poota píše:Slavek Krepelka píše:Akord píše: Magnet je setrvačník proudu, cirkulující proud, neco jako cívka.
.. dovolil bych si s tímto přirovnáním zásadně nesouhlasit. ..
Tak v tom jsem s Tebou zajedno.
Navíc to tu v Akordově podání zní jako
tvrzení a já mám námitky i proti jeho přirovnáním. Podle mého názoru se magnet nedá přirovnávat k pružině ani k akumulátoru, protože jeho podstata i projevy jsou naprosto jiné. Tahle přirovnání magnet nijak neobjasňují, ale naopak jsou silně zavádějící. Chápu, že některé podobnosti můžou někoho k těmto přirovnáním svádět, ale rozhodně nelze závěry z jednoho jevu přenášet mechanicky na jevy fungující na jiném principu.
Na koni i na bicyklu se dá jezdit, ale koním se nehustí kopyta a bicykl se k rychlejší jízdě nedonutí bičíkem ani ostruhami.
Zdravím - poota
zajímavá a téměř filosoficko-technická diskuse...mě nezbývá nežli souhlasit s vámi se všemi....
např, ale potřebuji se přemístit z místa A do B a je mě jedno jestli na bicyklu s nahuštěnými koly nebo na koni s bičíkem
![Idea :idea:](./images/smilies/icon_idea.gif)
...takový je asi rozdíl mezi pružinou, magnetem a setrvačníkem. V začátku debaty je hledání rozdílů - byla otázka akumulace energie a její zpětné využití.
Mám obavu, že porovnáváme téměř neporovnatelné, s energií pracujeme, využíváme její projevy ve všech směrech ale nevíme co to vlastně je. / Zrovna tak elektřina a magnetismus / problem je v naší neznalosti, co je to hmota a z čeho se vlastně skládá....a takto se můžeme dohadovat donekonečna.
..a nakonec ještě dotaz....jak funguje setrvačník ve stavu beztíže.....prej se ztrácí v tomto prostředí giroskopický efekt. Jestliže je to pravda, tak z toho vyplývá že gyro efekt je přímo závislý na gravitaci...
t.zn.že setrvačník při volném pádu / roztočený/ nemá gyroskopické účinky???? zatím se neptejte proč toto potřebuji vědět, ale zase vymejšlím nějakou věc a tato infornace je pro ten "vynález" dost podstatná
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
...hezký den martin11
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
... věřím, že se " TO " povede ......