![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Nevim, co máš za plemeno, Jarda dlouho křížil francouzské masné s nějakým českým, aby nebyly lojovaté a přežily zimu. Jehňátka na kolotoči jen zpívala nad ohýnkem ....
Normálně v 30l kastrolu. Míchám a hlídám tak aby teplota byla 37-38C max. Pak hrnec odstavím z kamen na stoličku. Ještě jednou zamíchám a zkontroluji teplotu. Pak vmíchám syřidlo zamíchám, přiklopím poklicí a jdu od toho. Cca tak za 1-1,5h je sýřenina hotová, Teplota přitom klesne cca jenom o 2C.peroxid píše:Mají to velice pěkně zpracované a na to syřidlo tam vidím samou chválu, asi změím značku. Těch třicet litrů zpracováváš v hrnci, kotli nebo nějakém speciálním dvouplášťovém zařízení?
No, zkoušel jsem syřidlo z Ukrajiny, 1g pytlíček sušeného asi na 100l mléka na naše asi za 30kč. Pak jsem zkusil syřidlo originální z telecího pajšlu, to mi ale nefungovalo protože již bylo moc staré. Vzal jsem syřidlo od ekokozy a je řekl bych super. pak jsem vzal ještě nějaké mlékárneské kultury. Mým snem je vyrobit pěkný bocníček hermelínu. Ale jak píšeš, sýra můžeš mít kolik chceš a stejně zmizí a nestihne uzrát.peroxid píše:Jardo, tvoje úvahy o jídle mi připomínají milostné básněČlověk má hned chuť nabrat kurs na severozápad a zúčastnit se gastronomického "přijímání". Mošty jsem v sezóně lisoval u zahrádkářů a stálo to za to. Byl velký rozdíl v chuti podle odrůd a mě asi nejvíc chutnal mošt s podílem hrušek. Vždycky jsem si při pití druhého litru vzpomněl na toho tvého pstruha a jak jsem byl občas rád, že jsem včas nalezl místo úlevy.
Takže teď už budeš napůl ovčák a napůl lamač.![]()
Kvašenou červenou řepu bych měl také zkusit, předpokládám, že by mohla chutnat skvěle. Teď nechám ještě vykysat kameňák zelí, když už jsem první várku zkazil.
Navare, sýrů už jsem také udělal desítky kil, ale mám pocit, jako bych je pořádně neochutnal. Kolega dodával kozí mléko, já to zpracoval a o sýry jsme se podělili. Koupil jsem si syřidlo od českého výrobce a nejsem moc spokojený se strukturou sýřeniny. Před lety jsem měl nějaké francouzské z mlékárny a to se mi zdálo mnohem použitelnější. Občas si z knihovny půjčuji luxusní knížku - Praktikum sýrařské výroby (doufám, že jsem nepopletl název). Když není moc času, tak jenom vysrážím z horkého mléka bílkovinu octem a slisuji. Zmizí to také rychle a když se to naloží do olivového oleje s bylinkama nebo česnekem, tak bychom se o to snad i pobili.
Žádný sýr ještě neměl šanci vyzrát. Už ale léta sním o tom, že bych rád zkusil sýr ementálského typu, pořádný bochník.
Co mám zkušenosti tak chuť se mění tak že třeba u klobás jsou tak po měsíci až dvou nejlepší, tedy alespoň pro mne. Salámy mají asi tak 10x větší průřez tudíž by mohly být v optimu tak za 0,5roku až rok.jarda ovčák píše:Já vůbec netuším, slávku, voco šlo.A protože jsem sklerotik, tak budu marně pátrat. A protože jsem lenoch, tak nepátrám. A protože jsem snílek, tak se houpám na obláčkách fantazie s přiblblým chronickým úsměvem....
Hele, já vím, že vy furt ty sejry..... Ale to jste ten salám nechutnali. A víte co je průser?? Čím je starší, tím je lepčí.Jenže, cestovat v čase neumím, já idiot pár štanglí rozdal....Snad jsem tím nerozpoutal nějaké kataklyzmatické události v časoprostorovém kontinuu. Problém je v tom, že nevím, jestli se bude chuť zlepšovat po lineární křivce, nebo exponenciálně, nebo, nedej bože v okamžiku O, se bude kvalita snižovat, a opět netuším, po jaké křivce.
Uznáte přátelé, že i já mám relevantní důvod k nervositě, sycenou pocitem nejistoty a neznáma.
Navíc netuším, jestli uždibovat či nikoli. Abych sám sebe nepřipravil o ještě jakostnější manu nebeskou.Poraďte zoufalci......
Moji předci byli burlaci na Volze, sám jsi to říkaljarda ovčák píše:Já musím na navara něco prásknout. Já mu tam poslal ten úplně největší traktorovej návěs plnej kompostu. dlouhej byl 8 metrů, širokej 2,5 a vysoká korba 2,5.
On ten zvíře to za týden překatroval přes síto.
Bez organické hmoty to nepude.....
http://blisty.cz/art/62438.html