http://www.zahrada.cz/forum/korenova-ze ... sky-250182laik píše:... za dlouhých zimních večerů nadělat spousta výsevných pásků doma. ....
Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny
Moderátor: aNONym
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 258 poděkování
- Dostal: 213 poděkování
Re: Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny
- laik
- Zasloužilý člen
- Dal: 36 poděkování
- Dostal: 43 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Dík hned zejtra koupím nějaký semínka a du to vyzkóšet, pak dám vědět jak to de.......
ono je pravda že mě to teď zabere asi víc času to připravit, než bych strávil poté u protrhávání, ale
víte jak to je ve stavebnictví přes sezonu, člověk někdy nemá čas ani zalít.....
ono je pravda že mě to teď zabere asi víc času to připravit, než bych strávil poté u protrhávání, ale
víte jak to je ve stavebnictví přes sezonu, člověk někdy nemá čas ani zalít.....
Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
- laik
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Výsevný pásek
Zdravím
tak semínka koupena a vyzkoušen jeden pytlík mrkve do pásku...
dle metody lepit bílkem na toal.papír.....
jeden pytlík sem vsypal na asi 14m dl.
postřehy: jednovrstvej papír má po namočení nutkání se někdy trhat, ale používat vícevrstvej je ekonomická blbost....
papír musí být např na ručníku, musí se natírat jedna polovina papíru, na ní nasypat semínka a tu suchou polovinu na to přiklopit a hadříkem uplácat aby se to slepilo a trochu osušilo a pak se to dá posunout zas o délku ručníku a tak pokračovat dál...
jiná varianta asi není, matlat to přímo na stole vůbec nešlo, to se rozpaple.....
no jinak.....domácí manufaktura typu, vytvořit něco jako zužující se koryto ve tvaru V na zpusob zipu, kdy by se ten toal.pap tím korytem protahoval natíralo se to cestou a poté sypala semínka a na konci toho koryta se to samo skládalo napul...... nepřichází v uvahu, jednoduše proto že namočenej toaleťák se nedá tahat (a tlačit už vůbec ne) ...
možná by bylo dobrý toal.pap. nahradit něčím jiným pevnějším.... a možná taky vymejšlím blbiny a měl bych jít dělat něco užitečnějšího
postřehy: jednovrstvej papír má po namočení nutkání se někdy trhat, ale používat vícevrstvej je ekonomická blbost....
papír musí být např na ručníku, musí se natírat jedna polovina papíru, na ní nasypat semínka a tu suchou polovinu na to přiklopit a hadříkem uplácat aby se to slepilo a trochu osušilo a pak se to dá posunout zas o délku ručníku a tak pokračovat dál...
jiná varianta asi není, matlat to přímo na stole vůbec nešlo, to se rozpaple.....
no jinak.....domácí manufaktura typu, vytvořit něco jako zužující se koryto ve tvaru V na zpusob zipu, kdy by se ten toal.pap tím korytem protahoval natíralo se to cestou a poté sypala semínka a na konci toho koryta se to samo skládalo napul...... nepřichází v uvahu, jednoduše proto že namočenej toaleťák se nedá tahat (a tlačit už vůbec ne) ...
možná by bylo dobrý toal.pap. nahradit něčím jiným pevnějším.... a možná taky vymejšlím blbiny a měl bych jít dělat něco užitečnějšího
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Re: Výsevný pásek
Ahoj,laik píše:Zdravím
no tyhle výsevové pásky jsou spíše komerčně marketingový tah. Jednou jsem takhle koupil semena cibule. Samozřejmě výtěžek stál za .......
Kup si obyčejnou sazečku, to ja takový udělátko kdy jením tahem uděláš celý řádek s definovaným rozestupem. To je řekl bych lepší, efektivnější a hlavně méně časově náročné.
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
- Palo
- Zasloužilý člen
- Dal: 41 poděkování
- Dostal: 451 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
No já si říkal, že vůbec může někoho bavit si tohle dělat doma Tolik práce a ve výsledku to nikoho ani nenapadne, kolik to bylo zbytečný dřinyNAVAR píše:...tyhle výsevové pásky jsou spíše komerčně marketingový tah...
Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
-
- Zasloužilý člen
Palo píše:No já si říkal, že vůbec může někoho bavit si tohle dělat doma Tolik práce a ve výsledku to nikoho ani nenapadne, kolik to bylo zbytečný dřinyNAVAR píše:...tyhle výsevové pásky jsou spíše komerčně marketingový tah...
Tohle to řeší:
http://www.agrislatinice.cz/index.php?n ... &epc=NAR33
Mají tam jak sázecí strojek alias sazečku tak i plečku.
