Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Laik se ptá fyziků

Drontí akce, události, novinky...

Moderátor: Gabča

Odpovědět
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: Funkce

Příspěvek od Akord »

Gabča píše:ne že by to nebyla pravda, že jsem slepice, krize v sextilním průmyslu, guláš neznámého složení, ale stejně když mi to takhle někdo vpálí, tak.. Chtěla jsem kvůli nám všem ještě chvíli mít iluzi že to funguje. Nezkoumej to, je to prostě logaritmus posunutý o 2/15 sec. zpět
Když mám nekoho za hlupáka, tak to naopak už ani nijak nenapíšu, protože mám toho človeka za slabšího a nechci živit blbé nervy. Príliš a zbytečne jsi si domyslela toho horšího, pritom jsem Te já naopak jinde hodnotil kladne, co často nedelám. Ta slepice nesouvisela ani prímo s Tebou, jako s pro mne smešným mechanismem podání a rešení problému. Co je na tom, nic, nekdy se reší veci i takhle slepičím zpusobem, jedna cosi chytne, a ostatní za ní. No a ta funkce v zobáku se mi k tomu náramne hodila. Zbytek škoda komentovat, je založený podobne, a v jádru žádnou urážku nenese, semtam má nejakou krizi každý, guláš taky delá skoro každý, i já, co víc. Funkci zatím nereším, pokud není s tím nejaký adresný problém.

Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od Gabča »

Jj, :D . Takhle je to samozřejmě v pohodě :D .
Zapřemýšlej o používání emotikonů, je to sice infantilní, ale jen zdánlivě, stejná věta může vyznít jinak, když adreát má zrovna jinou náladu než odesílatel. Emotikony to řeší kupodivu téměř 100% :D . Bez toho lze leda psát postaru, tj. naprosto uctivě, ustálenými frázemi.

No nic... :D
Jdu dnes házet z rodného 5. patra (16m) něco těžkýho. Mám pocit, že 1,8 sec. je docela dlouhá doba, to je skoro dvě, od prvního tik ke třetímu.

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Gabča píše:Zapřemýšlej o používání emotikonů
Kdysi jsem kdesi z emotikonu udelal i kreslený film, ale už se tím málokdy bavím, krome práce píšu celkem nekdy hromady kB. Emocí je zdá se zatím tady i kolem sebe dostatek. :-):-(:-):-(

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Přesnost měření

Příspěvek od 1220 »

Gabča píše:[, když na to tak koukám, tak měření ve vakuové trubici se jeví býti možná nadbytečné, co myslíte. Když se to kryje do 2,2 m a Kájovo elektrónka z Katoda Olomóc je 2,4 ... Jestli to nebude příliš práce. Co bude potřeba. Kájo, zatím se omlouvám ale přeruš přípravy, máš toho stejně hafo na hrbu a kapkovitá olova budou daleko důlžitější. Ale i ty by se daly koupit v rybářských potřebách.
To je teda to co mně vadilo, ono to má tak nějak neapetitlich slovosled, že by si jeden myslel, že ta Gaba snad na tu elektronku žárlí :lol:
Taky se stalo ,že mi jeden spolutrpící ústavní činitel vypracoval vzorné tabulky i úvahu. Z toho je vidět,že těch 10 na - 8 není mooc přehnané se vzdáleností je to horší.Tabulky pošlu za chvíli, autor jmenován nebude.
kDR

1220
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Úvaha a tabulky

Příspěvek od 1220 »

V příloze.
KDR
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) 1220 dne pon 22 čer 2009 10:17, celkem upraveno 2 x.

Gabča
Zasloužilý člen

Výpočet

Příspěvek od Gabča »

Jééé, paráda Kájo. :D
děkuji neznámému odborníkovi za popis výpočtu, zatím nejjasnější jaký jsem četla. Na wiki je také něco takového, ale svou prošpikovaností odbornými výrazy pro laika málo uchopitelná.
Tedy, miliontinu sekundy necháme plavat :D :D

Včera jsem byla házet šutr z pátého patra .. a moc nadějí to neskýtá :D Vážení přátelé, přiznejme si to, šutr se flákal, nechtělo se mu letět rychleji. Měřila jsem to počítáním si jednadvacet :D plus letmý pohled na vteřinovou ručičku, a vyšlo mi opravdu cca těch 1,8 sec. Jediné, co mi přijde zvláštní je, že jsem to nezkusila už dřív. :D (Nebijte mě)

Bude třeba na Kadlín dovymakat náhradní program :D . Můžeme to tam překontrolovat, ale zejména nabývají na významu makety tchyní, motyčky na padáku, letadýlka.

Já osobně jdu vyvíjet gravitační motor :D , teď už na nej věřím :D

Návštěvník

Re: Výpočet

Příspěvek od Návštěvník »

Gabča píše: děkuji neznámému odborníkovi za popis výpočtu, zatím nejjasnější jaký jsem četla. Na wiki je také něco takového, ale svou prošpikovaností odbornými výrazy pro laika málo uchopitelná.

