Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Využití setrvačníku pro akumulaci energie
Moderátor: rival
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
Re: setrvák doma...
tak o tom neco vím...v příkopech jsou !jen! blbý protektory...z přetíženejch kamionů--- ...ale možná dobré...písek do pneu---ale ta abraze....toho bych se bál..a dofouknot vzduch se pro tvar pneu musí aby to nebyl ..../debil/ brambora..tak...hlasování...kdo je pro vodu v pneu tatra815............................................................................hm...nikdo...tak zase martin musí sám....ale to nevadí....já to zkusím...mě nikdo nemůže naštvat...co nevidim...v kuchyni na stole...tomu nevěřim....viz MM...je jasný , že setrvák nebude ve slepě...ale v díře vedle dílny....a mohutnej poklop...kdyby to vypochodovalo....ale dříve bude pokus s kavitací....já tu budu muset být do 100 let ...abych všechno stihl....hele vy všichni.. ...zkuste také něco dělat...a ne jen teoretizovat....já nemám tolik peněz všecko financovat....m11
... věřím, že se " TO " povede ......
-
- Zasloužilý člen
Re: Strvák
no...a co z toho pro nás vyplývá....hezký.....no a co ...max... ....řešíme ...co a jak doma...!!!!!...realně....m11 p.s. milMax sorryMilMAX píše:co třeba tohle?? :
- MilMAX
- Starší člen
- Kontaktovat uživatele:
pro nás z toho vyplývá, že je to reálná cesta - to co se tam prezentuje je vrchol dokonalosti a pod vrcholem je vždy plno amatérských řešení takže dobrý néé ??
hlavně se tam hovoří o jednotce o velikosti D 200 x v 300 mm takže samotnej setrvák je maličký kousek s vysokýma točkama - no a kompromis mezi kolem z tatrovky a tímto je třeba 30 cm v průměru / 10.000 otáček - to by tak drahý nebylo a určitě to bude mít větší kapacitu než to kolo
hlavně se tam hovoří o jednotce o velikosti D 200 x v 300 mm takže samotnej setrvák je maličký kousek s vysokýma točkama - no a kompromis mezi kolem z tatrovky a tímto je třeba 30 cm v průměru / 10.000 otáček - to by tak drahý nebylo a určitě to bude mít větší kapacitu než to kolo
Naposledy upravil(a) MilMAX dne ned 21 úno 2010 18:51, celkem upraveno 1 x.
- spaceball
- Zasloužilý člen
Re: setrvák doma...
Martine, je Ti doufám jasný, že ten setrvák nejdříve musíš "nakrmit" a pak z něj brát - nikdy ho "nevycucneš" na 100%.
Nejdříve se podívej po zdroji pro gyroskop - noční proud, solární panely, .... Ono to teoretizování taky občas k něčemu je
Asi si fakt ve volné chvilce u kafe a TV dám tu práci a vypočítám Martinovi to kolo od náklaďáku - jak dlouho a kolik při
zátěži...
Nejdříve se podívej po zdroji pro gyroskop - noční proud, solární panely, .... Ono to teoretizování taky občas k něčemu je
Asi si fakt ve volné chvilce u kafe a TV dám tu práci a vypočítám Martinovi to kolo od náklaďáku - jak dlouho a kolik při
zátěži...
Spaceball
-
- Zasloužilý člen
joooo...hluboce s tebou souhlasím...máš pravdu.....ale...!!!....jak si toto laboratorní zařizení sestrojí běžný ovčan....jardo, jestli sleduješ tak promiň....
zde....dostupně zhotovitelné...masově....
...mám doma základní vybavení,,,,a základní možnosti...jako já ...foťák. ..a ...??....tady není místo na teorie....realita příteli.... realita ...dnes...max zítra....
..nejsme továrna , ani výzkumák, ani nic.. .každý ..jen sám ...bojující proti čééééézu.......jako já.... ...takže v této diskusi...všechny odkazy...kamkoli....pokud někdo doma ...ano....jinak ne....m11
zde....dostupně zhotovitelné...masově....
...mám doma základní vybavení,,,,a základní možnosti...jako já ...foťák. ..a ...??....tady není místo na teorie....realita příteli.... realita ...dnes...max zítra....