Kdybych si měl dělat výsevové pásky tak se s prominutím nenažeru, není čas na blbosti.
- laik
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Palo
ono to není ani moc práce a šlo to celkem rychle, akorát asi toaleťák má někdy lepší zpusoby použití....
Navare je jasný že při té spoustě věcí co děláš by ses tím fakt už nemohl zabejvat, ale já si to chtěl zkusit jestli to bude k něčemu nebo k ničemu.....zatím to vypadá že k ničemu, protože jak to pořádně uschlo tak se některý semínka odlepily a různě se sesypaly jinam, v tom slepeným papíře....
ten malej sázecí stroj je dobrá věc, ale jak se v tom chovají různé druhy velikosti a tvary semínek? a není jich třeba potom moc na jednom místě? nebo málo?....hmmmm....
ono to není ani moc práce a šlo to celkem rychle, akorát asi toaleťák má někdy lepší zpusoby použití....
Navare je jasný že při té spoustě věcí co děláš by ses tím fakt už nemohl zabejvat, ale já si to chtěl zkusit jestli to bude k něčemu nebo k ničemu.....zatím to vypadá že k ničemu, protože jak to pořádně uschlo tak se některý semínka odlepily a různě se sesypaly jinam, v tom slepeným papíře....
ten malej sázecí stroj je dobrá věc, ale jak se v tom chovají různé druhy velikosti a tvary semínek? a není jich třeba potom moc na jednom místě? nebo málo?....hmmmm....
-
- Zasloužilý člen
Správný dotaz. Ono tam je kolečko které má zápichy, je takříkajíc univerzální ale jenom do jisté míry. Tedy bude rozdíl mezi setím máku a např ředkviček. I když mák seji rozhozem:-)laik píše:Palo
Kolečko by se muselo měnit v případě použití širšího spektra rostlin.
Dobře pamatuji jakej jsem byl vůl když jsem se sral se sázecím kolíkem a fazolema. Než jsem to udělal tak jsem se děsně nadřel.
Teď vezmu prastarou motyčku, taková hodně špičatá srdcovka, jedním tahem udělám rýhu, když jsdu zpět tak už do rýhy sypu z hrsti fazole a pak při cestě nazpátek motyčkou rýhu zahrnu a když se vracím ještě to ušlapu.
Takhle jsem schopen udělat třeba 100 a více metrový řádek běhěm chvilky. Hlavně se s tím nesrat, není čas.
Na tohle všechno člověk přijde až po letech a potom co už záhony čítají stovky metrů čtverečných, jinak bychse udřel, což vlasně nevylučuji ani tak.
Měj se
-
- Stálý člen
- Dal: 1 poděkování
- Dostal: 6 poděkování
Možná někdo začal s výsevem paprik, či se chystá na výsev rajčat, lilků,...a možná by někdo zkusil výsev dle Lunárního kalendáře:
Výsevní dny (vycházející ve 27 překladech) Marie Thunové, Dr.h.c. a Matthiase K.Thuna, které vychází již 50 let, (u nás 18let pod hlavičkou svazu Pro-bio) se liší od klasických astrologických kalendářů tím, že pracují s postavením Měsíce v reálném astronomickém zvěrokruhu. Dále pracují s měsíčním cyklem (stoupající a klesající Měsíc) na rozdíl od fází Měsíce. Tyto údaje jsou založeny na osobních pokusech a zkušenostech M. Thunové, Dr.h.c..
1. Sestupný (klesající) Měsíc - od Blíženců – Střelci *
V kalendáři vyznačeno tučným písmem
*Výstup šťáv je nepatrný, doporučuje se k řezu stromů a keřů, porážení dřeva, hnojení
*V této době vyséváme, sázíme, přesazujeme, jelikož rostliny dobře zakoření a rychle se propojují se svým novým stanovištěm. To můžeme podpořit postavením Měsíce ve zvěrokruhu (plod/květ/list/kořen v odpovídajících živlech).
2. Vzestupný (stoupající) Měsíc - od Střelce – Blížencům
*Intenzivní výstup šťáv, doporučuje se k roubování a řízkování
* sklizeň ovoce, které vydrží dlouho šťavnaté a svěží
Rozdíl od jiných Lunárních kalendářů:
1. Astronomický zvěrokruh je tvořen 12 souhvězdími, která můžeme pozorovat na obloze. Jednotlivá souhvězdí jsou různě veliká, a Měsíc se před nimi proto zdržuje různě dlouhou dobu.
