Osobně s pálením žáhy mám zkušenosti, moje tělo mi dává jasně najevo - a to prosím velmi často UŽ, když to strkám do huby!!!jarda ovčák svitavy píše:...že u mne hraje prim vyhnout se kyselinotvorným potravinám. Zatím netuším, čemu se mám vyhýbat, ale jednou na to přidu.
Jen tak předhodím pár věcí, které nestojí za to žrát:
- chléb z obchodu (domácí na kvasnicích je OK)
- sušenky z obchodu (Bebe apod.)
- cokoliv co obsahuje konzervant E202 (podařilo se mi koupit např. grilovací omáčku s tímto sajrajtem, no pálení žáhy jako kráva), ono by za zmínku stálo víc těch éček...
- česnek a některé silné, ostré koření
- cokoliv, co obsahuje glutamát/glutaman sodný
K tomu glutamanu... Existují "polévky ze zahrádky", kde prý není obsažen glutaman... To je pravda, ale stejně z nich mám pálení žáhy, ikdyž oproti ostatním asi jen třetinový. Mám dojem, že tam cpou něco jinýho místo glutamanu, třeba dražší, ale co, glutaman tam není, tak lidi kupujte!
Dále pro zdraví jako nevhodné považuji oleje z plastových lahví, ty často smrdí při smažení jako prezervativy... doporučuji nahrazovat sádlem. Pokud děláte třeba majonézu z oleje, kde sádlo nejde použít, sežeňte si kvalitní olej ve skle. Nevím už jak se jmenuje, mám dojem že Vegetol... Pokud nemůžete sehnat olej ve skle, nouzově by mohl být použitý fritovací olej, nebo může být tak nějak dobrý stolní olej. Slunečnicovým jsem přestal věřit, fakt by mě zajímalo, proč je mi z toho tak blbě...
Ze své praxe mohu tvrdit, že cokoliv, co je domácího původu a víte jak to vzniklo, tak tyto potraviny jsou VŠECHNY OK. Domácí klobásky, domácí chléb, domácí kdeco...
Paradox je v tom, že když máte doma udělané sádlo z kupovaného masa, tak taky toto sádlo není příliž dobré. Jako dobré se mi jeví 500 g kostka Brick sádlo "naše nejlepší", je balené v bílém papíru.
Jako další nevhodné jídlo považuji VŠECHNY ČESKÉ běžné salámy. Vyjímku dělá český salám, který považuji za dobrý je Kostelecký Herkules, popř. Křemešník nebo Čeřínek. Zahraniční salámy jsou mnohem lepší než české, zejména Jaga klobása (rakousko? německo?), bohužel z Billy před nedávnem k mému neštěstí zmizel. Pak jsou fajn maďarské. Jo, ještě něco - jako JEDINÉ levné párky mi žádný problém nedělají LIBOVÉ. Vídeňké jsou špatně, drůbeží jsou špatně, debrecínka je špatně, atd...
Pro příklad - to nejhorší co si můžete dát je topinka dělaná na levném oleji s česnekem Jako další odstrašující příklad - chléb z obchodu s florou a vysočinou
Ba naopak je celkem dobré bílé pečivo, např. s Eidamem a šunkou, popř. s obyčejným máslem... Vesměs jsou dobré i jakékoliv toustové chleby (světlé i tmavé).
Cholesterolu a doktorským kecem v tomto smyslu nevěřte...
Pokud budete mít zájem, vzpomenu si na další nevhodné potraviny. Popř se můžete ptát...
Mám názor: "Nemá smysl chcípnout v 80 a po celý život se "trápit" zdravým jídlem, to radši chcípnu v 50 a budu si jídla hezky užívat " No mám názor, že máme jíst to, co jedli naši předkové před sto lety...
Uvažuji, že bych mohl dělat testera pro nějakou potravinářskou společnost