no o anomálii na tomto místě nevím, ale bylo tam kdysi pra sídliště.....někdy v roce nula....ale to se dozvíte od místního kronikáře....magnetickej Říp je dost daleko....je vidět...a je také vidět Ještěd a hrad Bezděz...Vrátenská hora a na druhé straně je Český ráj...vidět....dalekohledem.....martin11Karel m píše:To naměříme , pokud někdo nevytáhne trumfa , anebo pokud tam není anomálie, která by mně zajímala.martin11 píše:...po korespondenci s jením z budoucích zůčastněných v Kadlíně na rozhledně....jsem došel k tomuto překvapujícímu názoru....
....cituji svoji odpověď...
..."...aháááááá.....karkulka začíná bejt chytřejší.....mluvili jsme o tom teď u Jeffa s JOVA....a oni mi tam něco říkali , že to 9,81...je jinak na Everestu a jiné v Marianském příkopu.....a já nepochopil proč....
....je mi jasné , co naměříme....gravitační zrychlení na rozhledně v Kadlíně u Mšena....nic víc, nic míň....jelikož naše měření bude nepřesné.....tření vzduchu....atd.....tak každé jiné číslo , než 9,81....je jen a jen naše chyba......takže závěr bude.....náš výsledek....děleno 9,81 = procentuelní chyba našeho měření.......závěr.....měříme s jakou přesností jsme schopni měřit..... "...konec citátu mého...
..takže pro Gabča......čekáš také něco jiného, nežli tento výsledek...???....martin11
K.
Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Laik se ptá fyziků
Moderátor: Gabča
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
Re: zjistil jsem , co zjistíme
... věřím, že se " TO " povede ......
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 8 poděkování
- Dostal: 8 poděkování
Myslela jsi "na funkci rostlináře" ?!! NonGabča píše:ALE to všechno je o něčem jiném - "na funkci to nemá vliv", ......
- gromit
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pre Akorda
http://www.cmi.cz/index.php?lang=1&par=&wdc=1331&act=Gabča píše:Ale jako hypotéza je to zajímavé ne? Proč si takový hezký letní den nezazaměřit?Elektro píše:Zdravím Akord.
Ďakujem za presnú a názornú odpoveď. Po tých 30. rokoch zo školy sa mi trochu rozsvietilo v oblasti fyziky.
Ešte raz dík.
+1
Mě ale furt nejde do hlavy, proč by byly zázračně nadnášeny předměty.
Gromitova odpověď - to je jen prostá citace a popis vzorce na dosavadního zrychlení.
Akord - zkus jednou cíleně vynechávat cizí terminologii a zjistíš, jaká je to makačka, aby člověk mluvil smysluplně. Cizí termíny jsou zjednodušující pomůcka, zakrývá prázdnotu myšlenky. A mimochodem taky jen cituješ a popisuješ dosavadní vzorec, nic o jeho původu.
...
http://www.ipe.muni.cz/newweb/art/sv04.pdf
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
jj "Na tu už vůbec ne"aNONym píše:Myslela jsi "na funkci rostlináře" ?!! NonGabča píše:ALE to všechno je o něčem jiném - "na funkci to nemá vliv", ......
-
- Zasloužilý člen
volný pád a gravitace v Kadlíně...na rozhledně
...děkuji Gromitovi za příspěvek.....člověk vůbec netuší, že by takový přístroj vůbec mohl existovat....gromit píše:http://www.cmi.cz/index.php?lang=1&par=&wdc=1331&act=Gabča píše:Ale jako hypotéza je to zajímavé ne? Proč si takový hezký letní den nezazaměřit?Elektro píše:Zdravím Akord.
Ďakujem za presnú a názornú odpoveď. Po tých 30. rokoch zo školy sa mi trochu rozsvietilo v oblasti fyziky.
Ešte raz dík.
+1
Mě ale furt nejde do hlavy, proč by byly zázračně nadnášeny předměty.
Gromitova odpověď - to je jen prostá citace a popis vzorce na dosavadního zrychlení.
Akord - zkus jednou cíleně vynechávat cizí terminologii a zjistíš, jaká je to makačka, aby člověk mluvil smysluplně. Cizí termíny jsou zjednodušující pomůcka, zakrývá prázdnotu myšlenky. A mimochodem taky jen cituješ a popisuješ dosavadní vzorec, nic o jeho původu.
...
http://www.ipe.muni.cz/newweb/art/sv04.pdf
....takže se skutečně potvrdí moje teorie.....že budeme měřit...nepřesnost měření...a podle gravi mapy....to je uzemí tmavší cihlová....u Mladé Boleslavi...
