Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Diskuze k seriálu o magnetech

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Šoupnul jsem to do Diskuze o magnetech...

Příspěvek od adam.benda »

Už jsem to "načtnul", ale přišlo mi vhodnější, umístit to sem... http://www.upramene.cz/forum/viewtopic.php?t=215

Úžasné, poprvé za celou dobu vidím od StepanPenana reakci, která mě nutí k opravdovému zamyšlení a nezavírám to hned jako planý kec. Přenesu tuto jeho reakci do zmíněného vlákna, kam jsem dal i obrázek...

adam.benda
Zasloužilý člen

objekt, který by se navenek magneticky neprojevoval

huhu, omlouvám se, zbytečně jsem Tě zmátl čtyřmi díly koule.. Je jich dohromady osm, ale v pracovním zápřahu jsem si to tak rychle neuvědomil... Až při modelování obrázku.
StepanPepan píše:Citace příspěvku z vlákna "samotný jih a sever":
Vzešel by z toho objekt, který by se navenek magneticky neprojevoval.
Zajímavé. Asi nebudeš jediný, kdo to bude tvrdit. A upřímně řečeno, nejsem moc jistý, nakolik ti v tomto oponovat...

adam.benda
Zasloužilý člen

(ne)vykazování magnetizmu u koule

Přemýšlím o tom dál a docházím k názoru, že siločáry vycházející ven z koule se budou velice těsně plížit po povrchu, aby pak zklouzly do spáry a našli si svůj červený pól. Takže si myslím, že projev magnetizmu tam bude, ale bude znatelný pouze velice blízko u povrchu koule.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Monopól

Příspěvek od Slavek Krepelka »

adam.benda píše:Magnetický monopól nemůže existovat už od podstaty magnetismu. Skutečnost, že máme vedle sebe modrou a červenou barvu, se snaží pouze říct, že magnetická indukční čára ("siločára") směřuje odtud tam...
Ale Adame, vždyť to je jen grafitti. Pokud by směřovala, muselo by ji něco směrovat. CO? :lol: Tady vsázím na Newtona.

Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: (ne)vykazování magnetizmu u koule

Příspěvek od Slavek Krepelka »

adam.benda píše:Přemýšlím o tom dál a docházím k názoru, že siločáry vycházející ven z koule se budou velice těsně plížit po povrchu, aby pak zklouzly do spáry a našli si svůj červený pól. Takže si myslím, že projev magnetizmu tam bude, ale bude znatelný pouze velice blízko u povrchu koule.
Jo, tak na osum? No a budou se ty osminokoule přitahovat, nebo odtahovat? Kde že jsou ty siločáry a kde že je to pole a při jakémto povrchu, že se prý bude projevovat magnetismus? V tom odtahování máš-te odpověď. Tam se to projevuje, akorát jste to pole zmáčkli. Na monopól bych moc nevsázel, i když jsem právě teď dokázal, že existuje, tedy podle doslovné interpretace slov standartních učebnic fyziky kteréhokoliv stupně, které se tím zabývají, protože .....

Jo, tak mne napadlo, že Tě Adame trápilo železo. Tedy železo jako přechodný magnet. Zase ty siločáry.
Dej si dva magnety proti sobě třeba S-S a přečti si to na papírku na pilinách. Pak mezi ty S-S vraž jiný magnet jakkoliv pól na pól a přečti si to a pak mezi S-S vraž železo a přečti si to. Hned se Ti projeví pošetilost tvrzení, že feromagnety se stávají přechodnými magnety působením magnetického pole. To bys totiž na tom železe měl hned dva stejné monopóly a to J-J. :smoke: Takže, podle odborné ortodoxní fyziky ty monopóly existují a oni je jenom Ti odborníci nemohou porát sakra za ty leta najít. Není Ti jich líto? Mně ne a odmítám se stát slavným kvuli objevení hned dvou magnetických monopólů na jedné tyčce a určitě to nerozkecám.

:D Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

Peter píše:
huhu píše:
Já stále ještě nevím , jak konkrétně adam.benda hodlá kouli rozčtvrtit a voni už vědí jak se to bude projevovat .....
Zkus pilku milé huhu. On ti už někdo poradí jak se řežou koule...
Já už to vím - koule se řeže na osm čtvrtin
http://www.upramene.cz/forum/files/thum ... ol_113.png

Doufám, že ty a pepan mi ukážete ty čtyři čtvrtiny, jinak bych si mohl začít myslet, že píšete rychleji, než myslíte.

