Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Moderátor: aNONym

Odpovědět
NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: jak chutnala....

Příspěvek od NAVAR »

A(&F) píše:šrucha také mimo jiné snižuje krevní tlak
To by se mi mohlo hodit většinou díky vysokému tlaku (tlakům) špatně spím. :D
Zcela náhodou se mi do ruky dostala kniha kterou jsem nazval klenotem je z roku asi 194x a jsou tam velmi detailní informace o rostlinách. Mohu se podívat co tam píšou o této rostlince.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Hypotenze ... sexuální pudy ... a Matthioli ... :D

Příspěvek od A(&F) »

... ano pravdou jest ... vždyť principy přece jsem vysvětlil již výže ... ani Matthioli o tlaku matky krve nijak psáti nemohl, jelikož v době té se něm pořádně nic nevědělo (stejně jako o Omega3 nenasycených kyselinách a jejich vlivu na lidský organismus) ... a byť přikládání pijavic i pouštění žilou se sice již dávno praktikovalo, nevědíc přitom ale zhola nic o principech uvedených ...

... těm, co často trpí nedostatky či přebytky krevními tlakovými (tedy ať již arteriální hypotenzí či hypertenzí, jak zovou se tyto v řeči novodobé), vřele doporučuji pravidelného užívání odvaru z kotvičníku zemního nejlépe potom několikráte denně (po ranním rozbřesku, v pravé poledne, a po západu slunka), kterážto "bylina inteligentní" umí obojí tohoto velmi účinně korigovati ... navíc i podporuje tvorbu testosteronu, jenž odpovědný jest za chuť k pudům sexuálním, ... a to jak u mužů, tak u žen ... rostlina tato mimo jiné rovněž zbavuje i vjetšiny problémů odvíjejících se od prostaty zvětšené ... :D ... (konec koutku staročeštiny) ...

... A. ... ;) ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kytky rostou vzhůru nohama!

Příspěvek od huhu »

poota píše: Fandím rajčeti!
Rajče vyhrálo
Když zesílilo , začlo vzpírat i 40g činku a já to vzdal. Rajče bylo až do květu obalené igelitovým pytlem , aby mělo teplo. Ze stejného vrhu jsou dvě na záhonu a jsou silnější a mají víc plodů. Dvě jsou ve foliáči a jsou podstatně větší. Takže v tom nevidim žádný přínos a eviduju to jako neplatný pokus.
Přílohy
IMGP0214.JPG

NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Příspěvek od NAVAR »

huhu píše:
poota píše: Fandím rajčeti!
Rajče vyhrálo
Když zesílilo , začlo vzpírat i 40g činku a já to vzdal. Rajče bylo až do květu obalené igelitovým pytlem , aby mělo teplo. Ze stejného vrhu jsou dvě na záhonu a jsou silnější a mají víc plodů. Dvě jsou ve foliáči a jsou podstatně větší. Takže v tom nevidim žádný přínos a eviduju to jako neplatný pokus.
Mám obdobné zkušenosti.
Rajče se z části ohnulo dolů, konec se snaží růst nahoru. Ve spodní (horní) části nasazuje plody. Při srovní se stejně vysazenými rajčaty na stejném místě bych řekl že normální rajčata jsou na tom o něco lépe.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
A(&F)
Zasloužilý člen

Stonehenge ...

Příspěvek od A(&F) »

... jelikož jsem mamině k narozkám slíbil, že jí na zahrádce postavím vyvýšený záhonek, tak jsem se do něj dneska po poledni pustil ... vymyslel jsem si kruhovitej, hezky nakloněnej k jihu ... navíc se zídkou okolo na sucho zděnou ... 8) ... (dodatečně přiznávám, že to byl dóst blbej nápad, ... :) ) ... takže teď neskonale obdivuji fortelnou zručnost stavitelů minulých století, kteří zdili pouze z přírodního lámanýho kamene nepravidelných tvarů ... každej šutrák se při tomto způsobu musí vzít několikrát do ruky, zkusit usadit, otočit, (hráči Tetrisu mají výhodu), zkusit usadit, otočit, atd. ... lehce přitvarovat ... a mnohdy ho potom odložit a sáhnout po úplně jiném, co by tam pasoval lépe ... pořád dokola ... :D ... mno, kamení jsem měl k dipozici něco kolem půl druhé tuny, tak si raději ani netroufám odhadnout, kolik mi dneska rukama prošlo kilogramů ..... jsem utahanej jak kůň ... nohy a záda už mi vypověděly službu ..... zítra to asi jen tak nerozchodím ... :D :D ...