....jo...to strobo asi pujde pomocí fotoblesku.....příští týden na tom začnu dělat....tak hezké dny...martin11 p.s.....ale při měření budeme mít 100x...!!!!!!....delší dráhu pádu než přístroj.... ...prostě nejsme troškaři....
-
- Zasloužilý člen
¨Jo, z dálky to vypadá, že ta mají vymakané, samé ionty, koutové odražeče, Mach-Zenderovy interferometra..... ale hned první věta pod obrázkem je (cituji):
K volnému pádu testovacího tělesa dochází uvnitř vzduchoprázdné pádové komory. Dráha volného pádu je asi 0,20 m.
Musím něco dodávat? Co chtějí zjistit z 0,2 m. Navíc to většinou dělají tak, že měří dva dny a pak to zprůměrují, protože to vychází různě. To exponenciální zrychlení je nejdřív míň a potom víc akcelerující..blabla .. takže pokud se vezme příliš krátká dráha, opravdu si toho nikdo nemusí všimnout.
Rychlosti se kříží až tak cca po 2 metrech, a tenhle bod by bylo dobré zachytit. A to na Kadlíně bude, těch 19 metrů zachytí tu povahu myslím úplně nejlíp, ani moc dlouhý ani krátký.
druhý odkaz-
nikde ani nikoho nenapadlo zpochybnit Galileiho, ani trošinka pochybnosti. Všichni víme kolik je kolem nás amatérismu, i tam kde by to nikdo nečekal (vláda ČR, prezident USA, úřady, jiné autority). Tak proč bychom měli věřit tomuhle.
Ale klidně mě zkoušej, dotazy od tebe jsou ve fajn a v příjemnějším duchu , a třeba fakt i přijdu na chybu (to je samozřejmě možný) ušetříme si 3000 za strobo.
Když bys třeba našel zmínku, že to taky někdo zkoumal, a po mnoha měření ve vakuu to vzdal, nebo přímo tu fotografii co chceme dostat (s body pod sebou) ... budu vděčná, fakt. V poště jsem našla jeden odkaz na to, že celý vesmír se rozpíná opravdu moc a moc rychle, tudíž připouštím, že to by mohl být jeden z důvodů (ale asi jediný) proč jsou předměty nadnášeny. Ale zase... co na to zákon o zachování hmoty??? Nepřipadá mi že by všechno kolem řídlo.
- gromit
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
http://www.euhou.net/index.php?option=c ... &Itemid=13 ?Gabča píše: Když bys třeba našel zmínku, že to taky někdo zkoumal, a po mnoha měření ve vakuu to vzdal, nebo přímo tu fotografii co chceme dostat (s body pod sebou) ... budu vděčná, fakt.
-
- Zasloužilý člen
bod pro Gromita
...no vida.....Gromit jako správný profesor ví kam sahnout...pro podklady....pravděpodobně budeme dělat něco podobného...ne-li stejného...jen 10x delší dráha.....myslím, že bude dobré aby někdo přinesl i videokameru....abychom to mohli natočit....gromit píše:http://www.euhou.net/index.php?option=c ... &Itemid=13 ?Gabča píše: Když bys třeba našel zmínku, že to taky někdo zkoumal, a po mnoha měření ve vakuu to vzdal, nebo přímo tu fotografii co chceme dostat (s body pod sebou) ... budu vděčná, fakt.
...zjišťuju, že strobo nebude potřeba.....veškeré náklady budou jen ta mulčovací folie....no a co tam propijem.....
...dokonce už dnes vím, že do Kadlína přijedu ve 14.oo 25.7 2009...
...ze svatby na Kokoříně....takže , kdo chce spojit užitečné s příjemným....muže se podívat na hrad KOKOŘÍN...a pak odsud do Kadlína...cca 15km...jinak v Kadlíně od rána pouť....parní stroje a mlácení obilí z dob minulých ....museum motyček...moje...a zem. techniky...kovář p.Hošek....atd....jste zvaní.......martin11
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Zasloužilý člen
koule
...zdravím Ilem....jsi hodnej, ale mám obavu, jak by se ta koulička chovala po pádu z 20ti metrů.....a navíc...z dentacrylu.....ale máš ode mne kladný bodík......Ilem píše:Mít trochu víc času, tak bych vám udělal blikající kouli z ledek (zalít do dentakrylu a hotovo), ale třeba se toho nápadu někdo chytne.