Včera jsem byla házet šutr z pátého patra .. a moc nadějí to neskýtá :D Vážení přátelé, přiznejme si to, šutr se flákal, nechtělo se mu letět rychleji. Měřila jsem to počítáním si jednadvacet :D plus letmý pohled na vteřinovou ručičku, a vyšlo mi opravdu cca těch 1,8 sec. Jediné, co mi přijde zvláštní je, že jsem to nezkusila už dřív. :D (Nebijte mě)

Bude třeba na Kadlín dovymakat náhradní program :D . Můžeme to tam překontrolovat, ale zejména nabývají na významu makety tchyní, motyčky na padáku, letadýlka.

Vážená paní,
děkuji za upřímnou a povzbuzující reakci. Čekal jsem spíše pokus o upálení jako u Jordana Bruna. Alespoň vím, že moje práce nebyla marná a navíc mě těší, že někdo se snaží o nějaký pohled za hranice všedního dne. Bohužel u té elementární fyziky není tak mnoho co vylepšovat. Těch koumalů byly celé generace. Na druhé straně musím říci, že ještě na průmce jsem se učil, že neexistuje řešení úlohy kvadratura kruhu, tj. narýsování pomocí pravítka a kružítka čtverce, který má stejnou plochu jako daný kruh. No a teď jsem se dočetl, že tento problém byl po necelých dvatisíce letech vyřešen. Nevím už kým. Takže vidíte, dá se dělat i leccos. Zatím jsem viděl jen vaši fotografii, ale věřím, že se třeba dočtu o vás v denním tisku, ale nebude to černá kronika v Blesku.
Přeji mnoho úspěchů v dalším bádání.
V úctě váš
Neznámý

Gabča
Zasloužilý člen

Re: Výpočet

Příspěvek od Gabča »

Anonymous píše:
Gabča píše: děkuji neznámému odborníkovi za popis výpočtu, zatím nejjasnější jaký jsem četla. Na wiki je také něco takového, ale svou prošpikovaností odbornými výrazy pro laika málo uchopitelná.

Vážená paní,
děkuji za upřímnou a povzbuzující reakci. Čekal jsem spíše pokus o upálení jako u Jordana Bruna. Alespoň vím, že moje práce nebyla marná a navíc mě těší, že někdo se snaží o nějaký pohled za hranice všedního dne. Bohužel u té elementární fyziky není tak mnoho co vylepšovat. Těch koumalů byly celé generace. Na druhé straně musím říci, že ještě na průmce jsem se učil, že neexistuje řešení úlohy kvadratura kruhu, tj. narýsování pomocí pravítka a kružítka čtverce, který má stejnou plochu jako daný kruh. No a teď jsem se dočetl, že tento problém byl po necelých dvatisíce letech vyřešen. Nevím už kým. Takže vidíte, dá se dělat i leccos. Zatím jsem viděl jen vaši fotografii, ale věřím, že se třeba dočtu o vás v denním tisku, ale nebude to černá kronika v Blesku.
Přeji mnoho úspěchů v dalším bádání.
V úctě váš
Neznámý
Proboha jenom ne v Blesku :o ale ani nikde jinde, jsem jenom hospodyńka odběhlá na chvíli od plotny :oops:
Mějte se :-) a díky

Akord
Zasloužilý člen

Re: Přesnost měření

Příspěvek od Akord »

Karel DR píše: Taky se stalo ,že mi jeden spolutrpící ústavní činitel vypracoval vzorné tabulky i úvahu. Z toho je vidět,že těch 10 na - 8 není mooc přehnané se vzdáleností je to horší.
Za textem je slušná práce, ale když fakt presnost, tak muj komentár:
Teleso v reálném gravitačním poli padá rychleji než v teoretickém a za stejnou dobu urazí i delší dráhu.
Na tenhle účel použitý teoretický model nestačí, a uvedená dedukce z tohoto modelu podle mne vubec neplatí. Duvod je ten, že Zeme není hmotný bod ve stredu koule. Proto predbežne žádám o bližší vysvetlení tohoto výroku, proč a za jakých podmínek je podle Vás reálné gravitační zrychlení vyšší, a kdy, myšleno nad povrchem, nebo pod povrchem Zeme. Rekl bych spíše, že bude nižší, a bude zhruba stejné ve vetší vzdálenosti od Zeme. Pokud bude duvod, tak mohu úlohu rešit tak, že zintegruju pusobení všech zvolených elementu zemekoule počas pádu telesa po uvedené dráze a skonfrontuju se vzorcem gravitačního zákona. Výsledek dopredu neznám, protože se tím zatím nezabývám. Díky za odpoveď.

Dvell
Zasloužilý člen

Gravitační zrychlení?

Příspěvek od Dvell »

Hmm? Zajímavé.. souhlasím s Akordem.. nevím jak bylo vypočteno gravitační zrychlení ale odchylky mouhou být při měřění různé..
Poloha měsíce.. poloha slunce.. hmotnost vrstvy atmosféry nad skoumaným tělesem..
A přesně jak psal Akord Země není hmotný bod jakým je pro nás z dané vzdálenosti například Slunce.. a navíc je zde třeba počítat i s odstředivou silou proto je na pólu gravitační zrychlení větší než na rovníku..