2. Astrologický zvěrokruh je tvořen 12 stejně velkými (30´) znameními. Poloha znamení a souhvězdí se nekryje a rozdíl se během staletí postupně zvětšuje. Na počátku letopočtu, kdy Babyloňané zvěrokruh v dnešní podobě ustavili, se jejich poloha shodovala, avšak v důsledku jevu zvaného precese dochází k posunu o 1´za 72 roky. Za 2 000 let to již činí 30´. Astrologický zvěrokruh se čím dál více odchyluje od reálné kosmické situace.
P.Thunová v pokusech zjistila, že rostliny reagují na postavení Měsíce a planet v reálném, astronomickém zvěrokruhu. Ostatní kalendáře se naopak řídí astrologickou situací.
3. Měsíční rytmy působí na jižní pokouli stejně jako u nás na severní; jen některé z nich, jako například vzestupné a sestupné rytmy, jsou na jižní pokouli obrácené. /Toť citace z uvedené brožury/
Proč se v tomto systému, narozdíl od jiných uvedených v astrologických kalendářích, nepracuje s fází Měsíce není vysvětleno. Brožura má 77 stran (z toho 12 dvoustran činí kalendářní měsíce s vysvětlivkami viz minulá příloha + něco navíc); na ostatních stranách je popsáno jak p. Thunová (+ Martin Pfeiffer, Harald Kabisch, Andreas Ortwein...) k těmto datům došla, jaké s nimi měla praktické zkušenosti + vyobrazení (např. rozdíl ředkviček vysetých v dny listové a kořenové)...
Pokud máte o tuto publikaci zájem, můžete si ji objednat e-mailem na adrese pro-bio@pro-bio.cz nebo telefonicky - tel.č. 583 216 609. Cena jednoho kusu je od ledna 2012 67 Kč + poštovné a balné, při objednání 5 a více kusů získáte množstevní slevu. Členové svazu mají nárok na jeden výtisk za zvýhodněnou cenu 38 Kč.
Uvádím jej proto, že jsem na „netu“ četla pozitivní ohlasy v souvislosti s jejich používáním. Sama budu při růstu sledovat uvedené souvislosti a pokud mi to vyjde, i se jimi řídit. (8.2. přesazeny papriky, balkónové rajče Vilma, lilek; nasety rajčata mnoha odrůd)
PS: Všechny vlivy (zatmění, uzlové postavení, či jiné negativní konstelace) nejsou v kolonkách, které zasílám, zakresleny. Tyto dny jsou proškrtnuty = nevhodné k práci s rostlinami. Doufám, že jsem popsala vše potřebné...
Výsevní dny (vycházející ve 27 překladech) Marie Thunové, Dr.h.c. a Matthiase K.Thuna, které vychází již 50 let, (u nás 18let pod hlavičkou svazu Pro-bio) se liší od klasických astrologických kalendářů tím, že pracují s postavením Měsíce v reálném astronomickém zvěrokruhu. Dále pracují s měsíčním cyklem (stoupající a klesající Měsíc) na rozdíl od fází Měsíce. Tyto údaje jsou založeny na osobních pokusech a zkušenostech M. Thunové, Dr.h.c..
1. Sestupný (klesající) Měsíc - od Blíženců – Střelci *
V kalendáři vyznačeno tučným písmem
*Výstup šťáv je nepatrný, doporučuje se k řezu stromů a keřů, porážení dřeva, hnojení
*V této době vyséváme, sázíme, přesazujeme, jelikož rostliny dobře zakoření a rychle se propojují se svým novým stanovištěm. To můžeme podpořit postavením Měsíce ve zvěrokruhu (plod/květ/list/kořen v odpovídajících živlech).
2. Vzestupný (stoupající) Měsíc - od Střelce – Blížencům
*Intenzivní výstup šťáv, doporučuje se k roubování a řízkování
* sklizeň ovoce, které vydrží dlouho šťavnaté a svěží
Rozdíl od jiných Lunárních kalendářů:
1. Astronomický zvěrokruh je tvořen 12 souhvězdími, která můžeme pozorovat na obloze. Jednotlivá souhvězdí jsou různě veliká, a Měsíc se před nimi proto zdržuje různě dlouhou dobu.
2. Astrologický zvěrokruh je tvořen 12 stejně velkými (30´) znameními. Poloha znamení a souhvězdí se nekryje a rozdíl se během staletí postupně zvětšuje. Na počátku letopočtu, kdy Babyloňané zvěrokruh v dnešní podobě ustavili, se jejich poloha shodovala, avšak v důsledku jevu zvaného precese dochází k posunu o 1´za 72 roky. Za 2 000 let to již činí 30´. Astrologický zvěrokruh se čím dál více odchyluje od reálné kosmické situace.
