Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Poradna

Praktické poznatky a projekty uživatelů tohoto fóra.
Odpovědět
jvj56
Zasloužilý člen
Dostal: 3 poděkování

Problém

Příspěvek od jvj56 »

Tak dnes mi němci poslali mail, že objednávku magnetů na míru nemůžou dodržet, neboť jim číňané nedodávají matroš (viz. http://www.supermagnete.de/cze/custom_form.php) .
Číňané zavřelli kohoutek, nevím co si o tom myslet?

Takže můj MMM do setkání s největší pravděpodobností nestihnu udělat (třeba stejně nebude fungovat).

Sázky samozřejmě platí ale toto je vyšší moc kterou neovlivním.

Zkusim ještě objednat někde jinde, třeba u těch poláků.

Budu informovat o dalším průběhu. :D

rado3105
Stálý člen

Casovy spinac na 2 fazy na bojler na ohrev vody

Příspěvek od rado3105 »

Dobry, potreboval by som aby mi spinalo bojler na teplu vodu(aby ho vypinalo v urcitu nastavenu hodinu). Ma 6kW spiralu, pricom zapejene su len 2 fazy a zem). Takze spirala ma ako keby len 4kW. Chcel som sa spytat ci neviete ci existuje nejaky casovy spinac na taketo nieco. Vdaka

jvj56
Zasloužilý člen
Dostal: 3 poděkování

Re: Casovy spinac na 2 fazy na bojler na ohrev vody

Příspěvek od jvj56 »

Nejjednodušší a nejlevnější bude koupit 2 jednofázové spínače. :D

rado3105
Stálý člen

re

Příspěvek od rado3105 »

Je moznost odpojit tu jednu fazu a tym by hriala len jedna 2kW spirala, ale to by nahrievalo vodu asi viac ako 2h. Teraz ju nahrieva 1h. To by asi nebolo dobre riesenie, ci? Vtedy by stacil aj ten jeden casovy spinac.
Alebo to zapojit cez taketo rele: http://obchod.edison.sk/index.php?act=v ... uctId=3250

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Re: Casovy spinac na 2 fazy na bojler na ohrev vody

Příspěvek od lajos »

rado3105 píše:Dobry, potreboval by som aby mi spinalo bojler na teplu vodu(aby ho vypinalo v urcitu nastavenu hodinu). Ma 6kW spiralu, pricom zapejene su len 2 fazy a zem). Takze spirala ma ako keby len 4kW. Chcel som sa spytat ci neviete ci existuje nejaky casovy spinac na taketo nieco. Vdaka
Js to popsal teda? Kdybys napsal co je na štítku? Zem tam by měla být jen jako ochrana pokud nemá nulák, kolik vývodů má topný článek? Jednoduchých programátorů je hafo a bude spínat třeba ten stykač

hejkal2
Nový člen

Vzduchová baterie

Příspěvek od hejkal2 »

Ahoj, chtěl bych si vyrobit orientační světlo s LED diodou na temnou chodbu a přemýšlím, čím ji napájet bez sítě. Vzpomněl jsem si, že se kdysi na dráze používaly jakési vzduchové baterie pro napájení drážních telefonů. Kolik asi mohly vydržet? Jednu jsem si kdysi opotřebovanou přinesl domů a rozkuchal ji. Dnes se dají jen koupit jakési knoflíkové baterie do naslouchadel. To je málo. Ty drážní baterie už se prý nevyrábí, dost škoda. Čím by to šlo nahradit? Nechce se mi stále vyměňovat akumulátory ve svítítku ala solární lampa. Vzduchové baterie se prý začnou prodávat tak za 5 let, i nabíjecí. Na to se mi moc čekat nechce.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vzduchová baterie

Příspěvek od Ilem »

Můžeš to napájet třeba citrónem. Jeden měděný hřebík a jeden železný. Už si ale nepamatuji, na kterém bylo + a na kterém -. Jen nevím, jestli bude dostatečné napětí pro bílou ledku. Zkoušel jsem to na červené :laugh:

