Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Diskuze k seriálu o magnetech

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
Jim68
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 26 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Teorie štosování

Příspěvek od Jim68 »

Slavek Krepelka píše:
Jim68 píše:To Slávek:
Zaujala mě Tvoje zkušenost se štosováním čehokoli......je obecně platný i na vědomí lidských skupin........ Kolektivy přece dosahují jen takových výsledků , jakých by dosáhl /i ti nejlepší jedinci v nich... :roll:
:lol: Jime, je to sice naprosto irelevantní magnetismu, ale nejen že jsi mne pobavil, ale také jsi se dost strefil do černého. Adam to odsud asi vyndá, a dobře dělá, ale ty si to najdeš. Máš bod 1+ :good:

Ahoj, Slávek.
No, já tím nemyslel Adama, ale AV Čr - mám tam pár kontaktů.... :D
Promiň, magnetismu se to týká - aura okolo pracujících mozků štosovaných akademiků jest přeci polem magnetickým. Přesto (anebo právě proto) se vzrůstajícím množstvím štosovaných kolegů tato aura (a tedy mentální výkon) jednotlivce slábne, až zcela zaniká v pauzách na svačinu a cigárko.... A jedinci, oddělení ze štosu věkem či osobní katastrofou, zesílí své EMG pole znovu na plný výkon.... :roll: rovnocený celému snopu štosovaných pojídačů dotací..... :oops:

Ps.: Už jsi slyšel o Výzkumném ústavu výživy hospodářských zvířat? Umíš si představit tu bílou díru? (myslím tím nulové MG záření) - tvořenou šesti sty štosovanými zaměstnanci, kteří bádají nad tím, co by chtěla zvířata jíst a jak to, že přežila - když jim Vúvhz neradil.?..Co, Ovčáku?

Jim68
Be happy!
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Teorie štosování

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Jim68 píše:
No, já tím nemyslel Adama,
Sakriš Jime, jak jsi na to vůbec přišel? Kurňa já taky ne. Že to vyhodí, jestli to vyhodí, je proto, že to je naprosto mimo téma a to i přes Tvé sofisticky velice ocenitelé odůvodnění. Proto s tím taky nemám problém a to on dobře ví. S Adamem taky nemám problém, doufám.

No, život není peříčko (zato pořádný péro, to je život :lol:)

Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Skládání magnetů, skládání hlav

Příspěvek od adam.benda »

Omlouvám se, ale nedaří se mi teď v klidu dostat k počítači,
alespoň ale několik věcí velkým šmahem...
Slavek Krepelka píše: ... Adam to odsud asi vyndá, a dobře dělá, ale ty si to najdeš. ...
A nevyndá. :D Tedy alespoň zatím, pokud se tato mimotématická diskuze nebude nějak výrazně rozjíždět, chtěl bych jí zanechat v souvislosti s magnetizmem a celkově s určitým místním mentálním rozvojem...
Slavek Krepelka píše: ... Proto s tím taky nemám problém a to on dobře ví. S Adamem taky nemám problém, doufám. ...
Tak v to taky doufám. ;)

Teď k seriovému skládání magnetů a "skládání hlav"...
Mám za to, že intenzitu magnetického pole (při stejných materiálových vlastnostech magnetu) ovlivňuje především velikost takového magnetu. Je sakra rozdíl, když si koupím magnet o průměru 20 mm a délce 10 mm a když místo něj koupím délku 30 mm. A nebo když si koupím celkem 3 magnety průměr 20 x délka 10 mm a nechám je, ať se k sobě pěkně přivinou? Z mé zkušenosti: trojice magnetů mi plnohodnotně zastoupí onen průměr 20 x délka 30 mm. A nejen v praxi, ale i výpočtově to odpovídá. Je ale možné, že jsi to myslel trochu jinak... nebo jsi to bral z jiného úhlu pohledu...

