Akord píše:Té akustické levitaci neverím, jak je popsaná, protože zárič je osove a rotačne symetrický a nemuže generovat príčnou vlnu, pouze podélnou. No a obrázek se sinusovkama je nakreslený pro príčnou, jako je EM. Neríkám, že neexistuje, pouze její popis mi absolutne nesedí.
Ta bába o té palici, by me zajímalo, co má pod tím koberečkem.
Supertrain se mi z nejakých duvodu nezobrazuje, mám tam bílo.
Akustickou jsem zkoušel se skleněným zvonem jako reflektor ( vínová sklenička) s polystyrénovou kuličkou.
Laditelný tónový generátor (elektronické varhany) s 25W reproduktorem z koncového výstupu generátoru
, vyzdvihlo kuličku na okraj skleničky, ale dotýkala se jejího nejvyššího okraje (nelevitovalo to uprostřed).
Projevilo se to (častečně) až při nejvyšších kmitočtech (tónech) - kdyby se jednalo o stajatou vlnu, nefungovalo by to.
Příčná vlna vznikne při vysokých frekvencích - ultrazvuk a vhodné vzdálenosti zdroje od reflektoru).
Nicméně, moje teorie je taková (v tom provedení, v jakém jsem to měl), že šlo o normální akustický tlak,
který díky "odrazu a obtékání" držel kuličku v nějaké výšce - podobně jako vodotrysk balónek...
...ten kobereček tam má tá bába proto, aby si nerozbila hubu (až prdne ten svar...).