Klimatizovanej skleníklaik píše:tak jaká je ještě další možnost
P.S. Teplýho sklepa bych nechtěl potkat
Klimatizovanej skleníklaik píše:tak jaká je ještě další možnost
Stručky po slovensky lusky, tedy typnul bych na luskoviny. Letos to vidím střízlivě tak na 30kg fazolí a to jsem neosel vše a nesklidil vše. Resp. nestíhám sklízetjarda ovčák svitavy píše:Alkalický život .... Jasně že jo. Rádi a s úsměvem. Jenže tak čtyři měsíce v roce.Pak se zakuklit a počkat na další sklizeň z vlastní zahrádky.Nemusíme být naivní, že by zelenina v obchodě byla pěstovaná šetrně či ekologicky.
Pokud je pravda, jak je psáno, tak vzdát se všech potravin i podomácku konzervovaných a přitom nejíst chemicky ošetřované potraviny je velice kontraverzní a vzájemně se vylučující. Vím tedy, co nejíst. V tom mám jasno. Ale autor by mohl napsat, co jíst. Navíc ty strukoviny....... Struky má kráva, tak jsem znejistěl.
Vím dobře, kolik se musí vycejprat fungicidů a růstových stimulátorů do koktejlu, kterým se živí hydroponicky pěstovaná rajčata v itálii, a které si po dozrání v plynových komorách kupujeme v zimě.
Stejně tak vím, kolik herbicidů musí vycedit do půdy průměrný zelinář.
A že si někdo vypěstuje tolik syrové zeleniny... No, možná. Ale že ji uskladní syrovou do nové sklizně, to už je fakt pohádka. Takže bych prosil o vysvětlení. Zřejmě jsem nějaký opozdilec. A rád bych tomu přišel na kloub.
Jak to dělají ostatní.
Náhodou jsem poznal na Pagu (ostrov Chorvatska) jejich specialitu, tzv. pršut Prostě taková bezva sušená masová žvejkačka a byla fajn. Samo mě to zajímá, pokud se to tu objeví, bude to super Tady by se něco podobného mělo někde prodávat hádám za 800 Kč na kilo (hrubý odhad). Ostatně salámy - co je mi známo měly být něco podobného, nejblíže je snad uherák... Jen se to nepovedlo... Tady v ČR to prostě lidi nechápou... a nikdy nepochopí...laik píše:Navar mužeš sem (pokud to nebude Palovi vadit)
To, co Ti tak chutnalo, se jmenuje Bündnerfleisch a je to švýcarská specialita. Připravuje se z dobře očištěného masa z hovězí kýty. Maso se nechává několik týdnů odležet ve směsi soli, salpetru a koření při teplotě blízké bodu mrazu, a pak se několik týdnů suší na zdravém alpském vysokohorském vzduchu. Během sušení se několikrát lisuje, aby se z něj dostala zbytková vlhkost - proto ten hranatý tvar. Maso se pak neudí, protože ztráta vody během sušení - hotový produkt má zhruba polovinu původní váhy - už nevyžaduje žádná další opatření ani konzervační prostředky.NAVAR píše: Co jsem měl možnost ochutnat tak to byly špalíčky sušeného masa, z kterých se odkrajoval plátek tak 0,5mm a ten se vyloženě rozplýval na jazyku.
Jde o škroby.morse59 píše:Ahoj. Zdravím všechny. Naše babička radila lidem na pálení žáhy si dát na lžičku ovesných vloček a dobře je rozkousat. Sám jsem to nikdy nezkusil,protože na to netrpím,ale brácha mi říkal ,že jemu to pomáhá a pár lidí taky s tím má dobré zkušenosti. Ale asi bude lepší se vyhnout tomu,co to způsobuje.Ahoj a ať nepálí.