Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Koloidní stříbro
Skuska_generator
Prajem pekný deň,
postavil som generátor podľa pána Lajoša. Týmto mu ďakujem za poskytnutie schémy.
Všetko funguje. Násobič násobí, relátko cvaká, regulácia prúdu funguje.
Na vzduchu je na elektródach 130 V DC. Keď to ponorím do vody 4,5 mikroS/cm ta U klesne hneď na 16 V.
Trafo mám 2 x 15 V DC, každé vinutie 2,25 VA. V násobiči mám 5 x C 100mikroF na 100V.
Očakával som vyššie U vo vode do 10 mikroS/cm. Prúd držím na 1,1 mA.
Keď dám čistejšiu vodu, tak U bude vyššie, no striebro ju ušpiní a napätie mi prudko klesne.
Mám tam dať silnejšie trafo ?
postavil som generátor podľa pána Lajoša. Týmto mu ďakujem za poskytnutie schémy.
Na vzduchu je na elektródach 130 V DC. Keď to ponorím do vody 4,5 mikroS/cm ta U klesne hneď na 16 V.
Trafo mám 2 x 15 V DC, každé vinutie 2,25 VA. V násobiči mám 5 x C 100mikroF na 100V.
Očakával som vyššie U vo vode do 10 mikroS/cm. Prúd držím na 1,1 mA.
Keď dám čistejšiu vodu, tak U bude vyššie, no striebro ju ušpiní a napätie mi prudko klesne.
Mám tam dať silnejšie trafo ?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Skuska_generator
Prajem pekný deň,
ospravedlňujem sa za zmätok, prispievam prvý raz, nejako som to doplietol a preto sa poopravím :
Trafo mám 2 x 15 V AC, každé vinutie 2,25 VA. V násobiči mám 5 x C 100mikroF na 100V.
Prúd držím na 1,1 mA podľa plochy elelktródy.
Nemalo by to napätie byť vyššie vo vode do 10 mikroS/cm ?
Uvažujem tam dať trafo 2 x 8 VA a násobič rozšíriť o 3 ďalšie stupne.
A k tomu dať vhodné tranzistory.
Štartovaciu vodu cca 5 mikroS/cm chcem použiť na postrek rastlín a
čistejšiu cca 1 mikoS/cm na vnútorné použitie na zdravovedu.
ospravedlňujem sa za zmätok, prispievam prvý raz, nejako som to doplietol a preto sa poopravím :
Trafo mám 2 x 15 V AC, každé vinutie 2,25 VA. V násobiči mám 5 x C 100mikroF na 100V.
Naposledy upravil(a) Taras dne stř 23 bře 2011 13:55, celkem upraveno 1 x.
- poota
- Zasloužilý člen
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
Re: objednávka elektrod
Kupoval jsem v prodejně Safiny, Praha, Kozí ulice. Přišel jsem, vykoktal jsem, co chci, chvíli počkal, než to přinesla zezadu i s papírem, zaplatil a šel. Nijak dlouhé mi to nepřipadalo.Ilem píše:Mimochodem, je potřeba se obrnit trpělivostí, v Safině trvá všechno strašně dlouho.
Zdravím - poota
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
-
- Stálý člen
- Dal: 3 poděkování
- Dostal: 3 poděkování
- jardax
- Zasloužilý člen
- Dal: 56 poděkování
- Dostal: 104 poděkování
Re: objednávka elektrod
No Safina posílá od metru vejš. Něco mi tu zbylo, tak cca 50 čísel, tak pokud máš zájem, pošlu ti to....lennis píše:Dobrý den, ještě jeden laický dotaz, z té Safiny na 2 elektrody zřejmě objednat tak 30 cm buď 2 nebo 2,5mm stříbrného drátu o čistotě 99,99%, je to tak? A neexistuje nějaký český prodejce?
- jardax
- Zasloužilý člen
Re: Skuska_generator
A za násobičem jak stabilizuješ proud???Taras píše:Prajem pekný deň,
Nemá význam to moc komplikovat... pukud máš na výstupu naprázdno 130V a na elektrodách potřebuješ např. 1.1mA, tak do okruhu zapoj rezistor 120kOhmů. Jestli bude počáteční proud nižší, než 1.1mA, tak se nic neděje a pořád máš jistotu, že maximální proud nepřekročíš. Když startuješ na 0.2mA, nic tím nepokazíš
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 471 poděkování
- Dostal: 212 poděkování
Taras - jardax
Taras- asi máš ne dost kvalitní destilku-když to zapnu(i s vodou) tak napětí na elektrodách dost rychle klesá, ovšem 16V je málem až při hotové koncentraci. Výkonnějším trafem bude totéž-vždyť tam máš zátěž 1mA??!!!!!!!! což je 0-0-prd
jardax- tak že moje hnusné schémátko neznáš? podívej se jak hezky to vyrobil Taras, samo je tam stabilizátor proudu-chybí tam akorát ten odpor M12-jen nevím k čemu?
jardax- tak že moje hnusné schémátko neznáš? podívej se jak hezky to vyrobil Taras, samo je tam stabilizátor proudu-chybí tam akorát ten odpor M12-jen nevím k čemu?
