Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Pro neználky(potřebuji vědět.....)
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 2 poděkování
- Dostal: 1 poděkování
Čuvač
jardo, doporučujem čuvača, známy ho mali (zomrel na starobu...) členov rodiny mal nesmierne rád, ich malé deti sa s ním hrali ako s veľkou plyšovou hračkou, známch pustil v pohode na pozemok, ale nikdy nie von, to bol pokus o samovraždu... a cudzích? nemali jediný pokus o vlámanie, a to žijú v "rizikovej oblasti"- blízkosť očudenej kolónie, preto si vybrali toto plemeno... takže doporučujem jedine čuvača!
Naposledy upravil(a) chiq dne pon 28 zář 2009 19:50, celkem upraveno 1 x.
- poota
- Zasloužilý člen
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
Šarplaninec
neboli "šarplaninský pastevecký pes", žije trvale mezi stádem a při zběžném pohledu a z dálky se vzhledem od ovce příliš neliší. Stejná srst a podobná barva, dolů svěšený ocas. Na rozdíl od salašnických psů, které je vhodné mezi ovcemi rozeznat, má tento naopak "mimikri", aby se mezi nimi ztratil. Jiná stavba těla je maskována srstí, takže ho vlastně prozrazují jenom na ovci trochu divné nohy, malé trojúhelníkovité a dopředu přeložené uši a čumák tvaru žehličky. Když se "usměje", naskočí člověku husí kůže, protože má enormně dlouhé, štíhlé a dozadu zahnuté zuby. Po staletí je veden k tomu, aby bránil proti komukoli stádo, ve kterém žije. Údajně postrádá pud sebezáchovy a neexistuje nic, na co by nebyl schopen zaútočit, jestliže to ohrožuje jeho stádo.
Osobně jsem u známých poznal jednu šarplaninku, prakticky od štěněte, a věřím všemu, co se o nich říká - přestože mě měla ráda, byl to prostě žralok.
Zdravím - poota
Osobně jsem u známých poznal jednu šarplaninku, prakticky od štěněte, a věřím všemu, co se o nich říká - přestože mě měla ráda, byl to prostě žralok.
Zdravím - poota
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Re: Šarplaninec
Asi jsi ho ještě ve skutečnosti neviděl.poota píše:neboli "šarplaninský pastevecký pes", žije trvale mezi stádem a při zběžném pohledu a z dálky se vzhledem od ovce příliš neliší. Stejná srst a podobná barva, dolů svěšený ocas.
P.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 3 poděkování
- Dostal: 3 poděkování
Anonymous s podpisom P.Anonymous píše:Asi jsi ho ještě ve skutečnosti neviděl.poota píše:neboli "šarplaninský pastevecký pes", žije trvale mezi stádem a při zběžném pohledu a z dálky se vzhledem od ovce příliš neliší. Stejná srst a podobná barva, dolů svěšený ocas.
P.
Za tento prístup máš odo mňa
Pre ostatných.
http://www.sarplaninac.sk/
Prajem príjemný deň
Jednoho tady za rohem mám. A od ovce se liší hodně. I z dálky. Obrázek ti živého psa nenahradí.Elektro píše:Anonymous s podpisom P.Anonymous píše:Asi jsi ho ještě ve skutečnosti neviděl.poota píše:neboli "šarplaninský pastevecký pes", žije trvale mezi stádem a při zběžném pohledu a z dálky se vzhledem od ovce příliš neliší. Stejná srst a podobná barva, dolů svěšený ocas.
P.
Za tento prístup máš odo mňa
Pre ostatných.
http://www.sarplaninac.sk/
Prajem príjemný deň
P.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 3 poděkování
- Dostal: 3 poděkování
Svojim príspevkom si z Pootu spravil blbca a to mi vadí. To ešte neznamená, že keď niekto niečo nenapíše presne (alebo napíše tak ako to vidí on) , tak z neho urobím blbca.Anonymous píše: Jednoho tady za rohem mám. A od ovce se liší hodně. I z dálky. Obrázek ti živého psa nenahradí.
