¨Jo, z dálky to vypadá, že ta mají vymakané, samé ionty, koutové odražeče, Mach-Zenderovy interferometra..... ale hned první věta pod obrázkem je (cituji):
K volnému pádu testovacího tělesa dochází uvnitř vzduchoprázdné pádové komory. Dráha volného pádu je asi 0,20 m.
Musím něco dodávat? Co chtějí zjistit z 0,2 m. Navíc to většinou dělají tak, že měří dva dny a pak to zprůměrují, protože to vychází různě. To exponenciální zrychlení je nejdřív míň a potom víc akcelerující..blabla .. takže pokud se vezme příliš krátká dráha, opravdu si toho nikdo nemusí všimnout.
Rychlosti se kříží až tak cca po 2 metrech, a tenhle bod by bylo dobré zachytit. A to na Kadlíně bude, těch 19 metrů zachytí tu povahu myslím úplně nejlíp, ani moc dlouhý ani krátký.
druhý odkaz-
nikde ani nikoho nenapadlo zpochybnit Galileiho, ani trošinka pochybnosti. Všichni víme kolik je kolem nás amatérismu, i tam kde by to nikdo nečekal (vláda ČR, prezident USA, úřady, jiné autority). Tak proč bychom měli věřit tomuhle.
Ale klidně mě zkoušej, dotazy od tebe jsou ve fajn a v příjemnějším duchu , a třeba fakt i přijdu na chybu (to je samozřejmě možný) ušetříme si 3000
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
za strobo.
Když bys třeba našel zmínku, že to taky někdo zkoumal, a po mnoha měření ve vakuu to vzdal, nebo přímo tu fotografii co chceme dostat (s body pod sebou) ... budu vděčná, fakt. V poště jsem našla jeden odkaz na to, že celý vesmír se rozpíná opravdu moc a moc rychle, tudíž připouštím, že to by mohl být jeden z důvodů (ale asi jediný) proč jsou předměty nadnášeny. Ale zase... co na to zákon o zachování hmoty??? Nepřipadá mi že by všechno kolem řídlo.