...vyřeším to tak, že vezmu 5 tenisáků a nacpu je olovem....., nebo rovnou odleju olověné koule....cca 5 cm....polepim reflexem...a šup do hlubiny.....blik blik.....trochu legrace.....Gabča bude mít radost....já fotografickej zážitek...přihlížející budou vedle s toho co děláme....jen se bojím , aby se nedostavil nějakej šťoural a nechtěl nám kazit radost z hraní si.....
....tak jak píšu....mě napadlo......vysoustružil by někdo model kapky cca 8cm dlouhé.....ze dřeva ....já bych podle toho odlil z Pb cvičnou střelu.....
......zdraví martin11
-
- Zasloužilý člen
LEDová koule
Přiznám se, že jsem nad tím s kolegou již také uvažoval. Vůbeč nejlepší by bylo použití INFRA LEDnic, na něž jsou CCDčka ciclivý ako prasca.Ilem píše:Mít trochu víc času, tak bych vám udělal blikající kouli z ledek (zalít do dentakrylu a hotovo), ale třeba se toho nápadu někdo chytne.
Možná, že by se to do DENTAKRYLU ani zalejvat nemuselo (pokud by teda nevadily vířivý proudy vzduchu mezi součástkama => v tom případku to voblíct / natáhnout na to přezervatif). Vždyť postačí jenom vymyslet vhodné "dopadliště". Např. šikmý pruh jemné pružné látky látky, po kterém by se onen rotoblikač sklouzl "do mňekoučkýho". Non
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 1 poděkování
- Dostal: 20 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
led koule
Dobrej nápad, ale asi dva věnce kolmo na sebe. Nebo vysoustružím bombičku model z plastu, jestli by Martin odlil, pak se udělá díra pro baterku s tišťáčkem, a na obvodu cca 10 x infra LED
Na obvodu kousek za nejširším místem kapky kapka pr 50 mm délka 200 mm ?
Jedna kamera shora kde očekávám vidět spirálový pohyb.
Infra, čiže lze filmovat za šera již . Vlastně fotit
K.
PS: formovat do sádry ?
Blbouni nejapní Nebo jak se ta parta k sakru ta parta jmenuje ?
Na obvodu kousek za nejširším místem kapky kapka pr 50 mm délka 200 mm ?
Jedna kamera shora kde očekávám vidět spirálový pohyb.
Infra, čiže lze filmovat za šera již . Vlastně fotit
K.
PS: formovat do sádry ?
Blbouni nejapní Nebo jak se ta parta k sakru ta parta jmenuje ?
-
- Zasloužilý člen
-
- Zasloužilý člen
Jó, tohle je docela dobrý, uznávám, to zrychlení vypadá m/s2, ... jenomže ... citujigromit píše:http://www.euhou.net/index.php?option=c ... &Itemid=13 ?Gabča píše: Když bys třeba našel zmínku, že to taky někdo zkoumal, a po mnoha měření ve vakuu to vzdal, nebo přímo tu fotografii co chceme dostat (s body pod sebou) ... budu vděčná, fakt.
I would like to point out, however, that we cannot be sure that the first frame was taken when the position of the ball was s=0, so we cannot assume that t=0 and v0=0 when s=0.
nebo třeba:
The obtained value of gravitational acceleration is different from the known value 9.81 m/s2, but let us remember that measurement error is inevitable in every experiment.
To jsou jen drobný věty ohledně nepřesnosti...
jinak, je to zase JEN tenisový míček, a ten je nadnášen odporem vzduchu. A taky, ten pád je docela krátký, z pár čísel těžko soudit.
Takže, ikdyž je to pro mě určitě trochu zklamání, tak hlavní teprve přijde, a to bude v Kadlíně, a uvidím to na vlastní oči s pořádně těžkou koulí a 20m pádem. To bude pro mě rána, budu možná i plakat (ale gulášek ohřeju )
Gromi, máš ode mě karmu.
Naposledy upravil(a) Gabča dne úte 02 čer 2009 15:18, celkem upraveno 1 x.
-
- Zasloužilý člen
Didusové ineptusové (nebo ineptové ;)))
Podklady k inspiraci pro tvorbu loga: http://images.google.com/images?hl=cs&u ... 21&ndsp=21Gabča píše:Ilem .. ale aspoň přijedeš podpořit účastí Blbouny nejapné v jejich blbině?
A něco k novodobé historii tohoto tvora: http://www.multiweb.cz/uglyorca/didus.htm Non
Čímž jsou i ukončeny veškeré dohady, jakže se budeme navzájem oslovovat. Jediné přípustné je: Dronte !!! (no a z toho pak zákonitě vycházející další alternativy: dront přescent, fotodront, atd. )
Naposledy upravil(a) aNONym dne úte 02 čer 2009 15:26, celkem upraveno 1 x.