Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Výživa pro člověka a Zemi

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Odpovědět
jarda ovčák svitavy

no jasně,

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

že můj názor je a bude subjektivní. Píšu totiž co si myslím, bez ohledu na to, co je správné, korektní, nebo pravdivé...
Objektivitu nechám jiným. Vidím svět a svoji realitu svým pohledem farmáře, kterej se dobrovolně vzdal chemie.
Nevidím to až tak shora, spíše s nohama v hlíně.....Soudit lidi podle toho, co žerou mi připadá fakt veselé.
Je to okrajová informace, stejně jako náboženské vyznání, nebo politické zařazení.
Dle mého jsou lidské hodnoty trochu jinde. Třebas, kolik stromů kdo vysázel, jak se chová k přírodě a k lidem...
Názor je pro mne většinou irelevantní, zajímají mne činy.....
Jasně že odsuzuju mnohé,ale netrápím se něčím, co nemohu ovlivnit.
Týrání zvířat je šílená věc a střílel bych za to ránou do týla.Já a osobně, tak mi to vadí. Ale, upřímě,kdyby to lidi tak nechtěli, bylo by to jináč. Většině populace ta hrůza vyhovuje, proto mám nad sebou velikánskou bublinu. Lidé znecitlivěli nejen vůči zvířatům a přírodě, ale i k sobě navzájem.Tím to bude. Pýcha předchází pád, takže myslím, že brzo dostaneme jako civilizace po kulkách.
Jináč moje pozemky minulý týden splnily podmínku pro biodynamické hospodaření u rakouského arbitra. Deset let trvá, než z konvenční plochy vzejde panenská půda.Odběry na zkoušky reziduí dopadly dobře, takže můžu zkoušet cokoli.prý se množství půdních živočichů a bakterií zestonásobilo oproti konvenční ploše.
Já mám příběh.
Zdědil jsem po jednom troubovi, co prochlastal i traktor louku.Teda, byl to brajgl tři roky ladem.
Posekl jsem to a další rok vyrostlo množství rostlin, které ani neznám. Na sena ke mne přijel kamarád entomolog,
Tehdá jsem ještě měl koně, tak jsme v bryčce objeli pozemky a u té strakaté louky s bodlákama poručil zastavit. koukal tam jak bláze a tvrdil mi, že tolik vzácnejch motýlů v osamocené enklávě ještě neviděl. Jakýsi jasoňové a bůchví co ještě. Pro mne motejl jako motejl. Poprosil mne, abych nechal kolem pruh neposekaného.Nechal jsem tam desetimetrový pás kolem a zbytek jsem shodil. Přišla mi po dálkovém průzkumu kontrola z min zemědělství, jakože jsem dobytek, kterej neudržuje pozemky v řádném stavu a tudíž nevyhovuju ohledně správné zemědělské praxe. Dostal jsem flastr a krácení dotací. Motejli mne vyšli kolem třiceti tisíc. Zkoušel jsem se odvolat, ale marně. Nikoho motejli nezajímali. Až letos na jaře mi volala jakási entopmologická organizace, že by přijeli na motejle. Ty jsou však již 8 let v pánu, díky buzerantským frigidním ouřadům bez vlastního mozku.
Mám ve svým lesíku ještě jakýhosi vzácnýho tesaříka, jenže musím držet hubu, aby mi ekoteroristi z toho neudělali bezzásahovou zonu. Pak bych tam ani nemohl pro soušky, ani šlechtit tu doubravu kácením plevele.
Takže, zleva doprava,takhle to vidím já....
HOVNA PADAJÍ SHORA...L..

Denny
Zasloužilý člen
Dal: 6 poděkování
Dostal: 14 poděkování

Příspěvek od Denny »

Ochrana životního prostředí začíná u jídelního stolu

Na ničení tropických deštných pralesů v souvislosti s produkcí masa bylo již poukázáno. Tím však ani zdaleka nejsou vyčísleny všechny ekologické škody způsobované produkcí krmiva pro zvířata. Toto téma je samo o sobě dosti rozsáhlé k tomu, aby zaplnilo celé knihy, a proto zde musí postačit krátký přehled.
Pro velkochovy dobytka musí být vymýceny obrovské lesní plochy pro získání půdy k pěstování obilovin. Používání umělých hnojiv a pesticidů přitom ve velké míře přesahuje množství, které by bylo potřeba pro pěstování obilí jen pro lidskou potřebu. Škody způsobené přírodě a lidem vyplývající z používání chemikálií v zemědělství jsou podle průzkumu známého chemika dr. Americo Mosca srovnatelné s výbuchy velkého množství atomových bomb typu
použitého v Hirošimě./3 71
Množství pesticidů, které jsou každoročně rozptýleny na pole této Země stačí k tomu, aby stonásobně usmrtilo obyvatelstvo celého světa. Škody způsobené přírodě jsou nenapravitelné.
Mnohým z nich by se dalo předejít, kdyby se v zemědělství pěstovala rostlinná strava přímo pro člověka a ušetřilo by se tak plýtvání způsobené chovem zvířat.
"Dnes víme, že znečištění Severního a Baltického moře je způsobeno zemědělstvím ze 60 -70 % a nikoliv, jak se dosud předpokládalo, jen ze 30-40 % ..."
"...dusík, přenášený vzduchem, pochází z více než 60 % z amoniaku, z čehož je 90 -95 % ze zemědělství, převážně z oblastí chovu hovězího dobytka a vepřů, jakož i ze zpracování močůvky..."
"... jedna kráva produkuje ročně 36 kg dusíku, což je zhruba dvojnásobek produkce průměrného automobilu bez katalyzátoru..."
Dr. Erich Horstmann Instit fůr Meereskunde, Kiel
(Zdroj: Wolfgang Buttner:"Waldsterben durch Landwirtschaft", Umírání lesů vyvolané zemědělstvím)

