Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Kvalitní a nekvalitní jídlo

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Odpovědět

Vznikne pálení žáhy požitím nekvalitní potraviny?

Ano
34
38%
Nemusí
36
40%
Spíše ne
3
3%
Ne, je to nesmysl
5
6%
To opravdu netuším
5
6%
Mám jiný názor
6
7%
 
Celkem hlasů: 89

Uživatelský avatar
Bardioc
Starší člen
Příspěvky: 134
Registrován: sob 11 dub 2009 16:21
Dal: 19 poděkování
Dostal: 74 poděkování

Mražení potravin

Příspěvek od Bardioc »

Palo píše:Mražené věci by podle mě neměly vadit.
Tak tím bych si nebyl jistý. Co se stane, když strčíš do mrazáku něco k jídlu? Vnitrobuněčná tekutina zmrzne, vytvoří se krystal, který má větší objem než původní tekutina a ten svými ostrými hranami roztrhá buněčný obal. Paráda. To samé se děje v mikrovlnce. Jenom s tím rozdílem, že tam se vnitrobuněčná tekutina extrémně rychlým zahřátím začne vařit a důsledek je úplně stejný jako při zmražení. Roztrhané buňky. Jak je to s karcinogenitou potravin prošlých mikrovlnkou se vcelku ví, ale o tom že to samé vyvolávají i potraviny z mrazáku se zase až tak moc neví.

PS: Dozvěděl jsem se, že když doktoři potřebují dát pacientovi rychlou transfuzi krve, tak ji sestry přihřívají na tělesnou teplotu v mikrovlnce. A o tom jakou medvědí službu dělají mladé matky svým dětem, když jim z čisté pohodlnosti přihřívají mléko v mikrovlnce ani nemluvím.

Asi tak!


Elektro
Zasloužilý člen
Příspěvky: 434
Registrován: čtv 19 črc 2007 11:52
Bydliště: Banskobystrický kraj
Dal: 3 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Re: Mražení potravin

Příspěvek od Elektro »

Zdravím Bardioc.
S Tvojim označeným výrokom celkom nesúhlasím.
Čo sa stane, keď čerstvé mäso dostaneš do žalúdka? Žalúdočné kyseliny ho jednoducho rozložia na základné (a ostatné prvky v bunke následkom nevhodnej výživy) stavebné prvky, ktoré sa cez steny čriev vstrebajú do krvi a následne do buniek ako ich výživa. Teda na celistvosti bunkovej membrány (v prípade bunky ako potravy) nezáleží. V prípade zmrazenia dôjde k poškodeniu bunkových membrán, ale nedochádza k chemickým reakciám (alebo len v minimálnej miere) medzi základnými stavebnými prvkami buniek.
V prípade mikrovlnky je situácia radikálne odlišná. V mikrovlnke je bunkám dodávaná vysoká energia v podobe mikrovlnného žiarenia, ktoré sa z časti mení na teplo a mikrovlnné žiarenie pôsobí aj na všetky prvky, ktoré bunka obsahuje a tým spôsobuje chemické a termické reakcie medzi týmito prvkami. Tieto reakcie majú za následok vytváranie nových zlúčenín, ktoré predtým bunka neobsahoval a nemálo z týchto nových zlúčenín je pre výživu živých buniek v našom tele minimálne nevhodná až škodlivá (patogény). A nikde som sa nedozvedel, a možno to ani nikto neskúmal, čo sa so stavebnými prvkami v bunke deje pri pôsobení mikrovlnného žiarenia.
Takže neporovnávaj neporovnateľné.
Toto je čiste môj osobný názor na mrazené potraviny a potraviny pripravované v mikrovlnke. Ak si niekto myslí, že sa mýlim, nech ma prosím vyvedie z omylu. Rád sa priučím.
Želám všetkým príjemný deň.