Obrázek

Obrázek

Obrázek

... už jen dokola jeden dva věnce ... a bude hotovej ... :P ...

PeS: ... no, vlastně ne ... potom ho ještě naplnit ... ale pohoda ... za plotem nám složenou Avii nádherně černé hlíny ... a k dispozici zánovní zahradní kolečko + lopatu s dřevěnou násadou ..... proč já vůl ho jenom dělal tak velikej ... :lol: :lol: :lol: ...

(prosím nekritizovat, ... touto technologií je to moje prvotina, ... ale radám a zkušenostem se nijak nebráním ... nicméně, barák bych takto stavět nechtěl ... ;) ) ...

doplněno: ... http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 ... 100101021/ ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Stonehenge ...

Příspěvek od poota »

A(&F) píše:.... ale radám a zkušenostem se nijak nebráním ...
Ty kameny nedávat přímo na sebe jen tak bez ničeho - lepší je mezi ně dávat prosátou hlínu, nemusí potom pasovat úplně přesně a leží na sobě "pevněji". Dělal jsem touhle technologií plenty ve svahu - opravdu "dobrá" zábava ;)

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

poota píše:Ty kameny nedávat přímo na sebe jen tak bez ničeho - lepší je mezi ně dávat prosátou hlínu, nemusí potom pasovat úplně přesně a leží na sobě "pevněji".
... ono to sice z fotek není moc zřetelně vidět, ale v horizontálních styčných plochách jsem na kameny nanesl široký pruh vlhkého mazlavě lepivého jílu, přibližně v tl. 3 mm, pocházejícího ze sklepa (kopu v něm totiž hlubokou jámu o profilu 1x1 m, určenou k "uskladnění brambor" ... a pořád se mi potvora plní vodou ... :D :D ;) ) ... tl. jílu se usazením kamenů a poklepáním na ně gumovou palicí se potom ztenčila na "maximální minimum" ... navíc jsem ještě kameny ve vertikálních spárách utáhl pomocí vklepaných kamených klínků ... až mě překvapilo, jak je to ve výsledku celkově pevné ...

PeS: ... dutiny mezi kameny budou později zaplněny hlínou a osazeny suchomilnými skalničkami ... :) ...

poota
Zasloužilý člen

Příspěvek od poota »

A(&F) píše: ... ono to sice z fotek není moc zřetelně vidět, ale v horizontálních styčných plochách jsem na kameny nanesl široký pruh vlhkého mazlavě lepivého jílu, přibližně v tl. 3 mm, ...
V tom případě ovšem bylo dokonalosti dosaženo - to přebírání kamenů se zřejmě nedá nijak obejít ;)
+1 :good:

Zdravím - poota

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

A(&F) píše:
poota píše:Položil jsi přírodě otázku a ona Ti odpověděla!
... vzpomínám si, že na jedné z dovolených mi táta (coby hodně malému děcku) ukazoval hodně starou alej plnou statných stromů ... což by vcelku nebylo nic zvlášního, pokud by ty stromy nebyly zasazeny "vzhůru nohama" ... :shock: ... tedy větvema dolů a kořenama nahoru ... :shock: :shock: ... přesto jim na původních kořenech poměrně hustě rostly listy ... :shock: :shock: :shock: ... na těchto rádoby "větvích" však přesto bylo něco "jinak" ... oproti několika referenčním stromům, co byly na začátku aleje zasazené std. způsobem, jim ty "olistěné kořeny" rostly směrem dolů ... tak jak jim přikazovala gravitace ... ;) ... genetická informace se zkrátka oblbnout asi nedá ... :D ...

PeS: ... bohužel si nevybavuji, kdeže to bylo ... a táty se už nezeptám ... :? ...
Na tohle vlákno jsem narazil poněkud se zpožděním, ale několik stromů takto zasazených je v Českém ráji poblíž Pekařovy brány. Za mlada si pamatuji, že rozdíl byl dost výrazný, naposled, když jsem tam byl, již převládalo vzezření normálního stromu. Pro toho, kdo má GPS je to přibližně kolem 50°30'54.030"N, 15°10'11.073"E, už jsem tam dlouho nebyl, tak to chce propátrat okolo a dobře se koukat, uvnitř koruny jsou vidět typické tvary kořenů.
A když už tam budete doporučuji navštívit nedaleký Podsemínský mlýn. Je to místo, kde se zatavil čas.

"Dum spiro spero"
Ciceron
laik
Zasloužilý člen
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

stavby....a VODÁÁÁ....