P.
To je tvoj pohľad.Elektro píše:Svojim príspevkom si z Pootu spravil blbca a to mi vadí. To ešte neznamená, že keď niekto niečo nenapíše presne (alebo napíše tak ako to vidí on) , tak z neho urobím blbca.Anonymous píše: Jednoho tady za rohem mám. A od ovce se liší hodně. I z dálky. Obrázek ti živého psa nenahradí.
P.
P.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 1 poděkování
- Dostal: 20 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Zato Tvůj pohled P. ten nemá chybuAnonymous píše:To je tvoj pohľad.Elektro píše:Svojim príspevkom si z Pootu spravil blbca a to mi vadí. To ešte neznamená, že keď niekto niečo nenapíše presne (alebo napíše tak ako to vidí on) , tak z neho urobím blbca.Anonymous píše: Jednoho tady za rohem mám. A od ovce se liší hodně. I z dálky. Obrázek ti živého psa nenahradí.
P.
P.
K.
Zkus takhle jednat doma, jestli Ti to projde
Psy možná znáte, ovce však ne. Je jich stejně plemen, jako psů.Některé ani nemají vlnu. Vem to čert.... Kdysi jsem viděl kdesi u Seredi čuvače a byl ostrý jako břitva. Šel do křížku s pitem a nebyl to žádný lempl.
Znám jednoho, nějaký Kohout z kotěhůlek a ten mi doporučoval kanárského psa. Pero presa canario či jak se to jmenuje. Ten čuvač mi připadá veselejší. Asi bych vzal tři, aby ve smečce měli větší produktivitu práce a bubáci dlouho netrpěli.
Zabývám se myšlenkou na el obojek řízený přes gps.
V anglii i holandsku tak pasou krávy bez plotů. zadají se souřadnice,vytvoří se hranice a jak se dobytek přiblíží hranice, začne koncert. Takhle by to pejska štíplo, jako že už dál nee.
Znám jednoho, nějaký Kohout z kotěhůlek a ten mi doporučoval kanárského psa. Pero presa canario či jak se to jmenuje. Ten čuvač mi připadá veselejší. Asi bych vzal tři, aby ve smečce měli větší produktivitu práce a bubáci dlouho netrpěli.
Zabývám se myšlenkou na el obojek řízený přes gps.
V anglii i holandsku tak pasou krávy bez plotů. zadají se souřadnice,vytvoří se hranice a jak se dobytek přiblíží hranice, začne koncert. Takhle by to pejska štíplo, jako že už dál nee.
- poota
- Zasloužilý člen
Buď neumíš číst a nebo máš dojem, že lžu.Anonymous píše:Asi jsi ho ještě ve skutečnosti neviděl. P.
Věřím tomu, že Tebou viděný šarplaninec se zřejmě opravdu ovci nepodobá. Nevím sice čím se liší, ale může to být tím, že je
a) netypický,
b) není čistokrevný,
c) není to vůbec šarplaninec, i když to o něm někdo tvrdí.
