Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Pro neználky(potřebuji vědět.....)
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Cuprexit
Nevíte někdo prosím náhodou o dodavateli oboustranného cuprexitu tloušťky 0,8 a 0,5mm?
Děkuji.
Děkuji.
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
- la
- Zasloužilý člen
- Dal: 763 poděkování
- Dostal: 238 poděkování
Re: Cuprexit
http://internetovy-obchod.msbox.cz/elek ... scending2=NAVAR píše:Nevíte někdo prosím náhodou o dodavateli oboustranného cuprexitu tloušťky 0,8 a 0,5mm?
Děkuji.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
Re: nevíte...
..kdysi...jeden známej měl v oběhu...tedy i kotli něco jako naftu...nebo přímo naftu...byla za 0,70kč...měl to na chalupě...kvuli zamrznutí....všichni jsme se divili.....co jsem byl v té firmě.....rok 1972....tak nevyhořel.....o dalším osudu nevím..../osobní dotaz...proč to tam chceš lejt...kvuli zamrznutí./....nevím nevím...jakej má olej přenos tepla.....m11 p.s. s tou naftou mu to tedy přenášelo....jarda ovčák svitavy píše:Nevíte náhodou, co by se stalo s běžným lithinovým kotlem na uhlí, kdybych z něj vylil vodu, nalil olej a tavil ho na 150 nebo 200 stupňů???
A co oběhové čerpadýlko, co by na tu teplotu řeklo???
... věřím, že se " TO " povede ......
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Můj názor: Litinovému kotli by 200 stupňů nemělo ublížit, horší to bude s oběhovým čerpadlem. pokud vím, udává se obvykle max 95stupňů. ale asi tam budeš mít nějaký tepelný spád, tak není problém mít to čerpadlo na vratné větvi, kde předpokládám teplotu mnohem nižšší.jarda ovčák svitavy píše:Nevíte náhodou, co by se stalo s běžným lithinovým kotlem na uhlí, kdybych z něj vylil vodu, nalil olej a tavil ho na 150 nebo 200 stupňů???
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
...jen dotaz...proč tam chceš mít 150 - 200°C....to je do nějaké horkovzhušné troby...nebo pekárny...nebo sušárny....???...m11 ...se ten olej pokud na to nebude stavěnej...se bude vařit....jo silikonovej....to je jiná liga....Ilem píše:Můj názor: Litinovému kotli by 200 stupňů nemělo ublížit, horší to bude s oběhovým čerpadlem. pokud vím, udává se obvykle max 95stupňů. ale asi tam budeš mít nějaký tepelný spád, tak není problém mít to čerpadlo na vratné větvi, kde předpokládám teplotu mnohem nižšší.jarda ovčák svitavy píše:Nevíte náhodou, co by se stalo s běžným lithinovým kotlem na uhlí, kdybych z něj vylil vodu, nalil olej a tavil ho na 150 nebo 200 stupňů???
... věřím, že se " TO " povede ......
No jasně....
Chtěl bych jeden zdroj tepla a více spotřebičů. Třebas sušárnu ovoce i masa, kotel na pálení, na povidla, sterilovací kolonu, dům a klidně skleníček....Možná nějakej parostrůjek....vše olejem, eventuelně pak vodou přes výměníček.....
sS tou spátečkou to je dobrej nápad, vždyť tak to mám u svého kotle.....