..nejsme továrna , ani výzkumák, ani nic.. .každý ..jen sám ...bojující proti čééééézu.......jako já.... ...takže v této diskusi...všechny odkazy...kamkoli....pokud někdo doma ...ano....jinak ne....m11
- MilMAX
- Starší člen
- Kontaktovat uživatele:
Setrvák doma
No proti ČEZu - na koleně - doma / těžko, těžko příteli
aspoň trochu musíš investovat třeba do pořádnýho matrošu, ložisek, soustružníka, laserového paliče - není to mnoho
taky by sis uměl sestrojit foťák z krabice na kafé a dírky hřebíkem udělané / ale máš určitě pořádnýho CANONa od Japonců !!
aspoň trochu musíš investovat třeba do pořádnýho matrošu, ložisek, soustružníka, laserového paliče - není to mnoho
taky by sis uměl sestrojit foťák z krabice na kafé a dírky hřebíkem udělané / ale máš určitě pořádnýho CANONa od Japonců !!
-
- Zasloužilý člen
Re: Setrvák doma
hm....máte pravdu...ale....Dírková komora...není nic dokonalejšího...a pak se to zdigitalizuje..z vlastní zkušenosti...a vím o čem mluvím... ..dík...jsem Canon-ář....ale to sem nepatří.....tento nedělní sejšn...má bý být o tom, zda-li setrvák -.....amatersky ...doma ..ano ...či ne....má-li někdo soustruh a technické možnosti ...tak ano....koupit ne....bude to tak drahé, že je lepší cvaknout vypínačem...tak jak dále....máte někdo plánek...jak akumulovat...v našich podmínkách......já navrhl realitu...taj e neproveditetilná...kolo z tatry....pak ale jsou podobné projekty na nic...sice se dobře pobavíme...ale ....kde je realita.... ....až se budou vyrábět setrváky ve velkém...v číně....a bude to stát tolik , že návratnost bude ...max 1 rok....pak nemáme co řešit......víte někdo ..jak dále....další nápady...realné....sem...nerealné také...je to hezké počtení.....jdu si otevřít pifko...a budu čučet na hokej.....m11
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
A co takhle kola z vagonu. Určitě se časem ojedou a dávají do šrotu. Mohlo by to být za cenu šrotu, v případě toho správného známeho i levněji. Ještě lepší by byly z lokomotivy
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- MilMAX
- Starší člen
- Kontaktovat uživatele:
Akumulace - doma
Asi by jsi se měl začít tím co chceš akumulovat
1/ noční proud
2/ výkon z Větrné elektrárny nebo Fotovoltaiky
ad 1/ : jedná se o cca 20kW po dobu 8 hod = 160 kWh - pri sazbě EON D25D je nízký tarif 1.424 Kč s DPH a 2.464 Kč s DPH za 1.000 kWh
cena 160 kWh v sazbě VT = 395,- Kč
cena 160 kWh v sazbě NT = 228,- Kč
rozdíl (úspora) .................. 167,- Kč / 24hod = 5.000 Kč / měsíčně = 60.000 Kč ročně
A/ Akumulace do vody pouze pro topení a navíc jenom v zimě takže efekt úspory max. 0,6 = 36.000,- Kč
Investice do 2.500 L nádrží s topným okruhem cca 40.000,- Kč
Návratnost něco málo přez 1 rok
B/ Akumulace do setrvačníku - celoroční efekt na veškerou elektřinu v domácnosti efekt úspory 1,0 = 60.000,- Kč
Investice do 2.500 kg setrváku s motorgenerátorem 20 kW a řídícím systémem odhaduji na min. 200.000,- Kč
Návratnost kolem tří let
ad 2/ : Větrná elektrárna nebo Fotovoltaický systém má neplynulý výkon dle povětrnosti a slunečního svitu - setrvačník by umožnil využít zdroje o podstatně nižším okamžitém výkonu a navíc by vyplnil díry v dodávkách a tím nutnost se jakkoli připojovat k veřejné elektrické síti
Investice do 10 Kw VE typu WAVT nebo FV cca 500.000,- Kč *) + setrvačník s motorgenerátorem a automatikou 200.000,- Kč
Návratnost při celoroční spotřebě jednoho RD včetně topení se spotřebou 35 MWh za cca 60.000,- Kč je více než 10 let ale může to být i měně při cenovém trendu který probíhá
Pozn *) tady si nejsem jist cenou
1/ noční proud
2/ výkon z Větrné elektrárny nebo Fotovoltaiky
ad 1/ : jedná se o cca 20kW po dobu 8 hod = 160 kWh - pri sazbě EON D25D je nízký tarif 1.424 Kč s DPH a 2.464 Kč s DPH za 1.000 kWh