Podíl obilí spotřebovaného jatečním dobytkem z roční celosvětové úrody : 49%
Podíl živin, které se ztratí při přeměně obilí na maso:
90% 99% 100%
bílkoviny uhlohydráty vláknina
výnos jedlých produktů, které mohou být produkovány během 1 roku na 1 ha půdy (Podle situačních zpráv Ministerstva zemědělství ČR):
2000 l000kg 15000kg 20000kg 20000kg 20000kg 100kg
třešně fazole jablka mrkev rajčata celer hovězí maso
Každé 2-3 vteřiny umírá jedno dítě na podvýživu!
Výnosy těchto komodit dosahované ve státech západní Evropy jsou zhruba dvojnásobné než naše a maximální potenciál zemědělské produkce je zhruba čtyřnásobný.
Spotřeba vody na produkci 1 kg pšenice je asi 60 litrů.
Na produkci l kg masa je však potřeba 2.000-15.000 litrů vody.
Voda spotřebovaná při produkci masa končí v kanalizaci. Jelikož zvířata produkují daleko více močůvky, než je potřeba pro hnojení polí (za vteřinu vyprodukují výkrmová zvířata ve světě přes 100.000 tun exkrementů), jsou pole přebytečně hnojena, takže se močůvka dostává do spodní vody, do řek, jezer a moří. Ekolog dr. Georg Borgstrom vypočítal, že znečištění vodstva produkcí masa je 10x větší, než znečištění soukromými domácnostmi a 3x větší než
celkové znečištění všemi průmyslovými odvětvími./38/

Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"
jarda ovčák svitavy

já vím...

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

Napsané to je strašidelné, enem bych zdůraznil, že stavy dobytka u nás se od komančů pětkrát snížily a počet aut zdesetinásobil. Počet zelinářských hektarů se snížil dvacetkrát a počet ovcí konkrétně desetkrát snížil.Samozásobitelství se snížilo na desetinu, páč se nikomu nechce makat. Každé druhé jatka zmizely z povrchu světa.
Na druhou stranu sem proudí na kamionech maso z polska, máslo z německa, mrkev z portugalska a třeba nyní chroupu hrušky nevalné kvality z argentiny. Jiné nejsou.
Třetina světa hladoví a my pálíme obilí v kotelnách,lijeme řepku do aut a kukuřici do bioplynek. myslím tak 50000 hektarů.
Když je málo, tak je 7 tun po hektaru.krát 50 tisíc je 350 tisíc tun řepky, s obrovskou kalorickou hodnotou.
je to 17500 kamionů po dvaceti tunách. třistapadesát kilometrů kamionů plných kalorií. že to nikomu nevadí....půl afriky by mělo naštouchané břicha.
Nikdo to nechce. Nikdo nechce, aby se rodily děti do dotované bídy.Musejí si pomoct sami. My jim dovozama jen ubližujem.Pokud bychom potraviny nedováželi, byl by hlad. Mezitím se staví další zázračné developerské nádhery na zemědělské půdě a díky tomu si nyní dělník brousí řetaz u motorovky na další flák pralesa.Vyrostou tam potraviny pro nás.......My totiž na potraviny jezdíme :lol:
:lol: Nemůže za všechno dobytek v brazílii. Hodně vše kurví dobytek v bruselu a taky v té pražské sněmovně posranců.
Možná to je nepřehledný, ale tak to vidím já.

Denny
Zasloužilý člen

Příspěvek od Denny »

Pro ty, kdo stále ještě čtou, vynechám raději kapitoly VEGETARIÁNSTVÍ VE SVĚTOVÝCH NÁBOŽENSTVÍCH, byť zajímavé, ale dlouhé a spíše do jiného vlákna.