P.Thunová v pokusech zjistila, že rostliny reagují na postavení Měsíce a planet v reálném, astronomickém zvěrokruhu. Ostatní kalendáře se naopak řídí astrologickou situací.
3. Měsíční rytmy působí na jižní pokouli stejně jako u nás na severní; jen některé z nich, jako například vzestupné a sestupné rytmy, jsou na jižní pokouli obrácené. /Toť citace z uvedené brožury/
Proč se v tomto systému, narozdíl od jiných uvedených v astrologických kalendářích, nepracuje s fází Měsíce není vysvětleno. Brožura má 77 stran (z toho 12 dvoustran činí kalendářní měsíce s vysvětlivkami viz minulá příloha + něco navíc); na ostatních stranách je popsáno jak p. Thunová (+ Martin Pfeiffer, Harald Kabisch, Andreas Ortwein...) k těmto datům došla, jaké s nimi měla praktické zkušenosti + vyobrazení (např. rozdíl ředkviček vysetých v dny listové a kořenové)...
Pokud máte o tuto publikaci zájem, můžete si ji objednat e-mailem na adrese pro-bio@pro-bio.cz nebo telefonicky - tel.č. 583 216 609. Cena jednoho kusu je od ledna 2012 67 Kč + poštovné a balné, při objednání 5 a více kusů získáte množstevní slevu. Členové svazu mají nárok na jeden výtisk za zvýhodněnou cenu 38 Kč.
Uvádím jej proto, že jsem na „netu“ četla pozitivní ohlasy v souvislosti s jejich používáním. Sama budu při růstu sledovat uvedené souvislosti a pokud mi to vyjde, i se jimi řídit. (8.2. přesazeny papriky, balkónové rajče Vilma, lilek; nasety rajčata mnoha odrůd)
PS: Všechny vlivy (zatmění, uzlové postavení, či jiné negativní konstelace) nejsou v kolonkách, které zasílám, zakresleny. Tyto dny jsou proškrtnuty = nevhodné k práci s rostlinami. Doufám, že jsem popsala vše potřebné...
-
- Stálý člen
-
- Stálý člen
Re: Permakultúrne začiatky
Já zalévám pouze ve skleníku; venkovní záhonky jen minimálně. Píše se, že když necháme rostlinky bez vody, ony si kořínky nasměrují ke spodní vodě v zemi, zatímco, když se pravidelně zalévají, koření pak více napovrchu, jelikož se dodávce vody shora přizpůsobí. Např. u okurek někdo týdně zalévá velkým množstvím vody a někdo vůbec .sano píše: Jedným z mojich cieľov je znížiť potrebu polievania zeleninových záhonov na minimum. Keď pýr, divá šalvia, divý chren vydžia bez polievania celé leto, možno to pôjde aj so zeleninkou. Ale ako na to, tomu sa najprv musím priučiť u prírody.
Keď mi to pôjde, rád sa so svojimi skúsenosťami rozdelím.
Já např. záhon jahod a česneku na podzim zasypu jehličím - téměř neroste plevel + půda pod jehličím je pěkně vlhká a kyprá. Tuto léty prověřenou zkušenost jsem převzala od pratety a také potvrdila kniha "Mrkev miluje rajčata".
Letos dle rad jiných pěstitelů potahuji záhony bílou netkanou textílií - píšou, že natáhnou na záhonek a celou dobu nechávají, zelenina si ji sama zvedá, je chráněná před nízkými teplotami, zlepšuje se mikroklima pro růst a přitom je chráněná před škůdci. Takže uvidíme.
Ve skleníku v době možnosti jarních mrazíků jsou rajčata, papriky a okurky chráněné tunýlkem z bílé netkané textilie a vedle rostlin jsou umístěny pet láhve napuštěné obarvenou vodou (hypermangán) - ve dne akumulují teplo a přes noc jej vydávají zpět do prostoru...
- laik
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím zahradníky...
Lenca, jen dodám k tomu zalívání, poslední dobou jsou dny kdy nezaprší i několik týdnů a to potom ta uroda stojí za prd. V loni bylo třeba suchý jaro a já musel dvakrát zaset protože sem neměl čas zalívat a hodně toho po vzejití zaschlo.....to už si ani příroda sama nepomůže, jedině přejít postupně na odolnější rostliny nebo nechat přírodu aby odolnější rostliny sama vytvořila a z těch si pak nechat semena..... teoreticky by to šlo nechat uplně bez zalívání a těch pár rostlin co to přežije nechat na semena a ty by měli mít v sobě už informaci o tom jak se v takové době chovat..... takovej přirozenej výběr......