- Jim68
- Zasloužilý člen
- Dal: 1 poděkování
- Dostal: 26 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Univerzální ohřívač Jardy Ovčáka
Ahoj Jardo, myslím, že mám pro Tebe špatnou zprávu.... Zatáhnu do toho zase svýho tátu (držte mu palce, potřebuje to sakra hodně) : před cca pětadvaceti lety jsme podobné monstrum sestrojili. Nádoba se spirálou a výměníkem od kotle na uhlí, v ní padesát litrů nějakýho fajnovýho oleje, zanořená mísa s míchadlem na švestky (povidla and distillery&co), cukr pro přikrmování včel, všechno nachystaný.....Už jsem se viděl, jak ty věci nebudu muset nikdy míchat, samá regulace, termostaty... A ten krám nechtěl topit. Leda bysme ho podpálili. Ohřívali jsme ten olej jako šílení, hodiny do toho rvali teplo elektrikou i kotlem, ale ten zatra olej se jen pomaloučku ohříval. Otec je strojař a mě bylo patnáct, takže jsme nezjistili, v čem to je... Olej je tepelně málo vodivý, spíš má termoizolační vlastnosti, a dá ho děsnou práci ohřát. Jako když škvaříš sádlo: z jedný strany je škvarek spálenej, z druhý studenej (syrovej..). Takže jsme kotel málem propálili, voda ve výměníku vařila, a olejíček ve dvojitém hrnci jen tak lehce teplal....jarda ovčák svitavy píše:Chtěl bych jeden zdroj tepla a více spotřebičů. Třebas sušárnu ovoce i masa, kotel na pálení, na povidla, sterilovací kolonu, dům a klidně skleníček....Možná nějakej parostrůjek....vše olejem, eventuelně pak vodou přes výměníček.....
Nakonec jsme to dali do vody pod tlak (tak na 120°C) a jelo to jako divý... Dneska se dělají oleje s teplovodivými aditivy, aby líp chladily (kvůli turbodmychadlům a tak), jenže je to jedovatý, ztrácí to na vzduchu aditiva a ještě je to drahý.
Takže si poraď....
Jim68
Be happy!
Be happy!
Tož...
Mno, já ti jednou, když mi bouchla v cizině hadice a neměli v zimě fridex nalil do motoru místo vody řídkej olej, tuším hydraulickej. Najel jsem s tím pak snad 200 tisíc a i v brutálních podmínkách vůbec žádnej problém.
To je moje osobní zkušenost.Takže bych ten volej přeci jen prubnul, páč to je lákavý.
Zajímal by mne bod varu emulzní kapaliny na chlazení ve strojírenství....
To je moje osobní zkušenost.Takže bych ten volej přeci jen prubnul, páč to je lákavý.
Zajímal by mne bod varu emulzní kapaliny na chlazení ve strojírenství....
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Univerzální ohřívač Jardy Ovčáka
Palce tátovi držím. O tom nepochybuj.Jim68 píše:Ahoj Jardo, myslím, že mám pro Tebe špatnou zprávu.... Zatáhnu do toho zase svýho tátu (držte mu palce, potřebuje to sakra hodně) : před cca pětadvaceti lety jsme podobné monstrum sestrojili. Nádoba se spirálou a výměníkem od kotle na uhlí, v ní padesát litrů nějakýho fajnovýho oleje, zanořená mísa s míchadlem na švestky (povidla and distillery&co), cukr pro přikrmování včel, všechno nachystaný.....Už jsem se viděl, jak ty věci nebudu muset nikdy míchat, samá regulace, termostaty... A ten krám nechtěl topit. Leda bysme ho podpálili. Ohřívali jsme ten olej jako šílení, hodiny do toho rvali teplo elektrikou i kotlem, ale ten zatra olej se jen pomaloučku ohříval. Otec je strojař a mě bylo patnáct, takže jsme nezjistili, v čem to je... Olej je tepelně málo vodivý, spíš má termoizolační vlastnosti, a dá ho děsnou práci ohřát. Jako když škvaříš sádlo: z jedný strany je škvarek spálenej, z druhý studenej (syrovej..). Takže jsme kotel málem propálili, voda ve výměníku vařila, a olejíček ve dvojitém hrnci jen tak lehce teplal....jarda ovčák svitavy píše:Chtěl bych jeden zdroj tepla a více spotřebičů. Třebas sušárnu ovoce i masa, kotel na pálení, na povidla, sterilovací kolonu, dům a klidně skleníček....Možná nějakej parostrůjek....vše olejem, eventuelně pak vodou přes výměníček.....