JEDNOTA ŽIVOTA JE BUDOUCNOST ŽIVOTA

"Úcta k životu znamená odpor k zabíjení"
Albert Schweitzer
"Mám obavy o lidskou rasu, když pomyslím na to, že Bůh je spravedlivý. "
Thomas Jefferson
Když jsem se poprvé začal zajímat o účinky naší výživy, bylo mi 11 let. Dlouhou dobu jsem věřil, že tu se svými názory, které jsem během doby získal, stojím osamocen. Bylo proto velmi potěšující zjistit, že se nalézám uprostřed nejlepší společnosti. Ke známým vegetariánům totiž patřili mezi jinými Sókratés, Platón, Aristotelés, Hippokrates, Pythagoras, Thales z Milétu, Senecca, Plutarchos, Ježíš, Buddha, Mohamed, Lao'ce, Konfucius, Leonardo da Vinci, Percy Shelley, Friedrich
Nietzsche, Schoppenhauer, Hegel, Tolstoj, George Bernard Shaw, Charles Darwin, Isaac Newton, Thomas Alva Edison, Alexander von Humboldt, Sven Hedin, Christian Morgenstern, Emerson, Thoreau, Albert Einstein, Albert Schweitzer, Mahatma Gándhí, matka Tereza.
Tyto velké osobnosti poznaly hluboce zasahující souvislosti mezi volbou naší stravy a blahem stvoření. Vyvodily z toho své závěry, protože velmi přesně věděly, že humánní společnost nemůže být vybudována na nehumánním zacházení se zvířaty. Lev Nikolajevič Tolstoj se k této věci vyjádřil takto: "Dokud budou existovat jatka, budou také existovat bojiště".1321
Poznání jednoty života bude spoluurčující pro budoucnost člověka. Mír, sociální spravedlnost a dostatečné krytí životních potřeb všech lidí jsou cíle, jejichž uskutečnění předpokládá všeobecnou úctu k životu. Můžeme dnes začít tím, že spravedlivým jednáním, harmonickými myšlenkami a volbou své stravy podnikneme v tomto směru pozitivní kroky. Avšak není zajisté smysluplné chtít jiné lidi obracet na náš názor dogmatickými požadavky. Každý člověk má svobodnou vůli, kterou má také používat z vlastní motivace. Agresivní postup misionářské činnosti ještě nikdy nedokázal problémy tohoto světa řešit.
V této souvislosti existuje jedna hlubokomyslná anekdota o slavném evangelistovi Billy Sundayovi, který se po celý svůj život snažil obrátit své spoluobčany na křesťanství. Když Billy Sunday zemřel, sv. Petr mu zabránil vstoupit do nebe. "Co jsi během svého pozemského života udělal, abys sloužil lidem?", ptal se Petr. "Jak prosím? Co se stalo se všemi hříšníky, které jsem obrátil na víru a poslal sem?". "Možná, že jsi je sem poslal", odpověděl Petr, "ale žádný z nich sem nedorazil".
Úcta k zázraku stvoření jistě může být stejně málo vynucena jako přihlášení se k nějaké víře. Jediný způsob, jak změnit svět k lepšímu, spočívá v tom, změnit sebe tak, aby naše zdraví, životní radost a vnitřní harmonie byly tak nakažlivé, že žádná slova již nebudou nutná. Nikoliv hlavy států, ale lidé jako vy a já jsou těmi, kteří vtisknou světu zítřka novou tvář .Každým výrazem našeho úsilí o vyšší formu radosti, která zahrnuje všechny živé bytosti, přispíváme k tomu, aby byla tato tvář radostná. Budeme-li svůj život budovat na poznání jednoty všeho života, pak můžeme získat nekonečně mnoho.
Ale existují také některé těžkosti, které jsou spojeny s tímto způsobem života, např. nepochopení mnohých spoluobčanů. To poznal také známý anglický spisovatel Georg Bemard Shaw, který se od svého mládí živil vegetariánsky. Kvůli svému způsobu výživy byl svými současníky často označován za blázna. Komentoval to takto: "Nutně potřebujeme pár bláznů. Jen se podívejte, kam nás přivedli ti normální!"

NOVÁ KONCEPCE ZDRAVÍ JE NUTNOSTÍ

Během 20. století se všechny oblasti života změnily rychlostí, která člověku vyráží dech. Je tomu tak i v lékařství. Většina lékařů a jejich pacientů pevně věří v požehnání lékařského pokroku. Konec konců lidé se dožívají delšího věku a to může být považováno jedině za následek pokroku v medicíně.
Je tomu ale skutečně tak? Když se dnes některý člověk dožívá 85 let a tím zvyšuje statistiku délky života, znamená to, že se narodil už před 85 lety a k používání nejnovějších lékařských výdobytků se tedy dostal až ve značně vysokém věku. Velká dětská úmrtnost byla tím, co v dřívějších dobách silně snižovalo odhady délky života. Ke zlepšení v této oblasti došlo kvůli důkladnějším hygienickým opatřením. Například díky Ignáci Semmelweissovi, který jako první poznal význam
hygieny při porodu, byla vymýcena horečka omladnic. To však nemá nic společného s lékařským pokrokem ve smyslu léčení.
Ostatně délka života byla sledována pouze v oblastech, kde se před průmyslovou revolucí uzavíraly sňatky jen v malém okruhu, t.j. mezi příbuznými./l/
V kulturních kruzích, ve kterých nebyly sňatky mezi příbuznými dovoleny z náboženských nebo sociálních důvodů, nebyly v délce života zaznamenány přes všechny lékařské novoty žádné významné změny.
Také vymýcení velkých morových pohrom, které patřily po dlouhá období k nejčastějším příčinám smrti, je třeba přičíst v první řadě zlepšení hygieny a nikoliv lékařskému pokroku./2/
Kromě toho není významné, jakého stáří dosáhneme, nýbrž jak budeme stárnout. Naše zdraví je pro kvalitu života daleko důležitější, než dosažené stáří v létech. Co se tedy týče zdraví, pak vývoj uplynulých desetiletí v průmyslových národech nevypadá vůbec dobře. Chronické civilizační nemoci se šíři stále více. K těm patří např. nemoci krevního oběhu, revmatické nemoci, alergie, neurodermitidy, skleróza multiplex, ledvinové a žlučníkové kameny, žaludeční vředy, celiakie, Crohnova nemoc, osteoporóza, Alzheimerova nemoc , Parkinsonova nemoc, zubní kazy, paradentóza, diabetes, hypoglykémie a mnoho dalších.
Zvláště děsivá je skutečnost, že obětmi civilizačních nemocí se stávají stále mladší lidé. Např. v Německu trpí v současnosti asi 2 miliony dětí neurodermitidou.
Přibližně 40 % úmrtnosti připadá v západní Evropě na účet nemocí krevního oběhu, přes 20 % na onemocnění rakovinou. Avšak, i kdyby všichni lidé umírali na slabost stáří, bylo by třeba ptát se po příčinách mnohých degenerativních zdravotních poruch.

