Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Koloidní stříbro

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Odpovědět
Taras
Nový člen

Skuska_generator

Příspěvek od Taras »

Prajem pekný deň,

postavil som generátor podľa pána Lajoša. Týmto mu ďakujem za poskytnutie schémy.

Všetko funguje. Násobič násobí, relátko cvaká, regulácia prúdu funguje.

Na vzduchu je na elektródach 130 V DC. Keď to ponorím do vody 4,5 mikroS/cm ta U klesne hneď na 16 V.

Trafo mám 2 x 15 V DC, každé vinutie 2,25 VA. V násobiči mám 5 x C 100mikroF na 100V.

Očakával som vyššie U vo vode do 10 mikroS/cm. Prúd držím na 1,1 mA.

Keď dám čistejšiu vodu, tak U bude vyššie, no striebro ju ušpiní a napätie mi prudko klesne.

Mám tam dať silnejšie trafo ?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Taras
Nový člen

Skuska_generator

Příspěvek od Taras »

Prajem pekný deň,

ospravedlňujem sa za zmätok, prispievam prvý raz, nejako som to doplietol a preto sa poopravím :

postavil som generátor podľa pána Lajoša. Týmto mu ďakujem za poskytnutie schémy.

Na vzduchu je na elektródach 130 V DC. Keď to ponorím do vody 4,5 mikroS/cm ta U klesne hneď na 16 V.

Trafo mám 2 x 15 V AC, každé vinutie 2,25 VA. V násobiči mám 5 x C 100mikroF na 100V.

Prúd držím na 1,1 mA podľa plochy elelktródy.

Nemalo by to napätie byť vyššie vo vode do 10 mikroS/cm ?

Uvažujem tam dať trafo 2 x 8 VA a násobič rozšíriť o 3 ďalšie stupne.
A k tomu dať vhodné tranzistory.

Štartovaciu vodu cca 5 mikroS/cm chcem použiť na postrek rastlín a
čistejšiu cca 1 mikoS/cm na vnútorné použitie na zdravovedu.
Naposledy upravil(a) Taras dne stř 23 bře 2011 13:55, celkem upraveno 1 x.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: objednávka elektrod

Příspěvek od poota »

Ilem píše:Mimochodem, je potřeba se obrnit trpělivostí, v Safině trvá všechno strašně dlouho.
Kupoval jsem v prodejně Safiny, Praha, Kozí ulice. Přišel jsem, vykoktal jsem, co chci, chvíli počkal, než to přinesla zezadu i s papírem, zaplatil a šel. Nijak dlouhé mi to nepřipadalo.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
lennis
Stálý člen
Dal: 3 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Příspěvek od lennis »

díky všem!

jardax
Zasloužilý člen
Dal: 56 poděkování
Dostal: 104 poděkování

Příspěvek od jardax »

lennis píše:Dobrý den, ještě jeden laický dotaz, z té Safiny na 2 elektrody zřejmě objednat tak 30 cm buď 2 nebo 2,5mm stříbrného drátu o čistotě 99,99%, je to tak? A neexistuje nějaký český prodejce?
No Safina posílá od metru vejš. Něco mi tu zbylo, tak cca 50 čísel, tak pokud máš zájem, pošlu ti to....

jardax
Zasloužilý člen

Re: Skuska_generator

Příspěvek od jardax »

Taras píše:Prajem pekný deň,

ospravedlňujem sa za zmätok, prispievam prvý raz, nejako som to doplietol a preto sa poopravím :

Trafo mám 2 x 15 V AC, každé vinutie 2,25 VA. V násobiči mám 5 x C 100mikroF na 100V.

Prúd držím na 1,1 mA podľa plochy elelktródy.

Nemalo by to napätie byť vyššie vo vode do 10 mikroS/cm ?

Štartovaciu vodu cca 5 mikroS/cm chcem použiť na postrek rastlín a
čistejšiu cca 1 mikoS/cm na vnútorné použitie na zdravovedu.
A za násobičem jak stabilizuješ proud???
Nemá význam to moc komplikovat... pukud máš na výstupu naprázdno 130V a na elektrodách potřebuješ např. 1.1mA, tak do okruhu zapoj rezistor 120kOhmů. Jestli bude počáteční proud nižší, než 1.1mA, tak se nic neděje a pořád máš jistotu, že maximální proud nepřekročíš. Když startuješ na 0.2mA, nic tím nepokazíš :)

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Taras - jardax

Příspěvek od lajos »

Taras- asi máš ne dost kvalitní destilku-když to zapnu(i s vodou) tak napětí na elektrodách dost rychle klesá, ovšem 16V je málem až při hotové koncentraci. Výkonnějším trafem bude totéž-vždyť tam máš zátěž 1mA??!!!!!!!! což je 0-0-prd

jardax- tak že moje hnusné schémátko neznáš? podívej se jak hezky to vyrobil Taras, samo je tam stabilizátor proudu-chybí tam akorát ten odpor M12-jen nevím k čemu?