...a tím se dostávám i k tomu skládání hlav, myšlení a kreativní práce. Je pravda, že "stvořit si vlastní svět myšlení a svůj vlastní styl chápání věcí kolem", je perfektní zakonzervovanost, ze které může vzejít spousta neuvěřitených vynálezů. Ostatně je toho důkazem i celá řada historicky slavných osobností. Poskytuje to neocenitelnou výhodu - máte v myšlenkých vlastní pořádek a neustále se vám rozvíjí takový specifický kreativní aparát, specifická schopnost dedukce a konstrukce. Jakmile přijde někdo jiný a začne nějaký řešený problém komentovat, je to zcela jiné uvažování, jiný ten "imaginární" svět, jiné úhly pohledu a oba navzájem se budou mást, nebudou si rozumět, oba budou hledat cestu ke způsobu přemýšlení toho druhého. Z tohoto ohledu ano, individuální mysl bude schopná možná tolik, co tým snažící se o danou práci kolektivně. Jenže... Příroda nám jako lidstvu dala úžasný dar - právě tuto různorodost myšlení, která je v tom v určitém smyslu strašnou bariérou a v jiném smyslu zase neocenitelnou výhodou. Když se tým bude snažit "dát hlavy dohromady", pak dohromady nedají nic, ale tou vzájemnou diskuzí a tím, že každý nabídne svůj pohled a svůj způsob myšlení, tak dělá pro ostatní velkou službu. Nutnost se s tímto odlišným myšlením střetnout, úžasně obohacuje a zušlechťuje. Najednou přijde úvaha nebo pohled, který velice obtížně koresponduje se způsobem uvažování příjemce. Příjemce, pokud bude dost šikovný a bude mít taky nějaké to štěstí, si stejně nakonec ten problém vyřeší sám jako jednotlivec, ale tahle snaha pochopit úhel pohledu ostatních, ho může dost posunout. Jen se podívejte na to tady... Každý z nás zcela jiné úvahy, zcela jiné způsoby uvažování. Myslíte ale, že nás tato vzájemná diskuze nijak nerozvíjí..?

Pěkné slunné odpoledne vám přeje
adam.benda

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Skládání magnetů

Příspěvek od Ilem »

Tak hoši, donutili jste mě sundat z nástěnky několik magnetů a zkoušet, jak je to vlastně s tím skládáním. Jako siloměr jsem použil právě tu nástěnku (jak daleko od závěsu jsem musel mít magnety, abych ji oddálil od zdi).
Můj závěr je tento: U tenkých magnetů se síla skládáním zvětšuje, u tlustých nepatrně, a to takto: Magnet, který je přímo na nástěnce působí nějakou silou. Ten, co je na něm působí silou menší, protože je vzdálen od nástěnky o tloušťku magnetu prvního. Je úplně jedno, jestli dám jeden magnet na nástěnku přímo a druhý na něj, nebo je dám vedle sebe a ten druhý podložím stejně tlustým papírem, jako je první magnet. Výsledná společná síla je stejná. Takže skládání magnetů má smysl do té chvíle, dokud ten horní není tak vzdálen, že jeho síla už je zanedbatelná.
Snad jsem to popsal srozumitelně

"Dum spiro spero"
Ciceron
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

skládání magnetů

Příspěvek od martin11 »

Zdravím a připojuju se do diskuse.
Skládání magnetů bylo jedno z prvních, když jsem začal laborovat s MM. magnat 20x20x10 magnetovaný na plochu N42 má nějakou sílu vůči Fe 2 stejné magnety spojené mají 2x větší sílu.... 4 ks magn mají 4x větší sílu. nevím kolik jich lze přidat / jestli 50 magnetů je 50x silnější ...podle mne ano :oops: /a jestli se stále síla násobí....pokus jsem dělal proto, že jsem potřeboval zjistit sílu na pístech toho mýho MM a jak ji zvětšit.
Dále vám do toho nebudu mluvit, páč tomu nerozumím :oops: martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
adam.benda
Zasloužilý člen

Re: Skládání magnetů

Jinak Slávku, moc pěkná elaborace! Musel jsem si to v práci vytisknout, abych pak efektivně využil cestu z práce (autobusem)... Velice podařeně jsi zaútočil svým stylem uvažování na ten můj, ale pak jsem se jaksi.. ..vcítil.. ..a řekl bych, že pokud jsem Tvé myšlenky dobře pochopil, v podstatě s Tebou musím souhlasit, tedy především v té nekonečné kauzalitě celého vesmíru, která se týká všeho od setrvačnosti až po elektrické/magnetické pole... Napsal jsi to velice pěkně. :good:

Jinak ohledně toho kulového magnetu, pokud Ti dobře rozumím, tak to vidíme dost podobně.. I když každý "jinak". :D

U toho skládání magnetů si tedy myslím, že Ti asi špatně rozumím, protože vcelku musím souhlasit s tímto... (i po té "teoretické" či "výpočtové" stránce):
Ilem píše:... Magnet, který je přímo na nástěnce působí nějakou silou. Ten, co je na něm působí silou menší, protože je vzdálen od nástěnky o tloušťku magnetu prvního. ...
Díky Ileme, boduješ! :good:

A Martin se může zase něco drobného přiučit, jako my všichni. ;)

Slavek Krepelka píše:... Díky interpretaci, kterou jsi poslal mou cestou, se také stala má noticka o vsázení na Newtona pro Tebe bezpředmětná. ...
P.S.: Slávku, když Ti na to přímo nereflektuju, tak to přeci automaticky neznamená, že je to pro mě bezpředmětné. ;) Spíš to bylo hodně obecně řečeno a já mohl pouze tiše hádat, kam asi směřuješ..
Naposledy upravil(a) adam.benda dne stř 09 úno 2011 22:38, celkem upraveno 1 x.

martin11
Zasloužilý člen

skládání magnetů

Příspěvek od martin11 »

zdravím. a jaksi nerozumím. magnet N42 20x20x10 magnetovaný na plochu. když spojím 2 ks, vznikne 20x20x20 stejné magnetisace....s magnetickými vlastnostmi jako monoblok 20x20x20 si myslím že když se 2 spojí tak jsou jako 1 takže 2x větší síla/ působnost/
jak může mít 2 magnet podle Ilema menší sílu/magnetický projev/ magnety když spojím, /tak aby se přitahovaly/ tak je z toho pouze 1 magnet / pokud to není nějaká náhodně shloučená halda/ tak nevím ráno se zeptám znova, třeba to přes noc pochopím, nebo k tomu někdo něco napíše :idea: martin11 :lol:

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: (ne)vykazování magnetizmu u koule

Příspěvek od poota »

huhu píše:Stejný problém, jako kulový kondenzátor. Nějak musím na vnitřní elektrodu přivést jeden pól a tím rozbiju kouli.
Takže jediná šance by byla udělat kouli, která má 90% povrchu N , 10% S ( nebo jiný poměr , jiná polarita )
Ovšem tam , kde chci mít největší intenzitu pole N - přesně proti S - bude nejslabší a prakticky nepoužitelná.
Naopak nejsilnější bude kolem S pólu , kde ji nevyužiju.
Je tak ?
Trošku podobný případ je reproduktorový magnet.
Prakticky je to jenom magnetický prstenec, který má jeden pól pomocí nástavce převeden vnitřní dutinou na stranu toho druhého. Při trošce dobré vůle je možné se na výsledek dívat jako na magnetickou polokouli, která má jeden pól uprostřed a druhý kolem něj. Pokud se podaří připlácnout dva na sebe, může to naznačit, jak by se ta koule mohla chovat.
To připlácnutí by šlo ošulit železnou vložkou, ale asi by se tím ošulil i výsledek :(

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
adam.benda
Zasloužilý člen

Re: skládání magnetů

martin11 píše:zdravím. a jaksi nerozumím. magnet N42 20x20x10 magnetovaný na plochu. když spojím 2 ks, vznikne 20x20x20 stejné magnetisace....s magnetickými vlastnostmi jako monoblok 20x20x20 si myslím že když se 2 spojí tak jsou jako 1 takže 2x větší síla/ působnost/
jak může mít 2 magnet podle Ilema menší sílu/magnetický projev/ magnety když spojím, /tak aby se přitahovaly/ tak je z toho pouze 1 magnet / pokud to není nějaká náhodně shloučená halda/ tak nevím ráno se zeptám znova, třeba to přes noc pochopím, nebo k tomu někdo něco napíše :idea: martin11 :lol:
Martine, jde o to, že když třeba budeš mít tři tyto Tebou vzpomínané magnety 20x20x10 spojené v jeden kus (takže jakoby jeden magnet 20x20x30), nebudou dohromady 3x silnější než ten jeden magnet 20x20x10, protože když k nim třeba něco přichytíš, vždycky Ti to celé drží v pořadí: železný předmět - 1. magnet - 2. magnet - 3. magnet. No, ale kdybys chtěl vědět, jak moc na to železo působí tenhle magnet složený ze třech, musel bys vzít jednotlivé magnety 20x20x10 zvlášť. Pak 1. magnet Ti působí "naplno", 2. magnet je ale ve skutečnosti od předmětu dál (o tloušťku toho 1. magnetu), takže vliv už je menší. A 3. magnet je ještě od železa dál (o tloušťku magnetů 1 a 2), takže jeho vliv na železo je ještě menší. Takže dohromady tahle trojice magnetů nepůsobí 3x víc než jeden samotný magnet. Jestli ten první magnet působí silou například 10, ten druhý (protože je dál), působí silou 8 a ten třetí (protože je ještě dál), působí silou 5. Takže trojice magnetů dává celkovou "sílu" 23, nikoliv 30...

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

adam.benda píše:
martin11 píše:zdravím. a jaksi nerozumím. magnet N42 20x20x10 magnetovaný na plochu. když spojím 2 ks, vznikne 20x20x20 stejné magnetisace....s magnetickými vlastnostmi jako monoblok 20x20x20 si myslím že když se 2 spojí tak jsou jako 1 takže 2x větší síla/ působnost/
Martine, jde o to, že když třeba budeš mít tři tyto Tebou vzpomínané magnety 20x20x10 spojené v jeden kus (takže jakoby jeden magnet 20x20x30), nebudou dohromady 3x silnější než ten jeden magnet 20x20x10, protože když k nim třeba něco přichytíš, vždycky Ti to celé drží v pořadí: železný předmět - 1. magnet - 2. magnet - 3. magnet. No, ale kdybys chtěl vědět, jak moc na to železo působí tenhle magnet složený ze třech, musel bys vzít jednotlivé magnety 20x20x10 zvlášť. Pak 1. magnet Ti působí "naplno", 2. magnet je ale ve skutečnosti od předmětu dál (o tloušťku toho 1. magnetu), takže vliv už je menší. A 3. magnet je ještě od železa dál (o tloušťku magnetů 1 a 2), takže jeho vliv na železo je ještě menší. Takže dohromady tahle trojice magnetů nepůsobí 3x víc než jeden samotný magnet. Jestli ten první magnet působí silou například 10, ten druhý (protože je dál), působí silou 8 a ten třetí (protože je ještě dál), působí silou 5. Takže trojice magnetů dává celkovou "sílu" 23, nikoliv 30...

Ano, už vím , proč jsme si asi nerozuměli. Já jsem při svých amaterských měřeních neměřil magnet versus Fe ale magnet proti magnetu. :idea: ale je možné, že jsem udělal i chybu při měření. nakonec jsem v motoru magnety nezdvojoval, protože se mě tam nevešly z konstrukčního hlediska a od dalších pokusů tímto směrem jsem upustil. Ve finále jsem koupil magnety v celku místo 20x20x10 tak 40x20x10 a mám klid./ zdravím JOVA, ten měl tu čest se s nimi také při opravě motoru seznámit :idea: /
jen na okraj ten větší je uplně stejný / magneticky / jako 2 malé. takže stejně nevím.../ ale zase mě to netíží :oops: a spím dobře /
připadám si jako Galileo....odcházím od soudu se slovy " a přeci se točí"...já z této diskuse 1 velký jako 2 malé :shock: ...tak mě moc nekamenujte...na mém M to mohu dokázat...ale tam se ty magnety potkávají jinak. Za vysvětlení a trpělivost děkuji Adambenda , Akord, a Ilem.../ seřazeno abecedně, / :good: martin11 :lol:

jejda...upravuju ...jsem si celé pojednání přečetl ještě jednou :oops: ....já jsem ty magnety skládal vedle sebe ne na sebe :oops: pak je neshoda vyřešena....já věděl , že se domluvíme :lol:

adam.benda
Zasloužilý člen

martin11 píše:... Já jsem při svých amaterských měřeních neměřil magnet versus Fe ale magnet proti magnetu. ...
Tož to by mělo být dost podobné, opět jsou dílčí magnety dál od sebe a méně tak na sebe působí... :good:

lordCorvin
Nový člen

pokles odtrhové síly

Příspěvek od lordCorvin »

Vyhledal jsem si v tabulce produktů jednoho prodejce dva magnety lišící se pouze tloušťkou.

20693 VMM65H-N44H 5 2,5 1,5 nikl 0,14g 120°C 4,7N
20694 VMM65H-N44H 5 2,5 2,0 nikl 0,19g 120°C 5,5N

Pokud by to měl být pouhý součet, jak martin11 původně uváděl, pak by odtrhová síla silnějšího magnetu musela být 4,7/3*4=6,27N. Tímto je jasně dokázáno, že pravdu má adam.benda. Děkuji za pozornost, konec hlášení. :-)

adam.benda
Zasloužilý člen

Re: pokles odtrhové síly

lordCorvin píše:Vyhledal jsem si v tabulce produktů jednoho prodejce dva magnety lišící se pouze tloušťkou.

20693 VMM65H-N44H 5 2,5 1,5 nikl 0,14g 120°C 4,7N
20694 VMM65H-N44H 5 2,5 2,0 nikl 0,19g 120°C 5,5N

Pokud by to měl být pouhý součet, jak martin11 původně uváděl, pak by odtrhová síla silnějšího magnetu musela být 4,7/3*4=6,27N. Tímto je jasně dokázáno, že pravdu má adam.benda. Děkuji za pozornost, konec hlášení. :-)
Děkuji :) a... není tohle náhodou tabulka společnosti MAGSY? Chtěl jsem si od nich už před necelým rokem objednat pár kousků ( :pivko: ), ale přišli mi pěkně drazí... :| Nebo se to (díky nám magnetářům) všude tak zvedlo..?

Elektro
Zasloužilý člen
Dal: 3 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Příspěvek od Elektro »

adam.benda píše:Děkuji :) a... není tohle náhodou tabulka společnosti MAGSY? Chtěl jsem si od nich už před necelým rokem objednat pár kousků ( :pivko: ), ale přišli mi pěkně drazí... :| Nebo se to (díky nám magnetářům) všude tak zvedlo..?
Skús http://www.supermagnete.de/. Určite sú lacnejší. Kupoval som od nich asi pred 2-3 rokmi a bez problémov za asi 10 dní som magnety mal. Platil som prevodom z účtu.
Želám príjemný večer.

Hľadajme možnosti ako sa to dá a nie ako sa to nedá.
adam.benda
Zasloužilý člen

Elektro píše:Skús http://www.supermagnete.de/. Určite sú lacnejší. Kupoval som od nich asi pred 2-3 rokmi a bez problémov za asi 10 dní som magnety mal. Platil som prevodom z účtu.
Želám príjemný večer.
Díky, líbil by se mi tam kvádr 40x10x5 (2x), ale ještě než jsem se vůbec dostal k příplatku za dopravu, už mi napařili něco kolem 180 Kč za malé množství.. :| Navíc si nejsem jistý tím, jestli by se mi k nim ty Eura povedlo dostat... Budu muset asi zvolit něco hezkého českého.. (pardon, to je vlastně utopie.. no.. tak alespoň něco, co se jeví jako české.. :) )

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“