Ahoj,
vidím zájem by byl, tak se pustím do popisu.
Jen buďte trpěliví, bude to na etapy. Když jsem přemýšlel o popisu, bude toho dost, co musím napsat, aby to mělo smysl.
![Mad :x](./images/smilies/icon_mad.gif)
Aby to dokázal zručný kutil podle toho popisu poskládat. No snad to vydržíte.
Než jsem se pustil do stavby, řešil jsem několik otázek:
1. Kde získat informace od těch, co už to mají (a používají).
Tak takových informací jsem našel opravdu málo. Třeba zde:
http://www.i-ekis.cz/?akce=archiv&idp=3975
http://www.envic-sdruzeni.cz/aktuality/ ... ormace.htm
2. Vyplatí se to?
Někde jsem četl popis, že teplovzdušné kolektory jsou zbytečné, protože správně postavený dům v zimě za sluného dne své stráty pokryje. Že smysl má jen ohřev vody. Váhal jsem. Ale dnes už vím, že je to blbost.
Systém s kolektory na TUV začíná na 50tKč, a bude fungovat v létě. V létě, kdy je potřeba TUV menší. V zimě nic moc. Návratnost je od 10 let. To je moc.
Na zimu (nebo spíš jaro a podzim) je potřeba pořádná plocha kolektorů, protože slunce je málo. Teplovzdušné jsou ideální, jsou levné, bezúdržbové. Takže nebude vadit, když se na léto vyřadí z provozu. Akumulátor tepla je již hotový - celý vytápěný prostor. Komu by vadilo, když se v topné sezóně díky slunci přetopí, a místo 21 bude uvnitř 24st. C?
Že se vyplatí jsem spočítal a změřil - o tom příště.
3. Není lepší koupit hotový?
Hotový kolektor, s přijatelnou cenou při velké ploše jsem opravdu nenašel. Takže sám.
4. Jakou koncepci zvolit?
Po mnoha neúspěšných pokusech s VE (magnety, Aladdin, superelektrolýza) jsem chtěl udělat něco, co bude fungovat. Něco co bude fungovat beze mne. Bez údržby. Takže čím jednodušší, tím lepší.
5. Jaké materiály zvolit?
Ideální je sklo, ale v takových plochách již není konstrukce jednoduchá. Zvolil jsem jednokomůrkový polykarbonát. Nemá sice tak velkou propustnost záření jako sklo, ale má zase za malé peníze zajímavý tepelný odpor. Navíc není úplně průhledný, tak to nebude až tak černý flek na fasádě.
Tak zase příště
Vlastní zkušenost je nesdělitelná ...