Uživatelský avatar
Bardioc
Starší člen
Příspěvky: 134
Registrován: sob 11 dub 2009 16:21
Dal: 19 poděkování
Dostal: 74 poděkování

Ještě k mražení

Příspěvek od Bardioc »

Ahoj Elektro
Já s Tvým názorem nepolemizuji, mikrovlnka je určitě škodlivější než mrazák. Ale! Podle mého názoru se i při mražení větší část buněk potrhá a menší část násilným způsobem poškodí. Poměr mezi nimi záleží na rychlosti zmražování. Čím rychlejší zmražování, tím menší krystaly se tvoří a podíl potrhaných buněk klesá. Ale tím zase stoupá podíl poškozených buněk.
Budu citovat z článku člena zdejšího fóra (nebudu gewa jmenovat).
Násilím poškozené buňky jsou ve skutečnosti zničené; je neutralizován elektrický potenciál mezi vnější a vnitřní stěnou buněčné membrány, umožňující život buňky. Takto poškozená buňka se stává snadnou kořistí virů, plísní a ostatních mikroorganizmů. Přirozené opravné mechanizmy jsou potlačeny a buňky, nucené přizpůsobit se nouzovému energetickému stavu, přejdou z aerobního na anaerobní dýchání. Namísto vody a kysličníku uhličitého začne takto poškozená buňka produkovat jedovatý peroxid vodíku a kysličník uhelnatý přímo v organizmu.“
K úplně stejným násilným deformacím může dojít i přímo v těle. Pokud se přímo vystavíme záření radaru nebo jiného mikrovlnného zdroje, děje se s našimi molekulami totéž, jako s molekulami jídla mučeného v mikrovlnce.
Zdrojem citace je MWM magazín, článek o radiačních troubách.
Z toho vyplývá, že mražení taky není takový skvost, jak se všeobecně soudí. Já potraviny zásadně nemrazím a když si spočítám i energetickou spotřebu za rok, tak se není o čem bavit. Ušetřené peníze dám raději do skutečně čerstvých potravin. Kdo hledá - najde :)

Asi tak!


Uživatelský avatar
Palo
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4207
Registrován: úte 08 srp 2006 18:01
Bydliště: Brno
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ještě k mražení

Příspěvek od Palo »

Bardioc píše:Z toho vyplývá, že mražení taky není takový skvost, jak se všeobecně soudí.
Samozřejmě čerstvé je čerstvé... Určitě k poničení buněk dochází, proto je na každé zmražené potravině napsáno "Po rozmrazení znovu nezamrazujte", jelikož při druhém zmražení dojde k ještě zásadnějšímu poničení buněk...

Pokud je pro někoho nejlepší si pěstovat vlastní jídlo, pak bude zřejmě problém v celoročním pětování a zamražení bude zřejmě jediným východiskem. V tomto ohledu to nevidím jako zas takový problém... Prostě chci naznačit, že radši budu jíst v zimě mražený, než vůbec nic ;)


Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
jarda ovčák svitavy

AU

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

Sleduju to zde a začal jsem z toho koktat.
V podstatě není cesty, kterak žít zdravě. mikrovlnka nás v mžiku zahubí....hned ji jdu vyrvat ze zdi, kupovaná zelenina.... to je jasné a s hrůzou jsem zjistil, že ty svoje tři mrazáky můžu hodit do šrotu. konzervování kvašením stojí též za prd a sterilací potraviny úplně skurvíme. Uzení nás nažene na chemoterapii a sušení.... no, to ještě nikdo nenapsal. Možná nějaké ty plísně či mykotoxiny....??....
Navíc mi včera dal analytický biochemik kudlou mezi žebra o konvenční medicíně a její neschopnosti léčit. Zřejmě propadnu depresím a počnu vše v hrdlo prolévat a ve vrchcábech fortunu pokoušet.
Nebo budu muset postavit veliký skleník a nějaké ty lampy na zimu. Energeticky mne to sežere. Heršoft, jak to, že jsme eště nevyzdechali?????


