Zdravím....
A&F jako člověk léta se živící stavěním všeho a ze všeho, bych ti pogratuloval ke krásné stavbě......ale.... ty dlouhý kameny jsi měl dát raději na ležato a vázat přes sebe jako cihle ve zdi.....aby to líp drželo...pak to nemusíš ani tolik spojovat jakýmkoliv pojivem.... ten jíl je dobrá varianta, ale mohl být ve větší vrstvě(několik cm) aby se při poklepání na kamen pěkně dostal do každé skuliny ....a další velice duležitá věc, pokud stavíš více šárů (vrstev) na sebe, tak zed trošičku naklánět dovnitř...zima a mráz je svina a bude ti to neustále roztahovat......a zed narovnávat a pak vyklánět naopak a pak...bááác....
ale jinak fakt pěkný....
no jinak taky se mě hromadí na zahradě kopec pěkné jílovice na nějakou stavbu tak si vyzkouším nějakej hliněnej domek, nejdřív malej pro holky na hraní a později někde nějakej vééélikej na bydlení....
a kde že sem vzal jíl....máme pod chodbou sklípek, celej betonovej (jen hliněná podlaha) stavba z 30let ale výška jen 175cm což je blbý na chození...hlouběji prej nemohli že byla spodní voda....tak sme se dali do práce že na hloubku rejče snížíma, na 190cm což je asi 2m pod terénem......a tak už léta si říkám "když tam byla spodní voda, musí být stále, ale možná ted hlouběji"......a vedle sousedka říkala že tady někde vede pramen.....tak přemejšlíme z bratránkem, koukáme na podlahu a dojdem k závěru " tady kopnem".....tak zkusím sondu 30cm pruměr a metr dolu a nic....jen stale jílovica ale...jaksi mokřejší, tak jedu ještě na 1,5m a najednou....VODA...
sem teda překvapen čučel.....jen tak intuitivně kopnout a najít vodu.......prohloubil sem na 2,1m a sloupec vody asi 70cm..... Takže celkem asi 3,5m od terénu k hladině, dole už je to jílovica hodně z kamenem, vápenec.....když sem párkrát vyčerpal, tak najednou z puklin voda jak z kohoutku tekla....ted mě malá kalovka čerpá asi 300l,hod a už to nestačí...takže tam asi nějaká voda bude.....nebude asi na pití, ale jako užitková super.....takže další krůček k nezavyslosti.....
akorát že ted místo toho abych použil kameny na "vodudejk" tak z nich vyzdím studnu...no ale to je vlastně taky takovej vodudejk
nemuže mít na kvalitu vody vliv potok (stoka) co teče asi 20m před barákem?...jeho hladina je asi 1m nad mojí hladinou ve studni....
Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......