Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Pro neználky(potřebuji vědět.....)
potřebuju vědět
Baterie po deset tisíc mah mám. Díky za pomoc. No,vzhledem k tomu, že chci svoji energetickou nezávislost prohlubovat, tak oběhové čerpadlo na vytápění vyhodím do šrotu a koupím stejnosměrné na 12 v.Pořídím baterii a tu budu dobíjet solárem. totéž budu dělat se servopohonem u automatického kotle na štěpku, jenž chci v dohledu realizovat. Potíž je v tom, že olovo vládne světu a já bych potřeboval nějaké JINÉ, lepčí baterie. tedy akumulátory či nějaké elektrochemické články. tepelné články těžko seženu..... Znáte tedy někdo jiné akumulátory??
Stříbrozinkové, nikl kadmiové a nebo tak něco?
Ty nikl kadmiové jsem měl čest poznat. Měly na sobě říšskou orlici a fungovaly bezvadně i před deseti lety.
Nebo klidně ty články z nautilu, jak popisuje jules verne
Jde mi o to, že olověný akumulátor vydrží 3 roky a fertig.
Ty nikl kadmiové jsem měl čest poznat. Měly na sobě říšskou orlici a fungovaly bezvadně i před deseti lety.
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: ano
Nic to nevysvětluje, ale je to hezké.jarda ovčák svitavy píše:Je to tak. Berky je skvělý chemik, ale i člověk. Škoda jen, že se nechal otrávit některými lidmi a nevrací se sem tak často.
K té soli v moči..... To je jasné, jenže sůl je bílá a moč žlutá. Takže fakt ještě nechápu, kde že se tam vzala ta žlutá. Myslíš, že to je výsledkem nějaké chemické reakce, jak jsi naznačil??
Vzpomínám si na jeden výrok pana Horníčka. Řeč byla o vínu a znělo to asi takhle:
"Já piju radši červené. Když piju bílé, čůrám bílé, když piju červené, čůrám bílé. Tak vím, že z toho červeného ve mě něco zůstane."
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- Merlin
- Zasloužilý člen
- Dostal: 54 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: potřebuju vědět
http://www.saft-ferak.cz/ferak_web/htm_ ... 0_home.htmjarda ovčák svitavy píše:Baterie po deset tisíc mah mám. Díky za pomoc. No,vzhledem k tomu, že chci svoji energetickou nezávislost prohlubovat, tak oběhové čerpadlo na vytápění vyhodím do šrotu a koupím stejnosměrné na 12 v.Pořídím baterii a tu budu dobíjet solárem. totéž budu dělat se servopohonem u automatického kotle na štěpku, jenž chci v dohledu realizovat. Potíž je v tom, že olovo vládne světu a já bych potřeboval nějaké JINÉ, lepčí baterie. tedy akumulátory či nějaké elektrochemické články. tepelné články těžko seženu..... Znáte tedy někdo jiné akumulátory??
The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
... ahoj ovčákujarda ovčák svitavy píše:Jde mi o to, že olověný akumulátor vydrží 3 roky a fertig.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
![Eusa Pray :epray:](./images/smilies/eusa_pray.gif)
... minimálně jednou ročně ho opět vybij na těch 10,5 V (někdo radí jít až na 10 V
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
... takto ho potom můžeš užívat, dokud se ti elektrody nerozpadnou na prach ... ale musíš se taky o něj přitom pořádně starat ... tj.: ... pravidelně kontrolovat hustotu elektrolytu všech článků ... + hluboce ho nevybíjet, tzn. pod těch 10,5 V = pod 1,75 V na každý jeden článek ... + nepřebíjet ... + nenechávat ho zmrznout ve vybitém stavu, když je venku sibiř ... + hlídat teplotu při nabíjení (akumulátoru i tu venkovní) ... atd. ... atd. ... jo, všechno chce svý ...
... a když budeš mít štěstí (především na povedený kus), tak ho takto můžeš provozovat klidně i 12 let (a možná i více
![Shocked :shock:](./images/smilies/icon_eek.gif)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
... jinak předpokládám, že je ti jasný, že H2SO4 i H2O2 jsou velmi slušný žíraviny, tak buď prosím při údržbě hodně moc opatrný, aby se ti pak vovečky nesmály, že chodíš vo bílé holi ...
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
... no, snad ti to stojí za tu každoroční práci navíc ... ale to už musíš zvážit ty sám ...