Taras
Nový člen

Pre _Lajoša

Příspěvek od Taras »

Prajem pekný večer,

ďakujem za radu.

Skúsil som to s vodou z lekárne, výrobca Imuna. Mala 0,8 mikroS/cm. Prebehlo to v pohode.
U klesalo zo 130 V za dve hodiny na 20 V. Dodržal som prúdovú hustotu po celý čas.
Vody bolo 400 ml, koncentrácia striebra mi vychádza po zmeraní na cca 11 ppm.

Pre postreky rastlín skúsim zohnať vhodnú technickú vodu. Kúpil som fľašu v Metre, mala 4,75 mikroS/cm.
Kolega kúpil na benzínke značku Fire line, tá mala 2 mikroS/cm.

Vyrobím ešte jeden generátor na vyššie napätie.

jardax
Zasloužilý člen

Re: Taras - jardax

Příspěvek od jardax »

lajos píše:Taras- asi máš ne dost kvalitní destilku-když to zapnu(i s vodou) tak napětí na elektrodách dost rychle klesá, ovšem 16V je málem až při hotové koncentraci. Výkonnějším trafem bude totéž-vždyť tam máš zátěž 1mA??!!!!!!!! což je 0-0-prd

jardax- tak že moje hnusné schémátko neznáš? podívej se jak hezky to vyrobil Taras, samo je tam stabilizátor proudu-chybí tam akorát ten odpor M12-jen nevím k čemu?
No neznám :)
Prokousal jsem se sice celým trýdem, ale fakt nevím ani přibližně, kde ho hledat :) S mým připojením je to tak na den práce :)
Můžeš mi prosím poslat link na schéma?
Děkuji.

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

hnusné schématko

Příspěvek od lajos »

Sám to tady nenajdu a nežádáš sám, tak že asi potřetí

jardax
Zasloužilý člen

schéma

Příspěvek od jardax »

lajos - děkuji - je mi to jasný :) o ten proud se tam starají ty 2 káefka... Ta stabilizace napětí pro 555 - 7812, imho je zbytečná.... je jedno, jestli cykl bude 20...30 nebo 40 sekund :) střída je tam stejně 1:1... ale jinak good ;)
Taras - no moc bych to napětí nezvyšoval, pokud tam necháš ty káef504 - 160V je max...

Taras
Nový člen

Pre_Jardax

Příspěvek od Taras »

Skúsim BF420, alebo BF259, alebo BF459, alebo 2SC2229

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Skuska_generator

Příspěvek od Ilem »

Taras píše:
Při rozšiřování násobiče o další stupně je obvykle potřeba zvýšit kapacity. Výpočet zde: http://www.adasoft.cz/tesla/frmNasobic.html Ale možná tam má Lajos dostatečnou rezervu. Nechce se mi to hledat.
Edit : teď po přihlášení vidím, že tam Lajos dal schéma znovu, takže OK, kapacita stačí na 50ti stupňový násobič. Ale i s 50ti stupňema je příkon necelý 1W, takže 8VA trafo naprosto zbytečné.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: schéma

Příspěvek od Ilem »

jardax píše: Ta stabilizace napětí pro 555 - 7812, imho je zbytečná.... je jedno, jestli cykl bude 20...30 nebo 40 sekund :) střída je tam stejně 1:1... ale jinak good ;)
Stabilizace napětí zbytečná není. 555má nejvyšší dovolené napájecí napětí 18 V a bez stabilizace tam bude 21 V. Místo 7812 tam může být 7815, nebo třeba 7810. Délka cyklu u 555 nezávisí na napájecím napětí, takže se nic nezmění. Kvůli relátku bych tam ale nechal 7812. Při 15 V bude víc hřát a při 10V nemusí být spolehlivé.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Taras
Nový člen

Pre_Ilema

Příspěvek od Taras »

Prajem pekný deň,

ďakujem za tabuľku na výpočet C.

Keď som tam dosadil moje hodnoty, síce hodnotu C to nevypočítalo ( vyšla = NaN ),
ale podľa vzorcov mi vychádza minimálne 17mikroF, napätie na C cca 71 V a do záťaže pôjde cca 200 V.

Dám tam 100 mikroF na 100V, tým nič nepokazím.

Trafo dám 2 x 15 V AC, 2 x 5 VA. Bude to iba pokus.

Odpovědět

Zpět na „Zdraví“