Pište prosím pomalu, já neumím rychle číst ;-)

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

adam.benda píše:
martin11 píše:...na toto tema jsme tu diskutovali....magnatická koule na povrchu 1 pol na vnitřní straně pol druhý....jen malý problem...jak to vyrobit...a jak by to vlastně, byť teoreticky vypadalo z hlediska magnetismu...kudy by se siločáry uzavíraly...??.../ doufám, že neplevelím :oops: / Jde jen o teorii. zdraví martin11 :lol:
Martine, to je právě ten problém. Že to nejde vyrobit je tady rovnou spjato i s tím, že takové magnetické pole nemá řešení/nelze si ho nějak představit.

Tak a teď mě napadla jedna věc, díky které bych si možná neměl tu předchozí větu dovolit, ale statečně to tady nechám. Šly by vyrobit čtyři díly takové koule, aby se z nich ta koule pak mohla složit. Teď jsem v práci, doma můžu zkusit udělat 3D model a poslat. Museli bychom pak být opravdu hodně silní, abychom ty jednotlivé díly daly k sobě, protože ono se jim opravdu hodně nebude chtít. No, pak bych byl zvědavý, co by z toho vzešlo. Pravděpodobně by se siločáry uzavíraly přes spáry mezi jednotlivými díly, ale přesto, z dost rozsáhlého pohledu by se to mohlo jevit jako ... "monopól". Taková koule by určitě moc pěkně levitovala nad nějakým větším magnetem konkávního tvaru.. (shodným pólem vzhůru). Minimálně hračka století...
krásné ráno...vědci...
Tak jsem Vás zase probudil s magnetickou monokoulí, kdysi jsem to tady nahodil jako tema, po čase to nějak utichlo, ani nevím v kterém vlákně.
k věci. adame proč kouli řežeš na 3x a děláš 8 dílů ...při 2 řezech máš díly4 a při 1 řezu máš díly 2 si tedy myslím..a zkusil jsem si to ...na jablíčku :idea:
takže by stačilo 2 polokoule na závit a sešroubovat je k sobě... :idea: skrz závit by nic neprocházelo / magnetismus / sice by se to dost blbě šroubovalo / trochu by se to odpuzovalo / no ale jak píše Gromit, když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou....
protože jsem už udělal toroid do motoru, tak vím jaká ta síla je. kurevská. tak. dál nic už psát nebudu počkám co napíšeš. myšlenek na toto tema mám několik. ale jinak mě zase neberte moc vážně. jak napsal Ondřej ve vláknu o přežití....mozek zasaženej rtutí...zdraví martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

martin11 píše: takže by stačilo 2 polokoule na závit a sešroubovat je k sobě...
Martine, mohl bys namalovat cívku, která by dokázala tuto polokouli zmagnetovat sféricky? Podle mě to bude problém i pro osminokouli.
Myslím, že to pak bude vypadat asi takhle:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

"Dum spiro spero"
Ciceron
martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

Ilem píše:
Martine, mohl bys namalovat cívku, která by dokázala tuto polokouli zmagnetovat sféricky? Podle mě to bude problém i pro osminokouli.
:jump: Zdravím Ilem-a,......... já vůbec netuším, jak se magnety vyrábějí :oops: :oops: :oops: . Tuším asi jako z čeho , nějak se to lisuje.
takže to není moje starost tu magnetickou polokouli vyrobit. osm osmin koule k sobě nikdo nepřiloží nehledě na spáry mezi segmenty,
kudy "můžou" soločáry protékat. U polokoulí jde o "teorii" co se stana, kdyby se povedlo je vyrobit. Jak napsal stepan.. taková koule bude magneticky neutrální. Jistou logiku to má, ale sám nevím.
Takže otázka . jak se bude navenek projevovat monomagnetická koule
a douška nakonec. takový monomagnet by vyřešil VŠECHNY problemy s magnetickými hejbátky, což je sen celého lidstva. nikdo by nemusel nikde nic stínit / jak se všichni snaží :idea: / zdraví martin11 :lol:

JOVA
Zasloužilý člen
Dostal: 7 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Monopól

Příspěvek od JOVA »