Dvell

Gabča
Zasloužilý člen

Re: Gravitační zrychlení?

Příspěvek od Gabča »

Dvell píše:Hmm? Zajímavé.. souhlasím s Akordem.. nevím jak bylo vypočteno gravitační zrychlení ale odchylky mouhou být při měřění různé..
Poloha měsíce.. poloha slunce.. hmotnost vrstvy atmosféry nad skoumaným tělesem..
A přesně jak psal Akord Země není hmotný bod jakým je pro nás z dané vzdálenosti například Slunce.. a navíc je zde třeba počítat i s odstředivou silou proto je na pólu gravitační zrychlení větší než na rovníku..

Dvell
Což mě přivádí na myšlenku, že jsme tady na 50. stupni odstředivě mírně nakláněni do strany :pivko:

A končím zároveň i s gravitačním motorem, využívajícího moment, kdy jeden metr výšky může dát jinou rychlost než jiný. To by mohly být v ideálním případě se skoro nulovým třením dvě zkumavky vedle sebe, jedna tenká a druhá tlustá, propojené nahoře a dole. V té tenké by mohla rychle stoupat tekutina, zatímco v té druhé pomalu klesat. No, a jak víme ... nepohne se to ;)
Kdyby mi někdo předpůlrokem řekl, že se budu zabývat touhle blbostí, tak bych mu nevěřila :D

1220
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

to Dwell and Gabča

Příspěvek od 1220 »

Správný postřeh a navíc : záleží na tom padá li předmět pouze atmosférou a skončí - li svůj pád na zemi . Pak se integruje k povrchu "koule" Země a tam bude největší hodnota g. Pakliže by skončil
svoji pouť pod zemí např v hlubokém kráteru sopky, bude se už g nižší, neboť se integruje pod povrch koule. Takže Verne měl pravdu, když řekl,
že ve středu Země bude g nulové( massa nad a pod přitahuje shodně a silové účinky se ruší) dokonce na tohle téma jezdily vlaky sečnami Země.
Pro laika : Mezi povrchem a středem Země se g zmenšuje, jakoby bylo nad míň materie ale i to míň přitahuje takže výslednice sil. Čím víc ke středu tím brzdí víc,čiže ve středu nula.
Ultra přesné měření by mělo zahrnout i nehomogenitu okolí takže dráha nemusí být přímková kvůli např velkému valounu zlata v okolní stěně.
Ultra přesné měření by mohlo postihnout i gravitační přídavky měsíce a okolních planet.
Jak odpoví YZ Akordovi se těším, doufám, že jsem se moc neseknul v úvaze.
Gravitační perpetuum těžko, ale použitím správných dutinových rezonátorů by se dala při správném nafázování za výdeje energie gravitace překonávat.
Nebo motyčka s křídly pohonem na gumový svazek s vrtulí ......... :lol:
KDR

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: to Dwell and Gabča

Příspěvek od poota »

To Karel DR:
kdyby tam ten valoun zlata opravdu moc překážel, tak bych se o něj byl ochoten starat. Takovej valoun je tuze moc hezkej a krásně pasuje do dlaně a taky příjemně chladí a dá se taky hezky zahřívat a vůbec, já bych na něj byl moc hodnej a nikdy bych ho nikomu nedal a nikdy bych mu ani slovem nevyčet, že je z toho ošklivého zlata - DeGe

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Dvell
Zasloužilý člen

Dwell?

Příspěvek od Dvell »

Zajímavé jak jste mně tu překřtili na Dwell-a ani mi to nejde napsat:-)
Nemáte šajn kde se tahle předzdívka vzala tak bych prosil nekomolit a dále neznásilňovat já se snažím Vaše velectěné nicky psát správně..
Skutečně to s tím anglickým slovíčkem nemá nic společného sakra však je to z čestiny..
To jen tak na okraj

Přeji hezký den

Dvell

1220
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Dwell?

Příspěvek od 1220 »

Dvell píše:Zajímavé jak jste mně tu překřtili na Dwell-a ani mi to nejde napsat:-)
Nemáte šajn kde se tahle předzdívka vzala tak bych prosil nekomolit a dále neznásilňovat já se snažím Vaše velectěné nicky psát správně..
Skutečně to s tím anglickým slovíčkem nemá nic společného sakra však je to z čestiny..
To jen tak na okraj

Přeji hezký den

Dvell
Velmi se omlouvám Ctihodný Dvelle, žádný úmysl v tom nebyl, pouhý překlep :oops: dám si příště větší pozor. To jenom moje senilní oko a hlava nesmysl tento zjevný způsobili. :bhead:
KDR
Sice zajímalo by mně co Dvell znamená, však nevtítám se...........

Odpovědět

Zpět na „Dronti a Kadlín“