Nakonec jsme to dali do vody pod tlak (tak na 120°C) a jelo to jako divý... Dneska se dělají oleje s teplovodivými aditivy, aby líp chladily (kvůli turbodmychadlům a tak), jenže je to jedovatý, ztrácí to na vzduchu aditiva a ještě je to drahý.
Takže si poraď....
Ale asi jste neměli vhodný olej. To by se neuchladil jediný větší transformátor. Možná by bývalo stačilo s tím olejem při ohřevu míchat, což u Jardy zajistí oběhové čerpadlo. Se sádlem při škvaření taky musíš míchat. Transformátorový olej se dá použitý sehnat za flašku z firem, kde dělají generálky transformátorů v libovolném množství a nepoužitý je malinko dražšší, ale ani tak to není nic nepřekonatelného http://oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=404 . Pro Jardovy účely úplně stačí použitý, protože se vyměňuje hlavně kvůli tomu, že ztrácí elektroizolační vlastnosti. A už dávno není pravda, že je jedovatý. Ten jedovatý se nesmí používat od roku nevím kolik. Bodu vzplanutí (140 st) bych se nebál, když nebude mít kyslík, hořet nemůže si myslím, ale radši ať se vyjádří nějaký chemik, protože olej nějaký kyslík obsahuje už ve svém vzorci. Ale myslím, že by musela být taková teplota, kdy se olej začne rozkládat. Pak by asi mohl chytit bez přívodu kyslíku (vzduchu). Znamená to uzavřenou expanzi, nebo mít expanzku na vratce.
Ještě bezpečnostní list trafooleje http://www.pospaoil.cz/b_listy/oleje/trafo_n.pdf.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- Jim68
- Zasloužilý člen
- Dal: 1 poděkování
- Dostal: 26 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Trafo oil
Díky, já myslím, že to bylo vlastnostmi toho oleje, které jsme vůbec nemohli a ani neuměli posoudit. Takže jsem na to chtěl jen upozornit.... Vím, že na chlazení se používá i olej, ale to je spíš kvůli izolaci . Rozhodně pro přenos tepla jsou lepší látky. A bezpečnější. Zkus poprosit Akorda, ten je má asi v malíčku - já přenáším chlad.
Jim68
Be happy!
Be happy!
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Trafo oil
Z tohoto pohledu je nejlepší voda, zase nevyhovuje bod varu. Pokud bys ho chtěl posunout na 200 st, musel bys mít tlak cca 1 MPa (letmo odečteno z fázového diagramu).Jim68 píše:Díky, já myslím, že to bylo vlastnostmi toho oleje, které jsme vůbec nemohli a ani neuměli posoudit. Takže jsem na to chtěl jen upozornit.... Vím, že na chlazení se používá i olej, ale to je spíš kvůli izolaci . Rozhodně pro přenos tepla jsou lepší látky. A bezpečnější. Zkus poprosit Akorda, ten je má asi v malíčku - já přenáším chlad.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 471 poděkování
- Dostal: 212 poděkování
trafo olej
Trafo olej se používá mimo jiné proto, že je to kapalina s izolačními a teplovodivými vlastnostmi a že trafo při průrazu(přeskoku el. mezi závity) se nemusí opravovat neb spálený olej je těžší a klesne na dno nádoby a na jeho místo se dostane zas olej izolující. Proto že je to tekutina, je také zajištěna tepelná cirkulace.
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
... zlomeniny ... a změna počasí ...
... prosím, nevíte náhodou někdo, proč při změně počasí bolí již dávno zhojené zlomeniny kostí ??? ... na jakém "principu" to funguje ??? ... dík ... A(&F) ...
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
- Merlin
- Zasloužilý člen
- Dostal: 54 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Teplonosné oleje
Například: http://www.iob.cz/prumyslova-maziva/tep ... -oleje.php
Ale Google ví víc.
--------------
A(&f) - Kosti tě bolí proto, abys věděl, že bude mizerné počasí. Važ si toho!
Ale Google ví víc.
--------------
A(&f) - Kosti tě bolí proto, abys věděl, že bude mizerné počasí. Važ si toho!
The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
-----------------------------------------------------