Život se prý také vyvijí ve spirále. :lol:
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... oule#29463

adam.benda
Zasloužilý člen

Re: (ne)vykazování magnetizmu u koule

Slavek Krepelka píše:Jo, tak na osum? No a budou se ty osminokoule přitahovat, nebo odtahovat? Kde že jsou ty siločáry a kde že je to pole a při jakémto povrchu, že se prý bude projevovat magnetismus? V tom odtahování máš-te odpověď. Tam se to projevuje, akorát jste to pole zmáčkli. Na monopól bych moc nevsázel, i když jsem právě teď dokázal, že existuje, tedy podle doslovné interpretace slov standartních učebnic fyziky kteréhokoliv stupně, které se tím zabývají, ...
Pokud se budeš snažit ty díly zmáčknout do koule, budou se odpuzovat. Já na monopól taky nevsázím, ale jde mi o to, jestli by tahle konstrukce přinesla něco, co se bude monopólu alespoň podobat. Však jsem to všechno psal, že indukční čáry budou zmáčklé ve sparách a že monopól neexistuje, ale jde o to, kdybychom se pokoušeli o "pseudomonopól" pomocí této koule, jak by se koule chovala v reálu.
Slavek Krepelka píše:Dej si dva magnety proti sobě třeba S-S a přečti si to na papírku na pilinách. Pak mezi ty S-S vraž jiný magnet jakkoliv pól na pól a přečti si to a pak mezi S-S vraž železo a přečti si to. ...
Slávku, děláš ze mě magnetářského analfabeta. :D Pole dvou odpuzujících magnetů bych Ti nakreslil i ve spánku. :color:
Před více jak rokem jsem na vlákno Magnetické motory II dal obrázek, jak si myslím, že probíhá magnetizace kusu železa mezi odpuzujícími se magnety. Jedná se o tento obrázek:

Obrázek
Bledé barvy jsou nově vznikající póly u kusu železa. Vycházím z původního pole ve chvíli, kdy tam kus železa ještě není. Dle mého se ten kus železa zmagnetuje přesně podle tohoto původního pole.. Takže jak tam mám ten rastr plný magnetických střelek, podle nich jsem určil nové póly vybledlou barvou. Skoro bych za to dal ruku do ohně, ale jednu věc tady úplně možná chybně zanedbávám. A to sice tu, že by se mi pole s železem mohlo trochu zkroutit. A nemyslím to tak, že se musí sečíst výsledné pole i toho železného kusu+magnety, ale tak, že díky "magnetické vodivosti" železa se mi možná to základní pole dost změní, než zmagnetuje kus železa tak, jak si myslím, že ho zmagnetuje.
Slavek Krepelka píše:... Takže, podle odborné ortodoxní fyziky ty monopóly existují a oni je jenom Ti odborníci nemohou porát sakra za ty leta najít. Není Ti jich líto? Mně ne a odmítám se stát slavným kvuli objevení hned dvou magnetických monopólů na jedné tyčce a určitě to nerozkecám. ...
Slávku, to odmítám taky, ale neřekl bych, že podle odborné ortodoxní fyziky ty monopóly existují... (a to snad ani v "přeneseném slova smyslu")...
adam.benda píše:
StepanPepan píše:Vzešel by z toho objekt, který by se navenek magneticky neprojevoval.
Zajímavé. Asi nebudeš jediný, kdo to bude tvrdit. A upřímně řečeno, nejsem moc jistý, nakolik ti v tomto oponovat...
Ale protože jsi pravděpodobně jednou měřil a dvakrát řezal (a já jsem kvůli tomu chvíli v noci nemohl spát), oponovat ti budu. Došel jsem k závěru, že to bude, jak jsem zmiňoval výše, že siločáry vycházející z koule se budou těsně plížit podél povrchu a pak zajedou do spáry, aby si našly svůj vysněný červený pól. I když to třeba nebude úplně daleko od povrchu, tak projev magnetizmu tam bude.

Zajímalo by mě, jak by to vypadalo v praxi, nakolik budou siločáry zmáčklé u povrchu... Koule by asi měla tendenci nad konkávním magnetem levitovat alespoň ve výšce několika milimetrů, ale tíha koule se asi postará o své...

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

martin11 píše:
Ilem píše:
:jump: Zdravím Ilem-a,......... já vůbec netuším, jak se magnety vyrábějí :oops: :oops: :oops: . Tuším asi jako z čeho , nějak se to lisuje.
takže to není moje starost tu magnetickou polokouli vyrobit. osm osmin koule k sobě nikdo nepřiloží nehledě na spáry mezi segmenty,
kudy "můžou" soločáry protékat. U polokoulí jde o "teorii" co se stana, kdyby se povedlo je vyrobit. Jak napsal stepan.. taková koule bude magneticky neutrální. Jistou logiku to má, ale sám nevím.
Takže otázka . jak se bude navenek projevovat monomagnetická koule
a douška nakonec. takový monomagnet by vyřešil VŠECHNY problemy s magnetickými hejbátky, což je sen celého lidstva. nikdo by nemusel nikde nic stínit / jak se všichni snaží :idea: / zdraví martin11 :lol:
Osmina koule je největší kulový útvar, který se dá zmagnetovat tak, aby se to alespoň minimálně blížilo sférickému magnetování (viz obrázek o stránku dopředu)