![Eusa Whistle :ewhistle:](./images/smilies/eusa_whistle.gif)
PeS: ... zbytky kyseliny s kaly odevzdej do sběrného dvora ...
![Embarassed :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
... formátovací režim nabíjení ... (převzato z http://lazo.czechian.net/elektrika/akum ... akumulator , kde nalezneš i další užitečné rady ohledně údržby olověných aku ... doporučuji též odkaz http://www.jiranek.cz/solarni_panely_akumulatory.htm , dlouhý, ale docela čtivý ... na začátku jsou i zmíněny akumulátory s životností 10 let)
Pravidelné správné ošetřování je základní podmínkou využiti maximální životnosti akumulátoru. Doba života akumulátoru závisí také na provozních podmínkách. V obvyklých podmínkách, nepoškodí-li se akumulátor nesprávným zacházením, má vydržet nejméně tři roky. Není ovšem vyloučena doba života jen rok nebo méně, a to ve velmi těžkém provozu při zanedbání nejzákladnější obsluhy a naopak doba života delší než pět roků v příznivých podmínkách.
Nepříznivý vliv na životnost může mít nesprávný postup při uvedení nového akumulátoru v činnost.
První nabíjení je důležité období, ve kterém dochází k formování činné hmoty na povrchu desek. Je třeba dodržet tento postup:
1. K naplnění akumulátoru použít elektrolytu hustoty 1,28 g/cm3, 32º Bé. Kyselina musí být čistá, tzv. akumulátorová, nikoliv technická /žlutá až hnědá/.
2. Po naplněni necháme akumulátor pět hodin v klidu, aby desky dobře nasákly. Elektrolyt se pak doplní na předepsanou výši /10 - 15 mm/ nad horní okraj desek.
3. Nabíjí se proudem odpovídajícím dvacetihodinovému vybíjení. U akumulátoru 84 Ah bude proud při prvním nabíjení 84:20 = 4,2 A. První nabíjení trvá obvykle 50 hodin. Konečným znakem je vzrůst hustoty na 1,28 g/cm3 a vzrůst napětí každého článku na 2,6 až 2,7 V.
4. Během nabíjení nesmí teplota překročit 40°C.
5. Po skončení prvního nabíjení akumulátor nedávat ihned do provozu. Činná hmota desek není dosud sformovována a kapacita článku je pouze 50 – 60% jmenovité hodnoty.
Po prvním nabíjení je třeba akumulátor vybít přes zatěžovací odpor nebo žárovku normálním proudem odpovídajícím 10 hod. vybíjení /8,4 A/. Vybíjení končí při poklesu napětí jednoho článku na 1,75 V.
Akumulátor se po vybití ihned nabije již normálním proudem odpovídajícím 10 hod. vybíjení, tj. 8,4 A a je možno jej dát do provozu
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema
) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis
) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
![Evil :evil:](./images/smilies/icon_twisted.gif)
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Ještě tuším (nevím jistě) byly dobré baterie co se používaly na dráze NiFe tzv. louhové baterie.jarda ovčák svitavy píše:Baterie po deset tisíc mah mám. Díky za pomoc. No,vzhledem k tomu, že chci svoji energetickou nezávislost prohlubovat, tak oběhové čerpadlo na vytápění vyhodím do šrotu a koupím stejnosměrné na 12 v.Pořídím baterii a tu budu dobíjet solárem. totéž budu dělat se servopohonem u automatického kotle na štěpku, jenž chci v dohledu realizovat. Potíž je v tom, že olovo vládne světu a já bych potřeboval nějaké JINÉ, lepčí baterie. tedy akumulátory či nějaké elektrochemické články. tepelné články těžko seženu..... Znáte tedy někdo jiné akumulátory??
Gewo doslova píše Důrazně doporučujeme použití vhodných louhových NiFe (tzv. ale nic lepšího prostě neexistuje.) Tyto takřka nezničitelné baterie mají životnost 15 až 20 let!
I za cenu nižší energie na objem bych vždy raději volil blbuvzdornost, znám se ....
Jinak std. olověný akumulátor vydrží 9let ale je to o péči.