Příspěvek od laik »

Zdravím....
A&F jako člověk léta se živící stavěním všeho a ze všeho, bych ti pogratuloval ke krásné stavbě......ale.... ty dlouhý kameny jsi měl dát raději na ležato a vázat přes sebe jako cihle ve zdi.....aby to líp drželo...pak to nemusíš ani tolik spojovat jakýmkoliv pojivem.... ten jíl je dobrá varianta, ale mohl být ve větší vrstvě(několik cm) aby se při poklepání na kamen pěkně dostal do každé skuliny ....a další velice duležitá věc, pokud stavíš více šárů (vrstev) na sebe, tak zed trošičku naklánět dovnitř...zima a mráz je svina a bude ti to neustále roztahovat......a zed narovnávat a pak vyklánět naopak a pak...bááác.... :(
ale jinak fakt pěkný.... :good:

no jinak taky se mě hromadí na zahradě kopec pěkné jílovice na nějakou stavbu tak si vyzkouším nějakej hliněnej domek, nejdřív malej pro holky na hraní a později někde nějakej vééélikej na bydlení....
a kde že sem vzal jíl....máme pod chodbou sklípek, celej betonovej (jen hliněná podlaha) stavba z 30let ale výška jen 175cm což je blbý na chození...hlouběji prej nemohli že byla spodní voda....tak sme se dali do práce že na hloubku rejče snížíma, na 190cm což je asi 2m pod terénem......a tak už léta si říkám "když tam byla spodní voda, musí být stále, ale možná ted hlouběji"......a vedle sousedka říkala že tady někde vede pramen.....tak přemejšlíme z bratránkem, koukáme na podlahu a dojdem k závěru " tady kopnem".....tak zkusím sondu 30cm pruměr a metr dolu a nic....jen stale jílovica ale...jaksi mokřejší, tak jedu ještě na 1,5m a najednou....VODA...:jump: :jump: :jump:
sem teda překvapen čučel.....jen tak intuitivně kopnout a najít vodu.......prohloubil sem na 2,1m a sloupec vody asi 70cm..... Takže celkem asi 3,5m od terénu k hladině, dole už je to jílovica hodně z kamenem, vápenec.....když sem párkrát vyčerpal, tak najednou z puklin voda jak z kohoutku tekla....ted mě malá kalovka čerpá asi 300l,hod a už to nestačí...takže tam asi nějaká voda bude.....nebude asi na pití, ale jako užitková super.....takže další krůček k nezavyslosti.....
akorát že ted místo toho abych použil kameny na "vodudejk" tak z nich vyzdím studnu...no ale to je vlastně taky takovej vodudejk :)
nemuže mít na kvalitu vody vliv potok (stoka) co teče asi 20m před barákem?...jeho hladina je asi 1m nad mojí hladinou ve studni....

Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
poota
Zasloužilý člen

Re: stavby....a VODÁÁÁ....

Příspěvek od poota »

laik píše:...nemuže mít na kvalitu vody vliv potok (stoka) co teče asi 20m před barákem?...jeho hladina je asi 1m nad mojí hladinou ve studni....
Může, ale jenom v případě, je ta vrstva jílu někde přerušená, takže by to tam mohlo prosakovat dolů. Ale připadá mi to dost nepravděpodobné, spíš tam budeš mít pramen.
Zatím ještě nemám některé věci prakticky vyzkoušené, takže se Ti časem ozvu přes SZ.
V každém případě jsi dítětem štěstěny - i kdyby to byla jenom přefiltrovaná podpovrchová voda.

Zdravím - poota

A(&F)
Zasloužilý člen

Re: stavby....a VODÁÁÁ....

Příspěvek od A(&F) »