Denny
Zasloužilý člen

Příspěvek od Denny »

ZMATENÉ NÁZORY O PRAVÝCH PŘÍČINÁCH NEMOCÍ

Na příkladu alergií je možné dobře znázornit všeobecné zaměňování příčin nemocí s faktory, které vyvolávají symptomy určité nemoci. Ke konci šedesátých let trpělo v Německu asi 1 % obyvatelstva některou z alergií. Počátkem devadesátých let to již bylo 20 % lidí a toto číslo stále stoupá. Podobný nárůst alergií lze zaznamenat všude v Evropě a v severní Americe. Za příčinu alergie označují všichni lékaři shodně určité látky -alergeny. Když tedy někdo trpí alergií na pyl,
pak jsou viníky pyly. Kdyby tomu skutečně tak bylo, pak je přinejmenším velmi podivné, že dříve trpělo alergiemi jen málo lidí. Od té doby, co lidé existují, přicházejí do styku s pylem, se zvířaty, s ořechy a jahodami a teď najednou by to u nich mělo vyvolávat nemoc -chorobnou reakci imunitního systému. Proč reaguje imunitní systém tímto způsobem? Nikdy dříve se nevyskytovala taková četnost alergických reakcí na zcela přirozené součásti našeho života.
Je zcela zjevné, že musí existovat hlubší příčiny tohoto rapidního nárůstu alergií, než jen existence alergenů./3/
U srdečních oběhových nemocí lékaři často poukazují na rizikový faktor, kterým je příliš vysoký krevní tlak. To je však posouzení pouze povrchní, poněvadž samotný vysoký krevní tlak je již příznakem nemocného organismu. Pomocí léků na snížení krevního tlaku se jen vyřazuje důležitý varovný signál těla a vzniká tím falešná představa bezpečí. Do té doby, než budou zjištěny pravé příčiny vysokého krevního tlaku, nemůže být ani sníženo riziko srdečního infarktu.
To je v zásadě problém všech civilizačních nemocí, které jsou vyvolány duchovními a tělesnými faktory ve způsobu životosprávy. Pravidlem je bohužel potlačování symptomů místo léčení skutečných příčin. Již po několik let můžeme téměř každý týden sledovat v tisku senzační zprávy, v nichž je oznamováno konečné vítězství nad rakovinou, revmatismem nebo srdečním infarktem.
Dokud jsou však léčeny pouhé příznaky nemocí, nemohou být tyto údajně zázračné skutky provedeny.

VLASTNÍ ODPOVĚDNOST ZA ZDRAVÍ

Při bližším pozorování našeho moderního lékařství je tedy třeba konstatovat, že až dosud nemělo při překonávání civilizačních nemocí žádoucí úspěch. Toto však nemá být jednostranným shazováním viny na lékaře. Lékaři dnešní doby byli zatlačeni do úlohy, která odpovídá našemu přání po konzumu a požitku a nikoliv přírodním zákonům. Chceme mít požitek ze všeho, co život poskytuje a když se tělo pod tímto požitkem zhroutí, pak má nápravu zajistit lékař -avšak pokud
možno bez omezení stylu našeho života. Naše zdraví je však produktem přírody a nikoliv našeho myšlení určovaného našimi přáními. Prohřešujeme-li se neustále proti přírodním zákonům, budeme za to muset jednoho dne nést následky. Jestliže i po propuknutí nějaké vážné nemoci ještě stále chybí ochota změnit svůj způsob života, pak nemůžeme od žádného lékaře na světě očekávat nějaký zázrak.
Samozřejmě existují také velké mezery ve znalostech lékařů, kteří se během svých studiích učí o výživě velmi málo. Avšak i když všichni lékaři varují před zlozvykem kouření, přesto i nadále bezstarostně kouří miliony lidí. Předcházení nemocím je v podstatě věcí vlastní odpovědnosti každého člověka, neboť každý je odpovědný za svůj způsob života. I při léčení nemocí je aktivní spolupráce pacienta nejdůležitější, neboť jinak nemůže ani ten nejlepší lékař dosáhnout velkých
výsledků. Když však sami převezmeme vlastní zodpovědnost za své zdraví, pak nejsou schopnostem našeho těla kladeny téměř žádné hranice pro to, aby bylo a zůstalo zdrávo.

Denny
Zasloužilý člen

Příspěvek od Denny »