"Dum spiro spero"
Ciceron
huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

baterie

Příspěvek od huhu »

hi... zrovna sháním náhradu 1N34 na podobný projekt.
Ale pokud ti jde jen o světlo , tak už mi tu svítí asi měsíc ve dne v noci 3 ultrabright LED přes 3k3 z jednoho 3V knoflíku , vypadá to , že ještě nějakou dobu svítit budou a ty baterky jsem koupil 4 v blistru za 29 Kč. Zatím to vypadá , že za 30 Kč budou svítit třičtvrtě roku až rok... ;-)

hejkal2
Nový člen

Re: baterie

Příspěvek od hejkal2 »

Taky dobrý :D nejsem proti nějakému měniči, ten mi napětí zvedne. Plánků mám dost na 1 tužkovou baterku. Zatím sem dělal pokusy se solárníma lampama a ty vydržely svítit jen 2dny a 2 noci z aku 600 mAh, nabitého v nabíječce. Na té chodbě je taková tma, že ani ve dne svítidlo nevypne. Přitom má čidlo na světlo.
Místo té diody tam zkus dát nějakou schotky. Z webu: Dioda D1 je detekční, nejlépe germaniová typu 1N34, případně v nouzi může být použita dioda typu schottky například 1N5711." Mimochodem, germaniových diod bych doma mohl mít tak 10 kousků, dříve sem to kuchal z televizorů z mezifrekvencí. Takové průhledné skleněné. Krystalky s tím fungovaly dobře. Napájení z elektromagnetického pole přítomného všude kolem nás jsem zavrhl. Nevěřím, že by to utáhlo 2 LED. Ale kdo ví... muselo by se to vyzkoušet, chtějí tak v budoucnu napájet mobily. Udělám pokus s tou chameloy baterií, přemýšlím, kde sehnat uhlíkovou elektrodu. V těch vzduchových článcích byly pěkně tlusté uhlíky. Měl jsem jich kdysi tak 6 ks. Dělal sem pokusy s eletrolyzérem a byly tam zajímavé jevy. Proháněl jsem proud slanou vodou, elektrody sem měl oddělené nádobami a ještě membránami. Po vypnutí zdroje a odpojení se daly přívody připojit k LED a krásně svítila 5 minut :D tenkrát z toho šlo i těžit produkty od elektrod. I nějaká ta otrava chlórem se dostavila :D Bolehlav.

ratchet
Nový člen

sucha bunka rada

Příspěvek od ratchet »

nazdar potreboval by som poradit
Chcem totižto kupit supravu na virubu hho do auta našiel som niekoľko stranok de to predavaju na tejto stránke http://www.hho4cars.eu/ (maju to tam za 555 eur) pisu ze je lepsie kupit drahsiu koli tesneniam kt. rozpusta elektrolit je na tom nieco pravda ?? alebo sa chcu len viac napakovat
druhi predajca http://www.hho.sk/HHO_HOME_files/HHO_boosters.htm predava podobnu za 250 eur a to uz je raaadny rozdie
Môžete mi prosim poradit ci je naozaj taky problem s tima tesneniami a v cene aj ked maju tie suche bunky podobne rozmery ??

ratchet
Nový člen

otazka

Příspěvek od ratchet »

Tak este raz, asi som sa zle opital ma takato sada vobec nejaki viznam ?? usetri mi to aj dlhodobo neake palivo ?? ci je to blud ?? konkretne sa jedna o motor 2.2HDi od Peugeotu (turbodizel 90kw) teraz je spotreba okolo 7 litrov.

aspon mi nieco napiste nech sa tu necitim ze pisem sam sebe.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: otazka

Příspěvek od poota »

ratchet píše:Tak este raz, asi som sa zle opital ma takato sada vobec nejaki viznam ?? ..
Máš smůlu, to že nikdo neodpovídá znamená, že s tím nikdo nemá zkušenosti a nebo o nich nechce hovořit.
Takže si rozmysli, jestli věříš tomu, co o tom píší a důvěřuješ zárukám, které Ti dávají. Pokud ano a chceš za to utratit ty peníze, tak to můžeš vyzkoušet a svoje zkušenosti buď zveřejnit a nebo si nechat pro sebe.
Jak vidíš, tak rozhodnutí je jenom na Tobě.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
CoSpi
Nový člen