A jinak, koupil sem si ten elektrickej kultivátor, 1300W šířka záběru 40cm hloubka cca20cm
stál po slevě něco přes 3tisíce v bauhausu a jako musím říct, má to aji sílu, na to že ta zem byla celkem suchá to pohrglalo dobře.... každopádně to ušetří hromadu hodin práce, takže přepočteno na hodinopeníze to po druhým třetím použití, mám nazpět, nevím proč sem si to nepořídil dřív.....a když se někdy zavaří motor, dám tam pak nějakej výkonější co není z číny.....
na takový to domácí hobby zahradničení to opravdu doporučuji, ted mě akorát chybí ještě ten ploskořez.....
A ještě k těm výsevným páskům..... je to opravdu kravina a nic to neušetří a to ani za dlouhých zimních večerů kdy není co dělat, to radši strávím ten čas u knihy nebo u vaření mastí....
Lenca, jen dodám k tomu zalívání, poslední dobou jsou dny kdy nezaprší i několik týdnů a to potom ta uroda stojí za prd. V loni bylo třeba suchý jaro a já musel dvakrát zaset protože sem neměl čas zalívat a hodně toho po vzejití zaschlo.....to už si ani příroda sama nepomůže, jedině přejít postupně na odolnější rostliny nebo nechat přírodu aby odolnější rostliny sama vytvořila a z těch si pak nechat semena..... teoreticky by to šlo nechat uplně bez zalívání a těch pár rostlin co to přežije nechat na semena a ty by měli mít v sobě už informaci o tom jak se v takové době chovat..... takovej přirozenej výběr......
A jinak, koupil sem si ten elektrickej kultivátor, 1300W šířka záběru 40cm hloubka cca20cm
stál po slevě něco přes 3tisíce v bauhausu a jako musím říct, má to aji sílu, na to že ta zem byla celkem suchá to pohrglalo dobře.... každopádně to ušetří hromadu hodin práce, takže přepočteno na hodinopeníze to po druhým třetím použití, mám nazpět, nevím proč sem si to nepořídil dřív.....a když se někdy zavaří motor, dám tam pak nějakej výkonější co není z číny.....
na takový to domácí hobby zahradničení to opravdu doporučuji, ted mě akorát chybí ještě ten ploskořez.....
A ještě k těm výsevným páskům..... je to opravdu kravina a nic to neušetří a to ani za dlouhých zimních večerů kdy není co dělat, to radši strávím ten čas u knihy nebo u vaření mastí....
- Palo
- Zasloužilý člen
- Dal: 41 poděkování
- Dostal: 451 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Zalévání tento rok
Údajně toto je kalendář pro zalévání na rok 2012. Dostal jsem to jako upozornění, že je tu starý návod. Já tomu nerozumím, zřejmě to oceníte, koho to zajímá:
http://www.spektrumzdravi.cz/lunarni-kalendar-2012/
http://www.spektrumzdravi.cz/lunarni-kalendar-2012/
Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
- laik
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím
koukám na you tube jak jsou ti rusové vynalézaví, to ne jen ploskořez ale i jakejsi
tornádo rýč
, či divno rýč
a další divno rýč
a ještě jeden
a spousta dalších udělátek, třeba přídavná kola na rotavátor a radlice k tomu co jsem měl v plánu si taky udělat a pod.....
a toto mě taky zaujalo a zárověň i pobavilo
no nechám toho, to bych sem mohl házet odkaz za odkazem
koukám na you tube jak jsou ti rusové vynalézaví, to ne jen ploskořez ale i jakejsi
tornádo rýč
, či divno rýč
a další divno rýč
a ještě jeden
a spousta dalších udělátek, třeba přídavná kola na rotavátor a radlice k tomu co jsem měl v plánu si taky udělat a pod.....
a toto mě taky zaujalo a zárověň i pobavilo
no nechám toho, to bych sem mohl házet odkaz za odkazem
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 49 poděkování
- Dostal: 52 poděkování
Ahoj vsem :-)
mam jen takový maly dotaz....nemate nekdo zkusenos s podobou letos vypestovany kedluben?? Take mate upalene listy???...a samotne kedlubny, nevypadaji jako nádory???...
Takovou paseku jsem jeste nikdy nevidel....mohu dodat i foto :-)
mam jen takový maly dotaz....nemate nekdo zkusenos s podobou letos vypestovany kedluben?? Take mate upalene listy???...a samotne kedlubny, nevypadaji jako nádory???...
Takovou paseku jsem jeste nikdy nevidel....mohu dodat i foto :-)
"Kdo CHCE - hledá způsob. Kdo NECHCE - hledá důvod"!