Pre _Lajoša
Prajem pekný večer,
ďakujem za radu.
Skúsil som to s vodou z lekárne, výrobca Imuna. Mala 0,8 mikroS/cm. Prebehlo to v pohode.
U klesalo zo 130 V za dve hodiny na 20 V. Dodržal som prúdovú hustotu po celý čas.
Vody bolo 400 ml, koncentrácia striebra mi vychádza po zmeraní na cca 11 ppm.
Pre postreky rastlín skúsim zohnať vhodnú technickú vodu. Kúpil som fľašu v Metre, mala 4,75 mikroS/cm.
Kolega kúpil na benzínke značku Fire line, tá mala 2 mikroS/cm.
Vyrobím ešte jeden generátor na vyššie napätie.
ďakujem za radu.
Skúsil som to s vodou z lekárne, výrobca Imuna. Mala 0,8 mikroS/cm. Prebehlo to v pohode.
U klesalo zo 130 V za dve hodiny na 20 V. Dodržal som prúdovú hustotu po celý čas.
Vody bolo 400 ml, koncentrácia striebra mi vychádza po zmeraní na cca 11 ppm.
Pre postreky rastlín skúsim zohnať vhodnú technickú vodu. Kúpil som fľašu v Metre, mala 4,75 mikroS/cm.
Kolega kúpil na benzínke značku Fire line, tá mala 2 mikroS/cm.
Vyrobím ešte jeden generátor na vyššie napätie.
- jardax
- Zasloužilý člen
Re: Taras - jardax
No neznámlajos píše:Taras- asi máš ne dost kvalitní destilku-když to zapnu(i s vodou) tak napětí na elektrodách dost rychle klesá, ovšem 16V je málem až při hotové koncentraci. Výkonnějším trafem bude totéž-vždyť tam máš zátěž 1mA??!!!!!!!! což je 0-0-prd
Prokousal jsem se sice celým trýdem, ale fakt nevím ani přibližně, kde ho hledat S mým připojením je to tak na den práce
Můžeš mi prosím poslat link na schéma?
Děkuji.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 471 poděkování
- Dostal: 212 poděkování
hnusné schématko
Sám to tady nenajdu a nežádáš sám, tak že asi potřetí
- jardax
- Zasloužilý člen
schéma
lajos - děkuji - je mi to jasný o ten proud se tam starají ty 2 káefka... Ta stabilizace napětí pro 555 - 7812, imho je zbytečná.... je jedno, jestli cykl bude 20...30 nebo 40 sekund střída je tam stejně 1:1... ale jinak good
Taras - no moc bych to napětí nezvyšoval, pokud tam necháš ty káef504 - 160V je max...
Taras - no moc bych to napětí nezvyšoval, pokud tam necháš ty káef504 - 160V je max...
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Skuska_generator
Při rozšiřování násobiče o další stupně je obvykle potřeba zvýšit kapacity. Výpočet zde: http://www.adasoft.cz/tesla/frmNasobic.html Ale možná tam má Lajos dostatečnou rezervu. Nechce se mi to hledat.Taras píše:
Edit : teď po přihlášení vidím, že tam Lajos dal schéma znovu, takže OK, kapacita stačí na 50ti stupňový násobič. Ale i s 50ti stupňema je příkon necelý 1W, takže 8VA trafo naprosto zbytečné.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: schéma
Stabilizace napětí zbytečná není. 555má nejvyšší dovolené napájecí napětí 18 V a bez stabilizace tam bude 21 V. Místo 7812 tam může být 7815, nebo třeba 7810. Délka cyklu u 555 nezávisí na napájecím napětí, takže se nic nezmění. Kvůli relátku bych tam ale nechal 7812. Při 15 V bude víc hřát a při 10V nemusí být spolehlivé.jardax píše: Ta stabilizace napětí pro 555 - 7812, imho je zbytečná.... je jedno, jestli cykl bude 20...30 nebo 40 sekund střída je tam stejně 1:1... ale jinak good
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
Pre_Ilema
Prajem pekný deň,
ďakujem za tabuľku na výpočet C.
Keď som tam dosadil moje hodnoty, síce hodnotu C to nevypočítalo ( vyšla = NaN ),
ale podľa vzorcov mi vychádza minimálne 17mikroF, napätie na C cca 71 V a do záťaže pôjde cca 200 V.
Dám tam 100 mikroF na 100V, tým nič nepokazím.
Trafo dám 2 x 15 V AC, 2 x 5 VA. Bude to iba pokus.
ďakujem za tabuľku na výpočet C.
Keď som tam dosadil moje hodnoty, síce hodnotu C to nevypočítalo ( vyšla = NaN ),
ale podľa vzorcov mi vychádza minimálne 17mikroF, napätie na C cca 71 V a do záťaže pôjde cca 200 V.
Dám tam 100 mikroF na 100V, tým nič nepokazím.
Trafo dám 2 x 15 V AC, 2 x 5 VA. Bude to iba pokus.