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
- Palo
- Zasloužilý člen
- Dal: 41 poděkování
- Dostal: 451 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Na toto téma tu už byla diskuse, snad pomůže:jarda ovčák svitavy píše:Baterie
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... ht=baterie
Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 258 poděkování
- Dostal: 213 poděkování
potřebuju poradit
Zdravím pánové.
nemáte někdo zkušenost, jak napájet vibrační "kapsli" z mobilu SAGEM?
nemáte někdo zkušenost, jak napájet vibrační "kapsli" z mobilu SAGEM?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Aquarius1
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 20 poděkování
Vysvětlení
Chtěl bych radu od chemie znalých,když ponořím antikoro (jiné materiály jsem neskoušel) do kyseliny octové tak se začnou tvořit bublinky čím to může vznikat.Kyselina je koncentrovaná jak moc nevím já jí naředil půl na půl s destilovanou vodou,chová se tak i při odpojení proudu nebo jen při samotném ponoření plechů do roztoku,samotná kyselina nic nedělá ,tedy pokud je ve skle. Děkuji Jindra
Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 28 poděkování
Já používám malé odstredivé čerpadla LAING (elektronická komutace, možnost rízení príkonu/otáček do 35W, magneticky levitující obežné kolo oprené o malou keramickou kuličku, mnou zmerena účinnost 16procent, co je vuči ostatním dost dobré) od http://www.ecoshop.cz je to i kamarád. Používám NiCd, olovo se dá, ale stejne nutno použít nejaký solární stabilizátor dobíjení(tamže). Nekteré to delají docela dobre a je pokoj. Na soláru je možné Pb startovací baterie(které nejsou moc vhodné) vybít nejvíc asi do 11.5V, nebo asi 30procent Ah kapacity. Ani s trakčními to pod 11V nejspíš nejde, nejlépe overit na nejakém úspešném stabilizátoru. Pozor na polotrakční baterie, jako Varta 135Ah. Vybil jsem je nové na 80procent, a napoprvé jsem prišel o více jak polovinu jejich kapacity. Lze je vybít pouze na 50procent. Tyhle vlastnosti je si treba ohlídat.jarda ovčák svitavy píše:vzhledem k tomu, že chci svoji energetickou nezávislost prohlubovat, tak oběhové čerpadlo na vytápění vyhodím do šrotu a koupím stejnosměrné na 12 v.Pořídím baterii a tu budu dobíjet solárem. totéž budu dělat se servopohonem u automatického kotle na štěpku,...
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 8 poděkování
- Dostal: 8 poděkování
Skoro vše o akumulátorech a nabíjení
The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
- Merlin
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Skoro vše o akumulátorech a nabíjení
FERAKaNONym píše: http://www.motola.cz/UserFiles/Diskuzni ... latory.pdfNon
http://www.saft-ferak.cz/ferak_web/doc/ ... _KP_cz.pdf
The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 8 poděkování
- Dostal: 8 poděkování
Naposledy upravil(a) aNONym dne pon 26 říj 2009 7:37, celkem upraveno 1 x.
The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
- Merlin
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Olověné trakční akumulátory, určené např. pro "ostrovní" provoz, nabíjené solárními články, dělá např. firma Banner.. ale jsou pěkně mastné, a v žádném případě nevydrží tak dlouho jako louhové (12V/100Ah přijde na 6000 Kč, viz např. http://www.solarpanel.cz/products/banner-100ah/ ).
Používám 2 vojenské sady, plně funkční, s dvojitými články po 2,4V (5 kusů v sadě). Vyrobeno v 50. letech, po ošetření ve Ferak (mám to "za rohem") jsou jako nové. Koupeno u vojáků (VOP Český Těšín) po 50 Kč kus... K tomu zdarma spec. přenosná bedna se zabudovanou nabíječkou. Kouknout po prodejnách s voj. materiálem se vyplatí.. ale jen po těch velkých, kde prodávají různou techniku.
A kolik baterií?
Výkon spotřebiče [W] / napětí [V] = příkon [A]
příkon [A] x požadovaná doba provozu [h] = potřebná kapacita [Ah]
potřebná kapacita [Ah] x bezpeč. faktor [1,3] = požadovaná kapacita [Ah]...
Naposledy upravil(a) Merlin dne sob 31 říj 2009 22:39, celkem upraveno 1 x.
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 28 poděkování
Já mám nekolik NiCd KPM ze šrotu, následoval výplach a výmena elektrolytu. Použil jsem NaOH, je levnejší než KOH(pytel 25kg) a není s ním problém (je to z literatury, až treba, dohledám koncentraci). Navrch čtvrtdeci petroleje do každého článku(stejne jako pri KOH) pro vyloučení reakce s CO2.gewo píše:Vyrobeno v 50. letech, po ošetření ve Ferak (mám to "za rohem") jsou jako nové.