NEMOC NENÍ ŽÁDNÝ VRTOCH PŘÍRODY

Vzhledem k tomu, že jen velmi málo lidí není nikdy nemocno, aby mohlo ve vysokém věku pokojně zemřít, je nemoc považována za něco zcela normálního, něco, co patří k životu stejně jako smrt. Tak vzniká dojem, že je příroda sama v sobě pochybená a že poruchy v životě jsou zcela normální. Jednoduché srovnání mezi člověkem a zvířaty ve volné přírodě však jasně ukazuje, že neexistují nemoci vzniklé osudovými vrtochy přírody.
Žádné z divoce žijících zvířat netrpí některou z nesčetných nemocí, které napadají člověka. Jedině při silném přemnožení některého druhu v určitém životním prostoru dochází k infekčním nemocem nebo k degenerativním jevům, které vedou k vyhubení příslušného druhu. Divoce žijící savci mají pět smrtelných nemocí, člověk jich má dvěstěpadesát, nehledě na přibližně 30.000 nemocí, které nejsou bezprostředně smrtelné. V zemích EU je 85 % úmrtí způsobeno civilizačními chorobami a méně než 8 % stařeckou sešlostí. U našich nejbližších příbuzných v živočišné říši -u lidoopů -představují úmrtí způsobená civilizačními nemocemi 0 %, kdežto 98 % úmrtí je způsobeno stařeckou slabostí. Přibližně 35 % Západoevropanů trpí nadváhou, ve zvířecí říši nadváha neexistuje.
Méně než 1% středoevropanů není nikdy během svého života postiženo zubními kazy. Volně žijící zvířata vůbec nemají zubní kaz.
Savci žijící v divoké přírodě dosahují věku, který odpovídá pěti až sedminásobku délky období jejich růstu. Pro člověka by to znamenalo (při době růstu cca 18 -20 let) dosažení věku 90 -140 let. To je však pro moderního člověka spíše výjimkou. Pokud se někdo skutečně dožije svých stých narozenin, pak je to většinou jen příležitostí pro napsání článku v místních novinách.
Proti takovým srovnáním se často uvádí námitka, že lidé nejsou žádná zvířata. Avšak naše tělesná příbuznost se zvířaty je tak velká, že tato srovnání jsou plně oprávněná. S gorilou nebo šimpanzem se geneticky shodujeme ve více než 99 %. Kromě toho můžeme prostřednictvím pozorování zvířat chovaných lidmi poznat, že nemoci skutečně nemají nic společného s vrtkavostí přírody.
Jakmile jsou totiž zásahem člověka ovlivněny přirozené životní podmínky zvířat, ihned se u nich objeví tytéž nemoci, které se vyskytují také u lidí. To platí především pro oblast výživy. Divoce žijící zvířata přijímají svou potravu vždy ve stavu, v jakém ji produkuje příroda. Jakmile začnou požírat potravu zpracovanou člověkem, začnou, stejně jako člověk, přibývat na hmotnosti, objeví se u nich žlučové kameny, diabetes, revmatismus, vypadávání zubů atd.
Naše milá domácí zvířata trpí stejnými nemocemi jako jejich majitel, zatímco jejich druhové, žijící divoce, zůstávají těchto nemocí zcela ušetřeni. Např. gorily váží v divočině okolo 140 kg. V zoologické zahradě, kde jsou krmeny nepřirozenými potravinami, mohou dosáhnout váhy až 320 kg.
Příroda produkuje zdravý život, nemoci jsou výhradně lidským výdobytkem. Jakmile člověk poruší svými zásahy přírodní zákony, objeví se nemoci lidí i zvířat.
Zvířata v divočině nemohou porušovat přírodní zákony, protože by to znamenalo jejich vyhynutí.
Člověku je díky jeho speciálním schopnostem umožněno do přírody zasahovat a využívá toho víc, než je zdrávo.

Denny
Zasloužilý člen

Příspěvek od Denny »

ZDRAVÍ JE NORMÁLNÍM STAVEM

Abychom se mohli opět vrátit k životu bez nemocí, musíme se zbavit představy, že nemoci jsou normálním stavem. Na zvířatech v divočině můžeme pozorovat, že zdraví je samozřejmostí. Jak by se jinak mohl život na Zemi rozvíjet miliardy let ve svých nesčetných formách? Jak tedy opět dosáhnout normálního stavu tak, jak je přírodou předurčen?
Pro naše přežití je nutno splnit čtyři základní podmínky: dýchání, spánek, přivádění tekutin a přivádění potravy. Důležitá je i kvalita toho, co přijímáme. Vdechujeme-li špatný vzduch, škodí to našemu zdraví. Když špatně spíme, projeví se to velmi nepříjemně. Také kvalita naší pitné vody je důležitá. Tyto tři body uzná jistě každý člověk a také každý lékař.
Potrava, jako čtvrtá životně důležitá podmínka, jak se stále ještě mnozí lékaři a laici domnívají, nemá prý svou kvalitou velký význam pro zdraví. Velmi často říkají lékaři pacientům, kteří trpí nemocemi vyvolanými výživou, že mohou jíst co chtějí, že to nemá s jejich nemocí nic společného.
Podíváme-li se jednou důkladně na obvyklou nemocniční stravu pacienta, pak objevíme zcela nový význam pojmu nemocnice.
Ještě dnes existují přírodní národy, které díky své zdravé životosprávě mohou očekávat, že se dožijí věku okolo 100 let a pro které jsou civilizační nemoci neznámé. K takovýmto národům patří mezi jinými Quiche-indiáni, Vilcabambani, Hopi-indiáni, Papuánci a také velká část obyvatelstva Číny a Mexika./5,6/ Jakmile se k těmto národům začnou zavádět výdobytky výživové techniky západního světa, jako je cukr, velké množství živočišné potravy, konzervy atd., pak to jde i s jejich zdravím rychle z kopce. Takto byl po roce 1975 značně poškozen legendární národ Hunzů./7/
Můžeme se tedy poučit i od lidských populací, že příroda produkuje zdravý život, pokud její zákony nejsou porušeny. Selhání funkcí jednotlivých orgánů, náhle se objevující poruchy látkové výměny, to nejsou samy o sobě žádné příčiny nemocí.
Každá špatná funkce v našem organismu předpokládá překročení přírodních zákonů. To platí i pro vrozené poruchy, neboť způsob života rodičů má podstatný vliv na zdraví dítěte, a to již před početím.

jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

tojo,

Příspěvek od jarda ovčák »

Jenže, jak vy, vegetariáni hnojíte svoje vegetariánský zahrádky bez hnoje. V tom máme my všežravci jasno. Navíc jsem byl na pár seminářích a workshopech ohledně permakultury, tedy trvale udržitelném rozvoji a věru zeleniny permakultůrně tolik nevypěstují.Spíše tak koření, bylinky a exotiku.Kompost při samozásobení nemá potřebný obsah živin a množství neodpovídá potřebám.Zelené hnojení sice dodá potřebný dusík, max 50% potřebných. Následně dochází k vyčerpání půdy, deficitu živin a lidé se na to vyfláknou s poukázáním na neúrodu.
Já si jako všežravec zajištuju potravu ze 70% svoji a ekologickou.Jak jsi na tom ty?..... jak chráníš matičku zemi před kamionama s paprikou a rajčatama ze španělska a cizrnou z egypta....
Nejíst zvěř je sice chvályhodné, ale když se láduješ zeleninou z dovozu, tak to tu matičku zemi až tak nešetříš.
Nicht warr???

Abakuk
Starší člen

Re: tojo,

Příspěvek od Abakuk »

Dobrý den,
jestli se k tomu hnojení můžu vyjádřit tak se nám doma daří úspěšně pěstovat zeleninu a ovoce naprosto bez chemických přípravků a umělého hnojení. Jedině hnojíme tak že na jaře rozházíme po oraništi kompost. A že by byla nějaká slabá úroda se v našem případě říci nedá, pokud tedy nepřijde krupobití jak se to už několikrát stalo. Je tedy fakt že záleží na jaké půdě člověk pěstuje. Říká se že tam v dolíku kde bydlíme byl kdysi rybník. Asi je také výhoda pro stromy že máme nízko spodní vodu. Konkrétně broskvoním a meruńkám musíme už tradičně podepírat větve aby se nezlomily pod tíhou plodů.

jarda ovčák
Zasloužilý člen

no jasně...

To určitě, spodní voda dobrá na plodnost zahrádky, ovšem mor na stromky... Jaké ty stromky že tam šlapou v tý spodní vodě?? Budu kupovat neco k potoku, tak bych se poptal...
O výživě půdy lze debatovat navěky, ovšem na větší plochu každému s kompostem přejde humor.
Naši předkové věděli, jak na to. Pouze my se snažíme občas naučit koně nežrat.......
Vymrskat půdu můžeme za 5 nebo taky za 20 let. Nefunguje na shnilé listí, jináč by nenažraní zemědělci nekupovali strašně drahý prášky.Nedáš, nemáš.....
Jasně, byl jsem na workshopu biodynamického zelinářství u solnohradu.Jo jo, ultraradikální systém demeter....
Nejsou to postupy, ale i filozofie a lehce šmrnclé vírou....Jenže, jim to funguje....I když toho hnoje dávají homeopatické dávky, tak funguje. A jak.....Moje domněnka je, že ti syčáci dovedou pomocí přírodních homeopatik přinutit mykorhizní bakterie k činnosti a tím živí ty pěstované rostliny. Ještě teda ta luna a vstah k procesu zemědělství. Mno, poseru se z toho. Je to však nejšetrnější systém na téhle planetě...Navíc kontrolovanej přímo němčourama, čímž se můžu odstřihnout od českých bukvic.
Pro mne veliká výzva, do 5 let chci vyrábět vlastní dýňový olej v systému demeter.
Tolik k výživě.

Denny
Zasloužilý člen

Re: no jasně...

Příspěvek od Denny »

jarda ovčák píše: Vymrskat půdu můžeme za 5 nebo taky za 20 let. Nefunguje na shnilé listí, jináč by nenažraní zemědělci nekupovali strašně drahý prášky.Nedáš, nemáš.....
Já si myslím, když se na ta pole podíváš, že naše půda je již dávno vymrskaná :!:
Odjakživa jsem miloval přírodu a při procházkách jsem pozoroval také způsoby obhospodařování země - naší živitelky. Díky bolševikovi a jeho kácením a rozoráním mezí, přírodních vodních i větrných zábran a nesmyslné melioraci, eroze půdy rychle postupovala. Těžká zemědělská technika zbylou úrodnou hlínu stlačovala a na povrch se drala jílovina a kamení. Na pole se postupně dostávaly jen prášky - včetně nezničitelného DDT a to co tam patřilo se ukládalo na věčné časy do zbylých remízků, do kdejaké škarpy, do potoků.... orba se prováděla do poloviny stanovené hloubky, - tak to přece jde rychleji pro všechny pracanty na poli a za stejné prachy, než aby se s tím namáhali.... a proto následovaly další prášky a stále ve větším množství. Dnes je z toho kšeft o kterém se nám dříve ani nesnilo :o
A toto vše stále pokračuje!!!
Takže já tvrdím ANO, do tohoto stavu jsme se dostali vlastní lenivostí, vyčůranosti a blbostí. Všichni tady neustále brečí o dotace a jak potom s nimi naloží se můžeme již pravidelně podívat ve večerních zprávách. A to je jen špička ledovce.