Uživatelský avatar
Palo
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4207
Registrován: úte 08 srp 2006 18:01
Bydliště: Brno
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: AU

Příspěvek od Palo »

jarda ovčák svitavy píše:...jak to, že jsme eště nevyzdechali?????
:good:

To přijde :) Konečný stav by měl být přece 500 miliónů :)


Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
pepe
Zasloužilý člen
Příspěvky: 693
Registrován: ned 21 říj 2007 23:50

Re: Ještě k mražení

Příspěvek od pepe »

Bardioc píše:Ahoj Elektro
Já s Tvým názorem nepolemizuji, mikrovlnka je určitě škodlivější než mrazák. Ale! Podle mého názoru se i při mražení větší část buněk potrhá a menší část násilným způsobem poškodí. Poměr mezi nimi záleží na rychlosti zmražování. Čím rychlejší zmražování, tím menší krystaly se tvoří a podíl potrhaných buněk klesá. Ale tím zase stoupá podíl poškozených buněk.
Budu citovat z článku člena zdejšího fóra (nebudu gewa jmenovat).
Násilím poškozené buňky jsou ve skutečnosti zničené; je neutralizován elektrický potenciál mezi vnější a vnitřní stěnou buněčné membrány, umožňující život buňky. Takto poškozená buňka se stává snadnou kořistí virů, plísní a ostatních mikroorganizmů. Přirozené opravné mechanizmy jsou potlačeny a buňky, nucené přizpůsobit se nouzovému energetickému stavu, přejdou z aerobního na anaerobní dýchání. Namísto vody a kysličníku uhličitého začne takto poškozená buňka produkovat jedovatý peroxid vodíku a kysličník uhelnatý přímo v organizmu.“
K úplně stejným násilným deformacím může dojít i přímo v těle. Pokud se přímo vystavíme záření radaru nebo jiného mikrovlnného zdroje, děje se s našimi molekulami totéž, jako s molekulami jídla mučeného v mikrovlnce.
Zdrojem citace je MWM magazín, článek o radiačních troubách.
Z toho vyplývá, že mražení taky není takový skvost, jak se všeobecně soudí. Já potraviny zásadně nemrazím a když si spočítám i energetickou spotřebu za rok, tak se není o čem bavit. Ušetřené peníze dám raději do skutečně čerstvých potravin. Kdo hledá - najde :)

Asi tak!
Hmm... . Bardioc ty tu fakt , jak píše Elektro porovnávaš veci neporovnatelné . To o čom píše Gewo sa týka ŽIVÉJ BUNKY (metabolicky aktývnéj) a nie bunky vytiahnutej z mrazáku alebo mikrovlnky . Madzi najšetrnejšie konzervačné matódy potravín a to jjak k potravinám tak aj k nášmu metabolizmu patria jednoznačne vymrazovanie a fermentácia . Nestojí mi to za to zdôvodňovať Vám to tu prečo to tak je alebo nie je - máte internet čítať viete , vyhladajte si to .
Naposledy upravil(a) pepe dne ned 04 říj 2009 12:34, celkem upraveno 1 x.


Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .
Uživatelský avatar
Palo
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4207
Registrován: úte 08 srp 2006 18:01
Bydliště: Brno
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Alkalický životní styl

Příspěvek od Palo »

Bardioc píše:Jinak co se týče zdravých a nezdravých potravin a životního stylu vůbec. Našel jsem tento myslím velmi dobře zpracovaný článek.
http://mediumway.host.sk/med/medindex.html

Asi tak
Bardioc, nenech se otrávit :) Tvé příspěvky jsou pro mne hodnotné, minimálně upozorňují na další díly skládačky, ať už mají jakýkoliv obsah.

Například mě už nějakou dobu hlodá myšlenka, že by bylo efektivnější jedlou sodu nechat rozpustit na jazyku a co nejdéle převalovat v ústech. To samé se dělá v koloidním stříbrem i homeopatiky...

Jak si na to vzpomenu, vyzkouším to :)


Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
pepe
Zasloužilý člen
Příspěvky: 693
Registrován: ned 21 říj 2007 23:50

Re: Alkalický životní styl

Příspěvek od pepe »

Palo píše:...Bardioc, nenech se otrávit...
Palino nikokoho tu nemám v pláne odrádzať . Kedže nie som ,,pánboškár" (pokritec) , nemám problém vysloviť nahlas svoj opacný názor kdekolvek a voči komukolvek .Vadí mi keď niekto ,,mudruje" nad niečim o čom evidentne nemá ani šajnu , pričom aby to vyznelo múdro , splieta piate cez deviate (viď tvoj prvý príspevok v tomto vlákne) . Tak sa veci majú . Pepe


Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .
Uživatelský avatar
Palo
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4207
Registrován: úte 08 srp 2006 18:01
Bydliště: Brno
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Alkalický životní styl

Příspěvek od Palo »

pepe píše:...o čom evidentne nemá ani šajnu...
No a o tom to je.


Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
Uživatelský avatar
Bardioc
Starší člen
Příspěvky: 134
Registrován: sob 11 dub 2009 16:21
Dal: 19 poděkování
Dostal: 74 poděkování

Omluva

Příspěvek od Bardioc »

Sorry Pepe
Tak to dopadá, když si svůj vlastní příspěvek před odesláním pořádně nepřečtu. To s tím citátem od Gewa máš nepochybně pravdu. To jsem to ale pěkně zmotal :x :ethink: :) . Já si zkopíroval několik výňatků a dal jsem tam jiný než jsem chtěl. To ale nic nemění na mém názoru, že poškození potravin při mikrovlnném ohřevu, nebo jejich zmražení si je podobné.


pepe
Zasloužilý člen
Příspěvky: 693
Registrován: ned 21 říj 2007 23:50

Re: Omluva

Příspěvek od pepe »

Bardioc píše:Sorry Pepe...
Bardioc , kedže mám to ,,šťastie" patrýť madzi tých pár vyvolených ktorý si vedia dávať veci do súvislostí , mne sa ospravedlňovať nemusíš . Mimochodom , to čo sa deje s potravinami v mrazáku nemá takmer nič spoločné s tým čo sa deje s tými istými potravinami v mikrovlnke . Prečo ? No lebo tie zmeny v potravinách ktoré sa dejú v mrazáku sú viacmenéj len o ,,fyzike" na rozdiel od mikrovlnky , kde je to už z večéj časti o ,,chémiji" . Pepe


Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .
Uživatelský avatar
laik
Zasloužilý člen
Příspěvky: 858
Registrován: sob 23 úno 2008 21:41
Bydliště: Brno
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

K tomu sušení...

Příspěvek od laik »

Koupili sme nedávno sušičku ovoce.....sušime krom jablek,hrušky,švestky,mrkev.petržel,cibuli,česnek,červenou řepu (tu ted přidávám do bylinkového čaje z bylin který taky suším)...a testuju dál.....no zkrátka sušit se dá všechno pak to necháš nějakej čas namočený a znova to nabobtná ,např. zelenina do polívky atd.....samozřejmě že vše co suším mě vyrostlo na zahradě....(no ale o nějaké zdravé stravě ,necelej kilometr od dálnice ,se taky nedá mluvit....) ale aspon bez chemie... (krom letadel co prolítaj rovnou nad barákem ,když přistávají ,nebo vzlítají ze Satiny).......Ale aspon je to pěstovaný z láskou a v souladu z přírodou....


Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
pepe
Zasloužilý člen
Příspěvky: 693
Registrován: ned 21 říj 2007 23:50

Re: K tomu sušení...

Příspěvek od pepe »

laik píše:Koupili sme nedávno sušičku ovoce...
Laik :good: . Ano , sušička je na tom s kvalitou uskladnenia potravín podobne ako mrazák i keď technologicky je to s ňou trošku zložitejšie . Vysušením produktu si len na ,,pólceste" k predlženiu doby bespečnéj konzumácie daného produktu . Pepe


Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .
Uživatelský avatar
laik
Zasloužilý člen
Příspěvky: 858
Registrován: sob 23 úno 2008 21:41
Bydliště: Brno
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Tak jak????.

Příspěvek od laik »

Tak to su z toho jelen......
Mrazit NE!
Sušit NE!
Mikrovlnka taky NE!!!
Tak jak teda?......
co se na podzim nažrat jako prase a jít spat až do jara???...
nebo jezdit na podzim na jih a na jar zpátky???....
no mám ještě jeden zpusob uskladnění a to že mám dobrej sklep kde mě třeba jabka,brambory nebo mrkev vydrží až do jara v pořádku.....cibuli a česnek v chladné komoře.....jenže kdo si toto muže dovolit....původně pocházím z paneláku kde sklepy byli teplí a komora žádná.......
tak jaká je ještě další možnost :ethink: :help: :dknow: :ethink:


Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
Odpovědět

Zpět na „Zdraví“