jojoba píše:Rád bych poptal u zkušenějších - čím aplikovat KS pro inhalace
možnosti:
1)mechanické rozprašovače - použít k inhalaci lze, jen se jejich velké částice nedostanou daleko. Pro běžné problémy s nosohltanem úplně stačí mechanický rozprašovač. Já používám nosní rozprašovač (poctivě vymytý) od Vincentky.
2) Nebulizéry (inhalátory): přeměňují kapalné roztoky v jemný aerosol. Tento aerosol v podobě mlhoviny se následně vdechuje pomocí aplikačního nástavce a tím se docílí daleko lepšího účinku léčiva. Velikost produkovaných částí aerosolu od jednotek μm, čemuž mechanické rozprašovače nemohou konkurovat
2a)kompresorové inhalátory - produkují areosol s výrazně menšími částicemi než klasické rozprašovače, obsahují kompresor = neskladné, relativně hlučné, nejsou vhodné na časté přenášení - cena většinou přes 1000 Kč. Produkují oproti ultrazvukovým inhalátorům o něco větší částice
2b) ultrazvukové inhalátory - tišší a skladnější než kompresorové inhalátory, vč mobilních kapesních verzí. Velikost částic aerosolu od cca. jednotek μm. Ideální volba, ale nejsou zadarmo. Cena většinou přes 2000 Kč.
Vhodné typy např:
Compact Ultrasonic (regulace velikosti částic aerosolu 1,5 – 5,7 μm, Beurer IH50 (ten vlastním já).
Uvedené typy platily před cca rokem, kdy jsem nějaký sháněl - nevím, zda jsou ještě k dostání.
Základní vlastnosti Beurer IH50:
http://www.beurer.cz/beurer-ih-50.html
relativně malé rozměry (lze držet jednou rukou)
není možno nastavit velikost částic aerosolu - v tom ale nevidím problém
produkuje částice od <2 μm do cca 50 μm.
chod na baterie - běžné AA baterie - celkem 4 - využitelnost na cestách
Chod na síťový adaptér - připojením síťového adaptéru do inhalátoru se deaktivují vložené AA baterie (bez zapojení síťového adaptéru do zásuvky 230V přístroj nelze spustit)
Síťový adaptér neslouží k dobíjení baterií
Příslušenství: 1x nástavec do úst, 1x dětská obličejová maska, 1x obličejová maska pro dospělé, síťový adaptér, povedený obal na přístroj a příslušenství
Inhalátor se automaticky vypne při vyprázdnění nádržky na inhalovanou kapalinu
nepotřebuje nebulizační kalíšek
snadná údržba
objem nádržky na inhalovaný roztok: 2-8 ml
Ultrazvukové inhalátory produkují velmi jemný aerosol, který je možno při vhodném hlubokém dýchání dostat hluboko do plic - na inhalaci koloidní stříbra pro léčení plicních infekcí ideální.
Kdysi mě občas lehce potrápilo astma - vím, že inhalace stříbra (cca 5 ml 10 ppm) mi celkem pomáhala.