Zdravím - poota
P.S. Dělat ze mne blbce je práce celkem zbytečná, protože jím jsem už dávno a jen tak se to ještě dlouho nezmění. Jaksi to už tak k Drontu patří, a bez toho by byl poněkud neúplný a jako Dront tedy méněcenný.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 2 poděkování
- Dostal: 1 poděkování
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Já mel dávneji ovci, která príšerne bečela a delala ozveny od okolních kopcu, které nebyly nejblíže. Neco totální, zvlášť.když zimovala doma a mezi mými sousedy. Tak jsem udelal elektrický obojek, akustický spínač, filtr na její oblíbenou melodii a trafo z adaptéru+baterka a elektronika na improvizované brýle na uši. Na rozdíl od mnohých predešlých pokusu to pomohlo. Bylo by velmi jednoduché pustit do ohradníka, nebo drátu nataženého kolem VF signál, na kterého blízkost reaguje obojek. GPS mi prijde na kus dosti drahé, to ješte fakt pro tu krávu, která je dražší. Vidím však problém v tom, že pokud zvíre vejde do kopací zóny, tak ve skutečnosti nemá informaci, kterým smerem z ní ven. Zajímalo by me, jak tohle reší, možná by to pak nebyl takový problém. To byl i duvod, proč jsem to dosud takhle nerešil, další byl ti zlodeji a podobní provokatéri.jarda ovčák svitavy píše:Zabývám se myšlenkou na el obojek řízený přes gps.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Re: ohradník
Akorde,Akord píše:Ten pásek znám, delal jsem podobný ohradník pro kone s cívkou ze škodovky. Schému mužu nejblíže vyhrabat, je to dost jednoduché, má to CMOS 4060 a IRF740: http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 8864#48864jarda ovčák svitavy píše:... zdali mi zapalovací cívky z auta můžou při střídání napájet ohradník. Byly by 3 a klapaly by jako u warburga. elektronicky. Jde mi o odpor. Ten mám na standartním lanku 460 ohmů na 100 metrů. Mám tak asi 10 km el ohradníku a plánuju na pletivový plot přidat drátek navíc s elektřinou, tzn + 5 km navíc. Tedy 10 km drátu o odporu jak jsem psal. Není to drát, je to polypropylenové lanko se zatkanými měděnými a nerez drátky. Nebo, ešli máte nějakou jednodušší myšlenku, budu vděčně naslouchat.taky by mne zajímalo, kolik má zapalovací cívka joulů v jiskře........
Jouly jsem nemeril, napetí do 10kV podle délky a vlhkosti/svodu, já mel necelý 1km. Délka preskoku v porovnání s dražšími komerčními ohradníky byla citelne menší, pokud byla vzdálenost pres 500m, stejne pak vyšší citlivost na vlhko. Naprázdno délka jiskry asi 10mm. To bylo ale upečeno dosti narychlo, a rekl bych, že použitím treba více cívek(induček), nebo optimalizováním zapojení by to mohlo jít i výš. Jouly není problém zmerit. Myslím si zatím na základe techto pokusu, že jedna indučka na to stačit nebude. Buď udelat na to trafo, nebo spráhnout více induček, tedy vec ceny a dostupnosti. Jak se v tomto chová trafo z mikrovlnky nevím.
díky za typ. Taky se obávám že čím výše se půjde s napětím tím více to bude mít tendenci hledat svody. Jenomže na ovečky je kvůli jejich huňatosti doporučená snad nejvyšší energie a napětí. Do jakého napětí na výstupu se dá tahat indukčka to nevím (snad 20-25kV), jenomže aby to pak taky správně fungovalo. Jít nahoru s energií musí být kompromis aby z toho nebylo elektrické křeslo, no v kombinaci s "bubáky" jak píše Jarda z toho mám smíšený pocit. Nejenom že ohradník přervou, případně ho ještě smotají pokud ucítí měď a ovci stejně ukradnou. Sáhne na to kardiak a je průšvih...
Asi bych kombinoval metody aby to stádečko bylo co nejméně napadnutelné, tudíž ohradník, dozor, ovčácký pes .....?
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
- poota
- Zasloužilý člen
Hlídání prostoru
Dnes jsem zahlédl v televizi krátký šot o tom, jak vyřešili kdesi hlídání většího prostoru jedinou kamerou. V devítimetrové výšce natáhli dva dráty, po kterých jezdí vozíček, který má dole bublinu se směrovatelnou infra kamerou. Bezdrátové ovládání pojezdu, směrování kamery a přenos obrazu. Hlídají tím nějaké problematické hraniční pásmo v délce několika kilometrů, a pochvalovali si, jak je to v porovnání s ostatními systémy jednoduché a levné.
Zdravím - poota
Zdravím - poota