"Dum spiro spero"
Ciceron
martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

JOVA píše:Život se prý také vyvijí ve spirále. :lol:
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... oule#29463
Zdravím JOVA. Vždyť jsem psal, že to tady bylo dost živě probíráno. Diskuse se zúčastnil i akord, nastínil problemy s výrobou.
:idea: neví někdo o magnetech 5ti úhelníky magnetované na plochu / to je podmínka /
při konstrukci by asi bylo jedno, jestli je to koule nebo těleso složené ze pětiúhelníků./ jak se odborně jmenuje /
pravidelný dvanáctistěn (dodekaedr) martin11 :lol:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Plat%C3%B3 ... %C4%9Bleso

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

martin11 píše: při konstrukci by asi bylo jedno, jestli je to koule nebo těleso složené ze pětiúhelníků./ jak se odborně jmenuje /
pravidelný dvanáctistěn (dodekaedr) martin11 :lol:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Plat%C3%B3 ... %C4%9Bleso
V tom případě by to mohlo jít i z trojúhelníků. Kdysi bývaly trojúhelníkové magnety na tabuli. Možná je má ještě někdo doma.

"Dum spiro spero"
Ciceron
adam.benda
Zasloužilý člen

martin11 píše:... adame proč kouli řežeš na 3x a děláš 8 dílů ...při 2 řezech máš díly4 a při 1 řezu máš díly 2 si tedy myslím..a zkusil jsem si to ...na jablíčku :idea:
takže by stačilo 2 polokoule na závit a sešroubovat je k sobě... ...
Ilem píše:... Martine, mohl bys namalovat cívku, která by dokázala tuto polokouli zmagnetovat sféricky? Podle mě to bude problém i pro osminokouli. ...
Ilem píše:... Osmina koule je největší kulový útvar, který se dá zmagnetovat tak, aby se to alespoň minimálně blížilo sférickému magnetování (viz obrázek o stránku dopředu) ...
Ano, tak nějak to je. Jednotlivé díly potřebuješ, Martine, magnetovat "zevnitř ven".. Když si rozkrojíš jablíčko dvěma řezy na čtyři díly, tak to nezmagnetuejš správně. Dnes později večer se pro vás pokusím vymodelovat, jak by mohlo vypadat magnetizační zařízení pro výrobu těchto magnetů.

Ilem píše:... Myslím, že to pak bude vypadat asi takhle: ...
Ileme, ono je to skoro fuk, jestli hranice mezi modrou a červenou barvou těhle magnetů bude zaoblená nebo přímková, jak jsi jí nakreslil Ty. Ty dvě barvy nejsou nic jiného než naznačení směru indukčních čar, které jsou uvnitř magnetu ... viz. tenhle obrázek:

Obrázek

Takže zkrátka důležité je, aby barvy postupovaly postupně od středu ven, jedna a druhá a "přechod" mezi nimi není vůbec podstatný. Pokud bychom ale póly magnetů chtěli správně zakreslit, řekl bych, že mé zobrazení bude správné, protože barvy by měly být rozloženy "rovnoměrně" vzhledem ke tvaru magnetu.
martin11 píše:... taková koule bude magneticky neutrální. Jistou logiku to má, ale sám nevím. ...
Viz. vlákno, kde jsem původně chtěl, abysme to rozebrali.. (Diskuze k seriálu o magnetech) si toto úplně nemyslím...
martin11 píše:... takový monomagnet by vyřešil VŠECHNY problemy s magnetickými hejbátky, což je sen celého lidstva. nikdo by nemusel nikde nic stínit / jak se všichni snaží ...
Martine, tohle nevím, asi spíš ne... opět viz. zmiňované vlákno... Takovému kulovému magnetu se nebude chtít své siločáry svěřit dál, než max. pár milimetrů od svého povrchu...
Ilem píše:... V tom případě by to mohlo jít i z trojúhelníků. Kdysi bývaly trojúhelníkové magnety na tabuli. Možná je má ještě někdo doma. ...
Na to pozor... Ať už řešíme magnet jakéhokoliv tvaru, vždy je důležité, jaký má magnet směr magnetizace. Pokud se nemýlím, tabulové 3-úhelníkové magnety jsou magnetované klasicky - "od jedné 3-úhelníkové podstavy ke druhé, což nepředstavuje žádné zásadní výhody pro náš problém... Jinak 3-úhelníkové magnety magnetované jinak, to není moc sranda, jednou jsem dělal zobrazovací analýzu pole "radiálně" magnetovaného 3-úhelníkového magnetu a žádná sranda tedy.. ale někde tady na fóru ten výsledek analýzy - ta vizualizace pole - je....

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“