cena 160 kWh v sazbě VT = 395,- Kč
cena 160 kWh v sazbě NT = 228,- Kč
rozdíl (úspora) .................. 167,- Kč / 24hod = 5.000 Kč / měsíčně = 60.000 Kč ročně
A/ Akumulace do vody pouze pro topení a navíc jenom v zimě takže efekt úspory max. 0,6 = 36.000,- Kč
Investice do 2.500 L nádrží s topným okruhem cca 40.000,- Kč
Návratnost něco málo přez 1 rok
B/ Akumulace do setrvačníku - celoroční efekt na veškerou elektřinu v domácnosti efekt úspory 1,0 = 60.000,- Kč
Investice do 2.500 kg setrváku s motorgenerátorem 20 kW a řídícím systémem odhaduji na min. 200.000,- Kč
Návratnost kolem tří let
ad 2/ : Větrná elektrárna nebo Fotovoltaický systém má neplynulý výkon dle povětrnosti a slunečního svitu - setrvačník by umožnil využít zdroje o podstatně nižším okamžitém výkonu a navíc by vyplnil díry v dodávkách a tím nutnost se jakkoli připojovat k veřejné elektrické síti
Investice do 10 Kw VE typu WAVT nebo FV cca 500.000,- Kč *) + setrvačník s motorgenerátorem a automatikou 200.000,- Kč
Návratnost při celoroční spotřebě jednoho RD včetně topení se spotřebou 35 MWh za cca 60.000,- Kč je více než 10 let ale může to být i měně při cenovém trendu který probíhá
Pozn *) tady si nejsem jist cenou
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
upozornení
Dávat do setrváku pro energetické účely olovo je nesmysl. To nejde ošidit, protrhne to vždy ocel. Všechen materiál v objemu setrváku musí splnit podmínku pevnost/hmotnost.
Grafitový písek nemá tolikrát vyšší kapacitu, jak uvedl Tuco. Je to vytrženo z kontextu a ze správného použití pojmu merná tepelná kapacita.
Ilem: Ta energie v setrváku je podstatne nižší, myslím, že o více rádu.
Grafitový písek nemá tolikrát vyšší kapacitu, jak uvedl Tuco. Je to vytrženo z kontextu a ze správného použití pojmu merná tepelná kapacita.
- spaceball
- Zasloužilý člen
re
Ani ochuzený uran se nedává do setrváků...... k energetickým účelům
Spaceball
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: upozornení
Máš pravdu. O 3 řády. Spočítal jsem to ještě jednou. Někde jsem nepřevedl kila na tuny, nebo obráceně. Takže v citovaném případě by muselo být 6762 ot/min. Pak by to bylo ekvivalentní. Hned mi to bylo divné, ale člověk po sobě hledá chybu těžko. Proto jsem žádal o znovuvýpočet. Mimochodem, naakumulovaná energie je 250 MJ (69,67 kWh). A pro zajímavost... obvodová rychlost 2549 km/h, odstředivá síla 500 MN.Akord píše:
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 10 poděkování
Re: upozornení
Aj tak to by se mi stávat nemělo a sypu si popel na hlavu. Ta hustota mi samozřejmě vypadla. Ajajaj. Reviduji tedy celou záležitost na tepelnou kapacitu absolutní, ale stejně pod 3,5x nepůjdu. Tzn. písek naakumuluje víc až od cca 210-240°C. A dosáhnout takové teploty půjde téměř určitě v menším počtu případů než např. 80°C. Pan Šmíd se sice elegantně vypořádal se ztrátami z pískového zásobníku (tož tento argument stahuju), ale pořád zůstávají nároky na pořízení, provoz a prostor.Akord píše:Grafitový písek nemá tolikrát vyšší kapacitu, jak uvedl Tuco. Je to vytrženo z kontextu a ze správného použití pojmu merná tepelná kapacita.
Martine, jestli je ti horko, údajně existují omítky, které na slunci měknou a spotřebovaným skupenským teplem chladí.
A co takhle poztužit pneumatiku (nebo cokoliv jinýho) laminátem? to by byla teprve prda
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem se po tom díval, kola z vagonu by opravdu mohly být dobrý setrvačník. Kouknětě na tu hmotnost, průřez, průměr.Ilem píše: A co takhle kola z vagonu. Určitě se časem ojedou a dávají do šrotu. Mohlo by to být za cenu šrotu, v případě toho správného známeho i levněji. Ještě lepší by byly z lokomotivy
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron