Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Diskuze k seriálu o magnetech

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Vztah pro sílu štosu

Příspěvek od Slavek Krepelka »

adam.benda píše: Teď ale čtu znova Tvůj příspěvek a vidím "... Ty jsi si to musel vzít přes matiku a vyšla Ti parabola. ..." ...
Nevím, kde přesně tam tu parabolu vidíš.. Je to logaritmická závislost, měla by asi blíž k hyperbole, než k parabole...
Nazdar Adame,

Parabola vztahu, ne namalovaná v pilinách. Podle mne to nemůže být hyperbola, ale netrvám na tom a ani to není důležité. Testování by to rozčíslo, ale nemám na to ani čas ani náladu, mám dost jiných věcí.

Co však je podstatné, je se zamyslet na rozdílem toho štosování permanentních magnetů a štosování závitů cívky. Závity cívky se totiž na rozdíl of těch štosovaných magnetů sčítají a přitom nezáleží moc na průměru cívky, pokud vůbec. Proč? :D

Tohle je kam mířím od začátku, ale nechtěl jsem to přihodit, pokud si to štosování sem tam někdo nestráví, že to tak je.

S laskavým pozdravem, Slávek. :baby:

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Příspěvek od adam.benda »

Slavek Krepelka píše:... Co však je podstatné, je se zamyslet na rozdílem toho štosování permanentních magnetů a štosování závitů cívky. Závity cívky se totiž na rozdíl of těch štosovaných magnetů sčítají a přitom nezáleží moc na průměru cívky, pokud vůbec. Proč? :D ...
První co mne napadlo (snad to bude směr, kterým míříš), je rozdíl v "přenosovém médiu" pro šíření magnetického pole. Zatím, co magnet již je magnetem a pole vyvářené zadnějšími magnetickými doménami se musí prodírat dopředu, aby se dostalo k přiloženému železu, cívka má "výhodu" v tom, že "budiče magnetismu" má na vnějšku, resp. kolem "čistého" připraveného jádra.

Zásadní rozdíl je tedy v geometrii, kdy magnet je jedna velká zhuštěnina "budičů magnetismu" v plném objemu magnetu. Oproti tomu cívka budí pole v jádru ze "vnějších sfér". Co mě napadá dále, i když by to mohlo významově splývat s tím, co jsem napsal teď, mohlo by jít i o "vodivost" magnetismu a přístupnost magnetu/cívky, aby jím procházelo magnetické pole. Ono je ta přístupnost nebo vodivost v jednom ohlednu u obojího stejná, z jiného ohledu to ale může být jinak...

Mířím s Tebou na stejnou kachnu, nebo míříš na kozu a já na vůz?

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

adam.benda píše: Zásadní rozdíl je tedy v geometrii, kdy magnet je jedna velká zhuštěnina "budičů magnetismu" v plném objemu magnetu. Oproti tomu cívka budí pole v jádru ze "vnějších sfér". Co mě napadá dále, i když by to mohlo významově splývat s tím, co jsem napsal teď, mohlo by jít i o "vodivost" magnetismu a přístupnost magnetu/cívky, aby jím procházelo magnetické pole. Ono je ta přístupnost nebo vodivost v jednom ohlednu u obojího stejná, z jiného ohledu to ale může být jinak...

Mířím s Tebou na stejnou kachnu, nebo míříš na kozu a já na vůz?
Jseš chytrej chlap Adame. Rychlej. I like it. :D Je zaseto. :lol:
+1 :good:
Ahoj, Slávek. :hip:

Teď se podívej na tohle, měď a wolfram. Kopou to na Sibiři z cca 100 000 let před náma. Taky se zamysli nad tím, jestli je to skutečně magnetické pole, které indukuje elektriku v tranďáku. Já už o tom nejsem moc přesvědčený. :D
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) Slavek Krepelka dne pon 14 úno 2011 18:43, celkem upraveno 1 x.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

pro Adam a Slávek

Příspěvek od martin11 »

...a je zaseto...
Moc vás zdravím, se zatajeným dechem vás čtu a nestačím se divit. Já ryzí amater :oops: baz jakékoli průpravy v matice i fyzice jsem na toto tema tady někde psal. že se mi elektro magnet chová jinak než ten pernament. bohužel rozdíly neumím nijak popsat ..ale...jak píšete , zdá se , že existují 2 typy magnetismu, který se sice projevuje stejně / vůči Fe / ale jinak se projevuje jinak.../ to je blbá věta /. proč tu plevelím...čekám, k jakým závěrům dojdete, a zda-li by se výsledku / ů/ dalo jakkoli využít v MM, popř u V gate / či podobného nesmyslu/...ostatní v SZ....čtoucí zdravím a magnetáře nejvíce :pivko: martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Jim68
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 26 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jim68 »

Největším magnetářem se stává:
Pokud bloudíte, chlapci, nevíte už kudy kam, chlapci, pláčete nad fotkou Tesly - obraťte se s důvěrou! Nik vám nebude nadávat a všechny požadované rady bez urážek dostanete zdarma až na placku.... :D
http://www.neodym.sk/

Jim68
Be happy!
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Příspěvek od adam.benda »

Slavek Krepelka píše:Jseš chytrej chlap Adame. Rychlej. I like it. :D Je zaseto. :lol:
+1 :good: ...
Slávku, děkuji Ti. :color: Karmička sice neposkočila, ale to nevadí, nejde až tak o nic důležitého..
Slavek Krepelka píše:... Teď se podívej na tohle, měď a wolfram. Kopou to na Sibiři z cca 100 000 let před náma. Taky se zamysli nad tím, jestli je to skutečně magnetické pole, které indukuje elektriku v tranďáku. Já už o tom nejsem moc přesvědčený. :D
Tak o tom já už pochybuju delší dobu. :D Zvláštní je už jenom to, že vlastně v trafu magnetický tok prolítne kolem vodiče (klidně tak, že to bude vně závitu, jak už to v trafech bývá, ale pořád je to "daleko" od vodiče...) a přesto dojde k indukování napětí...

Povíš mi o té hračce ze Sibiře trochu víc? Skutečně je stará 100 000 let? Pokud by to bylo příliš mimo téma, poprosím tě do SZ..

Hezké kanadské dopoledne!

martin11 píše:...a je zaseto...
Moc vás zdravím, se zatajeným dechem vás čtu a nestačím se divit. Já ryzí amater ...
Martine, jsem moc rád, že alespoň "nakukukuješ" ;) My jsme taky amatéři, nemysli si. Důležitý je přístup k věci. ;)
martin11 píše:... se mi elektro magnet chová jinak než ten pernament. ...
Možná jsi narazil ještě na jiné rozdíly, ale jinak mě hned jeden napadá... Vracím se k tomu, co jsem psal již minule jako odpověď na Slávkovu otázku. Pole je jiné už kvůli tomu, že zatímco elektromagnet je řada závitů obklopující jinak nezmagnetovaný materiál, magnet je zase zhuštěnina mini-závitů jeden vedle druhého v celém objemu magnetu.. Tvar pole pak je trošku jiný, ale neřekl bych, že o mnoho jiný.

Pěkné odpoledne do Mělníka! :)

martin11
Zasloužilý člen

pokus

Příspěvek od martin11 »

Tak jak čtu, tak zjišťuju, že nevím vlastně nic...Jen vlastní postřehy a výsledky vlastních pokusů.
Jak koukám na diskusi tady, tak mě napadlo.
Místo Fe jádra cívky dát magnet. Mna magnet namotat cívku...zkusil to někdo ??? jestli ano, co se stane v okamžiku kdy do cífky vejde elektřina / nepíšu napětí ani proud :idea: ale elektřina/ a aby otázka nebyla jednoduchá, tak jaký bude rozdíl mezi sřídavou a Stejnosměrnou...
tak napište.Nemám možnost to vyzkoušet 8) ....martin11 :lol:

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

adam.benda píše:
martin11 píše:... se mi elektro magnet chová jinak než ten pernament. ...
Možná jsi narazil ještě na jiné rozdíly...
Se nějak nedokážu zbavit dojmu, že pole permanentního magnetu je něco, co má být normálně uvnitř hmoty - jenom se to tím zmagnetováním "vypudí" mimo hmotu do okolního prostoru, a po odmagnetování se to zase vrátí na svoje místo dovnitř.
Průchodem proudu vodičem vzniká kolem vodiče úplně jiné magnetické pole, které se teprve smotáním vodiče do cívky začne podobat svým výsledným tvarem poli tyčového permanentního magnetu. Vypnutím proudu se ovšem "neschová" do materiálu vodiče, ale přestane existovat.
Třeba i tak :idea:

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: pokus

Příspěvek od poota »

martin11 píše: Místo Fe jádra cívky dát magnet. ..
Podle směru vinutí a směru proudu se bude pole cívky a pole jádra/magnetu buď sčítat a nebo odčítat - cívka ho bude zesilovat a nebo zeslabovat, při střídavém proudu střídavě. Na kvalitě magnetu záleží, jak dlouho to vydrží - střídavý proud se totiž používá na odmagnetovávání.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gromit »

poota píše:
Podle směru vinutí a směru proudu se bude pole cívky a pole jádra/magnetu buď sčítat a nebo odčítat - cívka ho bude zesilovat a nebo zeslabovat, při střídavém proudu střídavě. Na kvalitě magnetu záleží, jak dlouho to vydrží - střídavý proud se totiž používá na odmagnetovávání.

Zdravím - poota
...a co místo Cu drátu dát Fe?

Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

poota píše: Se nějak nedokážu zbavit dojmu, že pole permanentního magnetu je něco, co má být normálně uvnitř hmoty - jenom se to tím zmagnetováním "vypudí" mimo hmotu do okolního prostoru, a po odmagnetování se to zase vrátí na svoje místo dovnitř.
Průchodem proudu vodičem vzniká kolem vodiče úplně jiné magnetické pole, které se teprve smotáním vodiče do cívky začne podobat svým výsledným tvarem poli tyčového permanentního magnetu. Vypnutím proudu se ovšem "neschová" do materiálu vodiče, ale přestane existovat.
Třeba i tak :idea:

Zdravím - poota
Velmi dobrá pane Půta.

s laskavým pozdravem, Slávek.
Naposledy upravil(a) Slavek Krepelka dne stř 16 úno 2011 3:00, celkem upraveno 1 x.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

orientace

gromit píše: Podle směru vinutí a směru proudu se bude pole cívky a pole jádra/magnetu
Nazdar Gromite, ty to si budě vědět z hlavy a já jsem absolutně neschopnej si tohle dát dohromady.

Mám pravotočiviu cívku, to znamená jako normální pravotočivý závit šroubu. Je to vertikálně a nahoře mám elektrický mínus pól a dole plus. Kde je magnetický sever (takže jih zeměkoule). Je to nahoře u mínusu nebo dole? Prosím prosím. Já si to namaluju pro referenci.

Dík a ahoj, Slávek.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

gromit píše:
...a co místo Cu drátu dát Fe?
Jo, tohle by chtělo skutečně odzkoušet. Odzkoušet sem tam někdo odzkoušel, ale určitě s nedostatečně tlustým železným drátem. Můj dojem je, že magnetická saturatce železného drátu vyžaduje daleko víc železa než elektrická vodivost. Podívejte se na tranďák, co je v tom železa, proti tloušťce vinutí. As by to nemuselo mít žádné jádro. Jenom macatá železná cívka, možná z impregnovaného lana, ale spíš pro schopnost navinutí, než laminace. Vlastně určitě. Laminace drátu by neměla být nutná.

Ahoj, Slávek.

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

poota píše:

Zdravím - poota

trochu odbočím...
popisuji teoretický pokus...
na kotouč nalepím po obvodu 6 ks magnetů střídavě + / - /ne na plochu ale na obvod/ proti magnetům upevním pevný magnet,
a teď ten pokus...kolo roztočím 10 ot/ sec v místě upevněného magnetu stator vznikne střídavé mag pole 60Hz
toto mag pole je stejné jako z elektromagnetu / tam to také dělá 60Hz / odmagmetuje se statorový magnet jako pusobením elektromagnetu / resp je toto střídavé pole / magnetické v jednom bodě / statickém / stejné jako pole elektromagnetické...??? mám pocit , že ne....ale je to jen pocit, s kterým zkoumám magnetismus. prosím o vědeckou odpověď... dík m11 :lol:

huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

Aby se magnet odmagnetoval , je potřeba to střídavé elektromagnetické pole postupně zeslabovat.
Víš jak vypadá hysterezní křivka - jako pták klubák . Tak tu je potřeba zeštíhlit až do nuly.
Viděl jsi ten obrovský magnet na šroťáku , co zvedne dvoutunový kus železa . Tak to železo na něm zůstane ( díky hysterezi ) nalepené i když proud vypnou. Musí dostat impulz s opačnou polaritou , aby železo " upustil " .

V tebou popisovaném případě je ten režim podobný režimu v elmag. motoru. Vyrobíš možná dost tepla - záleží od konstrukce.

poota píše: Podle směru vinutí a směru proudu se bude pole cívky a pole jádra/magnetu buď sčítat a nebo odčítat
No jasně - proto nefunguje MEG a Bedini je jen joule thief. Žádné řízení , jen sčítání.
Museli bychom ta pole násobit, pak by to šlo. :-)

Anebo --- pochopit co je to magnetické pole , proč a z čeho vzniká.
Fyzika umí popsat některé jeho projevy, kvantová se už spíše blíží jeho popisu , ale je to jen abstraktní matematický popis.
Ty myšlenky , co tu v poslední době píše Slávek Křepelka jsou vyloženě kacířské a pobuřující , ale pokud je to cesta k pochopení podstaty toho jevu , pak je to cesta k ochočení té energie. Bez mechanických částí.

K tomu směřovaly mé hloupé dotazy ohledně vlnové délky elektronu ( pokud je původcem projevu magnetického pole ) .
Jestli je původcem magnetického pole , tak není homogenní ( v bedně taky nevidíme řádky, samo světlo je vlnové a mrtě rychle bliká ) Jen vědět , jak rychle kmitá permanentí magnet.....

Hodně zajímavé jsou výsledky měření , které udělal Jarin's . Na jednu stranu jiskérka naděje - je tam nerovnováha. Na druhou stranu si teď neumím představit mechanizmus , který by to využil , protože průniky tech křivek jsou nejednoduché.....

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“