laik píše:Zdravím....
......ale.... ty dlouhý kameny jsi měl dát raději na ležato a vázat přes sebe jako cihle ve zdi.....aby to líp drželo...pak to nemusíš ani tolik spojovat jakýmkoliv pojivem.... ten jíl je dobrá varianta, ale mohl být ve větší vrstvě(několik cm) aby se při poklepání na kamen pěkně dostal do každé skuliny ....a další velice duležitá věc, pokud stavíš více šárů (vrstev) na sebe, tak zed trošičku naklánět dovnitř...zima a mráz je svina a bude ti to neustále roztahovat......a zed narovnávat a pak vyklánět naopak a pak...bááác.... :(
... díky za rady (i za pochvaly) ... Tobě i Pootovi ... co se týče těch několika prohřešků, jenž jsem se dopustil při stavbě, budu je ještě řešit ... sice to už nebude stavba pouze na sucho, ale snad to bude fungovat ... proti možnému zřícení bude pro sichr na několika místech vnitřní strany zídky natlučeno hluboko do země několik ocelových tyčí s navařenými patkami, které se pomocí šroubů a hmoždinek spojí s některými kameny (pod horní úrovní hlíny, tak aby po zasypání zeminou nebylo nic vidět) ... navíc ve finále bude vnitřní strana zídky ještě opatřena 10cm silnou vrstvou jílu ... a další prvek, který rovněž přispěje k celkovému zpěvnění, jsou vazáky v prostřední a předposlední vrstvě ... časem uvidíme ... ;) ... pokud to však někdy budu muset opravit, tak to snad raději celé zruším a pořídím nějaký kámen s deskovou odlučností a dobrým vrstevným lomem ... bohužel, ve chvíli stavby jsem vycházel z toho, co bylo nejdostupnější ... :D ...
laik píše:... a najednou....VODA...:jump: :jump: :jump: .............. když sem párkrát vyčerpal, tak najednou z puklin voda jak z kohoutku tekla .... takže tam asi nějaká voda bude.....nebude asi na pití, ale jako užitková super.....takže další krůček k nezávislosti.....
... teď zase gratuluji já Tobě ... :good: ... úplně stejné pocity jsem zažíval, když se mi začala plnit vodou ta "díra na skladování brambor" ... ;) ... čerpací zkouška proběhla v pohodě ... ponorkou s výkonem 5000 hodinových litrů se nedá vyčerpat ... pokles hladiny nebyl žádný ... v nouzi nejvyšší tak zbude i na tepelné čerpadlo ... :) ...

A(&F)
Zasloužilý člen

Kolik kořenů ... tolik větví ... :)

Příspěvek od A(&F) »

A(&F) píše:jim ty "olistěné kořeny" rostly směrem dolů ... tak jak jim přikazovala gravitace ... ;) ... genetická informace se zkrátka oblbnout asi nedá ...
... nedávno jsem při broděním hlubokým korytem zkoumaného potoka objevil ve stěně kořeny potažené kůrou: ... http://anrifree.rajce.idnes.cz/Nova_lok ... G_1046.jpg ...

... a kamarád mě minulý týden nasměroval na "dvě podivně rostlé břízky před Rozmáněm" (Divadlo Rozmanitostí v Mostě), ...

... údajně jsou staré více jak 25 let ... :shock: :shock: ...
Obrázek
... detail "koruny" ... ;) ...
Obrázek
... prazvláštní to tvar ...
Obrázek
... s "větvěmi" až na zem, skýtající nerušené přístřeší zdejším bezdomovcům ...
Obrázek

... tak teď nevím ... :ethink: .... čtvrt století starou břízu jsem už viděl ... ta ale vypadala úplně jinak !!! ... :D :D :D ...

huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

bernoulliho čerpadlo

Příspěvek od huhu »

Mám z jímky , kterou protéká potok principem spojených nádob odvedenou vodu na druhý konec zahrady.
To je běžná věc.
Z jímky vede PE hadice 32 mm prvně vzhůru asi půl metru nad hladinu , potom rovně asi 12 metrů a pak klesá pozvolna pod úroveň hladiny ( cca třičtvrtě metru. )
Rozdíl tlaků tudíž nijak omračující.

Podle Bernoulliho vzniká v potrubí s ustáleným tokem v místě většího průřezu přetlak.
Teoreticky by v tom místě mělo jít odebírat malé množství vody.
Bude to fungovat ?
Setkal se s tím už někdo ?
Přílohy
CCF15072011_00000.jpg

Palo
Zasloužilý člen
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: bernoulliho čerpadlo

Příspěvek od Palo »

huhu píše:Z jímky vede PE hadice 32 mm prvně vzhůru asi půl metru nad hladinu , potom rovně asi 12 metrů a pak klesá pozvolna pod úroveň hladiny ( cca třičtvrtě metru. )
No když použiju svůj mozek, něco mi říká, že bez nějakého zpětného ventilu, který zamezí vniknutí vzduchu, dojde k nahromadění vduchu v hadici a následně k vyrovnání hladiny, tzn. nic, z čeho by se dalo něco těžit... Pokud bys chtěl odebírat, tak podtlakem (cucat). No a na to stačí hadice ponořená do vody...

No a jestli chceš zkusit odčerpávat něco bokem, tak to bude tak možná jen nějaký směšný čůrek... Však zkus navrtat a uvidíš... Řekl bych ale, že v tý hadici bude leda spíš podtlak... Takže jakákoliv díra navíc = cesta ke zlikvidování celého efektu...

Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
Odpovědět

Zpět na „Bylinky a jiné léčivky“