Elektromotor na autobaterie

Příspěvek od CoSpi »

ahoj, vubec se v tom nevyznam a tak bych potreboval poradit se vzorecky. nejaka spolecnost v americe nabizi motor se specifikaci viz dole. nevite nekdo jaka by byla alternativa tohoto motoru zde v cechach? zda to muze byt motor z hoblovky nebo co ja vim? Nebo ktery z techto elektromotory.cz motoru je tomu memu parametricky podobny?
a ted nejake to pocitani. kolik autobaterek jakym zpusobem propojenych s jakou kapacitou potrebuju na pohon tohoto motoru rekneme na plny vykon a stredni vykon (pokud je to mozne vypocitat se strednim vykonem) po dobu jedne hodiny. a jak velky, jak vykonny solarni panel potrebuju na nabiti techto autobaterek, pokud pojedou panely na 100%, pripadne 50% (nevim jestli je to linearni).
motor bych chtel namontovat do auta typu Ford Transit. ja vim je tezke vypocitat neco presne, protoze neni Transit jako Transit a tezko se prepocita spotreba 8l/100km na Ah/100km. Chci to mit jako kemping auto a je mi uplne sumak jestli to ujede 100km na jeden zatah a pak to budu 3 dny nabijet. casu mam dost. jen bych rad vedel jestli to budu nabijet 14 dni nebo den :) a jestli s tim ujedu 100km nebo 10km :)

diky moc za uzitecne informace

Peak Torque Nm 280
Continuous Torque* at Nominal Speed Nm 140
Nominal Speed Rpm 2000
Maximum Mechanical Speed Rpm 8000
Maximum Current A rms 250
Continuous Shaft Power* at 1500-2500 rpm kW 25
At a voltage of VDC 312
Peak Efficiency % 87
Peak Shaft Power kW 59
At a voltage of VDC 312
Weight AC55 kg 106
Weight DMOC445 kg 14.7
Diameter AC55 mm 343
Length AC55 mm 447
Length DMOC445 mm 450
Width DMOC445 mm 228
Height DMOC445 (with fan) mm 238
Minimum Recommended Nominal Battery Voltage VDC 312
Maximum Nominal Battery Voltage VDC 336
Minimum Operational Voltage VDC 100
Maximum Operational Voltage VDC 400
Maximum Voltage “On Charge” VDC 450
Minimum/Maximum Operating Temperatures ˚C -40 to 60

CoSpi
Nový člen

Příspěvek od CoSpi »

Minimální výkon pohonné jednotky cca 30-40 kW.
Počítej zhruba tak 30 ks olověných akumulátorů 12V 60Ah, abys mohl jet cca hodinu a nevybil je pod hranici, která snižuje životnost.
Dobíjení pak bude trvat podle toho, co budeš mít za dobíječ a jakou el. přípojku cca 12 -24 hodin.

Pokud chceš kalkulovat cenu paliva / elektřiny, pak je samotná jízda na el. pohon zhruba 1/3 ceny paliva.
Je ovšem nutno počítat i s cenou trakčních akumulátorů, které nemají životnost zdaleka takovou, jako spalovací motor.
a jak jsi k tem cislum dosel? mas nejaky vzorecek. kdybych pouzil treba 100Ah baterie, jak se to zmeni?
30 baterek je docela darda. zjistuju ted informace o Bediniho motoru, jestli by to slo nabijet s nim.
maximalni vykon by byl teda asi 110km/h? to by me ta hodina i stacila. ale nikde jsem nezjistil jak dlouho by to Bediniho SSG obvod nabil a kolik bych potreboval nabijecich baterek, nebo jesli bych to moch zivit ze solarniho panelu a nebo jesli muzu nabijet a rovnou cerpat energii, pak bych teoreticky nepotreboval primarni baterii z Bediniho motoru a prdnul bych to pres nejaky prevod primo k motoru co bude pohanet auto. aspon by se nevystavily baterky tak brzo a byl by vetsi dojezd. nebo se pletu?

CoSpi
Nový člen

Příspěvek od CoSpi »

jo a jakej by to byl motor? dvou fazovej, tri fazovej, asynchronni, 2, 4, 6, 8 polovej?? vubec se v tom nevyznam. a ten motor pojede na 230V? jestli jo tak potrebuju 19x 12V baterie? a kdyz 360V tak 30x 12V baterie? nebo se tam muze dat konvertor a tim zvysit voltaz? a pak v zavosloti na Ah je dojezd? a jak se vypocita. kolik W takovej motor bude brat?
neptam se moc? :oops:

Odpovědět

Zpět na „Lidé sobě“