Žijeme přítomností, budoucnost je nám šuma fuk. Ekologicky myslet nás unavuje. Díky krátkozrakému konzumímu vidění světa, přehlížíme tu skutečnost, že již nám samotným pořádně teče do bot - a co pak naším dětem? I když máme plné huby jejich budoucnosti, děláme pro ně jen to, že vlastně ani žádnou budoucnost mít nebudou!
Učíme se tady poslouchat své tělo, ale varování přírody nikdo slyšet nechce! Právě naopak ji dáváme zabrat, tak jako nikdy dříve v dějinách. Stále se řídíme heslem, že nikdy nebylo tak zle, aby nemohlo být ještě hůř :shock:

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Permakultura

Příspěvek od 1220 »

Bude skvělá, až 3/4 obyvatelstva vymřou. Dopadne - li to jinak těžko věřit.
Pohled z okna do panelů ve mně vzbuzuje trvalou nevolnost, naštěstí nemusím zde být stále, mnozí však ano .......
Vlastně taky nemusí , ale půjde to čím dál tím hůř .......
Vazba k půdě není vštěpována už ani dětem , pokud zrovna nebydlí na venkově, zahrádkářů je hrstka.
Hm zato masový konzervy jo, ty najdeš levný v každým krámu, to jsem se náhodou všimnul ...........
Nové pohledy na výživu jsou snad pouze ve školách waldorfského typu.
Třeba je tam ta menšina k přežití určená ?
K.
Vypadá to , že negativní vlastnosti lidí nemizí, spíš se vyskytují častěji , anebo , že by byl člověk vystresovaný sám ze sebe ?

Zlatý tele mámí, ale pravý název pro něj je smrt. :(

jarda ovčák
Zasloužilý člen

molto bene

Je to tak. Sám jsem se touto myšlenkou zabýval a zjistil jsem, že to je opravdu tak. Počet zlounů necitlivých se zvetšuje a dobráci citlivý mizí bůhvíkam.
mám na to svoji theorii.
Citlivkové jsa vnitřně nesmířeni s pitoreskním nespravedlivým a odlidštěným stavem současnosti prožívají vnitřní boj a hromadí v sobě emoce.... samozřejmě že marně.následkem toho hynou v houfech na nějakou kolemjdoucí nemoc pochopitelně psychosomatického původu, případně jejich kombinaci.
Jejich protějšci,zlouni necitliví-splachovací si nekladou žádné otázky a se vším jsou velice rychle a povrchně vypořádáni, odmítajíc jakékoli osobní nasazení žijí v té své egoistické bublině celá staletí zdrávi, pokud je nesrazí povoz či auto.
Vazba k půdě......to je alespoň krásný anachronismus.....Už to je dlouuuuuho, co jsem něco podobného četl či slyšel.
Veškerá svinstva ve výživě a v hospodaření s půdou jsou spjata s jednou podivností. U nás neustále vládne bolševická loby a straní velkým celkům. Takže, žádné úhory, žádné meze, žádná neposekaná tráva, žádné vyjimky. čím větší pole, tím méně mezí. Vše je dáno zákonem a nebohej zemědělec pouze kopíruje státní politiku tvořenou na míru velkým hospodářům. Byli to komunisti, co si rozebrali jzd a státní statky. Oni mají v současnosti vrch a už to nikdy nepůjde změnit. Ten legislativní mrdník je postaven jim na klíč a běžný zemědělec je nucen státem chovat se neekologicky.nelogicky.To, že je obilí pěstováno téměř hydroponiocky a veškerou výživu poskytuje postřik na list.....
Zapoměl jsem na novinku od fy monsanto. Postřik na odnožování.... Je to silný stimulátor, jenž nutí jednotlivé kořenové systémy vyhánět odnože a vytvářet nové klony.Roste i to, co se nezaseje......Prý to je genetická deformace v reálném čase....Tyhle dobrůtky žerem a je nám fajn. Věřte, že když nakouknete pod pokličku rostlinné výroby, budete chtít zvracet a přijde vám to moje jehněčí jako mana nebezká.....Sám pomalu konvertuju od zvířat k rostlinám, nejde to tak rychle.Nejhorší je, že časem našinec zraje a je ochoten měnit názor na fakty, jenž byly před časem nepřijatelné.
Naše společnost participuje na nejlevnějších potravinách. Nikoho nezajímá původ, pouze cena.
Pokud by se pěstovaly komodity tak, jako za bolševika, téměř by splňovaly ekologická kritéria. Já osobně jsem pro odstranění všech existujících dotací, i když jich beru dost. Narovnaly by se vstahy a potraviny by se konečně začaly prodávat za skutečnou hodnotu. To znamená zhruba pěti až osminásobek.No jo, jenže, stát by musel přidat důchodcům a státním zaměstnancům a sociálním žebračenkám...... Takže by ho to vyšlo desetkrát dráž, než zaplatit hrstce zemědělcům dotace, který jim stejně zdaní. Stát není hodnej strejda, kurevsky dobře ví, co je pro něj lacinější. Navíc díky dotacím drží zemědělskou svobodu v hrsti.
Jo jo, není všecko tak, jak vypadá.

Denny
Zasloužilý člen

Příspěvek od Denny »

MECHANISTICKÉ. POJETÍ ŽIVOTA

Ten, kdo jde dnes s nějakými potížemi k lékaři, je obvykle důkladně vyšetřen. Lze změřit krevní tlak, puls, zjistit složení krve, provést jaterní testy, zkoušky moči a mnoho jiného. Medicína se snaží odhalit příčiny zdravotních poruch pohmatem, mechanickými zkouškami bolesti, rentgenovými snímky, tomografem aj. Tyto diagnostické postupy mohou být při správném použití velmi nápomocné, zrcadlí však jeden z hlavních problémů moderní medicíny: víru, že všechny funkce a
funkční poruchy v organismu mohou být zjištěny analytickými metodami.
Tato víra se objevila na sklonku 18. století, kdy přírodní věda zrevolucionizovala vládnoucí obraz světa. Až do této doby předepisovala církev lidem dogmata, kterým měli věřit. Kdo se postavil proti vnucené představě světa, kterou zajišťovala církev ze svých mocenských pozic, byl velmi rychle přiveden k mlčení tak jako např. Galileo nebo Giordano Bruno.
Vžijeme-li se do situace té doby, pak je možné si snadno představit tehdejší nadšení pro přírodovědecké poznání. Bylo dosaženo pomocí pokusů a přesných výpočtů a bylo zcela prosté všech mystických vlivů. Měřicí a analytická věda osvobodila lidské myšlení ze spárů dogmat církevní politiky.
V přehnaném nadšení došli někteří prominentní přírodovědci tak daleko, že požadovali, aby byly přesné analýzy uznány jako jediné oprávněné zdroje vědy pro všechny oblasti přírodních věd, tedy i pro lékařství. V této době vznikla, především na základě požadavků chemika Lavoisiera teze, podle níž není život ničím jiným, než velkým komplexem chemických funkcí. Živá bytost byla degradována na stroj. Tyto názory byly podpořeny filozofy (např. Descartem), kteří pohlíželi na fyzický život také jako na mechanismus existující zcela odděleně od ducha.
Roku 1847 se v Berlíně sešli čtyři renomovaní vědci: Helmholtz, Dubois-Reymond, Ludwig a Brucke a prohlásili, že zákony chemie mohou vysvětlit všechny děje v lidském organismu. Tím se staly Lavoisierovy teze základním kamenem lékařského výzkumu pro další generace a ve školské medicíně se v tom až dodnes mnoho nezměnilo.
Ve stejném časovém období prošla fyzika, která je základní vědou ve výzkumu přírodních zákonů, zcela jiným vývojem. Přestože vznikla na zcela mechanisticko-materialistickém základě, získala ve 20. století poznatky, které v jiném vyjádření přinášejí závěry shodující se s holistickými světovými názory duchovních věd. Fyzikové Einstein, Heisenberg, Planck, Bohr, Tesla, Bell, von Weizsiicker, Capra, Niebohr, Beardon a mnozí jiní byli a jsou přesvědčeni, že poznatky fyziky vedou k jednotnému pojetí vesmíru, odpovídajícímu duchovně-vědeckým poznatkům všech kultur.

Comenius
Stálý člen
Dostal: 2 poděkování

Dennny, moc díky !

Příspěvek od Comenius »

Motto : - V historii lidského myšlení není znám ani jeden případ, že by se jakákoliv pozitivní myšlenka hned jevila jako názor většiny.-
Je dnes všeobecně známo, že 1 jednotka plochy, která uživí jednoho konzumenta masa, podle různým pramenů uživí 10-14 vegetariánů nebo až 50 veganů. Nechci argumentovat pro ani proti, to rozhodnutí musí udělat v tichosti každý sám.
Vsuvka pro Jardu : Myslím, že ale není třeba se hned trápit nad obnovou úrodných půd, ta setrvačnost v lidském myšlení sama zajišťuje, že dveře se neotevřou příliš rychle, protisíla je značná.
Denny moc děkuji za práci i čas, který věnujete této problematice, která je velkou inspirací. Já sama jako laktovegetariánka, která občas konzumuje i vejce, taky už často podléhám zvyku a příliš se nad stravou nezamýšlím. To všechno, co píšete je pravda a neuškodí se jí čas od času podívat do očí. Člověk se stává vegetariánem z různých důvodů - etických, zdravotních nebo duchovních. A kdo měl odvahu to zkusit, sám může zažít rozdíl, který jen těžko může sdělit těm, kteří to nezkusili. Masitá strava člověka víc uzemňuje, váže ho víc na materii. Člověk s ní přijímá i síly, které zvíře vedené na porážku zažívá a vytváří ve svém těle z příšerného strachu, hnusu a odporu. Těmito silami (étery ale i hormony) se člověk živí, takže není divu, že lidstvo je na tom tak jak je. Z tohoto hlediska je možné se zamyslet i nad těmi, které jste jmenoval jako významné osobnosti z řad vegetariánů. Nevím, kdo si je schopen uvědomit, že se stali významnými, právě proto, že se stali vegeteriány nebo ruku v ruce s tím. Je to celé trochu o tom, jako když by se tvor žijící na vzduchu snažil vysvětlit rybě, že je to na vzduchu lepší a že by časem mohla i létat.
Zdá se to jako malý krok, co by jednotlivec mohl učinit, a přesto je jasné,že to většina nedokáže. Kdyby tomu tak mohlo být, časem by na tomto fóru zmizela debata o MMS, situace kolem roku 2012 by byla všem jasnější a dokonce by i každý věděl jak může pozitivně dění ovlivnit. Takhle každý jen sbírá střípky, ale novou nádobu z nich nestvoří. Denny jsi frajer! Díky i za odvahu.

Naděje na obecné světlo, u konce dnů, je nepochybná.
Odpovědět

Zpět na „Zdraví“